Fietsroutes op Kreta

Wie graag actief bezig is tijdens de vakantie zal op het Griekse eiland Kreta zeker aan zijn of haar trekken komen. Er zijn genoeg mogelijkheden om te wandelen, zwemmen of erop uit te gaan om bezienswaardigheden te bezoeken. Maar ook wat betreft fietstochten heeft Kreta veel te bieden. En met een paar handige tips is het helemaal niet moeilijk om je eigen fietsvakantie uit te stippelen.

Voorbereidingen

Bij het boeken van je reis is het verstandig om je te verdiepen in de nabije omgeving van je verblijfplaats. Kreta heeft bergen tot wel 2400 meter, met hellingen die soms vanaf zeeniveau steil omhoog gaan. Op anders plekken is het landschap vlakker en daarmee geschikter voor een fietsvakantie. Relatief vlakke plekken liggen vooral aan de noordkust, bijvoorbeeld bij Hania, Rethymno en Heraklion.

Een ander punt om op te letten bij het boeken is de locatie van een fietsverhuurbedrijf. Op heel Kreta zijn veel fietsverhuurders te vinden, maar de meeste zitten wel in de grotere stadjes. De meeste verhuurders hebben een eigen website waarop je vanuit Nederland informatie kunt inwinnen of zelfs al een fiets kunt reserveren. Een mountain- of citybike met veel versnellingen is absoluut een must om tegen de hellingen op te komen. Vaak zijn een helm en kettingslot inbegrepen bij de huurfiets, maar een fietsbroek, fietshandschoenen en eventueel een bidon zul je zelf moeten regelen.

Onderweg

Kreta heeft geen heel uitgebreid wegennetwerk. Er is een snelweg die over het hele eiland loopt, meestal vrij dicht langs de kust. Op deze snelweg mag gefietst worden, maar vanuit veiligheidsoverwegingen is dat eigenlijk niet aan te raden. Sowieso zijn de meeste bestuurders op Kreta niet gewend aan fietsers. Als fietser moet je daarom zelf extra alert zijn en goed vooruit kijken.

Op de secondaire wegen van Kreta is het vrij rustig en kan er prettig gefietst worden. Aan de kant van deze wegen groeien volop vijgen en cactusvruchten, dus het meenemen van energierepen of sportdrankjes is niet nodig. Denk wel aan genoeg water want door de hoge temperaturen en krachtige inspanning droog je snel uit.

Rethymno – Milli kloof (28 km, 350 m hoogteverschil)

Een leuke tocht om in het fietsritme te komen loopt van Rethymno naar de Milli kloof. De route voert langs enkele typisch Griekse dorpjes, zoals Agia Irini en Chromonastiri. Onderweg kom je langs de Milli kloof, weliswaar niet de indrukwekkendste kloof van Kreta maar wel zeer geschikt voor een wandeling. Een pad voert naar beneden langs het water waar nog diverse ruïnes van oude watermolens te vinden zijn. Terug op de fiets gaat de route over een onverhard pad tot Prases en van daar naar beneden over de secundaire weg.

Rethymno – Melidoni grot (64 km, 250 m hoogteverschil)

Ten oosten van Rethymno is een flinke tocht te maken zonder al te veel hoogtemeters. De route loopt een tijdje langs de kust en gaat bij Stavromeno het binnenland in. Tijdens het fietsen richting Perama zie je een fantastisch panorama voor je met bergtoppen van wel 1000 meter. Perama is een wat grotere stad die zich uitstekend leent voor een bezoekje. Daarna is het nog maar een klein stukje tot aan de druipsteengrot van Melidoni. De grot kan bezichtigd worden en biedt een sprookjesachtig plaatje. Daarna kun je dezelfde route terug fietsen of over de snelweg langs de kust naar Rethymno rijden.

Rethymno – Klooster van Arkadi (47 km, 550 m hoogteverschil)

Vanuit Rethymno is een zeer mooie maar pittige tocht te maken naar het klooster van Arkadi. Het eerste stuk langs de kust over de oude snelweg schiet lekker op. Maar als de route het binnenland in duikt, gaat het al snel bergopwaarts. Het steilste stuk is tussen Agia Triada en Charkia, waar het even doorbijten is vanwege de brede weg en vrij kale bergen. Maar tussen Charkia en Kavoussi verandert het karakter van het landschap en is het prinsheerlijk fietsen over een soort hoogvlakte met prachtig zicht op het Idi-gebergte. Even verderop ligt het oude Arkadi klooster, dat een bezoek meer dan waard is. De terugweg gaat suizend naar beneden over secundaire wegen.

Rethymno – Meer van Kournas (59 km, 400 m hoogteverschil)

Ten westen van Rethymno is ook een lange, charmante tocht door het binnenland te maken. Ter hoogte van Rethymno moet je eerst op een drukke kruising de snelweg oversteken, maar al snel laat je de drukte achter je en fiets je door schattige dorpjes. Eindbestemming van de route is het zoetwatermeer van Kournas. Een heerlijke plek om te zwemmen, waterfietsen of gewoon uit te rusten in de zon. Daarna via dezelfde weg terug, of afdalen naar de snelweg aan de kust via Karoti en de brug bij Petre. Als je voor de laatste optie kiest, kun je onder de snelweg door naar een lang zandstrand fietsen waar het heerlijk zwemmen is.
© 2015 - 2024 Liesbos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kreta: mooie natuur, stranden, plaatsenKreta: mooie natuur, stranden, plaatsenKreta is een erg mooi Grieks eiland, waar van alles te beleven valt. Liefhebbers van mooie natuur kunnen er aan hun trek…
Zelf Kreta verkennen; er is zoveel te zien en te ontdekkenWil je Kreta verkennen, zonder reidleiding, maar zelf er op uit. Mooie plekjes, druk toeristisch of bergdorpjes. Je hebt…
Kreta blijft verrassenKreta blijft verrassenWie er nog niet geweest is, heeft er vast al van gehoord. Kreta, één van de goed tweeduizend eilanden van Griekenland en…
Griekenland, vakantie op KretaGriekenland, vakantie op KretaNiet te geloven, maar dit eiland is als miljoenen jaren oud. Waar heel vroeger een bergrug in een woestijnbassin was, li…

Gran Canaria: een veelzijdig Canarisch eilandGran Canaria: een veelzijdig Canarisch eilandGran Canaria staat vooral bekend als het eiland van zon, zee en zand. Maar het eiland heeft veel meer te bieden. U kunt…
Met de auto op wintersport in de AlpenMet de auto op wintersport in de AlpenVeel Nederlanders gaan elk jaar op wintersport in de Alpen. Frankrijk en Oostenrijk zijn de meest bezochte landen maar o…
Bronnen en referenties
  • http://www.incrediblecrete.gr/files/Fietsroutes.pdf
Liesbos (54 artikelen)
Gepubliceerd: 13-11-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.