Kamperen, tent kopen, nieuw of tweedehands?
Kamperen is nog steeds een van de meest geliefde manieren om de vakanties door te brengen. Kamperen in een tent of bungalowtent is avontuurlijk en voordelig, maar kamperen in een caravan of camper is ook erg populair. Wilt u in een tent kamperen en wilt u een nieuwe of een tweedehands tent kopen, waar moet u dan op letten? Tenten worden steeds gemoderniseerd. U koopt een bungalowtent voor 4, 6 of meer personen. Moderne tenten zijn gemakkelijk op te zetten en ze wegen niet veel.
Een
tent kopen,
tweedehands of
nieuw? Wordt het een klein tentje of een bungalowtent... Er zijn enorm veel tenten te koop en mensen vervangen hun tent regelmatig, of anderen houden het bij eenmalig kamperen en willen de tent na een seizoen weer verkopen, waardoor er ook tweedehands goede tenten te koop zijn. Als u voor het eerst gaat kamperen is het helemaal niet onverstandig om eerst eens te beginnen met de aanschaf van een goede tweedehands tent. Kamperen is leuk, u bevindt zich altijd midden in de natuur en het is avontuurlijk, maar een nieuwe tent is best prijzig. Sommige mensen willen nooit meer anders en kamperen elke vakantie opnieuw in een tent. Als u vaker dan eenmalig gaat kamperen is een nieuwe tent een prima investering. U kunt dan een tent kiezen die helemaal naar uw eigen smaak is. Het is uiteraard ook afhankelijk van uw budget. Er zijn ook veel goede tweedehands tenten te verkrijgen. U moet wel heel goed controleren of deze heel zijn, en compleet. Of kamperen u bevalt hangt van uw karakter af en van uw behoefte aan luxe
Tweedehands tent kopen
Bij het kopen van een tweedehands tent zijn een aantal dingen in eerste instantie belangrijk:
- De algemene staat van de tent.
- De afmeting en indeling van de tent.
- Zijn alle stokken, haringen en overige toebehoren aanwezig?
- Zijn alle ritsen nog heel of moeten er andere reparaties worden verricht?
- Zijn alle scheerlijnen aanwezig en intact?
- Zijn er voldoende slaapcabines, passend bij uw wensen?
- Waterdichtheid van het zeil.
- Overige.
Voordat u een (tweedehands) tent koopt is het verstandig eerst te bedenken in wat voor klimaat de tent komt te staan. In welke periode van het jaar wilt u met de tent gaan kamperen. Voordat u de tent koopt is het fijn als u deze eerst een keer mag opzetten, om de tent te leren kennen en te bekijken of alles heel is en om te zien of er niets ontbreekt. Als uw tuin groot genoeg is, is dat ideaal maar er zijn ook plaatsen in Nederland waar u overdag een tent mag opzetten. Er zijn ook bedrijven waar de (nieuwe) tenten al staan opgezet zodat u ter plekke kunt zien of de tent aan uw verwachtingen voldoet. Door het opzetten van een tent ontdekt u al snel of de tent u bevalt, of alles compleet is, wat er eventueel ontbreekt en wat er misschien toch vervangen moet worden. Het voordeel aan een tweedehands tent is dat ze vaak een stuk goedkoper zijn, het nadeel is dat u zeker moet weten of de tent nog helemaal goed is, anders koopt u een kat in de zak.
Nieuwe tent kopen om te kamperen
Jaarlijks komen er nieuwe tenten bij op de markt bij. Tenten worden steeds mooier en er komen steeds comfortabelere modellen bij. Een tent moet bij uw persoonlijke situatie passen. U hebt bijvoorbeeld meerdere slaapcabines nodig als u met meerdere personen op vakantie gaat. Naast het vervoeren van een tent, moet u ook rekening houden met het vervoeren van meubelen, slaapzakken, gasflessen, serviesgoed, pannen, luchtbedden, overige bagage, en dergelijke. De tent moet dus ook qua formaat bij het laadvermogen van uw auto passen. Als u een nieuwe tent heeft gekocht, zet hem dan voordat u op vakantie gaat, een of tweemaal op en probeer alles uit. Dit is om meerdere redenen handig. U ziet wat er nog ontbreekt, of alles functioneert en wat u eventueel nog aan moet schaffen. U raakt gewend aan het opzetten van de tent, en die ervaring is straks heel handig bij het opzetten op de camping(s).
Tent mooi houden tijdens kamperen
Om uw tent zo mooi mogelijk te houden tijdens het kamperen, gelden een aantal regels:
- Kies liever geen plaats in de volle zon.
- Zet de ingang van de grote tent niet pal op de wind, maar zet de tent liefst diagonaal.
- Probeer een stuk vlakke grond toegewezen te krijgen om de tent op te zetten. Pas op dat u niet een stuk grond krijgt toegewezen wat is uitgehold, want water stroomt naar beneden.
- Kies een plaats waar de tent vrij staat en nergens tegen aan schuurt.
- Maak de ondergrond vrij van steentjes, dennenappels, takjes, enzovoorts.
- Span de tent strak af en zorg voor goede storm-afspanning. Let ook op dat de afspan-punten goed vast staan, tentpennen of haringen. Dit is heel belangrijk bij storm.
- Borstel de (droge) tent schoon als er blaadjes, bessen, dennenappels, vogelpoep of takjes op gevallen zijn.
- Reinig de tent uitsluitend met schoon water of met de speciaal daarvoor ontwikkelde schoonmaakmiddelen.
- Gebruik geen hoge druk reiniging.
- Bij vlekken van bessen, hars, zand, vogelpoep en dergelijke: borstel het vuil eraf als de tent goed droog is. Daarna naspoelen met fris water. Geen hoge druk!
- Algenvlekken: Is het tentdoek gecoat dan schoonmaken met licht chloorhoudend water (verhouding 1 deel chloor op 10 delen water). Tentdoek wat niet gecoat is mag u alleen schoonmaken met fris water.
- Zet geen meubels of andere dingen tegen het zeil van de tent aan om beschadigingen aan de waterafstotende laag te voorkomen.
Scheur in de tent of kapotte rits
Controleer bij het kopen van een tent altijd of alle ritsen goed werken. Een kapotte vervangen is immers een noodzaak.
- Als u een scheur in de tent heeft is daar nog wel een en ander tegen te doen. Er bestaan speciale setjes plakstrips op de markt, waarmee u het tentdoek (of grondzeil) prima kunt repareren.
- Een kapotte rits in de tent moet vervangen worden. Er zijn bedrijven die zich specialiseren in het vervangen van ritsen in tenten. De prijzen zijn afhankelijk van de plaats en lengte van de rits en variëren daardoor al snel van bedragen tussen de 30 euro tot 70 euro of meer.
Lees verder