Kamperen, wat heeft u allemaal nodig?
Kamperen is zeer populair. Lekker in een tent, caravan of camper uw vakantie doorbrengen. Op welke manieren kunt u kamperen, welke spullen heeft u nodig en wat zijn de voor en nadelen van kamperen? Wat neemt u mee en waar moet u aan denken? Sommige dingen moet u echt niet vergeten als u gaat kamperen, en sommige dingen moet eenvoudig weten voordat u op reis gaat.
Kamperen. Kamperen kunt u op verschillende manieren. De een kiest er voor om te kamperen in een klein tweepersoonstentje, en de ander kiest voor een kant en klare bungalowtent met echte bedden. Als u nog geen tent heeft en nog geen
kampeerspullen, kunt u deze met zorg uitzoeken aan de hand van een checklist.
Kampeertips
Als u een eigen
tent heeft gekocht, maar nog nooit heeft gekampeerd, zijn er een aantal tips waar u als beginnende kampeerder veel aan zult hebben.
- Zet de tent voordat u op vakantie gaat eerst enkele keren op. Zo ziet u precies hoe de tent moet worden opgezet en of er eventueel nog iets ontbreekt, zoals haringen en scheerlijnen en dergelijke. U wordt handig in het opzetten en afbreken van de tent en die routine zal u straks goed van pas komen. Dit scheelt namelijk enorm veel gehannes als u eenmaal, moe van de reis, op de camping bent aangekomen en de tent op de camping moet opzetten.
- Zoek vooraf uit welke bodem de camping heeft. Voor een harde bodem heeft u andere haringen nodig dan voor een grasveldje met aarde.
- Markeer de tentstokken die bij elkaar horen, dat scheelt zoekwerk.
- Probeer ook uw kampeerspullen van te voren uit. Wat ontbreekt er nog en werkt alles goed?
- Is de tent waterdicht en zijn de ritsen nog heel en lopen ze soepel?
Belangrijke tips
Voordat u op vakantie gaat is het verstandig om u goed voor te bereiden op de reis en de route, het opzetten van de tent, de spullen die u niet vergeten mag, de paspoorten of andere reisdocumenten moeten in orde zijn en alle verzekeringen (reis, annuleringsverzekering, ongevallen en ziekte, autoverzekering, enzovoorts) moeten in orde zijn.
- Medicijnen voor onderweg, eten en drinken, geld, reisdocumenten, overige.
- Neem voor luchtbedden reparatie plakstrips en extra ventiel mee, en een voetpomp.
- Neem slaapzakken met een goed sluitende rits mee, en hou rekening met koude nachten.
- Een waterkoker meenemen om ‘s morgens snel water te koken in het was-gebouw, is handig. Ook voor grotere tenten met elektra is een waterkoker natuurlijk heel handig.
- Als u de taal van het vakantieland niet spreekt: koop dan een boekje ‘Hoe en wat in het … (taal)’, daar kunt u zich in de taal van het land dan toch behoorlijk goed mee redden.
- Vergeet de rubberen hamer voor het aanslaan van de haringen niet, en extra scheerlijn en extra haringen.
- Zorg ook dat u extra geld achter de hand heeft, bijvoorbeeld op een bankrekening, waar u vanuit het buitenland gemakkelijk gebruik van kunt maken. Onvoorziene uitgaven kunnen onverwachts noodzakelijk blijken en niets is op vakantie zo vervelend als om in een vreemd land zonder geld te zitten.
- Neem betaalpas en e-dentifiers (of wat bij uw bank past) voor online bankieren mee.
- Stippel van te voren de reis goed uit en zorg dat u op tijd de camping bereikt. In het donkere een tent opzetten, is een heel lastig klusje.
- Neem ook lucifers, enkele zaklantarens met batterijen, en wc papier mee.
- Deel uw bagage in twee delen, het deel wat u pas op de camping nodig heeft en het deel wat u onderweg al nodig heeft. Dat scheelt een hoop gezoek.
- Neem een kleine noodvoorraad eten en drinken mee, voor het geval u op de camping niet direct boodschappen kunt doen. Denk in dit geval bijvoorbeeld aan crackers met beleg wat niet bederft, voedsel in blik (+ blikopener), drinken, een koelbox.
- Medicijnen en een verbanddoos en zonnebrandcrème en zonnebril niet vergeten.
- Jerrycan meenemen zodat u altijd water bij de tent hebt en niet ieder kopje hoeft te halen.
- Als u met de auto reist: wegenkaart
- Betaal openstaande rekeningen zodat u niet voor onverwachtse verrassingen komt te staan bij thuiskomst.
- Overige.
Kamperen in een huurtent, caravan, camper, boot of strandhuisje
Als u een kant-en-klare tent of caravan huurt, treft u daarin alles wat u nodig heeft om te kamperen. Een kant-en-klare tent staat al voor u opgezet op de camping. Het gaat om bungalowtenten voor 4 tot 6 personen, of soms zelfs groter. Alle spullen die u nodig heeft om te kamperen, zijn al in de tent aanwezig. Meestal moet u zelf wel zelf dekens, lakens, slaapzakken en dergelijke meenemen. De huur van kant-en-klare tenten heeft als voordeel dat wanneer u slechts eenmalig kamperen wilt, u geen kampeerspullen en een tent hoeft te kopen. Ook hoeft u uiteraard niet zelf de tent op te zetten. Het nadeel is dat het duur is. In verhouding vaak zelfs duurder dan de aanschaf van een nieuwe tent.
Kampeertips bij het opzetten van een tent
- Zet de tent op een horizontaal stuk grond, niet onderaan een heuvel of berg, in verband met afloop van water.
- Zet de tent niet onder pijnbomen. Daar druppelt hars uit en er vallen takken en naalden op de tent. Als u uw tent onder een boom zet kunt u last hebben van vogelpoep op de tent en andere ongemakken.
- Kies voor de tent bij voorkeur een schaduwrijke plaats, met voldoende ruimte er omheen om ook van wat zon te genieten en buiten te zitten .
- Maak het stuk grond vrij van takjes en stenen en dergelijke.
- Zorg voor voldoende zaklampen met batterijen en een touwtje om een zaklamp op te hangen.
- Laat de ritsen dicht bij het opzetten en afspannen van de tent, in verband met spanning op de kwetsbare ritsen. U kunt dan zorgvuldig afspannen en de ritsen niet te veel onder spanning zetten. Tentdoek moet wel strak en glad staan.
- Vocht in de tent is vaak condens, zorg daarom voor voldoende ventilatie. Lucht de spullen regelmatig en laat natte spullen zo snel mogelijk drogen.
Nadelen van kamperen
- Kamperen in een tent heeft als grootste nadeel dat er minder luxe en comfort is dan in een hotel of huisje. De wc en de douche zit verderop, niet in uw tent. Er bestaan natuurlijk wel chemische toiletten die u mee kunt nemen, of toiletemmers, en deze kunt u dagelijks legen op de camping in daarvoor geschikte latrines met spoelwater.
- Ook moet u tegen insecten of andere onverwachtse bezoekers uit de natuur kunnen als u gaat kamperen, zoals een muis of een mol. Maar voor veel mensen is kamperen just een uitdaging en heeft het charme. Als u last heeft van uw rug, of als u echt een eigen badkamer tot uw beschikking wilt hebben, kies dan voor een caravan als u toch wilt kamperen.
Kampeerspullen checklist
Wat u minimaal nodig heeft om te kunnen kamperen:
- Complete tent met haringen, scheerlijnen, grondzeil en luifel.
- Tenthamer.
- Zaklamp en lamp.
- Matrassen, slaapmatten of luchtbedden.
- Pomp.
- Slaapzakken.
- Klaptafeltje met klapstoelen.
- Gastel met gasfles.
- Handvegertje.
Gebruiksvoorwerpen
Om te kamperen moet je alle gebruiksvoorwerpen zelf meenemen. Anders dan in een hotel heb je gebruiksvoorwerpen niet zomaar voorhanden. Om gewicht in je rugtas of koffer te beperken zijn er veel lichtgewicht kampeergebruiksvoorwerpen te koop. Je kunt deze in kampeerwinkels kopen, dumpstores maar ook bij grotere warenhuizen. Denk minimaal aan:
- Kampeerborden, koffiemokken en een paar glazen.
- Mes en vork en lepel.
- Afwasteiltje,
- Pannen.
- Waterketel.
- Kurkentrekker.
- Blikopener.
- Flessenopener.
- Snijplankje.
- Schaartje.
- Jerrycan of waterzak.
- Tandenborstels.
- Scheergerei.
- Haarborstel en kam.
- Deo.
- Enzovoorts.
Boodschappen
Neem de eerste basisboodschappen mee, dan hoeft u die niet in het buitenland te kopen. Handig zijn bijvoorbeeld:
- Zout en peper.
- Hagelslag en pindakaas.
- Koffie, thee, suiker.
- Instant soep.
- Blikjes knakworst en ingeblikte vis.
- Instant puree.
- Afwasmiddel.
- Afwasborstel.
- Tandpasta.
- Wc papier.
- Anti Muggen stift.
Stop bij je kleding ook spullen zoals een theedoek, een vaatdoek, en een waslijntje met knijpers, paracetamol, brillen, en overige zaken die je dagelijks nodig kunt hebben.
Lees verder