Piramides van Gizeh in Egypte

Piramides van Gizeh in Egypte De Piramides van Egypte zijn wereldberoemd. Het Gizeh platform wordt beschouwd als een van de 7 wereldwonderen. De bouwwerken hebben nog steeds niet al hun geheimen prijsgegeven en regelmatig duiken er nieuwe theorieën op over het werkelijke doel van piramides, en over hoe deze enorme gebouwen gebouwd werden. Piramides bestaan al langer dan 4500 jaar. Ze werden in Egypte een periode van ongeveer duizend jaar gebouwd. Er bestaan echter nog oudere piramides en die werden niet in Egypte gebouwd. In Egypte staan ongeveer 80 piramides. Jaarlijks trekken deze driehoekige bouwwerken duizenden toeristen die zich vergapen aan de grote piramiden, met aan de binnenkanten op de muren geschilderde hiërogliefen. Bij het Gizeh platform hoor ook een grote sfinx. Dit is een reusachtig standbeeld met het hoofd van een farao en het lichaam van een leeuw. Het hoofd van de sfinx heeft geen neus meer, deze werd afgeslagen in een oorlog. Het lichaam van de sfinx is door erosie, water, wind en schurend zand, enorm ernstig afgeschuurd.

In Egypte staan ongeveer 110 piramides. Lang niet alle piramides zijn bekend. Wel bekend zijn:
De piramides van Gizeh. Dit is een complex van in totaal zes piramides. Drie grote en drie kleine. Het Gizeh platform ligt dichtbij de huidige hoofdstad van Egypte, Cairo. De drie grote piramides zijn het meest indrukwekkend en bekend. Het zijn de piramide van:
  • Koning Cheops.
  • Koning Chefren.
  • Koning Mykerinos.
Hoewel de piramides jarenlang als een soort graftombes voor koningen werden beschouwd, is tegenwoordig lang niet elke wetenschapper daarvan overtuigd. Er werd namelijk nog nooit een mummie van een koning in een piramide gevonden. Wel schatten in de vorm van sieraden, beelden en andere waardevolle voorwerpen. De gebouwen zijn complex, met geheime gangen en ruimtes en kanalen. In een piramide is het door de dikke wanden ongeveer altijd rondom de 20 graden, dus lekker koel.

Koningskamer

In de piramide van Cheops (ook de piramide van Khufo genoemd) bevindt zich de zogenaamde koningskamer. Het is een kale ruimte waarin alleen een rechthoekige bak van graniet staat. Er zit geen deksel op, maar het is mogelijk dat er ooit een houten deksel op gelegen heeft. Die kan gestolen zijn of in de loop der tijd vergaan. de rechthoekige bak moet in de koningskamer zelf gebouwd zijn, gezien de afmetingen is deze rechthoekige bak namelijk niet de betreffende ruimte in of uit te manoeuvreren. Bovendien moet hij immens zwaar zijn. Hoewel men er over het algemeen altijd vanuit is gegaan dat de bak waarschijnlijk een sarcofaag is geweest, twijfelen tegenwoordig steeds meer wetenschappers aan dat uitgangspunt. Men noemt de kamer de koningskamer, en men is er lang vanuit gegaan dat een piramide een graftombe was en dat de dode in dit geval, de koningskamer had geleden, maar eigenlijk weet niemand of de granieten bak gebruikt werd om een dode in te begraven. Er zijn helemaal geen bewijzen voor. In geen een piramide werd ooit een dode gevonden. Er werd in de koningskamer van de Cheops piramide ook geen enkele voorwerp gevonden. Ook staan er geen hiëroglyfen op de muren. Bewijs dat de piramides graftombes waren is er dus niet echt. Maar er zijn wel schatten in piramides gevonden. Ook zijn er nog steeds verborgen kamers of kamers die nog niet door onderzoekers betreden werden omdat ze niet te bereiken zijn zonder tussenmuren of ingangen stuk te maken.

Geheime kamers

In de piramide van Cheops bevinden zich in elk geval nog twee geheime kamers. Het gaat om twee voorkamers. Volgens de Franse archeoloog Jean-Pierre Houdin staan er in elk geval meubels in die kamers. De ingang die heden ten dage wordt gebruikt om de piramide van Cheops binnen te gaan, werd ooit ontdekt door een grafrover. Deze rover trof in de piramide echter geen schatten aan. De rover zou de piramide zijn binnengegaan, doorgelopen zijn naar de koningskamer, en nergens iets van waarde hebben aangetroffen. Daarna is hij met lege handen vertrokken. Jean-Pierre Houdin stelt dat die rover de verkeerde gang genomen heeft. Er loopt een gang achter en deze leidt naar de twee verborgen kamers. Volgens Jean-Pierre Houdin werden de piramides ook niet van buitenaf gebouwd, maar van binnenuit.

De steen van Pythagoras

De steen van Pythagoras is een steen die boven de doorgang tussen koningskamer en een andere kamer zit. Deze steen is opvallend groot en werd mogelijk als meetinstrument gebruikt. De maten van deze steen zijn:
  • Breedte: 124 PI.
  • Hoogte: 93 PI.
Het diagonaal van de steen vormt een Pythagoras 3 : 4 : 5 driehoek.

Mantel

Toen de piramides pas gebouwd waren was de buitenkant afgedekt met witte kalksteen. De piramides moeten daardoor glanzend en heel strak zijn geweest. Helaas is de mantel in de loop der tijd door mensen eraf gesloopt en gebruikt voor andere bouwwerken. Daarom zijn de piramides van dichtbij helemaal niet glad meer om te zien. Op afstand ogen ze wel geometrisch en strak.

Hoe werden piramides gebouwd?

Een vraag die al eeuwenlang gesteld wordt. Men speculeert er over omdat de piramides gigantische afmetingen hebben en het ongelooflijk blijft hoe mensen in de tijd dat de piramides gebouwd werden, in staat zijn geweest om de enorme stenen omhoog te krijgen en op hun plaats te zetten. Lang dacht men dat de bouwwerken door slaven gebouwd waren maar daar is men van teruggekomen. In de omgeving van de piramides zijn. Ook het 'cement' wat gebruikt is om de stenen met elkaar te verankeren, is van uitermate goede kwaliteit. Bovendien sluiten de stenen zo perfect aan dat het wiskundig een wonder mag heten. In de nabijheid van het platform zijn nederzettingen van arbeiders gevonden. Men gaat ervan uit dat deze betrokken werden door bouwvakkers uit de regio. Het waren geen slaven maar mensen die vrijwillig werkten aan de bouw van de piramides. Vlakbij Gizeh werden de restanten van een vrijwel complete stad opgegraven. Mogelijk waren de bouwvakker boeren die aan de piramides bouwden als de Nijl hun akkers overstroomde. In de keukens van de ruine werden etensresten gevonden die erop wezen dat de bouwvakkers goed te eten kregen. Niets wijst dus op slavernij. Over de bouw van de piramides van Gizeh zijn geen geschriften bewaard gebleven, terwijl de Egyptenaren een eigen schrift hadden. Dat er niets op schrift is gevonden waaruit blijkt dat de Egyptenaren de piramides zelf gebouwd hebben, is er ruimte voor andere theorieën. Deze worden wetenschappelijk echter niet erkend. Er zijn wel veel raadselen. Zo zijn er stenen gebruikt die wel 500 ton wegen terwijl wij heden ten dage zelfs alleen stenen zo hoog zouden kunnen opstapelen van maximaal 200 ton. Onze moderne apparatuur faalt dus in verhouding tussen de methode die toen gebruikt moet zijn. Hoe kan dat? ER zijn wel tekeningen gevonden, waarop een soort slee is afgebeeld met een steen erop, en een waterdrager die water uitgiet voor de slee. Deze methode zou als volgt gewerkt hebben: er ligt een zeer gladde soort klei (Tafla klei) voor de slee op een gladde baan en de klei wordt natgehouden met water. Er ontstaat slib, wat heel erg glad is, de slee kan dan voorgetrokken worden en zo kan een steen verplaatst worden. Hoe men de steen omhoog kreeg, is echter nog een raadsel. Met een spiraalschans zou het in theorie moeten kunnen lukken, maar niet alle plaatsen van de Piramide zijn daarmee te bereiken.

Waren de piramides grafkamers?

Jarenlang is men ervan uitgegaan dat de piramides grafkamers voor farao's waren. Er is echter nog nooit een dode farao in een piramide gevonden. De mummies met overblijfselen van de koningen uit die tijd werden gevonden in de Vallei der Koningen. Tegenwoordig gaat men er in de wetenschap dan ook niet meer blindelings vanuit dat de piramides 100% zeker graftombes zijn geweest. Er bestaan theorieën dat de piramides gediend hebben voor energie opwekking. Feitelijk zijn de piramides dus om meer redenen voor ons nog steeds een mysterie.
  • Waarom weden ze gebouwd?
  • Door wie werden ze gebouwd?
  • Hoe kon men in die tijd zulke immens grote stenen verplaatsen?
  • Waar dienden de piramides nou echt voor?
  • Waarom zijn er nergens bouwplannen te vinden?
Zolang deze vragen niet met zekerheid te beantwoorden zijn, zullen we het moeten doen met de vragen en theorieën. Wie eenmaal de piramides van Gizeh in het echt ziet, is in elk geval diep onder de indruk.
© 2014 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De piramides van Gizeh: waarheid of leugen?De piramides van Gizeh: waarheid of leugen?Iedereen kent ze wel. Drie markante, reusachtige piramides die uit de zandvlakte van Gizeh oprijzen. De graven van de fa…
De wereldberoemde piramides van Gizeh, EgypteDe wereldberoemde piramides van Gizeh, EgypteDe piramides van Gizeh behoren tot de grootste en oudste bouwwerken op aarde. Ze zijn namelijk al duizenden jaren oud. D…
De piramiden van GizehDe zeven wereldwonderen zijn ongetwijfeld spectaculair en prachtig. Een van de oudste van de zeven wereldwonderen zijn d…
De schatten van EgypteEgypte is vooral bekend om haar rijke geschiedenis. De koningsgraven in de vorm van piramide’s, de dodenmaskers en de ve…

Wateren Zuid-FrankrijkWateren Zuid-FrankrijkBen je in Zuid- Frankrijk en heb je zin om even lekker af te koelen aan het water. Hierbij drie prachtige plekken aan he…
De havens van IJmuidenIJmuiden beschikt over vier havens. De Vissershaven, de Haringhaven, de IJmondhaven en de moderne jachthaven Seaport Mar…
Bronnen en referenties
  • http://www.watwiljijweten.nl/vraag621/Hoeveel-pyramides-staan-er-in-Egypte
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Egyptische_piramide
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 09-06-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.