Zoutwatervissen voor beginners in Noorwegen

Zoutwatervissen voor beginners in Noorwegen Veel mensen die in Noorwegen terecht komen, willen vroeg of laat toch ook een hengeltje uitwerpen, om te kijken of het echt waar is dat je enorme vissen kunt vangen in de noorse fjorden. En ja, het is echt waar. Je kunt enorme vissen vangen in Noorwegen. Er zijn alleen wel een paar dingen waar je op moet letten.

Waar mag je vissen?

Dat is heel simpel. Je mag overal vissen zolang het maar zout water is. Je hebt daar geen vergunning of visakte voor nodig. Je mag vissen met een hengel of een handlijn , maar niet meer dan 2 hengels of handlijnen per persoon. Let er alleen op, dat je binnen honderd meter van waar een rivier in de zee uitmond, je niet mag vissen. Plaatselijk kan het zo zijn, dat er andere verordeningen gelden, maar dat wordt dan wel aangegeven.

Waar kun je het beste vissen?

Als je een hengeltje uit wil gooien, dan ga je op zoek naar een plekje waarbij je aan het water kunt komen. Dat kan een steiger zijn bij een veerboot, in of nabij een haventje, maar het gaat ook prima vanaf een plekje in het weiland. De kunst is alleen om een visplekje te vinden met een redelijke diepte. In Noorwegen is het normaal om op grote dieptes te vissen, want daar zwemmen ook de grootste vissen.

Hoe herken ik de plek waar het water diep is?

Daarvoor moet je naar de omgeving kijken. Als je op een weg rijdt, waar je aan de linkerkant de bergen hebt, en aan de rechterkant het water, kijk dan naar hoe stijl de berg omhoog gaat. Dan trek je een denkbeeldige lijn vanaf de bovenkant van de berg schuin naar beneden het water in. Des te steiler de berg, des te groter de kans dat het water daar ook diep is.

Kan ik met mijn nederlandse vistuig vissen?

Het grootste verschil tussen het vissen in Nederland en het vissen in Noorwegen is de diepte. Als je in het bezit bent van een werphengel, dan kun je die prima gebruiken. Het is wel zinvol om er dikker visdraad op te doen, want er is niets vervelenders als een grote vis aan de lijn te hebben, en dat de lijn dan breekt. Het formaat van de molen is ook van belang. Omdat je vist tussen de 70 en 100 meter diepte, is het wel belangrijk dat je voldoende visdraad op de molen kunt hebben.
Ook is het zinvol om in Noorwegen een aantal “pilkertjes” te halen. Dit zijn namaakvisjes van metaal, die in verschillende maten en gewichten te koop zijn. Om van de wal te vissen, is een pilkertje van een 25 tot 40 gram voldoende.

Hoe gaat dat ,vissen met een pilkertje?

Vissen met een pilkertje is heel simpel. Je haalt je vislijn door de ogen van je werphengel, en aan het einde maak je een warteltje vast. Het pilkertje bevestig je dan aan dat warteltje. Daarna werp je de hengel in, en laat je de molen lopen totdat hij bijna stiltaat. Dan haal je ongeveer een meter draad binnen, en ga je met de hengel kleine rukjes geven. De bedoeling is om het pilkertje te laten bewegen, zodat een eventuele passerende vis denkt: “hey, wat een dom klein visje zwemt daar. Die eet ik op, want dat is de straf voor domme kleine visjes die te diep zwemmen”. Doordat het pilkertje zwaar is, blijft hij richting bodem zakken, en blijf je zelf heel rustig de draad binnen halen. Het is namelijk de kunst om het pilkertje binnen te laten zwemmen, zonder dat hij vast komt te zitten in zeewier of iets dergelijks.

Welke vissen kan ik dan vangen?

In de Fjorden zit veel vis. Kabeljauw, Schelvis, Pollak, Koolvis, Leng, Lom, Wijting, Blauwe wijting, Zeewolf, Heilbot, Stekelrog, Tarbot, Makreel, Horsmakreel, Roodbaars, Haring, Zalm, Vlagzalm, Geep, en Haai. Het merendeel van deze vissen is goed te eten, natuurlijk ook afhankelijk van je eigen smaak. Let alleen wel op: vissen die eruit zien alsof het een aquarium vis is, moet je niet eten. Dit zijn de zogenaamde lipvissen, en die zijn on-eetbaar.


Ik heb een vis gevangen, en nu?

Afhankelijk van de grootte en de soort, of opeten, of terug zetten. Een vis dood je het snelst door met de achterkant van een vismes ( of klomp) een ferme mep te geven achter op zijn kop. Dus tussen de kieuwen aan de rugkant. Hierdoor raakt hij bewusetloos. Daarna kun je met een met tussen de kieuwen door de slagader bereiken die bij de ruggegraat zit, en die doorsnijden. De vis is dan snel dood.

Hoe maak ik een vis schoon?

Dat is simpel. Met een scherp mes maak je een snede in de buikholte vanaf de anus tot de kop. Nu maak je de buikholte schoon door de ingewanden eruit te halen, en je zou eventueel ook de kop er nog af kunnen snijden. Dat is alles. Nu kun je de vis bakken, pocheren, grillen of wat dan ook.


Hoeveel vis mag ik vangen?

Vang nooit meer vis dan je op één dag op kunt eten. Waarom zou je het risico nemen dat de vis bederft in de koelkast, terwijl hij prima vers blijft in het fjord?

Veel plezier!
© 2009 - 2024 Sysnet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Visvakantie: vissen in NoorwegenVisvakantie: vissen in NoorwegenVissen in Noorwegen is populair. Dat komt door de ongerepte natuur van het land. Daardoor is er een grote visstand. Het…
Welke hengel heb je nodig voor zeevissen?Welke hengel heb je nodig voor zeevissen?Welke hengel kun je het best gebruiken voor zeevissen? Er zijn twee manieren om te vissen op zee: vanaf het strand en va…
Studeren in NoorwegenStuderen in NoorwegenNoorwegen is een van de welvarendste landen ter wereld. Het onderwijs in Noorwegen in gratis. Maar de levensonderhoudsko…

Geografie van IerlandWie kent het niet? Dit mooie groene eiland gelegen in Europa, geheel in het westen, naast het Verenigde Koninkrijk? Het…
Met de ferry naar NoorwegenMet de ferry naar NoorwegenSteeds meer en meer mensen weten de weg te vinden naar Noorwegen. Als je op zoek bent naar rust en ruimte, cultuur en na…
Bronnen en referenties
  • http://www.dirnat.no/fritidsfiske/ http://www.eurovissers.nl/kunstaasclub/pilkers.html http://www.zeevisseninnoorwegen.nl/vissoorten-noorwegen.php
Sysnet (64 artikelen)
Laatste update: 11-07-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.