Griekenland, vakantie op Kreta

Griekenland, vakantie op Kreta Niet te geloven, maar dit eiland is als miljoenen jaren oud. Waar heel vroeger een bergrug in een woestijnbassin was, ligt nu het eiland Kreta. Een populaire vakantiebestemming, waar naast veel oude bezienswaardigheden te bezoeken zijn, ook de Griekse mythologie van zich laat spreken. Chersonissons is vooral een populair uitgaansgebied onder de jongeren.

Algemeen

Het grootste van de Griekse eilanden met een oppervlakte van 8.336 km², het eiland is 260 km lang en op zijn breedste punt 60 km. Het ligt in de Middellandse Zee, 100 km ten zuiden van het Griekse vastenland en 300 km ten noorden van Libië. Een andere benaming voor het eiland is de Venetiaanse, namelijk Candia. Op het eiland wonen ruim 600.000 mensen en de hoofdstad is Heraklion. Het is het vijfde grote eiland van de Middellandse Zee na Sicilië, Sardinië, Corsica en Cyprus.

Ontstaan van Kreta

Tientallen miljoenen jaren geleden begon Afrika te bewegen in de richting van Europa. De Afrikaanse schol drukte tegen de Europese schol en op de grens daarvan ontstonden een aantal eilanden, waaronder Kreta.

Het Kreta van nu ontstond enkele miljoenen jaren geleden. Op de plaats van de huidige Middellandse Zee was een bergrug in een woestijnbassin. Toen de Straat van Gibraltar openging stroomde het water van de Atlantische Oceaan naar binnen en liet een aantal eilanden achter, waaronder het huidige Kreta.

De geschiedenis van het eiland

In de periode van 6.500 – 3.000 v.Chr. , de Neolithicum periode, kwamen volkeren uit Klein Azië naar het eiland. Vanaf het einde van die periode breekt de Minoïsche beschaving aan, één van de belangrijkste beschavingen ter wereld. Aan deze beschaving wordt een einde gemaakt door een vulkaanuitbarsting van de Santorini.
In de periode van 828 tot 961 komt het eiland wisselend onder Arabische en Saraceense overheersing. Vanaf 961 tot 1204 breekt een “tweede Byzantijnse” periode aan. In 1203 wordt Constantinopel ingenomen door Kruisvaarders en staat Kreta onder Venetiaans beheer. Ruim vier eeuwen, tot 1669, blijft het eiland onder het Venetiaans beheer waarna het eiland weer een Turkse beheerder krijgt. In 1913 wordt Kreta weer met Griekenland herenigd.

Kreta

Er doen verhalen de ronde dat het de godin Athena was die de eerste olijfboom op Kreta heeft geplant. In het oude Griekenland was de olie van deze boom zeer veel waard. Alhoewel de waarde van de olijfolie in prijs is gedaald, wordt het nog veel in de keuken van Kreta gebruikt. Op het eiland zijn meer dan 2.170 verschillende plantensoorten, velen daarvan groeien alleen op Kreta.

Het bergachtige eiland heeft in het midden de Psiloritis van 2.456 meter hoogte. In het westen van het eiland staat de Pahnes die maar 3 meter lager is. In de winter ligt er sneeuw op de toppen van deze uit kalksteen bestaande bergen. Aan de noordkust van Kreta zijn de stranden te vinden, aan de zuidkust de imposante kliffen.

Chersonissons, Malis, Rethymnon en Agios zijn enkele van de drukbezochte plaatsen op het eiland. Het zijn vooral de jongeren die ´s zomers lang doorzakken en feesten.

Enkele bezienswaardigheden

 • Op 27 km ten zuidwesten van Rethymnon ligt het dorp Argiroupoli. Het is gebouwd op een verhoging in een zeer groene omgeving. Vlakbij zijn bronnen te vinden die de waterreservoirs vullen en zorgen dat de watermolens in beweging worden gebracht. In deze molens worden dikke wollen stoffen bewerkt en gewassen.

 • De Lassithi hoogvlakten zijn te vinden op ongeveer 22 km ten oosten van Iraklion. Om hier te komen voert de route langs veel groene dorpen. Het geheel ligt op 900 meter hoogte met een oppervlakte van ongeveer 2.500 ha. Er zijn hier ongeveer 7.000 molens te vinden die zorgen voor de irrigatie van de tuinbouw en de perenbomen die hier in de omgeving staan.

 • Heraklion is de hoofdstad en er wonen ongeveer 135.000 mensen. In deze stad is het archeologische museum te bezoeken waar unieke overblijfselen uit de Minoïsche cultuur en van het oude paleis van Knossos te bezichtigen zijn. Ook het Venizelos-plein met de Venetiaanse leeuwenfontein is een bezoek waard.

 • Slechts op 5 km ten oosten van de huidige hoofdstad is de oude hoofdstad, namelijk Knossos, te bezoeken. Dit was de hoofdstad ten tijde van koning Minos. Maar liefst 1000 jaar was deze stad de eerste en de grootste van Griekenland en heel Europa. Hier waren in die tijd al toiletten te vinden alsmede waterleidingen en nog veer meer. Bijna 4.000 jaar geleden werd hier het paleis van Knossos gebouwd. Van het paleis zijn alleen nog enkele fragmenten over, maar de muur met dolfijnen in de woonvertrekken van de koningin is nog te zien alsmede de markante rode zuilen in het complex. Naar vermoed wordt is het verwoest door de grote vulkaanuitbarsting van de Santorini.

Nog enkele van de vele bezienswaardigheden op Kreta:
 • De Samaria kloof ten zuiden van Chania
 • Het meer van Kournas, het enige meer van het eiland ten oosten van Chania
 • Gavalochori, een traditionele nederzetting in de buurt van Chania
 • De ruïnes van de stad Gortys, ten zuiden van Heraklion
 • De voormalige leprakolonie Spinalongka
 • Het klooster ten zuiden van Rethymnon, Arkadi
 • De badplaatsjes Chersonissos, Elounda, Kokkini Chani, Malia, Platanes en Rethymnon
 • De stranden Vai, Preveli en Balo-Gramvousa
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Op vakantie op Kreta, GriekenlandOp vakantie op Kreta, GriekenlandKreta is het grootste Griekse eiland. Het eiland is populair onder vakantiegangers, vanwege de rijke geschiedenis waarva…
Kreta, mix van cultuur en strandlevenKreta, mix van cultuur en strandlevenKreta is het grootste eiland van de Griekse archipel en een veelzijdige vakantiebestemming. Het eiland gooit hoge ogen m…
De geschiedenis van KretaDe geschiedenis van KretaKreta wordt wel gezien als de bakermat van de Europese beschavingen. Dit komt door de Minoïsche cultuur, die al in 3300…
Kreta: mooie natuur, stranden, plaatsenKreta: mooie natuur, stranden, plaatsenKreta is een erg mooi Grieks eiland, waar van alles te beleven valt. Liefhebbers van mooie natuur kunnen er aan hun trek…

Sisi en het Griekse eiland KorfoeEén van de Griekse eilanden is Korfoe, een eiland waarvan bewijzen bestaan dat er 50.000 jaar geleden al mensen op het e…
Griekenland, vakantie op SamosVlak voor de Turkse kust ligt het op drie na grootste eiland van de Egeïsche archipel. Volgens de Grieken zelf een popul…
Bronnen en referenties
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 21-06-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.