Kamperen in oppomptent is gemakkelijk en leuk

Kamperen in oppomptent is gemakkelijk en leuk Veel mensen hebben een voorkeur om in de zomer te gaan kamperen. Velen kiezen daarbij voor een tent om lekker in de natuur te kunnen zijn. Een tent is gemakkelijk te vervoeren en men kan op één plaats blijven of gaan trekken. Er zijn veel verschillende soorten tenten te koop en nu kennen we ook de oppomptent ofwel opblaastent. Bij deze tenten worden de sleuven met lucht gevuld met behulp van een bijgeleverde pomp. Heeft men de beschikking over een compressor dan gebeurt het opzetten van een dergelijke tent in een ommezien.

Keuze voor kamperen met de tent

In de zomer gaan de meeste mensen op vakantie. Velen kiezen dan voor een camping en willen eenvoudig met een tent kamperen. Vooral met kinderen is kamperen in de zomer een goede keuze waar de meeste kinderen dan ook later goede herinneringen aan bewaren. Wat is er lekkerder dan met de voetjes in het gras buiten eten en 's avonds een rondje camping maken? Maar ook ouderen stappen soms weer over van een caravan of camper naar een eenvoudige tent. Het kamperen wordt steeds luxer maar ook gemakkelijker door de veelheid van artikelen die beschikbaar zijn. Als men een zaak in kampeerartikelen binnenloopt dan valt onmiddellijk op dat er veel verschillende soorten tenten beschikbaar zijn. Men kan kiezen voor een trekkerstent, een tunneltent of een koepeltent. Er zijn nu ook oppomptenten te koop die erg gemakkelijk zijn om op te zetten. Ze worden ook wel opblaastenten genoemd. Men heeft een keuze uit diverse grote merken zoals bijvoorbeeld:
 • Karsten tent
 • Vango tent
 • Kampa tent
 • Decathlon
 • Obelink tent

Karsten tent

Een heel bekend bedrijf is de onderneming van Karsten die al bestaat vanaf 1974. Dit bedrijf dat al grote bekendheid heeft met tenten is de uitvinder van de oppomptent. Ook levert Karsten tenten aan het Rode Kruis en het leger. Karsten maakt katoenen tenten in diverse maten in eigen atelier. Men kan zelf een keuze maken hoe de tent gemaakt moet worden. Natuurlijk hangt hier wel een stevig prijskaartje aan. Een Karsten tent staat garant voor jarenlang kampeerplezier. Ook wanneer men de tent moet laten repareren kan men bij Karsten terecht. De oppomptenten van Karsten zijn prachtige tenten die worden geleverd met compressor.

Vango tent

Het Engelse bedrijf Vango bestaat al vanaf 1966 en kent oppomptenten die van polykatoen gemaakt zijn en goed beschermen bij minder goede weersomstandigheden. Er zijn al tenten voor vier personen maar ook hele grote modellen. Als voorbeeld: een vierpersoonstent weegt 29 kg en is uit te breiden met luifels. Diverse grote winkels verkopen deze tenten die ook per internet te bestellen zijn.

Kampa tenten

Bij de firma Frans de Witte in Houten verkoopt men naast oppompenten van Vango ook opblaastenten van het merk Kampa. Er is al een vierpersoonstent te koop met een gewicht van 17 kg.

Decathlon tenten

Decathlon oppomptenten zijn er in diverse soorten. Zij zijn allemaal op te pompen met de luchtpomp die wordt bijgeleverd. Er zijn ook kleine oppomptenten te koop die slechts 6 kg wegen en die men ook op de fiets kan meenemen. Handig voor trekkers. Er zijn ook grotere oppomptenten te koop, zoals een tent voor zes personen met een gewicht van 20 kg. Alle Decathlon tenten zijn bestand tegen windkracht 6.

Obelink tenten

De firma Obelink die is gevestigd in Winterswijk verkoopt naast bekende grote merken ook oppomptenten van het eigen merk. Hier kan men al terecht voor een vierpersoonstent die gemaakt is van polyester en die eenvoudig op te zetten is met de speciaal bijgeleverde pomp. De luchtdruk is 0,7 bar. Het totale gewicht is 18 kg maar er zijn ook grotere modellen te koop. Een bezoek aan de showroom is een uitje voor het hele gezin want er is altijd wel weer iets nieuws te ontdekken op het gebied van kamperen.

Voordelen van een oppomptent

Een oppomptent heeft vele voordelen zoals:
 • De tent is eenvoudig en gemakkelijk op te zetten
 • Het opzetten gaat zeer snel
 • Kan worden opgezet in principe door één persoon
 • Geen gesjouw meer met tentstokken

Eenvoudig op te zetten

Het grote voordeel van een oppomptent is dat deze snel en gemakkelijk op te zetten is. Dit maakt de oppomptent ook heel geschikt voor korte vakanties of zelfs weekends.

Nadelen van oppomptent

Er zijn ook nadelen aan een oppomptent zoals:
 • Grote gewicht van de tent
 • Lastig voor fietsers omdat men ook de pomp moet vervoeren

Geschikt voor ouderen

Voor oudere mensen zou deze tent geschikt moeten zijn maar door het gewicht is de tent lastig te vervoeren. Het oppompen met een voetpomp vraagt toch wel enige kracht. Gelukkig zijn er andere hulpmiddelen zoals luchtpompen op elektra. Maar de industrie staat niet stil en er zijn inmiddels ook oppomptenten die veel lichter van gewicht zijn. Hier heeft men ook geen zware pomp meer bij nodig maar er kan volstaan worden met een bijgeleverde voetpomp.

Pomp 12 volt

Om de tent goed op te zetten is de pomp een belangrijk hulpmiddel. Vaak is het mogelijk om de tent op te pompen met een 12 volt-pomp die wordt aangesloten met klemmen op de accu van de auto.

Pomp 230 volt

Een 230 volt-pomp wordt geleverd met een wat langer snoer en kan gewoon in het stopcontact op de camping. Deze pompen zijn vooral geschikt voor de wat zwaardere oppomptenten. Het is wel belangrijk om je vooraf goed te laten informeren over de mogelijkheden van de zwaardere pompen.

Voortenten die opgeblazen kunnen worden

Naast de oppompent kent men ook voortenten voor caravans die opgeblazen kunnen worden. Deze kunnen in de caravan vervoerd worden en op de plaats van bestemming gemakkelijk opgezet worden. Ook zien we voortenten voor kleine kampeerbusjes die erg handig zijn wanneer men wat extra ruimte nodig heeft.

Reparatie

Ook bij oppomptenten kan er iets fout gaan. De sleuven zijn echter in een atelier los te halen en te repareren. Soms dient een hele sleuf vernieuwd te worden, soms kan volstaan worden met een kleine reparatie.
© 2016 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Camper, caravan, vouwwagen of tent?Camper, caravan, vouwwagen of tent?Kamperen is een voor veel mensen een manier om te ontspannen. Anderen zien het als een primitieve uitdaging en vinden he…
Tent of caravan: de voor- en nadelenVeel mensen beginnen met kamperen, zodra ze kinderen hebben. Kamperen op een camping is namelijk voor kinderen vaak de l…
Kamperen in een tent: materiaal en tipsKamperen in een tent: materiaal en tipsGaan kamperen in een tent is een keuze die je maakt als je op vakantie gaat. De ene vindt het super, de andere vindt het…
Kamperen, tent kopen, nieuw of tweedehands?Kamperen, tent kopen, nieuw of tweedehands?Kamperen is nog steeds een van de meest geliefde manieren om de vakanties door te brengen. Kamperen in een tent of bunga…

Kamperen in Zwitserland: Camping Mühleye in Visp (Wallis)recensieKamperen in Zwitserland: Camping Mühleye in Visp (Wallis)Wie op zoek is naar een camping in kanton Wallis in Zwitserland, zou een bezoek kunnen brengen aan Camping & Schwimmbad…
Kamperen in NoorwegenKamperen in NoorwegenNoorwegen is voor de actieve toerist een fantastisch land om naar toe te gaan op vakantie. Wandelen, fietsen, skiën in d…
Bronnen en referenties
 • www.obelink.nl
 • http://www.karstententen.nl/
 • http://www.fransdewitte.nl/
 • https://www.tevelde.nl/
Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 01-07-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Kamperen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.