Kamperen in een tent: materiaal en tips

Kamperen in een tent: materiaal en tips Gaan kamperen in een tent is een keuze die je maakt als je op vakantie gaat. De ene vindt het super, de andere vindt het helemaal niets. “Vies, vuil en smerig”, hoor je dan. Bij degenen die het wel in de smaak valt hoor je: “Super, volledig vrij en in de natuur”. Om te kamperen moet je beschikken over goed materiaal. Ook de keuze van camping en de locatie van je tent op de camping is belangrijk. Na het kamperen heeft je tent ook wat onderhoud nodig, om deze de volgende keer weer te kunnen gebruiken. Het contrast met een luxueuze vakantie is enorm, maar wie wil genieten in alle vrijheid in de vrije natuur, kan terecht op een camping. Bovendien is het heel goedkoop.

Wat is kamperen?

Kamperen is een vorm van een openluchtovernachting in een tent, caravan of camper op een daarop speciaal voorziene plaats, namelijk campings. Kamperen kan je voor één nacht, maar ook voor meerdere dagen of weken. Kamperen gebeurt in relatief weinig luxe, met de bedoeling om te genieten van de natuur en tot rust te komen. Kamperen is iets waarvoor je bewust kiest. Ben je eerder geneigd naar het iets luxueuzere leven, dan ben je meer gebaat met een all-inclusive vakantie in een meersterrenhotel.

Drie voor- en nadelen van kamperen in een tent

Voordelen

  • Kamperen is heel goedkoop. Voor een twintigtal euro kan je al overnachten op een aangename camping.
  • Je voelt je op een camping heel verbonden met de natuur en je kan ook in alle vrijheid van de natuur genieten.
  • Door het feit dat je gedurende je vakantie heel dichtbij andere tenten zal staan op de camping, is de kans groot dat je nieuwe sociale contacten gaat maken.

Nadelen

  • Het weer kan op een camping de spelbreker zijn. Als het regent, dan is het niet zo fijn om in je tent te verblijven. Ook mieren, muggen en kevers kunnen spelbreker zijn.
  • Het gebrek aan privacy kan na een tijdje wel eens vervelend zijn. Andere tenten staan dichtbij en iedereen hoort dus alles van elkaar.
  • Op sommige campings kunnen de sanitaire voorzieningen echt vuil en smerig zijn. Informeer op voorhand heel goed over de hygiëne van de camping.

Bron: Hans, PixabayBron: Hans, Pixabay

Koepel, tunnel of pop-up tent?

Op de campings zie je verschillende soorten tenten. Alles hangt een beetje af van op welke locatie en met welk doel je de tent nodig hebt. Zo is de koepeltent geschikt voor slechte en onstabiele ondergronden. Door zijn stevige constructie kan je deze tent gewoon opnemen en ergens anders gaan zetten, zonder dat de tent in elkaar stuikt. Door de stevigheid vormen wind en sneeuwval geen probleem. Een tunneltent is net zoals een koepeltent heel eenvoudig op te zetten. De stokken vormen op zich geen structuur en de tent wordt enkel opgespannen met haringen. Daarom is het ook iets minder geschikt tegen hevige wind en regenval. De laatste soort tent is een pop-up tent. Deze tenten zie je veel op festivals. Het zijn zeer goedkope tenten en ze zetten zich automatisch op als je ze uit de verpakking neemt. Dus qua gebruiksgemak is dit een topper. Twee nadelen zijn dat het in elkaar vouwen vaak niet zo goed lukt en de tent een kortere levensduur heeft.

Onderhoudstips voor een tent

Je tent dien je goed te onderhouden om de levensduur maximaal te houden. Laat daarom vlekken altijd goed drogen alvorens je deze verwijdert. Gebruik nooit zeep of andere chemische middelen om deze vlekken te verwijderen omdat dit de waterbestendigheid van je tentzeil kan aantasten. Let ook goed op voor schimmels op je tentzeil. Waak erover dat je de tent steeds droog opbergt. Na een zestal tot achttal weken gebruik van je tent, kan je je tent met een impregneermiddel behandelen. Op deze manier verstevig je opnieuw de waterbestendigheid van je tent en zorg je voor een nieuwe beschermende laag tegen uv-stralen.

Materiaal van je tentzeil

  • Nylon: nylon is sterk, licht van materiaal en waterafstotend. Nylon ademt niet zo goed waardoor er sneller condensatie ontstaat. Ook de weerstand tegen uv-stralen is niet optimaal. Met een nylontent moet je geen lange periode in volle zon gaan kamperen.
  • Katoen: dit wordt vooral gebruikt bij grote groepstenten. De stof is sterk en ademt heel goed, maar droogt echter heel langzaam waardoor er snel schimmels kunnen gevormd worden. Katoen is heel zwaar en daarom wordt het gewicht van de totale tent heel hoog.
  • Polyester: polyester beschermt beter tegen uv-stralen. De stof is licht, droogt snel en vraagt weinig onderhoud. Deze stof kan gemakkelijk lekken of scheuren vertonen aan de naden.
  • Mix katoen/polyester: een combinatie van deze twee stoffen verzamelt de voordelen van beiden. Deze stof is sterk, bestand tegen uv-stralen en poetst heel gemakkelijk. Een nadeel is echter de iets hogere prijs.

Bron: Ginshsu0, PixabayBron: Ginshsu0, Pixabay

De beste locatie om je tent op te zetten

De ene kampeerplek is uiteraard de andere niet. Als je ’s nachts niet voor onvoorziene verrassingen wil komen te staan, dan hou je rekening met een aantal tips. Vermijd bijvoorbeeld om je tent op te zetten in een vallei. Dit is immers het laagst gelegen gebied en je tent kan dan ook heel snel onder water lopen. Tracht ook een plekje te zoeken in de schaduw tussen wat struiken. Op deze manier zal de temperatuur in je tent aangenaam zijn en word je ’s morgens niet wakker van de warmte. Een vlakke ondergrond is een must. Daarnaast zet je je tent op in een windstille omgeving. Dit om ervoor te zorgen dat je tent niet gaat vliegen. Ook het kampvuur houd je op een veilige afstand van je tent. Gensters kunnen immers gaten maken in je tentzeil of zelfs je tent volledig in lichterlaaie zetten.
© 2015 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Camper, caravan, vouwwagen of tent?Camper, caravan, vouwwagen of tent?Kamperen is een voor veel mensen een manier om te ontspannen. Anderen zien het als een primitieve uitdaging en vinden he…
Voor het eerst kamperenWat staat je allemaal te wachten als je voor het eerst gaat kamperen? En, wat heb je eigenlijk allemaal nodig tijdens he…
Tips bij het kamperen in een tentTips bij het kamperen in een tentKamperen is iets wat mensen al jarenlang doen. Eigenlijk is kamperen al zo oud als de mensheid. Het kamperen in een tent…

Een vouwwagen kopenEen vouwwagen kopenEen vouwwagen kopen doe je niet zomaar. Je dient met veel zaken rekening te houden en deze zaken verschillen van persoon…
Tent of caravan: de voor- en nadelenVeel mensen beginnen met kamperen, zodra ze kinderen hebben. Kamperen op een camping is namelijk voor kinderen vaak de l…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Bhossfeld, Pixabay
  • Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Kamperen, 24 juli 2015
  • Anwb.nl, http://www.anwb.nl/kamperen/voorbereiding/kampeertips, 24 juli 2015
  • Pasar.be, http://www.pasar.be/kamperen/kamperen.asp, 24 juli 2015
  • Dossier Outdoor Report, A.S. Magazine, mei 2013
  • Afbeelding bron 1: Hans, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Ginshsu0, Pixabay
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 04-03-2018
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Kamperen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.