Voor het eerst kamperen

Wat staat je allemaal te wachten als je voor het eerst gaat kamperen? En, wat heb je eigenlijk allemaal nodig tijdens het kamperen? Waar moet je op letten voordat je een camping uitkiest en wat zijn nu makkelijk te bereiden campingmaaltijden? Allemaal vragen die opkomen bij de net-beginnende kampeerder.

Kamperen

Kamperen betekent volgens de 'dikke' Van Dale: buitenshuis verblijven, in een tent, caravan e.d. De definitie van kamperen is volgens wikipedia als volgt: Kamperen is een vorm van openluchtrecreatie waarbij men in een tent, caravan, camper, tenthuisje of ander relatief eenvoudige recreatiewoning op een buitenterrein verblijft voor meestal één of meerdere nachten. Kamperen is voor iedereen! De meesten onder ons hebben vast wel eens met zijn of haar ouders op een camping gestaan. Voor degenen die, om wat voor reden dan ook, nog nooit hebben gekampeerd is dit artikel geschreven.

De eerste stappen

Om te kunnen kamperen heb je als eerste een tent, caravan, o.i.d. nodig. We gaan ervan uit dat de beginnende kampeerders met een tent op stap zullen gaan. Deze kun je lenen, kopen of huren. In het laatste geval huur je een tent, welke vaak al opgezet klaar staat op de desbetreffende camping. Als je zelf een tent hebt gekocht of geleend, dan is het handig om deze voor het 'echte' kamperen eerst eens op te zetten. Je kunt dan een idee krijgen van hoe groot de tent is, hoe lang het duurt om de tent op te zetten en waar de ingang van de tent zit. Verder heb je natuurlijk een luchtbed (of matje) nodig en slaapzakken om in te kunnen slapen. Ook is het handig om een gasstelletje mee te nemen, zodat je eenvoudige maaltijden kan bereiden.

Kiezen van een camping

Een camping kiezen is makkelijker gezegd, dan gedaan. Er zijn enorm veel campings met zeer uiteenlopende faciliteiten. Voor de beginnende kampeerders zullen de kwaliteit van het sanitair, campingwinkel en kampeerplekken een doorslaggevende factor zijn in het besluiten om al dan niet op die camping te gaan bivakkeren. Als beginnende kampeerder is het naast bovenstaande ook verstandig om een keuze te maken tussen een camping met veel seizoensplaatsen of overwegend toerplaatsen. Het verschil tussen deze campings is dat er op de campings met veel seizoensplaatsen ook veel 'locals' zullen zijn. Deze mensen genieten nagenoeg het hele jaar door van de 'vrijheid' van de camping. Verder is het van belang om te bekijken hoeveel plaatsen er zijn op de camping en hoeveel sanitair er aanwezig is. Het is natuurlijk uitermate vervelend als je het toilet met nog vierhonderd anderen moet delen en helemaal als dit ook geldt voor de douche. Kijk dus even waar er op de camping toilet- en douchegebouwen zijn geplaatst. Als je 's nachts naar het toilet moet en je hiervoor 10 minuten (of langer) moet lopen, dan zou het wel eens te laat kunnen zijn.

Bereiden van eenvoudige maaltijden

Je kunt je voorstellen dat niet iedere maaltijd te bereiden is op de camping met een enkel gasstelletje.
  • De eerste dag begin je met een lekkere tomatensoep uit blik; eventueel aangevuld met wat brood of broodjes.
  • De dag erna maak je bijvoorbeeld pannenkoeken met een shaker; hier hoef je alleen melk aan toe te voegen, welke je in kleine pakjes kunt kopen.
  • Op de derde dag zou je een lekker roerbakmaaltijd kunnen bereiden met roerbakrijst; je hebt dan maar één pan/wok nodig.
  • Met de lege shaker van de pannenkoeken kun je een lekkere boerenomelet met brood maken.
Op deze manier heb je al vier eenvoudige, maar voedzame maaltijden, welke gemakkelijk op één gaspitje zijn te bereiden.

Beginnersfouten

  • Als je de tent samen met je partner op gaat zetten, bedenk dan dat hij/zij de tent ook graag zo snel mogelijk wil opzetten en niet moedwillig fouten maakt. Spreek vantevoren af wie de regie heeft en zeg tegen elkaar de tent op te willen zetten zonder woordenwisselingen.
  • Let op dat je bij het opzetten van de tent de openingen/ritsen dicht laat zitten. Anders heb je de kans dat de tent niet meer dicht kan, als deze is opgebouwd.
  • Laat de slaapcabine zoveel mogelijk dicht om te voorkomen dat ongewenste 'kampeerders', zoals insecten, gebruik gaan maken van jou slaapcabine.
  • Zorg ervoor dat je voldoende warme kleding bij je hebt, omdat het 's nachts best koud kan zijn.
© 2008 - 2024 Jorg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Camper, caravan, vouwwagen of tent?Camper, caravan, vouwwagen of tent?Kamperen is een voor veel mensen een manier om te ontspannen. Anderen zien het als een primitieve uitdaging en vinden he…
Kamperen in een tent: materiaal en tipsKamperen in een tent: materiaal en tipsGaan kamperen in een tent is een keuze die je maakt als je op vakantie gaat. De ene vindt het super, de andere vindt het…
Kamperen in NoorwegenKamperen in NoorwegenNoorwegen is voor de actieve toerist een fantastisch land om naar toe te gaan op vakantie. Wandelen, fietsen, skiën in d…

Strandhuisje kopen of huren aan Nederlandse kust?Strandhuisje kopen of huren aan Nederlandse kust?Een strandhuisje aan de Nederlandse kust is een apart bezit. Gedurende 6 maanden per jaar mag je er onafgebroken wonen.…
Jorg (14 artikelen)
Gepubliceerd: 20-06-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Kamperen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.