Gran Canaria: een veelzijdig Canarisch eiland

Gran Canaria: een veelzijdig Canarisch eiland Gran Canaria staat vooral bekend als het eiland van zon, zee en zand. Maar het eiland heeft veel meer te bieden. U kunt er genieten van de prachtige flora en fauna, en het fascinerende vulkaanlandschap. Gran Canaria heeft ook fraaie bergdorpen, archeologische vindplaatsen en stadjes met een mooie architectuur. Ook voor de actieve vakantiegangers zijn er volop mogelijkheden. Er is ook een divers aanbod van amusement en vakantievermaak, zoals theaters, musea en themaparken. Gran Canaria is dus de ideale bestemming voor een heerlijke en veelzijdige vakantie.


Inhoud


Algemeen

Gran Canaria is met 1533 km² het op twee na grootste eiland van de Canarische archipel. Jaarlijks ontvangt het bijna 3 miljoen bezoekers en is daarmee het op één na meest bezochte eiland van de archipel (na Tenerife). De Canarische Eilanden bestaan uit zeven grote eilanden: Gran Canaria, Tenerife, Fuerteventura, Lanzarote, La Gomera, La Palma en El Hierro. De eilanden horen bij Spanje, maar Gran Canaria ligt ongeveer 200 km ten westen van het vasteland van Afrika en ligt ongeveer 1300 km van het Europese vasteland. De hoofdstad van het eiland is Las Palmas, met bijna 379.000 inwoners (2019). In totaal wonen er op Gran Canaria ruim 851.000 mensen (2019). Gran Canaria is vulkanisch van oorsprong, met een gevarieerd landschap van bergen, dalen en vlaktes. De hoogste berg op Gran Canaria is de Pico de las Nieves met een hoogte van 1949 meter. Deze berg wordt omringd door een aantal bijna even hoge bergen en de berghellingen lopen af naar zee, doorsneden door diepe ravijnen.

Badplaatsen

De belangrijkste badplaatsen concentreren zich vooral in het zuiden van het eiland. De meeste hotels en appartementen zijn te vinden aan de Costa Canaria, de Costa de Mogán en de plaatsen Meloneras en Arguineguín. Aan de noordkust is Las Palmas bepalend voor het toerisme. Las Palmas is niet alleen een historische stad maar ook een badplaats met zelfs een stadsstrand.

Playa del Inglés

Playa del Inglés vormt samen met Maspalomas en San Agustín de Costa Canaria. Het is de drukste en grootste badplaats van het eiland en misschien wel het bekendste toeristencentrum van Spanje. Playa del Inglés is vooral populair vanwege zijn lange, brede en goudgele strand. Toeristen, veelal een jong publiek, komen hier voor de vele restaurants, bars, discotheken en winkels.
Ten westen van Playa del Inglés ligt Maspalomas. Deze badplaats is ook volledig ingesteld op het toerisme, maar is rustiger dan Playa del Inglés en is vooral populair bij gezinnen. De Dunas de Maspalomas, een duingebied, zijn een belangrijke attractie en vormen de grens met Playa del Inglés.

San Agustín

Het meest oostelijk ligt San Agustín. Deze rustige badplaats, met voornamelijk laagbouwappartementen, richt zich meer op een welgesteld, ouder publiek. Het plaatsje heeft luxehotels, een vooraanstaande beach club en een casino.

Meloneras

Meloneras, ten westen van Maspalomas, is een badplaats met de nieuwste hotels, moderne resort- en sportcomplexen en luxe winkels. Meloneras richt zich duidelijk op een welgesteld publiek.

Arguineguín

Ten westen van de grote badplaatsen ligt het authentieke plaatsje Arguineguín. Hier voert het toerisme nog niet de boventoon en het wordt voornamelijk bezocht door Spaanse families. Het plaatsje heeft een vissers- en jachthaven met een pittoreske uitstraling en een aantal stranden.

Puerto Rico

Puerto Rico vormt samen met Puerto de Mogán de Costa de Mogán, aan de zuidwestkust van het eiland. De badplaats heeft de meeste zonuren van het hele eiland en heeft alles te bieden voor zonaanbidders. Het kunstmatig opgespoten zandstrand is niet al te groot, maar het ligt mooi beschut in een bocht aan een baai. Uiteraard zijn alle toeristische voorzieningen hier aanwezig zoals winkels, restaurants en bars. Voor wie het strand te klein vindt ligt net buiten Puerto Rico het Playa de los Amadores. Dit populaire strand is groter, heeft prachtig wit zand en een fraaie promenade. Puerto Rico is ook een watersportcentrum, u kunt hier terecht voor alle watersporten en vis- en duiktochten.

Puerto de Mogán

Puerto de Mogán, verder naar het westen gelegen, kan zonder meer het mooiste dorpje aan de zuidkust van het eiland worden genoemd. Dit vakantieoord lijkt niet op de massale badplaatsen als Playa del Inglés en heeft zijn eigen sfeer. Een gracht loopt vanaf zee het dorpje in en aan de jachthaven zijn huizen deels in het water gebouwd. Hierdoor wordt Puerto de Mogán ook wel het 'Venetië' van Gran Canaria genoemd. Puerto de Mogán is ook zeer fotogeniek, de witte huisjes zijn kleurrijk beschilderd en omgeven door veel bloemen. Zwemliefhebbers kunnen terecht op het strand van Playa de Mogán. Dit strand ligt in een baai naast de jachthaven 'Klein-Venetië'.

Aan de noordkust is in Las Palmas het strandvertier het grootst. Hier is het meest bezochte strand Playa de las Canteras. Het goudgele stadsstrand is ruim 3 kilometer lang en ligt in een beschutte baai. Aan de naastgelegen promenade vindt u talloze hotels, winkels en cafés. Een ander populair strand is het kleinere Playa de las Alcaravaneras. Dit strand is ongeveer één kilometer lang, het zand is zacht en schoon en het water is rustig.

Toplocaties

Las Palmas de Gran Canaria

In 1478 werd Las Palmas de Gran Canaria, of kortweg Las Palmas, gesticht door de Spaanse veroveraars. Na de ontdekking van Amerika werd Las Palmas belangrijk als handelshaven. De haven van Las Palmas wordt nog altijd aangedaan door schepen die Gran Canaria als tussenstop gebruiken op weg naar Amerika. Las Palmas is de grootste plaats van de archipel en het economische, culturele en politieke hart van Gran Canaria. De stad heeft veel te bieden, zoals uitstekende winkelmogelijkheden, musea, concerten en vele uitgaansmogelijkheden.

Las Palmas heeft een aantal interessante musea. Het Casa de Colón (Huis van Columbus) was mogelijk het logeeradres van Columbus aan de vooravond van zijn expedities naar Amerika. In dit museum wordt een beeld geschetst van de ontdekkingsreizen in de tijd van Columbus. Topstuk is een op ware grootte nagebouwd achterdek van Columbus' schip La Niña. Een ander interessant museum is het Museo Canario. Dit museum geeft inzicht in het leven van de oorspronkelijke bewoners, de Guanchen. De collectie omvat beelden, aardewerk en gebruiksvoorwerpen. Bijzonder de moeite waard zijn de mummies en schedels.

Las Palmas is ook rijk aan historische gebouwen en het meest opvallend is de Catedral de Santa Ana. Gedurende bijna 400 jaar is er aan de kathedraal gewerkt, wat diverse stijlen opleverde, van renaissance tot gotisch. Kenmerkend zijn de gotische gewelven die rusten op opvallend slanke zuilen. Het is ook mogelijk om het uitkijkplatform te bezoeken, u heeft hier een schitterend uitzicht op de stad en de haven. Een andere interessante bezienswaardigheid is het Plaza de Cairasco. Op dit plein is een verzameling van architectuur uit de 19de en 20e eeuw te bewonderen. Aan het plein bevindt zich het Gabinette Literario, een literaire sociëteit met daarbij een restaurant en terras. Een ander interessant gebouw aan dit plein is Hotel Madrid, één van de oudste hotels van Las Palmas.

Cenobio de Valerón

In Cenobio de Valerón, in het noorden van het eiland, zijn de sporen van de oorspronkelijke bewoners zeer goed bewaard gebleven. Het grottencomplex van Cenobio de Valerón geldt als één van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van de Canarische Eilanden. Het complex bestaat uit ongeveer 300 in de rotsen uitgehouwen grotten. Ze werden gebruikt als graanopslag en de grotten waren onderling door gangen en trappen met elkaar verbonden. Vanwege hun hoge ligging waren de grotten goed verdedigbaar. Er werd ook rekening gehouden met de weersomstandigheden, de overhangende rotsen beschermden de ruimtes tegen de regen. Bovendien zijn de grotten naar het oosten gericht, waardoor er veel zonlicht binnenviel.

De Cumbre

De Cumbre is het centrale berglandschap van Gran Canaria en bestaat hoofdzakelijk uit de Pico de las Nieves, Tejeda en Roque Nublo. Het landschap wordt gekenmerkt door kraters van uitgedoofde vulkanen, rotsachtige pieken en kliffen. Vanaf de Cumbre lopen berghellingen af naar zee, doorsneden door diepe ravijnen.

De Pico de las Nieves is de hoogste berg van Gran Canaria (1949 m). De top van de berg is militair terrein en niet toegankelijk voor het publiek. Maar een eindje onder de top is er een uitkijkpunt waar u kunt genieten van een schitterend uitzicht.

Tejeda is de 'hoofdstad' van de Cumbre en kan worden beschouwd als één van de mooiste dorpjes van het eiland. Het dorpje bestaat uit voornamelijk witte huizen die tegen een berghelling zijn gebouwd.

Roque Nublo is een bekend symbool van Gran Canaria. Het bestaat uit twee rotsblokken die bovenop een berg staan. De rotsformatie is door erosie ontstaan en vormt het op één na hoogste punt van het eiland met een hoogte van 1813 meter.

Teror

Teror geldt als de 'meest Canarische' stad van het eiland. Langs het grootste plein van de stad, de Plaza de Nuestra Señora del Pino, staan schitterende witte huizen met de typisch Canarische houtwerk balkons. Het belangrijkste gebouw van Teror is de Basílica de Nuestra Señora del Pino. De kerk staat op de plaats waar in 1481 de maagd Maria aan enkele herders zou zijn verschenen. In de kerk is het standbeeld van de Virgen del Pino te zien.

Ingenio

Ingenio, in het oosten van het eiland, is één van de oudste stadjes van Gran Canaria. Vroeger leefde men hier van de suikerhandel en de productie van rum. Tegenwoordig is het voornamelijk landbouwgebied met de verbouw van vooral tomaten. Ingenio is het bekendst door zijn Canarisch borduurwerk, keramiek en manden. Dit alles is te vinden in diverse winkeltjes en het Museo de Piedras y Artesanía. Op het Plaza de la Candelaria staat een door een witte koepel bekroonde kerk, de Nuestra Señora de la Candelaria.

Dunas de Maspalomas

Ten zuiden van Playa del Inglés liggen de Dunas de Maspalomas, een uitgestrekt beschermd duingebied van enkele vierkante kilometers. Te midden van de zandheuvels, sommige zijn meer dan tien meter hoog, leven hagedissen, konijnen en trekvogels. De heuvels zijn ook het domein van palmbomen en bijzondere planten. Het zand bestaat uit door de wind aangevoerd kalkzand en de duinen veranderen voortdurend van vorm en plaats. In de zandduinen waant u uzelf in de Sahara, deze duinen mogen overigens alleen te voet of per kameel worden bezocht.

Tophotel op Gran Canaria

Hotel Santa Catalina in Las Palmas

Dit hotel in Engels-koloniale stijl ligt in het subtropische Parque Doramas. Het heeft een groot wellnesscentrum en een eigen casino. In dit hotel uit 1890 verbleven vele beroemdheden. Er is een gratis bus naar het strand van Las Canteras.

Amusement

Amusement overdag

Overdag kunt u bijvoorbeeld een kamelen- en jeepsafari maken of per boot naar dolfijnen en walvissen kijken. Gran Canaria heeft ook veel interessante musea, waarvan de drie belangrijkste in Las Palmas te vinden zijn. Een andere leuke manier om de dag door te komen is een bezoek aan één van de vele themaparken zoals Aqualand Maspalomas en Palmitos Park.

Nachtleven

Gran Canaria heeft een bruisend uitgaansleven, er is een enorme keus aan bars, restaurants, cafés en disco's. De meest populaire uitgaanscentra bevinden zich in Las Palmas, Playa del Inglés en Maspalomas. Ook hotels doen veel aan amusement, er zijn meestal bars, soms zelfs met live muziek.

Films, theater en concerten

Las Palmas heeft een aantal grote bioscopen waar de nieuwste internationale kassuccessen draaien. Zij komen zonder veel vertraging op het witte doek waarbij de meeste films worden nagesynchroniseerd in het Spaans. Het belangrijkste concertgebouw is het Auditorio Alfredo Kraus. Het hele jaar door zijn hier concerten te horen en ook wordt hier het internationale muziekfestival gehouden. Liefhebbers van toneel kunnen terecht in het Teatro Pérez Galdós voor toneelstukken en opera- en balletvoorstellingen.

Themaparken

Gran Canaria heeft een aantal grote themaparken die niet alleen leuk zijn voor kinderen maar ook voor volwassenen een bezoek waard zijn. De meeste water-, pret- en dierenparken bevinden zich in het zuiden van Gran Canaria en zijn gemakkelijk te bereiken per auto of openbaar vervoer.

Aqualand Maspalomas

Dit waterpretpark is het grootste van Gran Canaria en heeft 33 verschillende glijbanen. Verder kunt u in dit park zwemmen met zeeleeuwen. Een andere belangrijke attractie is het golfslagbad.

Sioux City

In dit wildwestpark herleeft het Wilde Westen op Gran Canaria. Hier wordt u vele jaren teruggezet in de tijd met verwijzingen naar de Amerikaanse cultuur. Sioux City is het toneel van westerntaferelen, zoals nagespeelde vechtpartijen, schietpartijen en bankovervallen.

Palmitos Park

Dit park staat voornamelijk in het teken van de honderden vogelsoorten die hier leven in een subtropische oase. Behalve vogels zijn er ook een aquarium, een orchideeëntuin en een vlinderhuis. Het park heeft ook reptielen en zoogdieren, zoals alligators en apen. Ook zijn er dolfijnen te bewonderen.

Jardín Canario

De Jardín Canario is de grootste botanische tuin van Spanje. In deze tuin groeien en bloeien ongeveer tweeduizend plantensoorten. Hiervan zijn er ongeveer 500 inheems en afkomstig uit de Canarische Eilanden, de Azoren, Madeira en Kaapverdië. Op terrassen en in hun natuurlijke omgeving groeien talloze palmen, cactussen, Canarische pijnbomen en drakenbloedbomen.

Winkelen

Wie van winkelen houdt zal zich zeker thuis voelen op Gran Canaria. Er is vrijwel van alles te koop in supermarkten, winkelcentra en op markten.

In iedere plaats is een supermarkt te vinden. Aan de kust kunt u terecht in de grote supermarkten voor zowel lokale als geïmporteerde producten. In de winkelcentra (centros commerciales) vindt u niet alleen winkels, maar ook restaurants en amusementshallen. Vrijwel iedere plaats op het eiland heeft minstens eens per week een eigen markt. Hier vindt u verse levensmiddelen en souvenirs, maar ook kleding en huishoudelijke artikelen. Op een aantal markten kunt u ook kunstnijverheid kopen. Souvenirs zijn bijna overal te koop, maar een aardig aandenken aan de vakantie zijn de kunstnijverheidsartikelen zoals borduurwerk, manden en aardewerk.

Wie meer kwaliteit en stijl zoek kan het beste gaan winkelen in Las Palmas. Daar zijn markten, winkelcentra en de grootste winkelstraten te vinden. Bekend is de Calle Mayor de Triana, deze winkelstraat huisvest behalve grote modezaken ook kleine Spaanse winkels. Ook op de Avenida Mesa y López zijn veel winkels te vinden, waaronder twee vestigingen van het grote Spaanse warenhuis El Corte Inglés.

Sportactiviteiten

Varen

Vanuit de meeste jachthavens kan een bootexcursie langs de kust van Gran Canaria gemaakt worden. Het beste vertrekpunt voor een bootexcursie is Puerto Rico. Hier liggen verschillende boten aangemeerd, zoals zeiljachten, catamarans en glasbodemboten. Het is mogelijk per boot naar dolfijnen en walvissen te kijken. Onderweg wordt er vaak een stop gehouden om te zwemmen of te snorkelen.

Zeilen

Zeilen is hier heel populair. In de jachthavens van Gran Canaria kunt u een zeilboot met of zonder bemanning huren. Zeilen kunt u het best aan de zuidkust. Hier zijn ook de meeste zeilscholen te vinden.

Surfen

De omstandigheden voor surfers zijn hier ideaal. Voor beginners is de zuidkust de beste locatie, waar een aantal surfscholen benodigdheden verhuurt. De meest ervaren surfers kunnen hun adrenaline op peil houden aan de noordkust, tussen Las Palmas en Gáldar.

Windsurfen

De sterke winden langs de kust zijn ideaal voor windsurfers. Geschikte plekken om te windsurfen zijn de oost- en zuidkust van het eiland, maar ook de wateren van Playa de las Canteras in Las Palmas. Pozo Izquierdo, aan de oostkust, behoort tot de toplocaties voor windsurfen. Hier worden ieder jaar internationale windsurfevenementen gehouden. Windsurfscholen vindt u onder meer in Pozo Izquierdo, Las Palmas en Puerto Rico.

Duiken

Het heldere water en de aangename watertemperatuur maken Gran Canaria een paradijs voor duikers. Het onderwaterlandschap vormt een boeiend decor voor de honderden verschillende vissoorten die hier voorkomen. Het onderwaterlandschap is uitzonderlijk, met grotten, rotsformaties en gezonken scheepswrakken. Iedere grote badplaats heeft een aantal duikscholen waar materiaal te huur is. Een aantal mooie duikplekken zijn Playa de Cabrón, Puerto de Mogán (scheepswrakken en grotten) en Pasito Blanco.

Vissen

De faciliteiten voor diepzeevissers zijn uitstekend en vooral Puerto Rico is één van de beste plaatsen ter wereld om grote vissen te vangen. Visexcursies kunnen worden gemaakt vanuit Puerto Rico, Puerto de Mogán en Pasito Blanco. Vanaf de speciaal toegeruste schepen kunnen vissen worden gevangen, zoals tonijnen, zwaardvissen en blauwe marlijnen.

Golfen

Door het mooie weer en de heuvelachtige landschappen is Gran Canaria een populaire ideale bestemming om te golfen. Het eiland heeft inmiddels zeker acht golfbanen en in de toekomst komen er waarschijnlijk nog meer bij. De helft van de banen ligt in de omgeving van Las Palmas, de andere helft aan de zuidkust van het eiland. Ze hebben allemaal moderne faciliteiten, er is de mogelijkheid om materiaal te huren en er worden ook cursussen aangeboden.

Wandelen

Het aangename klimaat en de afwisselende natuur bieden veel wandelmogelijkheden. Over het hele eiland zijn tal van caminos reales te vinden, paden die vroeger de hoofdwegen van het eiland waren. Er worden regelmatig wandelexcursies gehouden met een keuze uit verschillende routes. Een populaire wandelroute is die van Cruz de Tejeda naar de voet van de Roque Nublo. Een andere geschikte wandellocatie is het pijnboombos van Tamadaba aan de westkust.

Fietsen/mountainbiken

Het midden van het eiland is een ideaal gebied voor mountainbikers. Mountainbikes en racefietsen zijn te huur in alle grote badplaatsen en in Las Palmas. U kunt gebruikmaken van uitgestippelde fietsroutes en er worden ook begeleide fietstochten aangeboden.

Reizen naar Gran Canaria

Vanaf Schiphol en andere luchthavens vliegen diverse luchtvaartmaatschappijen naar Gran Canaria. De vliegtijd bedraagt, wanneer men rechtstreeks vliegt, ongeveer 4 uur. Vanaf internationaal vliegveld Gran Canaria Gando Airport kunt u verder reizen naar Las Palmas en de toeristencentra aan de zuidkust. Reizigers met een verzorgde reis worden meestal opgehaald door vertegenwoordigers van de touroperator en per bus naar hun logies gebracht. De snelste maar duurste manier om uw bestemming te bereiken is per taxi. Er gaan ook op regelmatige tijden lijnbussen naar Las Palmas en de zuidkust. Ook kunt u op de luchthaven een auto huren.

Reizen op Gran Canaria

Gran Canaria heeft efficiënte busverbindingen met vrijwel alle plaatsen van het eiland. Las Palmas heeft zijn eigen busmaatschappij, er rijden hier aparte stadsbussen. In Las Palmas kunt u ook gebruikmaken van de sightseeing-bussen. In de grote toeristencentra zijn taxi's makkelijk te krijgen en bovendien betaalbaar. Als u het binnenland wilt verkennen is het huren van een auto een goede optie. Voor een huurauto kunt u terecht bij autoverhuurbedrijven in de grote badplaatsen en op het vliegveld.

Lees verder

© 2015 - 2024 Maarten1968, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gran Canaria, een populaire vakantiebestemmingGran Canaria, een populaire vakantiebestemmingGran Canaria is al jaren een zeer populaire vakantiebestemming, voor veel verschillende doelgroepen. Dit is natuurlijk n…
Canarische eilanden: Gran CanariaCanarische eilanden: Gran CanariaGran Canaria is een eiland van de Canarische eilanden. Gran Canaria is het tweede, meest bezochte eiland van de Canarisc…
Canarische Eilanden: Vakantie en reizen op de Islas CanariasOp de Canarische Eilanden is het altijd lente. Het klimaat is er ideaal, zacht en toch warm. Bovendien is er voor elk wa…

Het vakantie-eiland TenerifeHet vakantie-eiland TenerifeWilt u in de winter naar een zonnige bestemming die betaalbaar is en niet al te ver vliegen? Dan is het eiland Tenerife…
Fietsroutes op KretaWie graag actief bezig is tijdens de vakantie zal op het Griekse eiland Kreta zeker aan zijn of haar trekken komen. Er z…
Bronnen en referenties
  • Eigen ervaring
  • 'Canarische Eilanden' (Capitool reisgidsen) door Piotr Paszkiewicz & Hanna Faryna-Paszkiewicz (Het Spectrum, 2011)
  • 'Gran Canaria' (Wat&Hoe) door Tony Kelly (Kosmos Uitgevers, 2015)
  • 'Gran Canaria' (Wereldwijzer) door Elise van Vliet (Uitgeverij Elmar, 2007)
Maarten1968 (59 artikelen)
Laatste update: 23-08-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.