De havens van IJmuiden

IJmuiden beschikt over vier havens. De Vissershaven, de Haringhaven, de IJmondhaven en de moderne jachthaven Seaport Marina. IJmuiden is de grootste vissershaven van Nederland en de derde haven van het land. De havens van Rotterdam en Amsterdam zijn groter.

Geschiedenis

IJmuiden is ontstaan na het graven van het Noordzeekanaal in 1876. De naam werd bedacht door mr. Simon Vissering, een journalist die een artikel schreef over een bootreis van Amsterdam naar IJ-muiden - de mond van het IJ.

IJmuiden werd, door de komst van het Noordzeekanaal, een mogelijkheid om vanuit zee het land binnen te varen en dit trok vissersschepen en handelaren aan. In 1886 werd een spoorwegverbinding gemaakt tussen IJmuiden en Velsen. Hierdoor werd het vervoeren van vis gemakkelijker. De komst van handelaren en de gemakkelijke verbinding had een enorme impact op de vishandel van IJmuiden. De regering besloot een aparte haven aan de leggen en in 1896 werd de Vissershaven in gebruik genomen. Rond 1900 begon de eerste bebouwing en langs de haven vestigden zich bedrijven. De toename van de visserij activiteiten was zo groot dat de Vissershaven eerst werd verlengd en in 1920 zelfs werd uitgebreid met de aanleg van de Haringhaven.

Het havengebied liep in de oorlog veel schade op. Na de oorlog zijn veel dokken en kades vervangen en de vishallen werden herbouwd. In 1995 werd er een derde haven toegevoegd, namelijk de IJmondhaven.

Vissershaven

Bezoek je IJmuiden? Vergeet dan niet de Vissershaven te bezoeken. Wandel over de Trawlerkade en geniet van de visserschepen die zijn aangelegd. Trakteer jezelf op een vers visje bij een van de visrestaurants aan de Trawlerkade of Halkade. Aan de Halkade worden nu oude pakhuizen omgebouwd tot winkels.

Locatie

Zeehaven IJmuiden
Halkade 4
1976 DC IJMUIDEN

De visafslag

Elke ochtend, wordt hier al heel erg vroeg in vis gehandeld. Vrijdag en maandag zijn de drukste dagen. Tong en schol zijn de hoofdmotor voor de Nederlandse visserij en die vis wordt het meest gevangen. Maar ook kabeljauw wordt meegevangen en die gooien de vissers natuurlijk niet overboord. Dit is de bijvangst en die wordt gewoon meegenomen naar de afslag. De kabeljauw is wat noordelijker in de Noordzee getrokken en wordt dus minder vaak gevangen. De vis die wordt aangevoerd in IJmuiden is allemaal vers. De vis wordt aan boord al dusdanig behandeld dat het vers blijft. De ingewanden worden eruit gehaald en ze worden gespoeld en op ijs gelegd.

Iedere visboer zegt natuurlijk dat hij verse vis verkoopt. Maar hoe kan je als consument nou zeker weten dat de vis vers is? Let goed op hoe de vis eruit ziet. De vis moet er aantrekkelijk uitzien. De slijmlaag op de vis laat zien dat hij vers is. Deze moet aaneengesloten zijn en nog niet met melkwitte klonten. Een verse vis is stevig en mooi van kleur. De kieuwen zijn nog vers rood. En ook heel belangrijk: de vis stinkt niet.

De vis wordt in de afslag gesorteerd en is dan klaar voor de verkoop. Het ligt in bakken klaar. Veel winkeliers of marktkoopmannen komen naar de afslag om direct vis in de kopen. Ze weten dan precies welke vis er op dat moment is. Zonder tussenpersoon kunnen zij de kosten lager houden.

Kop van de haven

Als je de Halkade richting het Noord/Westen helemaal afloopt kom je op de Kop van de haven. Bij restaurant Kop van de haven heb je een prachtig uitzicht op het Noordzeekanaal. Je kan genieten van een vismaaltijd en het scheepvaartverkeer op de achtergrond maakt het IJmuidense plaatje compleet. Rond 5 uur / half 6 in de middag vertrekt de ferry naar New Castle.

Op de kop van de haven staat het 'Monument aan de Haven'. Dit is een bronzen beeld van een visserman die uitkijkt over zee. In zijn rechterhand draagt de man een stormlantaarn en zijn jas staat bol van de wind (die altijd stevig waait op de kop van de haven). Het monument is een krachtig symbool van alle vissers die op zee zware arbeid moeten verrichten. Het beeld is geplaatst ter nagedachtenis van de omgekomen vissers en biedt een plaats van herdenking. De ontwerper is Han M. Wezelaar en de onthulling was 7 juli 1955.

Locatie

Restaurant Kop van Haven
Sluisplein 80
1975 AG IJMUIDEN

Seaport Marina

IJmuiden beschikt over een veilige en schone jachthaven gebouwd aan de verlengde zuidpier van de IJmond. De haven ligt tussen het strand, de Kennermerduinen en IJmuiden. De haven heeft 650 ligplaatsen en alle technische faciliteiten die nodig zijn voor je schip. Op de boulevard, naast de haven, vind je winkeltjes en restaurants. Waaronder een van de beste Chinese restaurants van Nederland. Je loopt vanaf de jachthaven zo het strand op en voor iets meer rust ligt ten zuiden van de jachthaven het natuurgebied Kennermerduinen.

Locatie

Marina Seaport IJmuiden
Kennemerboulevard 540
1976 EM IJMUIDEN
© 2014 - 2024 Stonecorner, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Blauwe vlag – eco label voor stranden en jachthavensWie het milieu hoog in het vaandel heeft staan, kan ervoor kiezen om een strand te bezoeken met een Blauwe Vlag. Ook jac…
Enkhuizen: de havens, de Houtribdijk en het NaviductDe havens spelen in Enkhuizen een belangrijke rol. In de Gouden Eeuw was de noodzaak groot om nieuwe havens te maken: ve…
Met een cruiseschip op vakantieMet een cruiseschip op vakantieEen cruise maken wordt steeds populairder, lees hier hoe een boordrekening werkt en alles over het eten, drinken en verm…

Piramides van Gizeh in EgyptePiramides van Gizeh in EgypteDe Piramides van Egypte zijn wereldberoemd. Het Gizeh platform wordt beschouwd als een van de 7 wereldwonderen. De bouww…
Napoleon achterna in België: een daguitstap naar WaterlooWaterloo klinkt de meeste mensen wel bekend in de oren. Het is een naam die geladen is met historische betekenis maar to…
Bronnen en referenties
  • www.velsen.nl
  • www.vvvijmuidenaanzee.nl
Stonecorner (6 artikelen)
Laatste update: 15-11-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.