Paradijselijke eilanden in Europa

Paradijselijke eilanden in Europa Bij eilanden met een ongerepte natuur, prachtige stranden en lekker weer denken we al gauw aan verre en dure reizen buiten Europa. Echter heeft Europa behoorlijk wat prachtige eilanden in zijn bezit. Met 4 tot 6 uur vliegen komt u terecht in paradijselijke eilanden waar u gewoon met de euro kunt betalen. Een vakantie in Europa kan verrassender zijn dan u misschien zou denken.

Corsica

Corsica is een eiland dat tussen Frankrijk en Italië ligt, maar het behoort tot Frankrijk. Op Corsica wordt Corsicaans gesproken, maar door het toerisme wordt er ook wel Engels gesproken. De zomers zijn droog en warm met een temperatuur van 26 tot 30 graden. In het voorjaar is het ook prima te doen, maar het zeewater kan nog wat te koud zijn om in te zwemmen. In de winter kan het in de nacht vriezen en zal het op de dag, afhankelijk van waar u zich bevindt op het eiland, tussen de 10 en 15 graden zijn

Het eiland heeft een oppervlakte van 8680 km² en de hoofdstad van Corsica is Ajaccio. Het eiland ligt op ongeveer zes uur vliegen. Corsica is een eiland met veel bergen en is erg geliefd onder wandelaars. De bekendste wandelroute is de GR20 welke loopt van het zuiden naar het noorden van het eiland. Onderweg ziet u bergmeren, weides, rotsachtige gebieden en prachtige uitzichten. De tocht duurt zo'n zes dagen waarbij u overnacht in berghutten. Wilt u liever ontspannen? De kust is afwisselend met kliffen en zandstranden. Sommige stranden zijn toeristisch, maar op andere stranden zult u bijna niemand aantreffen. Vanaf Corsica kunt u ook met de ferry naar het naastgelegen eiland Sardinië.

Sardinië

Sardinië ligt recht onder Corsica, maar dit eiland behoort tot Italië. Het eiland is met 24.090km² het een na grootste eiland in de Middellandse zee. De hoofdstad van Sardinië is Cagliari en heeft onder andere een Sardijns archeologisch museum, een amfitheater, een kasteel en een haven. Naast Italiaans wordt er op dit eiland ook Sardijns gesproken. Het weer is gelijk aan dat op Corsica.

Een van de bekendste bezienswaardigheden is de Grotta di Nettuno ook wel Grot van neptunes genoemd. U kunt er met een boot komen of u kunt ongeveer 700 traptreden naar beneden afdalen. In de grotten vindt u prachtige formaties van stalactieten en stalagmieten.

De natuur van de Azoren / Bron: Cotrim, PixabayDe natuur van de Azoren / Bron: Cotrim, Pixabay

De Azoren

De Azoren zijn eigenlijk een archipel welke bestaat uit negen eilandjes. De totale oppervlakte is bij elkaar 2247 km². De Azoren behoren tot Portugal en liggen op iets meer dan vier uur vliegen. U kunt vanaf Nederland naar het eiland São Miguel of Terceira vliegen. Op de Azoren kunt u ook prima eilandhoppen, u kunt per boot naar één van de andere eilanden toe. In de winter ligt de temperatuur rond de 14 graden waar deze in de zomer rond de 25 graden ligt. In de winter kunnen er wel flinke buien overtrekken, maar deze zijn meestal ook snel voorbij.

De Azoren zijn niet heel erg toeristisch terwijl de eilanden wel erg mooi zijn. Een typische zonvakantie vindt u hier niet, maar voor de natuur- en avontuurliefhebbers zijn de Azoren adembenemend. U komt er vulkanische landschappen tegen en een ongerepte groene natuur. Sommige van de kraters zijn volgelopen met water waardoor prachtige meren zijn ontstaan. Als u wilt genieten van een mooi zandstrand dan kunt u kiezen voor het eiland Santa Maria. Dit eiland ligt het zuidelijkst en heeft dan ook de meeste zonuren. De Azoren staan ook erg bekend om het walvisspotten. Ruim vijfentwintig verschillende soorten walvissen en dolfijnen passeren met regelmaat de Azoren.

De Canarische eilanden

De Canarische eilanden bestaan uit zeven grote eilanden en zes kleine die allen toebehoren tot Spanje. De eilanden hebben samen een oppervlakte van bijna 7447km². De eilanden zijn allemaal ontstaan uit vulkanische activiteiten onder de zee. Gran Canaria en Tenerife zijn de populairste vakantiebestemmingen. De eilanden El Hiero en La Gomera zijn niet met een rechtstreekse vlucht bereikbaar. De andere eilanden bereikt u in ongeveer vier tot zes uur vliegen.

De eilanden die het meest zuidelijkst liggen zijn uiteraard ook het warmst. Het hele jaar door is het erg aangenaam op de eilanden. In de zomer zal het rond de 30 graden zijn met af en toe een uitschieter. In de winter is het zo tussen de 18 en 25 graden. Het weer is heel erg afhankelijk van waar u verblijft op het eiland. Door de bergen is het in het zuidelijke deel van de eilanden vaak warmer en droger dan in het noorden. Elk eiland heeft zijn eigen charmes, het ene is groener, het andere heeft mooiere stranden, mooiere snorkellocaties of prachtige wandelroutes.

Mallorca

Mallorca is een eiland van Spanje en heeft een oppervlakte van 3642km². Mallorca is een heerlijk vakantie-eiland, maar dat beseffen vele mensen. Het kan dan ook wel behoorlijk druk zijn met toeristen vooral in de zomer. Met het vliegtuig bent u met ongeveer twee uur op dit eiland. In de zomer is het er rond de 30 graden, maar het blijft aangenaam doordat er altijd een toevoer van wind is. In de winter kan het soms flink regeren, de buien gaan hard, maar het zal er nooit lang achter elkaar blijven regenen. U vindt verschillende stranden op Mallorca, er zijn zowel zand- als kiezelstranden. Een bijzondere bezienswaardigheid is de Kathedraal La Seu. De bouw heeft meer dan 300 jaar geduurd en het imposante gebouw heeft een lengte van 120meter.

Madeira

Madeira is een Portugees eiland welke tussen Portugal en Marokko in ligt. De hoofdstad van dit eiland is Funchal, dit is ook gelijk de grootste stad van het eiland. In de winter kan het er flink regenen, maar de temperaturen liggen altijd tussen 16 en 22 graden. De regen zorgt ook voor de prachtige vegetatie op het eiland. Madeira staat bekend om zijn bloemen en wordt ook wel de drijvende tuin genoemd. Op slechts vier tot vijf uur vliegen ligt dit verbazingwekkend mooie eiland. Op het eiland kunt u genieten van watervallen, grotten, kliffen, bergen en rust. Door de ruwe kustlijn vindt u op Madeira echter weinig stranden. De twee zandstranden die goed bereikbaar zijn per auto zijn aangelegde stranden. Wilt u iets onvergetelijk meemaken op Madeira? Bezoek het eiland dan met oud en nieuw. Madeira heeft een plekje in het Guiness Book of Records voor hun prachtige vuurwerkshows.

Griekse eilanden

Hoewel het in de winter maar tussen de 7 en 15 graden zal zijn mogen de Griekse eilanden niet ontbreken. In de zomer zijn de Griekse eilanden namelijk prachtig. Griekenland bestaat uit vele eilanden die best veel van elkaar verschillen. De eilandengroepen heten:
  • De Cycladen
  • De Dodecanese
  • De Ionische eilanden
  • De Oost-Egeïsche eilanden
  • De Sporaden
  • De Argo-Saronische eilanden

Santorini / Bron: Skeeze, PixabaySantorini / Bron: Skeeze, Pixabay
Niet elk eiland is vanaf Nederland bereikbaar met het vliegtuig. De bekendere bestemmingen zijn bijvoorbeeld Kos, Kreta, Lesbos, Corfu en Zakynthos. U vindt er prachtige zandstranden, een heldere blauwe zee, verbazingwekkende kliffen en een groene natuur. Een van de bekendste bezienswaardigheden en vaak gefotografeerd voor reisgidsen is Navagio beach op Zakynthos. Een prachtig wit strand waar de resten van een schip op liggen. Het strand ligt tussen hoge kliffen, u kunt er dus van bovenaf opkijken of u kunt er met de boot naartoe. Daarnaast is Oia Santorini een heel bijzonder eiland. De huisjes zijn daar wit met blauwe daken, er zijn pittoreske dorpjes en vanaf dit eiland kunt u genieten van de mooiste zonsondergang van alle Griekse eilanden.

Cyprus

Het eiland Cyprus behoort niet tot een land, maar is een land. Het eiland is 9521km² en ligt 70km ten zuiden van Turkije. Volgens de Griekse mythologie is Cyprus het geboorteland van Aphrodite. In de winter is het er ongeveer 16 graden en in de zomer liggen de temperaturen rond de 30 graden. U vindt op het eiland stranden, bossen, watervallen en kliffen. Buitenom de natuur zijn er ook veel opgravingen te bezichtigen. Zo kunt u het huis van Eustolios bezoeken welke een mozaïekvloer heeft uit de de 5e eeuw of de Koningsgraven.
© 2016 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Canarische Eilanden: Vakantie en reizen op de Islas CanariasOp de Canarische Eilanden is het altijd lente. Het klimaat is er ideaal, zacht en toch warm. Bovendien is er voor elk wa…
Strandvakantie CorsicaCorsica, het Franse eiland, heeft alles voor een zeer geslaagde strandvakantie: prachtige lange stranden, heerlijke zome…
Canarische eilanden: Gran CanariaCanarische eilanden: Gran CanariaGran Canaria is een eiland van de Canarische eilanden. Gran Canaria is het tweede, meest bezochte eiland van de Canarisc…
De Canarische Eilanden - vulkanisch LanzaroteDe Canarische Eilanden - vulkanisch LanzaroteLanzarote, een van de Canarische Eilanden, is een bijzonder eiland. Doordat het eiland vulkanisch is, zijn de stranden e…

Lanzarote: het vulkanische Canarische eilandLanzarote: het vulkanische Canarische eilandLanzarote, ook wel Vuureiland genoemd, is een vulkaaneiland met bijna 300 vulkanen. Het eiland is nog steeds vulkanisch…
Vulkaaneifel: Bad Bertrich, een kuuroord met een eigen muntVulkaaneifel: Bad Bertrich, een kuuroord met een eigen muntVoor wie houdt van pittoreske stadjes is Bad Bertrich een aanrader. Bad Bertrich ligt in Duitsland. Niet ver van de Moez…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • http://www.oppad.nl/?bestemming=gr20-corsica
  • https://www.tripadvisor.nl/Attraction_Review-g187880-d198917-Reviews-Neptune_s_Grotto_Grotta_di_Nettuno-Alghero_Province_of_Sassari_Sardinia.html
  • http://www.landenportal.nl/madeira.htm
  • https://www.tripadvisor.nl/Tourism-g189433-Santorini_Cyclades_South_Aegean-Vacations.html
  • http://www.mallorca-reisgids.nl/wat-is-er-te-doen/bezienswaardigheden
  • Afbeelding bron 1: Cotrim, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Skeeze, Pixabay
Bembi (500 artikelen)
Gepubliceerd: 08-03-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.