Kamperen in Noorwegen

Kamperen in Noorwegen Noorwegen is voor de actieve toerist een fantastisch land om naar toe te gaan op vakantie. Wandelen, fietsen, skiën in de zomerskigebieden of gewoon een beetje luieren aan een fjord. Voor kampeerders is Noorwegen misschien niet het eerste land waar aan gedacht wordt om naar toe te gaan op vakantie. En dat is jammer aangezien Noorwegen heel veel te bieden heeft voor de kampeerder die van een actieve vakantie houdt.

Campings in Noorwegen

Het vinden van een camping is absoluut niet moeilijk in Noorwegen. De Noren reizen en trekken veel en er zijn dan ook overal campings te vinden. Afhankelijk van je eigen voorkeur zijn er zowel driesterrencampings als hele eenvoudige campings. De overnachtingskosten kunnen verschillen van camping tot camping. Dit kan variëren van € 15 per nacht tot € 40 per nacht.

Kampeeruitrusting

Als je wil kamperen in Noorwegen, is het zinvol om je kampeeruitrusting daarop aan te passen. Het weer speelt een belangrijke rol bij kamperen. Kamperen met mooi weer is niet moeilijk, dan zet je je stoelen voor de tent en je geniet van het uitzicht. Het kan ook goed regenen in Noorwegen, om die reden is het dan ook aangenaam om een tent mee te nemen waar je ontspannen in kunt zitten. Een tent met een vaste kuip is een aanrader, die vaste kuip zorgt ervoor dat je geen last hebt van tocht en voorkomt het binnendringen van regenwater.

Haringen

Het is verstandig om behalve grasharingen ook rotsharingen mee te nemen bij je tentuitrusting. Vergeet niet om een hamer met een stalen kop mee te nemen, om de rotsharingen in de grond te slaan. Een normale kampeerhamer met rubberen kop is geschikt voor gras- en zandharingen, niet voor rotsharingen.

Elektriciteit

Als je je mobiele telefoon op wilt laden of je koelbox wilt koelen op de camping dan heb je elektriciteit nodig. Daarvoor is het handig om een verlengsnoer en een EURO-stekker (ook wel CEE- of blauwe stekker genoemd) mee te nemen. Bij mooi weer is elektriciteit niet noodzakelijk. De dagen zijn lang, het blijft lang licht en ook de temperaturen kunnen 's zomers heel aangenaam zijn. Als alleen het weer slechter is en de dagen grauw en nat zijn, dan is het heel aangenaam om in een warme tent te verblijven. Hiervoor is het handig om een klein elektrisch campingkacheltje mee te nemen.

Slapen

Een geslaagde actieve vakantie in Noorwegen valt en staat met een goede nachtrust. De nachten kunnen koud zijn, de ondergrond houdt lang de winterkoude vast. Op de hoogvlakte zijn temperaturen 's nachts rondom het vriespunt geen uitzondering. Het is dan ook zinvol om te controleren hoe warm de slaapzak is. Is het een slaapzak voor warme Zuid-Europese landen of houdt de slaapzak je ook warm tot -10 °C?

Hoe wil je slapen? Kies je voor een stretcher zodat je van de grond af ligt, of kies je voor een luchtbed? Als je voor een luchtbed kiest neem dan één of twee dikke fleecedekens mee voor onder je luchtbed. Dit vermindert afkoeling van je luchtbed door de koude ondergrond.

Wassen en drogen

Op de meeste campings vind je een was- en droogruimte. Daar vind je wasmachines, wasdrogers en ook kun je daar, als je geluk hebt, een strijkplank en strijkijzer vinden. Voor het gebruik van de wasmachine en wasdroger moet je wel betalen.

Dagelijkse boodschappen

De dagelijkse boodschappen in Noorwegen zijn gemiddeld genomen duurder dan in Nederland. Verse groenten, vers vlees en alle andere levensmiddelen die geïmporteerd moeten worden zijn duur. Desondanks is het door slim in te kopen goed mogelijk om niet de hoofdprijs te betalen voor je dagelijkse boodschappen.

Boodschappen doen in Noorwegen

Aan de rand van de grotere steden vind je grote overdekte winkelcentra, met supermarkten, kledingwinkels en winkels met huishoudelijke artikelen. Er zijn verschillende grote supermarktketens. Spar, Lidl en Aldi vind je ook in Noorwegen, Noorse supermarkten zijn onder andere Coop, Kiwi en Rema.
  • Kijk niet op ooghoogte maar kijk in de onderste stellingen, daar vind je net zoals in Nederland de goedkoopste producten.
  • Het aanbod van diepvriesproducten is groot. Groente, vlees, vis, fruit, vruchten alles kun je diepgevroren vinden. De kwaliteit van de diepvries producten is goed.
  • Eigen merk-producten zijn ook in Noorwegen goedkoper dan de merkproducten. Het is zonder meer de moeite waard om dit uit te proberen.
  • Het het lichte Noorse partybier in halve liter-blikken is iets duurder dan een halve liter blik-bier dat je koopt in Nederland. Het zwaardere Noorse bier bier is aanzienlijk duurder dan in Nederland. Bieren die geïmporteerd moeten worden in Noorwegen zoals Amstel en Heineken zijn duur.

Koken op de camping

De meeste campings beschikken over een keuken waar de gasten gebruik van kunnen maken. De inrichting van die keuken verschilt van camping tot camping. Bij de ene camping sta je overdekt te koken, bij de andere camping kun je gebruikmaken van een volledig verwarmde en ingerichte keuken. Op de meeste campings vind je ook een gezamenlijke gemeenschapsruimte waar je droog en warm kunt zitten samen met de andere kampeergasten. Wifi vind je doorgaans ook in die ruimte.

Koken op gas

In Noorwegen is alleen propaangas verkrijgbaar. Het butaangas waarmee de flessen van Campinggaz gevuld worden mogen niet verkocht worden. Ben je gewend om te koken op Campinggaz? Dan is het zinvol om voldoende volle flessen met Campinggaz op voorraad mee te nemen. Kook je op propaan? Bijvullen van Nederlandse gasflessen kan alleen met een speciale adapter. Zorg dus ook dat je voldoende gasflessen met propaan bij je hebt.

Koken op benzine

Een goed alternatief voor het koken op gas is het koken op benzine. Coleman heeft zowel één- als tweepitskooktoestellen die uitstekend geschikt zijn voor het koken in de buitenlucht. Het grote voordeel van koken op Colemanfuel (de brandstof die Coleman adviseert voor zijn kooktoestellen) of benzine is de hoge calorische waarde van de brandstof. Concreet houdt dat in dat de vlam heter is waardoor het water sneller kookt.

Kamperen in Noorwegen

Kamperen in Noorwegen is uitdagend. Terug naar de natuur, ontspannen genieten van de eindeloze vergezichten over de fjorden, de hoogvlakten en de met sneeuw en ijs bedekte bergtoppen. Als je je kampeerspullen in orde hebt blijft er nog maar een één vraag over: wil je reizen en trekken en zoveel mogelijk van het land zien of gaat je voorkeur uit naar een langer verblijf op een plaats.

Langer op een camping blijven

Als je kiest voor een langer verblijf op één plek, dan kun je ook meer bagage meenemen om het leven op de camping zo aangenaam mogelijk te maken. Je hoeft de auto dan minder in en uit te pakken. Ook kun je dan kiezen voor een ruimere tent. Dat je dan langer bezig bent met het opzetten van de tent is dan niet zo erg, je blijft tenslotte toch nog een dag of wat op die camping.

Reizen en trekken

Houd je van reizen en trekken, dan is kamperen de kunst van het weglaten. Minimaal bagage meenemen is dan het motto. Want alles wat je niet meeneemt hoef je ook niet uit te pakken. Pak de bagage die je mee wil nemen in plastic afsluitbare kratten. Eén krat kleding per persoon, een krat voor potten en pannen, een krat voor levensmiddelen. Het voordeel van het werken met afsluitbare kratten is dat je die snel in en uit de tent kunt tillen. Ook kun je besluiten om die kratten achter in de auto te laten staan als je met een kleine tent op pad bent en je niet veel ruimte in je tent hebt.

Hoe dan ook, welke keuze je ook maakt, trekkerstent of familietent, veel of weinig kilometers rijden, genieten van de hoogvlakten of bruinvissen kijken in de fjorden; een ding is zeker: kamperen in Noorwegen is een ervaring die je niet snel meer vergeet.
© 2016 - 2025 Sysnet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Camper, caravan, vouwwagen of tent?Camper, caravan, vouwwagen of tent?Kamperen is een voor veel mensen een manier om te ontspannen. Anderen zien het als een primitieve uitdaging en vinden he…
Voor het eerst kamperenWat staat je allemaal te wachten als je voor het eerst gaat kamperen? En, wat heb je eigenlijk allemaal nodig tijdens he…
Kamperen in een tent: materiaal en tipsKamperen in een tent: materiaal en tipsGaan kamperen in een tent is een keuze die je maakt als je op vakantie gaat. De ene vindt het super, de andere vindt het…

Kamperen in oppomptent is gemakkelijk en leukKamperen in oppomptent is gemakkelijk en leukVeel mensen hebben een voorkeur om in de zomer te gaan kamperen. Velen kiezen daarbij voor een tent om lekker in de natu…
Camping Mas de la Cam in Saint Jean du Gard, Zuid-FrankrijkCamping Mas de la Cam in Saint Jean du Gard, Zuid-FrankrijkCamping Mas de la Cam is een middelgrote karaktervolle viersterrencamping, gelegen aan rivier de Gardon op 3 km afstand…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Christoph Mueller, Pixabay
  • http://www.camperleven.nl/index.php?doc=stekkers, bezocht op 24-02-2016
  • http://camperpunt.nl/gasvuladressen-europa/, bezocht op 24-02-2016
  • http://www.coleman.com/product/classic-2-burner-stove/3000000789#.Vs4tpPDtSrU, bezocht op 24-02-2016
Sysnet (64 artikelen)
Gepubliceerd: 01-03-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Kamperen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.