Vulkaaneifel: Bad Bertrich, een kuuroord met een eigen munt

Vulkaaneifel: Bad Bertrich, een kuuroord met een eigen munt Voor wie houdt van pittoreske stadjes is Bad Bertrich een aanrader. Bad Bertrich ligt in Duitsland. Niet ver van de Moezel, in de Vulkaaneifel. Het kuuroord is een toeristische trekpleister en heeft zelfs zijn eigen munt. In de Vulkaneifel Therme kan je lekker gaan ontspannen. Op de heuvels rond het stadje ligt een burcht, de Entersburg. In de buurt van het stadje kan je een mooie wandeling maken naast de romantische rivier Ussbach. En last but not least: dicht bij de waterval ligt de Kasegrotte, ook wel Elfengrotte genoemd.


Bad Bertrich

Bad Bertrich is een klein stadje in Duitsland, op zo'n tien kilometer van de Moezel, in het Gesundland Vulkaaneifel. Je vindt Bad Bertrich op zo'n 15 kilometer ten zuiden van Ulmen en op zo'n 20 kilometer ten zuid-westen van Cochem. Op de andere Moezeloever zit je niet ver van Bullay en Zell. Bad Bertrich ligt aan de romantische Ussbach, in het Ussbachtal. Het centrum van Bad Bertrich is verkeersluw. De auto moet buiten het eigenlijke kuuroord blijven.

Eeuwenoud kuuroord

Bad Bertrich is een eeuwenoud kuuroord, dat de Romeinen reeds op prijs stelden. Vicus Bertriacum was een bloeiend kuuroord met Romeinse badhuizen tot de Romeinen zich in 500 terugtrokken ten gevolge van de invallen van de Germanen. Officieel mag Bad Bertrich zich een kuuroord noemen sinds 1476. De term Bad in de naam wijst hier op. Het is ook de enige plaats in Duitsland waar men "Glaubersalz" (Glauberzout, wonderzout of natriumsulfaat) heeft gevonden. Glauberzout is genoemd naar de ontdekker er van, Johann Rudolph Glauber. Glauberzout werkt heilzaam bij maag-en darmproblemen, bij reuma, rugpijn en bij spanningen. In het 32° C natuurwarme water van de Vulkaneifel Therme, met een binnen -en buitenzwembad van zo'n 500 m², kan je lekker ontspannen en genieten. De Vulkaneifel Therme, volledig vernieuwd in 2010, is dagelijks open van 9 tot 22 uur. In de zomer zijn de thermen wel een week dicht voor het noodzakelijke onderhoud. Het warme water van Bad Bertrich komt van 2000 meter diep en is zo puur, dat het onmiddellijk kan gedronken worden. Het wordt dan ook aangeboden als mineraal water en in cocktails. In Bad Bertrich vind je tal van ziekenhuizen en rustoorden.

Bad Bertrich binnenstad

De binnenstad van Bad Bertrich is, zoals hierboven reeds vermeld, autoluw. Je kan er dus op je gemak kuieren door de straten. In de binnenstad vind je tal van gezellige cafeetjes, bakkerijen, konditoreien, restaurants en winkels. Let ook op de mooie crèmekleurige, blauwe en roze gevels van de prachtige huizen. Wie een blik van bovenuit op Bad Bertrich wil werpen, kan naar de Hohenzollernturm. Die bereik je door naast de Schwanenteig de gemarkeerde wandelweg "Kurschattensteig" te volgen. Na zo'n klein halfuur ben je boven en kan je genieten van Bad Bertrich in vogelperspectief vanuit een heerlijke waldsofa (houten banken die de vorm van je lichaam volgen en die je overal in de Eifel tegenkomt).

Kurfürst Clemens von Wenzeslaus

De laatste keurvorst van Trier, Clemens von Wenzeslaus, geboren als Prins von Sachsen, werd tijdens een van zijn reizen van Trier naar Koblenz verliefd op Bad Bertrich. In 1787 liet hij er dan ook zijn zomer- en jachtpaleis bouwen, het Kurfürstliche Schloss. Rondom het slot een prachtig park. Spijtig genoeg zou hij er niet lang van kunnen genieten want in 1794 moest de keurvorst vluchten voor de oprukkende Fransen en zijn paleis achterlaten. Niet alleen keurvorst von Wenzeslaus kon een verblijf in Bad Bertrich appreciëren. In de negentiende en de twintigste eeuw verbleven er tal van auteurs, journalisten en wetenschappers. Onder hen namen als Alexander von Humboldt, Heinrich Hoffmann, Clara Viebig en Emmi Elert.

De Bertricus Taler

Bad Bertrich heeft zijn eigen betaalmiddel! Onofficieel natuurlijk, want buiten Bad Bertrich ben je er niets mee. Deze goudkleurige munt met een waarde van twee euro kan je onder andere kopen bij de toeristische dienst van Bad Bertrich, in de Kurfürstenstrasse. Met deze Bertricus Taler kan je in Bad Bertrich overal betalen. Een leuk cadeau voor iemand die binnenkort naar Bad Bertrich gaat!

Musea in Bad Bertrich

Het Clara Viebigpaviljoen

In de Kurfürstenstrasse, tegenover de toeristische dienst, vind je het Clara Viebigpaviljoen. Je kan er terecht elke vrijdag van 15 tot 16 uur. In dit museum, opgericht in 2008, leer je meer over de bekende schrijfster uit de Eifelstreek, Clara Viebig. Ook het Clara-Viebig-Gesellschaft, opgericht in 1992, is erg actief in Bad Bertrich en was mede verantwoordelijk voor de bouw van het paviljoen.

Film- en fotomuseum

Even verderop is er dan het film- en fotomuseum. Een klein museum met enkele interessante stukken en beelden.

Ussbachtal

De Ussbach

Bad Bertrich ligt in het Ussbachtal. De Ussbach is een kleine rivier, zijarm van de Moezel. Voor zijn verschuiving in de negentiende eeuw vloeide de Ussbach door de Römerkessel. In de ontspanningstuin in de Römerkessel herinneren twee langgerekte golven hier aan. Naast de Ussbach kan men heerlijk wandelen.

Kase- of Elfengrotte

Zo is er een rondwandeling die je naar de Kase- of Elfengrotte (foto inleiding) en naar de Entersburg voert. De Elfengrotte is een grot die reeds in de steentijd bewoond werd. Het is een uit zuilen van basalt opgebouwde vulkanische rotsformatie. De rotsen lijken op ronde, opeengestapelde kazen, vandaar ook de naam Kasegrotte. Wanneer je door de Elfengrotte heen bent, heb je een prachtig zicht op de waterval. Daarna begint de wandeling aangegeven op groene bordjes met een soort tunnel op getekend. Vooral in de herfst en in de lente is dit een prachtige wandeling.

Geocaches bij de vleet

Voor amateurs van geocaching is Bad Bertrich een waar paradijs. Vele caches wachten om ontdekt te worden.

Park Römerkessel

Park Römerkessel, aangelegd in 2012, is het eerste landschap-therapeutisch park van Europa. Op het eerste zicht is het Römerkessel Park een doodgewoon, mooi aangelegd park. Maar het park biedt heel wat meer: verwijzingen naar de geneeskracht van de natuur. Het park is onderverdeeld in zeven verschillende thema's. Zo heb je de Fürstentuin (een verwijzing naar keurvorst en aartsbisschop Clemens von Wenzeslaus), de kruidentuin, de ontspanningstuin, de lavatuin, de bewegingstuin, de terrastuin en de stiltetuin. Helemaal naast de tuin loopt de Mühlenbach, een riviertje dat ook voor de nodige rust zorgt. In het park ook een meertje, de Schwanenweiher. Regelmatig neemt een ontspanningscoach je mee voor een weldoende en rustgevende wandeling.

De fiets op!

Ook voor geoefende fietsers en mountainbikers zijn Bad Bertrich en zijn omgeving een waar paradijs. Zo passeert de Vulkan-Rad-Route Eifel (77 kilometer) ei zo na de stadskern van Bad Bertrich. Het Trailpark Vulkaneifel, een fantastisch parcours voor mountainbikers van niet minder dan 750 kilometer, begint voor de Toren van Bad Bertrich. Wie het liever wat platter heeft, moet even verderop naar de Moezel. De Mosel-Radweg, van Thionville in Frankrijk naar de Deutsche Eck in Koblenz is met zijn 275 kilometer een prima fietsweg voor wie wil genieten van zowel de Franse als de Duitse cultuur.

Zo zie je maar, kuuroorden zijn helemaal niet oubollig! Je kan hier best actief aan de slag! Bad Bertrich is er het beste bewijs van.
© 2016 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eifel: wandelen op de Traumpfaden aan de MoezelEifel: wandelen op de Traumpfaden aan de MoezelTraumpfaden zijn bewegwijzerde wandelwegen in de oostelijke Eifelstreek. Ze ontstonden in 2006 uit protest, omdat deze s…
Vulkaaneifel: Traumpfad Virneburg rond stad en burchtVulkaaneifel: Traumpfad Virneburg rond stad en burchtDe Duitse Vulkaaneifel is een wandelgebied bij uitstek. Je hebt er wel wat conditie voor nodig want hoewel het gebied 's…
Vulkaaneifel: herfstparadijs voor wandelaars en fotografenVulkaaneifel: herfstparadijs voor wandelaars en fotografenKlaterende beekjes, goudgele bladeren, een golvend landschap, burchten en pittoreske steden. Juist, je bent in de Duitse…
Eifel: wandelen op de Traumpfaden aan de RijnEifel: wandelen op de Traumpfaden aan de RijnWie Eifel zegt, denkt niet meteen aan de Rijn. Toch vormt de Rijn de grens van de Eifel in het Noorden. Aan de Rijn zijn…

Paradijselijke eilanden in EuropaParadijselijke eilanden in EuropaBij eilanden met een ongerepte natuur, prachtige stranden en lekker weer denken we al gauw aan verre en dure reizen buit…
Balestrand, het kunstdorp aan het SognefjordBalestrand, het kunstdorp aan het SognefjordIn de Noorse provincie Sogn og Fjordane aan de noordzijde van het Sognefjord ligt het schilderachtige dorpje Balestrand.…
Bronnen en referenties
 • Op 20.02.2016:
 • www.vulkaneifeltherme.de
 • www.trailpark.de
 • www.bad-bertrich.de
 • www.gesundland-vulkaaneifel.de
 • Toeristische brochure: Meine Auszeit in Bad Bertrich
 • http://www.hln.be/hln/nl/2/Reizen/article/detail/1143802/2010/08/29/Gloednieuwe-thermen-in-Bad-Bertrich.dhtml
 • www.bad-bertrich.nl
 • www.clara-viebig-gesellschaft.de
 • Moezeldal.nl/bad-bertrich.html
 • Nl.wikipedia.org/wiki/Bad_Bertrich
 • De.wikipedia.org/wiki/Bad_Bertrich
 • Brochure: Mein Gesundland Vulkaneifel (Engels / Frans / Nederlandse versie)
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 07-03-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.