Tent of caravan: de voor- en nadelen

Veel mensen beginnen met kamperen, zodra ze kinderen hebben. Kamperen op een camping is namelijk voor kinderen vaak de leukste manier van vakantie vieren. Bovendien wordt er op de camping snel contact gemaakt met andere kinderen. Maar als je dan wilt gaan kamperen, kies je dan voor een tent of caravan?

Tent of caravan?

De voorkeur voor een tent of caravan is heel persoonlijk. Zowel de tent als de caravan hebben ieder apart hun charme. Om een goede afweging te kunnen maken voor een goede keuze is het handig de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen. Bovendien moet je bekijken of je de tent of caravan zelf gaat aanschaffen of dat je deze gaat huren op de camping zelf. De kosten voor een staanplaats zijn met een eigen tent of caravan aanzienlijk minder dan bij het huren van een accommodatie. Aanschaffen betekent dus ook een investering die zichzelf terug verdient.

De caravan

Voor vertrek

Een caravan heeft onderhoud nodig. Bijvoorbeeld de banden moeten na verloop van tijd vervangen worden. Het is dus erg belangrijk om vóór vertrek te checken of de caravan in goede staat verkeert.
Staat deze eenmaal voor de deur, dan kan de bagage alvast worden ingepakt. In een caravan heb je hier alle ruimte voor.

Behalve de aanschaf van de caravan en de kosten van het onderhoud, moet er ook rekening worden gehouden met de kosten voor stalling. Dit kan op jaarbasis variëren van 150 - 400,- per jaar. De kosten voor verzekering bedragen al snel 100 per jaar.

Het rijden met de caravan

Een caravan trekken is een behoorlijke belasting voor je auto. Het is dus erg belangrijk om goed te bekijken of je auto wel geschikt is om het gewicht van je caravan te kunnen trekken. De maximum snelheid voor het rijden met een caravan is in veel landen maar 80 km/ uur. Een verdere bestemming vergt daarom nogal wat reistijd. Plan je echter een overnachting voor onderweg, dan heb je wel meteen een huis op wielen bij je. De slaapplaatsen, het gasfornuis en een toilet zijn standaard onderdeel van de meeste caravans. Het wordt weleens als lastig ervaren om met een caravan te rijden, vooral op smalle weggetjes of als er gemanoeuvreerd moet worden. Het rijden met een caravan achter je auto zorgt wel voor een fors hoger brandstofverbruik.

Kamperen met de caravan

Ben je op je eindbestemming, dan moet de caravan op de juiste plaats worden gemanoeuvreerd en uiteindelijk worden losgekoppeld. De pootjes worden zodanig uitgedraaid dat de caravan waterpas staat. De eventuele voortent en/of luifel moet nog worden opgezet. Maar regent het, dan heb je altijd alvast onderdak en kun je rustig wachten totdat het droog is. De caravan op zich is wel krap qua bewegingsruimte. Heb je de voortent en/of luifel er bij, dan wordt de leefruimte meteen een stuk royaler.
Een caravan kraakt snel bij beweging. Dit zou als nadeel kunnen worden beschouwd. Een voordeel ten opzichte van de tent is dat je de geluiden van buiten minder goed hoor.

Tent

Voor vertrek

De tent bestaat meestal uit een drietal (zware) zakken en kan dus gewoon op zolder worden bewaard. Op tentvakantie moet je veel meenemen. Naast de tent zelf, moet je ook denken aan een koelkast, luchtbedden, verlichting, bestek enz. Als je 's nachts geen gebruik wilt maken van een toiletgebouw, moet je zorgen voor een plasemmer of chemisch toiletje. Al met al heb je bij een tentvakantie veel bagage.

Het rijden met de tent

Qua gewicht zal een tent niet snel een probleem voor je auto zijn. Je kunt deze eventueel op een fietsendrager achter de auto vastmaken of in de ski-box vervoeren. Maar ook een bagagewagen wordt vaak gebruikt bij een tentvakantie.

Kamperen met de tent

Als het regent op het moment van aankomst op je vakantiebestemming, dan heb je niet meteen onderdak. Je moet óf wachten tot het droog is, òf je moet je tent in de regen opzetten. Bij het moment van afbreken kan dit ook het geval zijn. Dit betekent dat je óf gaat wachten tot het droog is, óf je pakt de tent nat in, zodat deze thuis weer opgezet moet worden.

De meeste tenten nemen de buitentemperatuur aan. Dit heeft als voordeel dat als het op een warme zomerse dag 's avonds weer lekker afkoelt, het ook meteen erg aangenaam is in de tent. Wat betreft de tent is het heel belangrijk je goed te laten informeren over het materiaal van het tentdoek. Hierin zijn veel mogelijkheden en de keuze is mede afhankelijk van welke bestemming je voor ogen hebt, bijvoorbeeld een warm gebied of juist een gebied met koudere temperaturen.

Waar moet je verder op letten

Het is belangrijk om bij het maken van een keuze goed stil te staan bij de grootte van je tent of caravan. Kijk goed naar het aantal personen dat mee zal gaan op vakantie en dus ook naar het benodigde aantal slaapplaatsen. Een tent zal in de aanschaf een minder grote investering zijn, dan een caravan. De caravan zal overigens behoorlijk zijn waarde blijven houden.

Tot slot is het goed om in je overweging mee te nemen of je doorgaans van plan bent om op één bestemming te blijven of dat je na een week bijvoorbeeld nog door wilt reizen naar een andere bestemming. In het laatste geval is een caravan veel mobieler.
© 2015 - 2024 Runing, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Camper, caravan, vouwwagen of tent?Camper, caravan, vouwwagen of tent?Kamperen is een voor veel mensen een manier om te ontspannen. Anderen zien het als een primitieve uitdaging en vinden he…
Tips bij het kamperen in een tentTips bij het kamperen in een tentKamperen is iets wat mensen al jarenlang doen. Eigenlijk is kamperen al zo oud als de mensheid. Het kamperen in een tent…
Kamperen zonder creperenKamperen zonder creperenKamperen hoeft lang niet altijd primitief te zijn. Zeker niet als u kiest voor kampeervakanties in kant en klare accommo…
Voor het eerst kamperenWat staat je allemaal te wachten als je voor het eerst gaat kamperen? En, wat heb je eigenlijk allemaal nodig tijdens he…

Kamperen in een tent: materiaal en tipsKamperen in een tent: materiaal en tipsGaan kamperen in een tent is een keuze die je maakt als je op vakantie gaat. De ene vindt het super, de andere vindt het…
Checklist kampeerbenodigdhedenChecklist kampeerbenodigdhedenWat heb je allemaal nodig om te kamperen? Allereerst uiteraard een waterdichte tent. Kamperen is nog altijd de meest gel…
Runing (7 artikelen)
Gepubliceerd: 19-07-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Kamperen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.