Met de camper naar Noorwegen

Met de camper naar Noorwegen Noorwegen is bij uitstek een land om met de camper doorheen te zwerven. Je zou bijna zeggen dat Noorwegen gemaakt is voor campers. Veel Noren beschikken zelf ook over een camper en maken daar ook graag gebruik van. Dat kan zijn voor familiebezoek en vakanties of om gewoon lekker een weekendje te gaan vissen, hiken of om een andere buitensportactiviteit uit te voeren.

Overnachten met de camper

Afhankelijk van de inrichting van je camper is overnachten niet moeilijk. Je zet de camper op zijn plaats meer, plaatst eventueel blokken onder de wielen zodat je horizontaal staat, je draait de luifel uit en klaar ben je. De enige vraag waar je je druk over zou kunnen maken is of je vrij wil kamperen of dat je op een camping wilt staan omdat je afhankelijk bent van elektriciteit en andere faciliteiten op een camping.

Vrij kamperen

Als je overweegt om vrij te kamperen kun je dit doen op speciaal daarvoor ingerichte aangewezen camperplaatsen of op de grotere parkeerplaatsen onderweg. Je mag de camper niet aan de doorgaande weg parkeren om te overnachten. Ook mag je niet binnen 100 meter van een woonhuis je camper neerzetten om daar te overnachten. Voor de rest geldt: alles mag tenzij er een bord staat dat je daar niet mag overnachten. Overnachten op een open plek aan het fjord of op de hoogvlakte is geen probleem.

Camping

Mocht je voorkeur uitgaan naar het kamperen op een camping dan is daar ook voldoende gelegenheid voor. Alhoewel de campings goed aangegeven staan langs de hoofd- en secondaire wegen, het is altijd handig om een wegenkaart aan boord te hebben waarop ook campings vermeld staan. Dit geeft je een indicatie hoelang het nog duurt voordat je de camping bereikt hebt.

Bron: J.StruikBron: J.Struik

Op tijd beginnen met zoeken naar een camping

Als je aan het reizen bent is het verstandig om bijtijds te beginnen met het zoeken naar een overnachtingsplaats. Het is verstandig om vanaf twee uur 's middags al te beginnen met kijken naar een camping. De afstand tussen twee campings kan groot zijn en de gemiddelde afstand die je af kunt leggen met de camper is lager dan in Nederland. Het is niet nodig om een camping van tevoren te reserveren, er is meestal voldoende ruimte om te overnachten op de camping.

De kwaliteit van de campings

De kwaliteit van de campings varieert in Noorwegen. Je vindt zowel één ster campings als vijf sterren campings. De meeste campings zijn ingericht op campers en bieden de gelegenheid om je camper verhard te parkeren mocht je dat willen. Elektriciteitsaansluitingen zijn voldoende aanwezig. Zorg wel dat je een EURO-stekker (ook wel CEE of blauwe stekker genoemd) aan boord hebt.

Vuilwater lozen en schoon water innemen

Op de meeste campings is het ook mogelijk om de inhoud van het chemisch toilet en de vuilwater tank te lozen. Daarvoor kun je gebruikmaken van de speciaal voor dit doel aangewezen plaatsen op de camping. Ook kun je op die plek je watertank vullen met vers drinkwater.

Huisdieren

Je camper is je huis ver van huis. Het is niet raar als je besluit je huisdier mee te nemen op vakantie naar Noorwegen. Hou dan wel rekening met de volgende vereisten voordat je met je hond of kat naar Noorwegen toe gaat. Noorwegen heeft een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen voordat je met een hond, kat of fret het land in mag.
  • Het is verplicht om je hond, kat of fret in te enten tegen hondsdolheid. Dit moet minimaal 21 dagen voordat je jouw huisdier Noorwegen invoert. Hou het vaccinatieschema in de gaten, je moet tijdig en volgens de aanwijzingen in de bijsluiter hervaccineren.
  • Honden moeten ontwormd worden binnen 120-24 uur voor invoer. Het ontwormen van de hond moet gebeuren bij de dierenarts. Deze maakt hiervan een aantekening in het dierenpaspoort. Als je langer dan 28 dagen in Noorwegen blijft moet deze behandeling herhaald worden door een Noorse dierenarts.
  • Om je huisdier te identificeren moet deze beschikken over een chip. Een goed leesbare tatoeage is alleen toegestaan mits deze bewijsbaar is gezet voor 3 juli 2011. De plaatsing van de chip of de tatoeage moet gebeurd zijn voordat je huisdier een rabiësvaccinatie krijgt.
  • Je bent verplicht om een geldig EU dierenpaspoort bij je te hebben. Dit dierenpaspoort moet je kunnen tonen als je je bij binnenkomst in Noorwegen meldt bij de douane. Dit melden bij de douane is verplicht als je je huisdier in wilt voeren.
  • Je huisdier moet tenminste drie maanden oud zijn bij invoeren in Noorwegen. Is je huisdier jonger dan drie maanden dan kan deze bij wijze van uitzonderingsgeval toegelaten wonen. Neem hiervoor contact op met de Norwegian Food Safety Authority.

Vergeet niet: Noorwegen is geen lid van de Europese Unie. De algemene regels van de Europese Unie gelden hier niet.

Verboden hondenrassen

Een aantal hondenrassen zijn verboden om Noorwegen in te voeren. Dit zijn onder andere pitbull terriërs, tosa inu, dogo Argentino, American staffordshire terriër, fila brasileiro, de Tsjechoslowaakse wolfhond en honden die een kruising zijn van de hond met de wolf. Als je in het bezit bent van een hond die op een van bovenstaande rassen lijkt zorg dan dat je de originele stamboompapieren bij je hebt om aan te tonen dat jouw huisdier niet tot een van de verboden hondenrassen behoort.

Levensmiddelen invoeren in Noorwegen

Met de camper is het gemakkelijk om een kleine voorraad levensmiddelen, alcohol en tabak vanuit Nederland mee te nemen naar Noorwegen. Hiervoor gelden echter wel enkele regels.

Invoeren van alcohol

Alleen volwassenen mogen alcohol invoeren in Noorwegen. Daarvoor gelden de volgende richtlijnen:
  • 1 liter drank met een alcoholgehalte van 22% tot 60% (hiervoor moet je 20 jaar of ouder zijn), 1,5 liter drank met een alcoholgehalte van 2,5% tot en met 22% en 2 liter bier met een alcoholgehalte van 2,5 % tot 4,7% of:
  • 3 liter drank met een alcoholgehalte tot en met 22% en 2 liter bier met een alcoholgehalte tot 4,7% of:
  • 1 liter drank met een alcoholgehalte van 22% tot 60% (hiervoor moet je 20 jaar of ouder zijn) en 3,5 liter bier met een alcoholgehalte tot 4,7%.
Bron: ANWB

Dit betekent dat maximaal 5 liter bier per persoon ingevoerd mag worden, als er geen andere alcoholische dranken worden ingevoerd. Indien er geen tabak ingevoerd wordt mag er 1,5 liter wijn óf bier extra ingevoerd worden. Het is verboden drank met een alcoholgehalte van meer dan 60% in te voeren.

Invoer van tabak

De volgende richtlijn geldt per persoon van 18 jaar en ouder:
  • 200 sigaretten, of
  • 250 g andere tabaksproducten
  • 200 vloeitjes

Invoer van Levensmiddelen

  • Je mag maximaal 10 kg vlees(producten), zuivel en eieren uit een EU-land invoeren.
  • De producten moeten allemaal zijn voorzien van een keurmerk uit een EU-land.
  • Je mag maximaal 10 kg fruit en groente, met uitzondering van aardappelen, invoeren.

Het is zinvol om goed te bedenken wat je mee wilt nemen aan alcohol of tabak. Drink je graag een biertje dan kun je overwegen om het lichte lokale Noorse bier te drinken. Shag en sigaretten zijn schrikbarend duur in Noorwegen. Voor een pakje tabak van 50 gr. betaal je 281NOK. Omgerekend in euro's is dat ongeveer € 30,- (in 2016).

Lees verder

© 2016 - 2024 Sysnet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Studeren in NoorwegenStuderen in NoorwegenNoorwegen is een van de welvarendste landen ter wereld. Het onderwijs in Noorwegen in gratis. Maar de levensonderhoudsko…
Beleggen in NoorwegenNoorwegen is op dit moment een van de meest aantrekkelijke landen om in te beleggen. Het Scandinavische land maakt een s…
Visvakantie: vissen in NoorwegenVisvakantie: vissen in NoorwegenVissen in Noorwegen is populair. Dat komt door de ongerepte natuur van het land. Daardoor is er een grote visstand. Het…

Sylt – Duits Waddeneiland of NordseeinselSylt – Duits Waddeneiland of NordseeinselSylt is het meest noordelijke Duitse Waddeneiland, of Nordseeinsel, zoals de Duitsers zeggen. Sylt ligt in de Noordfries…
Lanzarote: het vulkanische Canarische eilandLanzarote: het vulkanische Canarische eilandLanzarote, ook wel Vuureiland genoemd, is een vulkaaneiland met bijna 300 vulkanen. Het eiland is nog steeds vulkanisch…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Manolofranco, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Allemansrecht, bezocht op 04-03-2016
  • https://www.nkc.nl/advies/buitenland/noorwegen, bezocht op 04-03-2016
  • Norwegiam Food Safety Authority http://www.mattilsynet.no, bezocht op 04-03-2016
  • http://www.anwb.nl/vakantie/noorwegen/informatie/douane#levensmiddelen, bezocht op 04-03-2016
  • http://www.licg.nl/x0/praktisch/reizen-en-vakantie/invoereisen/invoereisen-per-land-europa.html, bezocht op 04-03-2016
  • Norwegian Food Safety Authority http://www.mattilsynet.no/, bezocht op 04-03-2016
  • Afbeelding bron 1: J.Struik
Sysnet (64 artikelen)
Gepubliceerd: 08-03-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.