Lanzarote: het vulkanische Canarische eiland

Lanzarote: het vulkanische Canarische eiland Lanzarote, ook wel Vuureiland genoemd, is een vulkaaneiland met bijna 300 vulkanen. Het eiland is nog steeds vulkanisch actief en het adembenemende maanlandschap bestaat uit dreigende vulkanen, gestolde lava, betoverende grotten en beschutte baaien. Een belangrijke trekpleister zijn de architectuurontwerpen die samenvloeien met het landschap. Lanzarote heeft ook mooie witte dorpjes, een heerlijk klimaat en prachtige stranden. Er zijn sportfaciliteiten op het hoogste niveau, vooral voor watersporters. Het eiland heeft ook een groot aanbod van vakantievermaak, zoals musea, eilandtours en een bruisend nachtleven. Lanzarote is de ideale bestemming voor liefhebbers van een oeroud landschap, maar ook voor zonaanbidders en actieve vakantiegangers.

Inhoud


Algemeen

Lanzarote hoort bij de Canarische Eilanden die bestaan uit acht bewoonde eilanden in de Atlantische Oceaan: Lanzarote, Isla Graciosa, Fuerteventura, Gran Canaria, Tenerife, La Gomera, La Palma en El Hierro. De eilanden horen bij Spanje, maar Lanzarote ligt 115 km ten westen van het vasteland van Afrika en ligt ongeveer 1200 km van het Europese vasteland. Lanzarote is, inclusief de tot Lanzarote behorende kleinere eilanden, 846 km² groot. Het eiland is het meest noordoostelijke eiland van de archipel. De hoofdstad is Arrecife, met 61.351 inwoners (2018). In totaal wonen er op Lanzarote 148.462 mensen (2018).

Badplaatsen

De kust van Lanzarote bestaat voor 30 km uit zandstranden. De stranden zijn hier meestal vrij klein en hebben goudgeel of wit zand. Vrijwel alle stranden van Lanzarote liggen langs de vlakkere oostkust.

Puerto del Carmen

Dit vissersdorp, in het zuidoosten van het eiland, is de grootste badplaats van Lanzarote. De Avenida de las Playas vormt het middelpunt van Puerto del Carmen. Deze 8 km lange zeepromenade loopt langs de stranden, die tot de mooiste van het eiland worden gerekend. De twee belangrijkste zijn Playa Grande en Playa de los Pocillos. Playa Grande heeft fraaie beschutte baaitjes, flinke stukken van het strand zijn bedekt met wit zand, andere stukken met lavazand. Playa de los Pocillos is een strand met licht zand en een vlak aflopende bodem. Puerto del Carmen biedt de bezoeker luxe hotels, winkels, restaurants en nachtclubs. Er zijn ook sportfaciliteiten, vooral voor watersporters. Hier kan men (wind)surfen, duiken en vissen. Ook is het mogelijk een tochtje per catamaran te maken naar Fuerteventura en Lobos.

Playa Blanca

Helemaal in het zuiden van het eiland ligt het vroegere vissersdorp Playa Blanca. Het is één van de grootste badplaatsen van het eiland, met een veerbootverbinding met het nabijgelegen Fuerteventura. Playa Blanca heeft een kilometerslange en zeer verzorgde zeepromenade die bij de oude veerboothaven begint en die richting het oosten doorloopt tot de nieuwe jachthaven. Langs deze promenade zitten vele winkels, restaurants, bars en cafés. Playa Blanca heeft enkele stranden vlakbij het centrum, maar het populairst zijn de stranden van Playas del Papagayo. Dit is een reeks stranden tussen Playa Blanca en Punta de Papagayo, ongeveer 4 km ten zuidoosten van Playa Blanca. Deze stranden zijn gelegen aan mooie inhammen en omgeven door hoge kliffen. Het heldere kalme water is hier ideaal voor vissers, zwemmers en duikers. Vlak ten oosten van de nieuwe jachthaven staat het Castillo de las Coloradas. Deze wachttoren, op Punta de Águila, is gebouwd in de 18de eeuw. Vanaf het terras van de ronde toren heeft u een fraai uitzicht richting Fuerteventura.

Costa Teguise

In het oosten van het eiland ligt de rustige badplaats Costa Teguise. Eind jaren zeventig van de 20e eeuw ontstond deze op de tekentafel ontworpen toeristenstad. Hotels en appartementen zijn op een vanzelfsprekende manier in het vulkanische landschap gevoegd en in de traditionele bouwstijl van het eiland uitgevoerd. In Costa Teguise zijn de meeste toeristische voorzieningen te vinden op de Pueblo Marinero, een marktplein met rondom winkels, restaurants en bars. Op vrijdag vindt er een weekmarkt plaats. Costa Teguise heeft meerdere stranden. Het mooiste strand is Playa de las Cucharas met licht zand en gelegen aan een kleine baai. Er zijn ook sportfaciliteiten, zoals een golfbaan en een jachthaven. Playa de los Charcos is het ideale strand voor (wind)surfers.

Toplocaties

Parque Nacional de Timanfaya

In het westen van het eiland ligt het kraterlandschap van de Montañas del Fuego, de Vuurbergen. Dit gebied van 5000 ha is tegenwoordig een nationaal park en één van de belangrijkste toeristische attracties van Lanzarote. Door de uitbarstingen tussen 1730 en 1736 werden hele dorpen bedolven en een kwart van het vruchtbare eiland veranderde in een kale steenwoestenij. Op verschillende manieren wordt de toerist getoond dat dit gebied nog steeds vulkanisch actief is. Enkele meters onder de grond heersen temperaturen van 400 graden Celsius. Water dat in ondergrondse pijpen wordt gegoten spuit er als stoom met grote kracht uit. De vulkanische grill van het restaurant El Diablo werkt op de hitte van de bodem. U kunt het vulkaanlandschap te voet, per bus of per kameel bezoeken. Het interessantste deel van het park is de rondrit Ruta de los Volcanes. Hier rijdt u langs de bizarre landschappen en vulkanische formaties van de Montañas del Fuego.

Tahíche

Net buiten Tahíche, in het oosten van het eiland, staat Taro de Tahíche. Dit huis werd in 1968 gebouwd door César Manrique, die er woonde tot 1988.

César Manrique (1919-1992) was de belangrijkste kunstenaar op Lanzarote. Hij was schilder, beeldhouwer, architect en bouwadviseur. Met zijn abstracte schilderijen brak hij internationaal door en exposeerde in Europa, Japan en de Verenigde Staten. In 1968 keerde hij terug naar Lanzarote en heeft daarna veel gedaan om het oorspronkelijke karakter van het eiland te behouden. Manriques inspanningen werden beloond met bindende bouwvoorschriften aangaande hoogte, stijl en kleur van de nieuwe gebouwen. Zijn eigen ontwerpen op basis van vulkanische vormen leverden architectonische meesterwerken op. Veel gebouwen en projecten op Lanzarote behoren tot zijn werken, zoals de Mirador del Río, Jameos del Agua en het restaurant El Diablo in het nationaal park Timanfaya. Zowel door zijn eigen ontwerpen als door zijn invloed op de toeristische ontwikkeling heeft hij zijn stempel op Lanzarote gedrukt.

In 1992 schonk Manrique zijn voormalige woonhuis aan de Fundación César Manrique. Deze organisatie propageert een architectuur die in harmonie is met de natuurlijke omgeving. Het voormalige woonhuis is gebouwd in en rond een lavagrot. Het ondergrondse niveau omvat vijf lava-bellen die tot woonruimte waren ingericht. De kubusachtige vormen boven de grond grijpen terug op de traditionele architectuur van het eiland. Dit gedeelte boven de grond biedt tegenwoordig plaats aan tentoonstellingsruimten. Hier is de privéverzameling van Manrique te zien, met naast zijn eigen kunst ook werk van andere kunstenaars.

Arrecife

Arrecife ligt aan de oostkust van het eiland en ligt 7 km van de luchthaven. Het is sinds 1852 de hoofdstad van Lanzarote en is het bestuurlijke, culturele en commerciële centrum van het eiland. De hoofdstad heeft veel te bieden, zoals uitstekende winkelmogelijkheden, musea en interessante bezienswaardigheden. Om het eiland tegen aanvallen vanuit zee te beschermen werden er twee forten gebouwd, Castillo San Gabriel (1574-1596) en Castillo de San José (1771). Het kasteel San Gabriel ligt op een eilandje en is bereikbaar via de Puente de Las Bolas (Kogelbrug). In het kasteel bevindt zich een klein etnografisch museum. Een eindje buiten het centrum staat het Castillo de San José. Deze vesting werd door Manrique verbouwd tot museum voor hedendaagse kunst, het Museo Internacional de Arte Contemporáneo. Het museum wordt gebruikt voor tijdelijke exposities en de permanente collectie bevat werken van onder andere Miró, Picasso en Tápies. Wie van winkelen houdt moet zeker een bezoek brengen aan de hoofdwinkelstraat León y Castillo. Hier vindt u ouderwetse winkeltjes, hypermoderne designwinkels en het gunstig geprijsde grote warenhuis Centro Comercial Atlántida. Vlakbij de winkelstraat ligt de oude havenwijk El Charco, gelegen aan een stadslagune. Aan de fraai gerestaureerde haven vindt u terrasjes, bars en een bioscoop. Tussen de winkelstraat en de oude havenwijk staat de Iglesia de San Ginés, gebouwd in 1665. Deze kerk is gewijd aan de beschermheilige van Arrecife. In deze driebeukige kerk met een donker houten plafond staan laatbarokke beelden van San Ginés en de Virgen del Rosario.

Teguise

In het midden van het eiland ligt Teguise, de voormalige hoofdstad van Lanzarote. De stad werd in 1418 gesticht door Maciot de Béthencourt, de neef van kolonisator Jean de Béthencourt. Eeuwenlang was Teguise een welvarende stad, tot 1852 was het zelfs de hoofdstad. De welvaart van de stad trok piraten aan, die Teguise herhaaldelijk plunderden. Bij een piratenaanval in 1596 vonden honderden mensen de dood. Tegenwoordig is Teguise nog steeds en imposante stad. Pleinen, kerken, kloosters en paleizen herinneren aan de vroegere glorie van Teguise. Op het plein in het centrum staat de parochiekerk Nuestra Señora de Guadalupe. Hij stamt uit het midden van de 15de eeuw en is één van de oudste kerken van de Canarische Eilanden. Het interieur, in neogotische stijl, herbergt een beeld van de vereerde Maagd van Guadalupe. Aan de andere kant van het plein staat het Palacio Spínola, gebouwd tussen 1730 en 1830. Het paleis is nu het onderkomen van het Casa Museo del Timple. De timple is een vijfsnarige gitaar en een traditioneel Canarisch instrument. Teguise heeft twee interessante kloosterkerken. Het Convento de San Francisco is een franciscaner klooster, gesticht in 1590. Dit klooster is diverse malen verwoest en nu is alleen nog de kerk over die plaats biedt aan een klein religieus museum. In het Convento de Santo Domingo, gebouwd in de 18de eeuw, is nu het gemeentehuis ondergebracht. De kerkruimte doet nu dienst als cultureel centrum waar tentoonstellingen worden gehouden. Hoog boven Teguise staat het Castillo de Santa Bárbara, waarschijnlijk gebouwd in de 15de eeuw. Het biedt tegenwoordig onderdak aan een Piratenmuseum. Ook heeft u hier een fraai uitzicht over Teguise en over bijna het hele eiland.

Jameos del Agua

In het noordoosten van het eiland, op loopafstand van de zee, liggen de Jameos del Agua. Eind jaren zestig van de 20e eeuw veranderde César Manrique dit grottenstelsel in een amusementscomplex. Boven de grotten ligt een schilderachtig onregelmatig gevormd zwembad, omgeven door tropische flora. Hier voert een trap omlaag naar een ondergronds zoutmeer dat in verbinding staat met de oceaan. Via een trap bij de ingang komt u uit bij de grote hoofdgrot. Deze grot wordt als restaurant en als danszaal gebruikt. Bij de Jameos hoort ook nog een ondergronds auditorium, te bereiken via een trap achter de kunstmatige lagune. Het auditorium biedt plaats aan 600 toeschouwers. Via het auditorium kunt u naar het Casa de los Volcanes lopen, een tentoonstelling over natuur en milieu. Hier komt u van alles te weten over vulkanisme en over de flora en fauna van de Canarische Eilanden.

Mirador del Río

Op het noordpuntje van het eiland ligt het bekendste uitkijkpunt van Lanzarote. In 1898, tijdens de Spaans-Amerikaanse oorlog, werd hier een artilleriestelling gebouwd. In 1973 werd deze stelling door César Manrique omgebouwd tot panoramarestaurant. Het met licht overgoten restaurant heeft ramen over de hele breedte. De stenen muren zijn wit geschilderd en de enige decoraties zijn de spinachtige ijzeren sculpturen van Manrique. Op het uitzichtplatform, 479 m boven de zeespiegel, heeft u uitzicht op El Río, de zeestraat tussen Lanzarote en Isla Graciosa. Aan de overkant van de zeestraat liggen de eilandjes Isla Graciosa, Montaña Clara, Roque del Oeste, Roque del Este en Alegranza.

Haría

In het noorden van het eiland ligt het typisch Canarische dorp Haría. De mooie vallei waarin Haría ligt, staat bekend als het 'Dal van de duizend palmen'. Het dorp heeft lage, witte huizen en bloemen van alle kleuren bloeien uitbundig. Eén van de mooiste pleinen van het eiland is het Plaza León y Castillo. Aan dit schaduwrijke, door bomen omzoomde plein staat de kerk Nuestra Señora de la Encarnación. Rechts van de kerk staat het kerkmuseum El Museo de Arte Sacro Popular. Hier zijn religieuze kunstwerken uit de oude kerk te zien, waaronder enkele beelden uit de 17de en 19de eeuw en een altaar uit de 20e eeuw. Haría heeft ook een kunstnijverheidscentrum, Taller Municipal de Artesanía. Hier komen allerlei traditionele ambachtelijke producten vandaan, zoals borduurwerk, keramiek en manden. Op het Plaza León y Castillo vindt elke zaterdag een markt plaats. Op deze Mercado de Artesanía Tradicional mogen alleen op het eiland geproduceerde producten verkocht worden.

La Geria

Ten oosten van de Vuurbergen ligt het belangrijkste wijnbouwgebied van Lanzarote. La Geria ligt in een landschap van as en gestolde lava, en de wijngaarden gedijen goed op deze vruchtbare vulkaangrond. Bijzonder is de manier waarop de wijnstokken hier aangeplant zijn. De wijnstokken zijn hier geplant in uitgegraven trechtervormige gaten. Om de trechters heen zijn halfronde muurtjes gebouwd die zowel de wind tegenhouden als het vocht opvangen. Ook zijn de trechters bedekt met vulkanische as waardoor de vochtigheid van de omgeving wordt opgevangen. Van de druiven wordt wijn van uitstekende kwaliteit gemaakt: Malvasía, de bekendste Canarische wijn die ook beroemd is buiten Lanzarote. Malvasía en andere lokale wijnen zijn te koop bij de bodega's (wijnhuizen). In het noorden van La Geria bevindt zich de Bodega del Grifo en stamt uit de 18de eeuw. Ernaast is een wijnmuseum gevestigd, het Museo del Vino Lanzarote. Hier zijn oude benodigdheden voor de productie en opslag van wijn te zien.

El Golfo

Aan de zuidwestkust, vlakbij El Golfo, ligt de reusachtige vulkaankrater El Golfo. Deze krater ontstond in de ijstijd en is het resultaat van een onderzeese vulkaanuitbarsting. De krater is met zeewater gevuld en vormt het kratermeer Lago Verde. De intens groene kleur ervan is te danken aan de overdadige algengroei. Een zwart lavastrand scheidt de oceaan van het groene water in het kratermeer. Bijzonder is de aanwezigheid van olivijn, deze olijfgroene halfedelsteen is te vinden op het zwarte lavastrand. Het nabijgelegen vissersdorp El Golfo is door zijn restaurants populair bij toeristen vanwege het grote aanbod aan vis en schaal- en schelpdieren.

Isla Graciosa

Isla Graciosa wordt ook wel het achtste Canarische eiland genoemd. Het ligt 2 km ten noorden van Lanzarote en is slechts 28 km² groot. De 600 inwoners wonen vooral in het hoofdplaatsje Caleta del Sebo en in het dorp Pedro Barba, beiden gelegen aan de oostkust. Isla Graciosa is een ideale bestemming voor duikers, wandelaars en fietsers. Het eiland biedt een langzaam levensritme en is zeer geschikt voor een rustig en ontspannen dagje uit. Op de prachtige stranden kunt u in alle rust genieten van de zon en de zee. Het mooiste strand is het kilometerslange Playa de las Conchas, met wit zand en turkooizen zee. Isla Graciosa heeft een minimum aan voorzieningen, er zijn geen hotels, wel pensions en appartementen.

Tophotel op Lanzarote

Gran Meliá Salinas in Costa Teguise

Dit vijfsterrenhotel is in 1977 geopend en onder het toeziend oog van César Manrique gebouwd. Het is uitgevoerd in de traditionele bouwstijl van het eiland en op een vanzelfsprekende manier in het vulkanische landschap gevoegd. Dit moderne luxe hotel, direct gelegen aan zee, heeft ruime kamers met een chique interieur. Er is een groot aanbod van sportmogelijkheden en 's avonds amusement.

Het ontstaan van Lanzarote

Net als alle andere Canarische eilanden is Lanzarote een vulkaaneiland. Fuerteventura is verreweg het oudste, Lanzarote volgde iets later en is 19 miljoen jaar geleden uit zee verrezen door erupties in de oceaanbodem. Lagen lava vloeiden op elkaar, stolden en op een gegeven moment het 'eiland' boven water kwam.

De laatste grote verandering op het eiland werd veroorzaakt door vulkaanuitbarstingen in het gebied van de Montañas del Fuego. De zwaarste erupties vonden hier plaats tussen 1730 en 1736, waarbij een kwart van het eiland veranderde in een zee van gestolde lava. Sindsdien is het landschap van Lanzarote nauwelijks meer veranderd.

Landschap

Van alle Canarische eilanden is op Lanzarote de vulkanische oorsprong het duidelijkst zichtbaar. Het landschap is vooral gevormd door de grote erupties die plaats vonden tussen 1730 en 1736. De laatste eruptie vond plaats in 1824. Lanzarote is vrij vlak en de hoogste berg, de Peñas del Chache, is slechts 671 m hoog. Het is vrij droog omdat hoge bergen die regen kunnen vangen ontbreken. Daardoor is er bijna geen begroeiing, een groot deel van het eiland ziet eruit als een maanlandschap. Het vulkanische landschap is woest en ruig, en door lava in een kale steenwoestenij veranderd.

Flora en fauna

Flora

Omdat Lanzarote vrij droog is, is er minder begroeiing dan op de meeste andere Canarische eilanden. De flora van Lanzarote bestaat vooral uit cactussen, vetplanten en palmbomen. Het noorden van het eiland is het meest vochtige deel van Lanzarote. Hier groeien duizenden dadelpalmen en in het Famara-massief komt het zeldzame vlooienkruid voor. In het droge zuiden groeien een aantal planten die de droogte goed kunnen weerstaan, zoals boksdoornstruiken, lavendelplanten, cactussen en vetplanten. Op de lavavlakten groeien honderden soorten korstmos, waaronder de cardón (kandelaberwolfsmelk). Uiteraard is de wijnstreek van La Geria ook kenmerkend voor de flora van Lanzarote. De velden van dit wijnbouwgebied zijn kilometers lang en bestaan uit gaten in de grond waarin de wijnstokken aangeplant zijn.

De dierenwereld

Op Lanzarote leven er op het land weinig dieren. Op het eiland leven een aantal gekko's en hagedissen, waaronder de Majorero muur gekko en de Atlantische hagedis. In het wild leven konijnen, muizen en ratten. Geiten lopen min of meer vrij over het eiland rond. Gedomesticeerd zijn katten, honden, ezels, geiten en kamelen. Kamelen worden vooral voor het toerisme gebruikt en horen inmiddels bij het landschapsbeeld van de Montañas del Fuego. Op Lanzarote leven ook een aantal vogelsoorten. Een bekende vogelsoort is de geelvink, een voorouder van onze kanarie. Verder leven er onder andere duiven, reigers en visarenden. Roofvogels zijn er ook, waaronder torenvalken en Egyptische gieren.

Het leven onder water

De zee rond Lanzarote is gezegend met een rijke vispopulatie, met rifvissen, diepzeevissen en zoogdieren. Het zeer diverse zeeleven bestaat uit walvissen, dolfijnen en zeeschildpadden, zwaardvissen en makrelen. Roggen, papegaaivissen, morenen en inktvissen komen hier ook voor. Een bekend diersoort is de blinde albinokrab die leeft in het ondergronds zoutmeer in de Jameos del Agua.

Klimaat

Lanzarote heeft een subtropisch klimaat met temperaturen van gemiddeld 16 graden in de winter en 24 graden in de zomer. De temperatuur van het zeewater schommelt tussen de 18 en 23 graden. Extreme temperaturen worden afgezwakt door de Canarische stroom en de noordoostelijke passaatwinden. Een enkele keer draait de noordoostpassaat naar zuidoost (saharawind) en zorgt dan voor warm en zonnig weer. Een westenwind zorgt voor onbestendig weer met regenbuien. Regenen doet het echter zelden en omdat Lanzarote geen hoge bergen heeft worden de vochtige passaatwinden niet voldoende opgestuwd om regen te brengen. Omdat Lanzarote vrij vlak is, zijn er weinig klimaatverschillen tussen het noordoosten en zuidwesten. Dit betekent ook dat de passaatwind er duidelijker merkbaar is.

De mensen op Lanzarote

De huidige bewoners van Lanzarote heten de Lanzaroteños. Zij stellen zich ten opzichte van toeristen ontspannen, vriendelijk en gastvrij op. De meeste Lanzaroteños hebben bloedbanden met de Spanjaarden, maar op zo'n korte afstand van de Sahara voelen sommigen zich meer Afrikaan dan Spanjaard. Vroeger verlieten in tijden van armoede duizenden Canariërs hun geboorte-eiland om elders een nieuw leven te beginnen. Tegenwoordig komen er, ook op Lanzarote, meer mensen binnen dan dat er weggaan. Er zijn hier duizenden buitenlanders min of meer permanent neergestreken. Zij zijn vooral afkomstig uit Zuid-Amerika en Europa, om na hun pensioen te komen genieten van de 'eeuwige lente'.

Feest en evenement

Naast de landelijke feestdagen kent Lanzarote ook nog een aantal nationale en regionale feestdagen. De feesten van plaatselijke beschermheiligen worden vaak uitgebreid gevierd met meerdere feesten en een afwisselend programma. Afsluitend is er meestal een romería, een religieuze processie waarbij heiligenbeelden worden meegedragen door de straten.

Carnavals

Het carnaval is het belangrijkste feest van Lanzarote. Gedurende drie weken wordt het feest in meerdere plaatsen na elkaar gevierd. In Arrecife wordt het carnaval grootschalig gevierd. In de toeristencentra worden ook carnavalsoptochten gehouden, maar die kunnen zich in afmetingen en uitbundigheid niet meten met de viering in Arrecife. Zodra een carnaval is afgelopen begint men al aan de voorbereiding van het volgende. Er worden kostuums gemaakt, en er worden danspassen en liederen ingestudeerd. Het startschot vindt plaats in Arrecife met direct één van de hoogtepunten: de Gran Desfile de Carrozas (grote optocht van praalwagens). Het carnaval eindigt met een een begrafenisstoet, El Entierro de la Sardina (de begrafenis van de sardine).

Fiesta de San Marcial del Rubicón

Bij dit feest, in Femés, wordt de beschermheilige van Lanzarote vereerd. De belangrijkste feestdag is 7 juli, dan wordt ter ere van de dorpsheilige Marcial del Rubicón, een voormalig bisschop van Limoges, een beeld in plechtige processie rond de kerk gedragen. Bij deze gelegenheid komen honderden Lanzaroteños toegestroomd om de beschermheilige te eren.

Amusement

Wie op zoek is naar amusement zal zich zeker thuis voelen op Lanzarote. Er zijn musea, en er worden de meest uiteenlopende excursies georganiseerd. Ook liefhebbers van een bruisend uitgaansleven hoeven zich op Lanzarote niet te vervelen.

Amusement overdag

Overdag kunt u bijvoorbeeld een jeepsafari of een ritje op een kameel maken. Ook is het mogelijk om een excursie te maken met een zeilboot of glasbodemboot. Een andere leuke manier om de dag door te komen is het maken van een boottocht naar Fuerteventura of Isla Graciosa.

Nachtleven

Op Lanzarote hoeft niemand zich 's avonds te vervelen, er is een enorme keus aan bars, cafés en pubs en clubs. Puerto del Carmen en Costa Teguise hebben een uitgebreid nachtleven. Puerto del Carmen heeft zelfs en casino, het enige van het eiland. Op meer bescheiden schaal is het ook in Playa Blanca mogelijk om een avondje uit te gaan. Wie zich liever onder de lokale bevolking begeeft, kan zich in het weekend in het uitgaansleven van Arrecife storten. Er is ook amusement in hotels met live muziek, flamencoshows en playbackshows.

Sportactiviteiten

Het gunstige klimaat maakt Lanzarote ideaal voor allerlei sporten. De populairste sporten zijn uiteraard watersporten, zoals zeilen, surfen, duiken en vissen, maar het eiland biedt ook mogelijkheden om te golfen, wandelen en fietsen.

Wie in zijn vakantie vooral met sport bezig wil zijn, moet zeker kiezen voor Club La Santa in La Santa. Club La Santa ligt aan de noordwestkust en is één van de grootste sporthotels van Europa. U kunt hier kiezen uit twintig verschillende sporten. De noordwestkust, vooral La Santa, leent zich goed voor surfen. Ook kunt u hier onder andere vissen, duiken en fietsen.

Zeilen

Met zijn immer waaiende passaatwinden is Lanzarote uitermate geschikt om te zeilen. In de havens van Puerto del Carmen en Puerto Calero kunt u zeilboten met of zonder bemanning huren. Als alternatief kunt u ook deelnemen aan zeilexcursies die worden aangeboden, op catamarans of zeiljachten. Deze vertrekken uit Playa Blanca, Puerto Calero en Puerto del Carmen.

Surfen

De sterke winden en flinke golfslag maken Lanzarote ideaal om te surfen. Voor beginners die willen surfen of windsurfen zijn de stranden van Puerto del Carmen en Costa Teguise ideaal. Populaire locaties voor gevorderden zijn de stranden van La Caleta en Arrieta, beide in het noorden, of de stranden van Isla Graciosa. Windsurfscholen zijn te vinden in Puerto del Carmen en Costa Teguise, en hier is ook het modernste materiaal te huur.

Duiken

De kustwateren van Lanzarote zijn buitengewoon aantrekkelijke duikgebieden. Het onderwaterlandschap vormt een boeiend decor voor de honderden verschillende vissoorten die hier voorkomen. Toplocaties om te duiken zijn Puerto del Carmen en Isla Graciosa. In Puerto del Carmen, Playa Blanca en Costa Teguise zitten één of meer duikscholen. U kunt hier materiaal huren en lessen volgen.

Vissen

De wateren rond Lanzarote en Isla Graciosa zitten vol met vis en sportvisserij kan beoefend worden vanaf het strand, een boot of een pier. U kunt ook meegaan op een georganiseerde visexcursie. Speciaal te huren toegeruste schepen vertrekken uit de havens van Puerto del Carmen en Playa Blanca.

Golfen

Door het aangename weer is Lanzarote een ideale bestemming om te golfen. Er zijn inmiddels zeker twee golfbanen, Costa Teguise Golf en Lanzarote Golf Resort bij Puerto del Carmen. Beide zijn 18 holes golfbanen, waar golfers in een vulkanische omgeving hun sport kunnen uitoefenen.

Wandelen

Wandelen is zonder meer de beste manier om het vulkaanlandschap van Lanzarote te verkennen. Populaire wandelbestemmingen zijn het Parque Nacional de Timanfaya en het gebied rond het Famara-massief, in het noorden van het eiland. Vanaf Puerto del Carmen is het mogelijk om ononderbroken langs de kust te lopen tot in Arrecife. Ook Isla Graciosa is een ideale wandelbestemming.

Fietsen

Lanzarote is vrij plat en daarom is de fiets een uitstekend vervoermiddel, ondanks het ontbreken van fietspaden. Het gebied rond La Caleta, La Santa, Mancha Blanca en San Bartolomé is erg geschikt om te fietsen, er is hier weinig verkeer. Mooier is het gebied rond Haría en de Vuurbergen, maar daar is meestal meer verkeer. In Puerto del Carmen, Playa Blanca en Costa Teguise zijn zowel stadsfietsen als mountainbikes te huur. U kunt ook een fietstocht met een gids ondernemen.

Reizen naar Lanzarote

Lanzarote is met diverse luchtvaartmaatschappijen vanaf verschillende luchthavens in Nederland te bereiken. De vliegtijd bedraagt, bij een rechtstreekse vlucht, ruim 4 uur. Vanaf internationaal vliegveld Arrecife Airport kunt u op verschillende manieren verder reizen. Reizigers met een verzorgde reis worden meestal opgehaald door vertegenwoordigers van de touroperator. De snelste maar duurste manier om uw bestemming te bereiken is per taxi. Vanuit de luchthaven kunt u met lijnbussen naar Puerto del Carmen, Playa Blanca en Costa Teguise. Het is ook mogelijk om op de luchthaven een auto te huren.

Reizen op Lanzarote

Op Lanzarote zijn er busverbindingen tussen Arrecife en alle grotere plaatsen van het eiland. Veel plekken, zelfs sommige toeristische trekpleisters, zijn niet met de bus te bereiken. Taxi's zijn op Lanzarote redelijk goedkoop, zeker vergeleken met de Nederlandse tarieven. Voor een huurauto kunt u terecht bij autoverhuurbedrijven in de grote badplaatsen en op de luchthaven.

Lees verder

© 2016 - 2024 Maarten1968, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Canarische Eilanden - vulkanisch LanzaroteDe Canarische Eilanden - vulkanisch LanzaroteLanzarote, een van de Canarische Eilanden, is een bijzonder eiland. Doordat het eiland vulkanisch is, zijn de stranden e…
Canarische eilanden: LanzaroteCanarische eilanden: LanzaroteLanzarote behoort tot de Canarische Eilanden en hoort bij Spanje. De voertaal is dan ook Spaans. Het eiland is klein, ie…
Wat te doen op Lanzarote?Lanzarote is een klein eiland behorende bij de Canarische eilanden. De voertaal is Spaans, maar ook in het Engels kan je…
Cuba tropische vakantie in de winter: strand en cultuurLange witte palmstranden en een tropisch klimaat op Cuba terwijl het winter is in Nederland. Een uitstekende strandvakan…

Met de camper naar NoorwegenMet de camper naar NoorwegenNoorwegen is bij uitstek een land om met de camper doorheen te zwerven. Je zou bijna zeggen dat Noorwegen gemaakt is voo…
Paradijselijke eilanden in EuropaParadijselijke eilanden in EuropaBij eilanden met een ongerepte natuur, prachtige stranden en lekker weer denken we al gauw aan verre en dure reizen buit…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Fajaraddana91, Pixabay
  • Eigen ervaring
  • 'Canarische Eilanden' (Capitool reisgidsen) door P. Paszkiewicz & H. Faryna-Paszkiewicz (Het Spectrum, 2011)
  • 'Lanzarote' door V. Reisenegger (ANWB Media, 2012)
  • 'Lanzarote' (Wereldwijzer) door E. van Vliet (Uitgeverij Elmar, 2006)
Maarten1968 (59 artikelen)
Laatste update: 23-08-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.