Tips bij het kamperen in een tent

Tips bij het kamperen in een tent Kamperen is iets wat mensen al jarenlang doen. Eigenlijk is kamperen al zo oud als de mensheid. Het kamperen in een tent in plaats van in een caravan geeft veel mensen het gevoel van vrijheid, dichtbij de natuur en contact met de aarde. Het primitieve leven in een tent is een activiteit dat duizenden mensen jaarlijks doen. Kamperen is dan erg populair bij vele soorten mensen, waaronder veel jongeren. Het is voor hen een goedkope en leuke manier om vakantie te vieren.

Welke tent?

Wat voor tent u wilt gebruiken voor uw vakantie is afhankelijk van diverse factoren. Op basis van deze factoren kunt de gewenste tent kiezen die het beste bij u, uw gezin en/of vakantie past. Een aantal factoren kunnen zijn:
 1. Hoe is uw gezinssamenstelling?
 2. Wat voor soort vakantie gaat u houden?
 3. Hoe lang gaat u vakantie duren?
 4. Hoe luxe moet de vakantie en/of tent zijn?

Zo zijn er een aantal factoren waar u rekening mee zou moeten houden bij de aanschaf van een tent. Wellicht heeft u nog meer (persoonlijke) factoren waarmee u beslissing doorslaggevend zal zijn bij de aanschaf van een tent.
Op websites als bijvoorbeeld kieskeurig.nl kunt u zich alvast orienteren wat voor u handig kan zijn in wat voor tent u wilt verblijven. Ook wanneer u uiteraard een kampeerwinkel bezoekt kunt persoonlijk advies krijgen van het personeel. Het voordeel hiervan is dat zij u iets kunnen vertellen wat u misschien anders had vergeten.

Een paar snelle kampeertips

 • Een klein "grachtje" rondom de tent graven kan waterlast voorkomen.
 • Bij het opzetten van de tent is het slim om de achterkant van de tent naar het westen te plaatsen. Dit omdat vanuit deze richting vaak de meeste wind komt.
 • Naast het rekening houden met de wind is het uiteraard ook verstandig om rekening te houden met de stand van de zon. Houdt u van ochtendzon of heeft u liever het avondzonnetje op de tent.
 • Houd rekening met diverse soorten gereedschappen en haringen voor de grond. De grond kan heel los zijn, maar voor hetzelfde geld staat u op een grond met veel steen.
 • Wanneer u de tent plaatst, verwijder dan eerst alle steentjes, takjes en andere voorwerpen die u tent smerig of stuk kan maken.
 • Plaats de tent niet onder bomen of struiken. Bij regen druppelt het namelijk nog lang na op de tent, maar ook heeft u meer kans op beestjes, zoals teken.
 • Maak een lijstje, een checklist, in bijvoorbeeld Excel of gewoon op een kladje. Op deze manier hoeft u namelijk niets te vergeten wanneer u op reis bent, zoals uw tandenborstel.
 • Bekijk van tevoren thuis eerst een paar recepten door. Kies bijvoorbeeld een paar simpele die bij een tent gemakkelijk te bereiden zijn.
 • Zorg voor een EHBO-doos. Een ongelukje zit in een klein hoekje en het is zeer prettig om direct wat medische attributen bij de hand te hebben.
 • Probeer bij het afbreken de tent droog en schoon mee te krijgen. Dit scheelt thuis een hoop gedoe en het is vaak een klusje wat er vaak bij blijft. Dit komt de tent niet altijd ten goede.

Kamperen kunt u uiteraard net zo luxe en uitgebreid maken als u zelf wilt. Sommige mensen houden van het 'simpele' kamperen. Dit is kamperen zonder weinig tot geen luxe bij de hand. Alleen een tent, een matje voor het slapen en wat kleding is vaak voor deze mensen al genoeg. Andere kampeerders daarentegen houden van kamperen met luxe. Zij houden bijvoorbeeld niet van een caravan, maar vinden de luxe wel prettig. Deze mensen staan dan het liefst ook op campings met stroom, kabelaansluiting, goede sanitair in de buurt etc.

Wat voor kampeerder u ook bent maakt niet uit. Het gaat erom dat u plezier en voldoening heeft in uw vakantie. Toch is voorbereiding nooit verkeerd en doet u er verstandig aan om de zaakjes goed voor elkaar te hebben. Niets vervelender dan achteraf problemen.
© 2010 - 2024 Martinq79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Camper, caravan, vouwwagen of tent?Camper, caravan, vouwwagen of tent?Kamperen is een voor veel mensen een manier om te ontspannen. Anderen zien het als een primitieve uitdaging en vinden he…
Tent of caravan: de voor- en nadelenVeel mensen beginnen met kamperen, zodra ze kinderen hebben. Kamperen op een camping is namelijk voor kinderen vaak de l…
Voor het eerst kamperenWat staat je allemaal te wachten als je voor het eerst gaat kamperen? En, wat heb je eigenlijk allemaal nodig tijdens he…
Kamperen in een tent: materiaal en tipsKamperen in een tent: materiaal en tipsGaan kamperen in een tent is een keuze die je maakt als je op vakantie gaat. De ene vindt het super, de andere vindt het…

Kant en klare bungalowtent huren, hoe bevalt dat?Kant en klare bungalowtent huren, hoe bevalt dat?Lekker op vakantie naar de zon? Een bungalowtent huren is luxe kamperen. Kamperen is trouwens nog steeds een van de mees…
Survival en klimtochtenSurvival en klimtochtenEen survival, trek of klimtocht is een goedkope manier om een avontuurlijke en actieve vakantie te hebben. Voordat je aa…
Martinq79 (62 artikelen)
Gepubliceerd: 01-06-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Kamperen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.