Op vakantie op Kreta, Griekenland

Op vakantie op Kreta, Griekenland Kreta is het grootste Griekse eiland. Het eiland is populair onder vakantiegangers, vanwege de rijke geschiedenis waarvan nog vele sporen te vinden zijn, het verbluffende landschap en de mooie natuur. Rondom Kreta zijn veel rotskusten te vinden, waardoor er goed te duiken en snorkelen valt. Verder staat Kreta bekend vanwege de vele kloven, vooral de Samariakloof is bekend. Er zijn diverse steden op Kreta die een bezoek waard zijn. Heraklion, Rethimnon, Chania en Spili zijn hier voorbeelden van.

Algemene reistips

Wanneer u naar Griekenland op vakantie gaat zijn er een aantal zaken waar u op moet letten. Deze hebben betrekking op onder andere drinkwater en vervoer. De reistips kunt u vinden in het artikel Algemene informatie voor een vakantie in Griekenland.

Geschiedenis

De bekendste periode van de Kretenze geschiedenis is de Minoïsche periode. Hiervan zijn nog vele sporen te vinden, onder andere Knossos. Ook uit de Romeinse tijd en de Venetiaanse periode zijn veel sporen te vinden. Voor mensen die beter zoeken, zijn uit iedere periode in de Kretenze geschiedenis wel sporen te vinden. Voor een uitgebreid artikel over de Kretenze geschiedenis zie het artikel De geschiedenis van Kreta.

Landschap

Het landschap op Kreta wordt gekenmerkt door de bergketens en de zee. Tussen de bergen zijn indrukwekkende kliffen en kloven. In sommige van deze kloven stroomt het hele jaar door water, waardoor het geheel er felgekleurd uitziet. Dit door de bladeren en bloemen van de planten. De plaatsen waar minder water beschikbaar is worden vooral gebruikt voor de beplanting met olijfbomen.

Het weer

Hittegolven zijn op Kreta geen bijzonderheid. Langdurig aanhoudende regen wel, regen valt vrijwel uitsluitend in korte, hevige buien. Vooral op het noorden van het eiland regent het af en toe. De meeste regenwolken komen niet over de bergen heen, waardoor het zuiden een stuk droger is.
Wind kan wel vervelend zijn in het zuiden. Doordat de wind meestal uit het noorden komt, moet deze door de kloven heen. Hierdoor versterkt de wind. Echter zijn er ook veel luwte te vinden verder weg van kloven. De gemiddelde dagtemperatuur per maand in graden Celcius is hieronder te vinden.
Maand Gemiddelde dagtemperatuur in °C
Januari 16
Februari16
Maart17
April21
Mei24
Juni28
Juli29
Augustus30
September27
Oktober24
November21
December17

Activiteiten

Er zijn veel verschillende activiteiten op het eiland. Verschillende steden zijn een bezoek waard. Ook diverse natuurlijke elementen in het landschap vragen erom bekeken te worden. Verder zijn er uiteraard de bekende historische monumenten op het eiland. Aangezien het een eiland is, zijn er ook vele stranden.

Historische monumenten

Knossos / Bron: Japo, Wikimedia Commons (Publiek domein)Knossos / Bron: Japo, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Er zijn vele historische monumenten te vinden op het eiland. Knossos is de bekendste, maar zeker niet de enige. Er zijn meer ruïnes uit dezelfde periode als Knossos, en uit andere periodes nog meer. De rijke geschiedenis van Kreta heeft gezorgd voor veel en diverse paleizen, vestigingen en kastelen. Als u deze wilt gaan bezoeken kunt u het beste een kaart van het gebied waar u verblijft kopen. Hierin is te zien wat er in de buurt is

Steden

Heraklion

Heraklion is de grootste stad van het eiland. Waarschijnlijk komt u op het eiland door via Heraklion te vliegen. In Heraklion zijn vele winkels. Ook bevind zich er een archeologisch museum. Vlakbij Heraklion bevind zich Watercity, een groot waterpark en iets verderop is Aquaworld, een aquarium met onder andere schildpadden.

Spili

Vooral wanneer u op het zuiden van het eiland verblijft is Spili een bezoek waard, het is een klein stadje of groot dorp, dat vooral bekend staat om het water. Het water stroomt vanuit het gehele gebergte in en om Spili, waardoor het er altijd groen is. Verder staat Spili bekend om zijn waterwerken, vooral de leeuwenkopfontijnen worden veel bezocht. Het water dat hieruit stroomt is koel en drinkbaar.

Chania

Chania is een stad aan de noordzijde van het eiland. De stad is in 828 door de Arabieren vernietigd en heropgebouwd. Tijdens de tweede wereldoorlog werd de stad zwaar gebombardeerd door de Duitsers. In de stad zijn verschillende musea, er is een Venitiaanse haven en er zijn verschillende kleine straatjes en restaurantjes. Het is typisch een stad waardoor goed rond te zwerven is.

Rethimnon

De stad Rethimnon heeft een oude binnenstad met vele kleine straatjes, een haven en een vuurtoren. Om de oude stad heen zijn de gebouwen moderner. Ook de stad Rethimnon kent diverse musea.

Stranden

Kreta is een eiland. Er zijn stranden genoeg. Aan deze stranden kunt u meestal strandstoelen huren, maar u kunt er ook gewoon op een handdoek liggen. Sommige stukken strand zijn zandstrand, maar er zijn ook vele kiezel- en rotsenstranden die ideaal zijn voor snorkelen en duiken.

Kloven

Over het hele eiland verspreid zijn diverse kloven. De bekendste en grootste is de Samariakloof. Er zijn er meer op het eiland te vinden. Riviertjes tussen de bergen hebben eeuwen de tijd gehad om een weg uit te slijpen, dit is aan het landschap te zien. Bij een bezoek aan Kreta is het aan te raden tenminste één kloof te bezoeken. Wanneer u naar de Samariakloof gaat, houd dan rekening met een stevige wandeling.
© 2010 - 2024 Info_lisa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Minoïsche en Myceense beschavingDe Minoïsche en Myceense beschavingDe Minoïsche beschaving is een beschaving in de bronstijd in het Oude Griekenland. Deze was tussen het derde millennium…
Griekenland, vakantie op KretaGriekenland, vakantie op KretaNiet te geloven, maar dit eiland is als miljoenen jaren oud. Waar heel vroeger een bergrug in een woestijnbassin was, li…
Mythes over Kreta en hun link met de Minoïsche beschavingMythes over Kreta en hun link met de Minoïsche beschavingDe Minoïsche beschaving is een hele oude beschaving op het Griekse eiland Kreta. Kreta was heel handig gelegen, waardoor…
Kreta: mooie natuur, stranden, plaatsenKreta: mooie natuur, stranden, plaatsenKreta is een erg mooi Grieks eiland, waar van alles te beleven valt. Liefhebbers van mooie natuur kunnen er aan hun trek…

Thassos: Grieks eiland en groene parel in de Egeische ZeeGriekenland is met zijn veelzijdige historie, aardige bevolking en prachtige natuur de ideale vakantiebestemming. De div…
Las Alpujarras: Lanjaron en OrgivaWie vanuit Granada de zuidelijk van de Sierra Nevada gelegen vruchtbare streek van Las Alpujarras bezoekt, komt eerst do…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
  • www.kretapagina.nl www.rethymnon.nl
  • Afbeelding bron 1: Japo, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Info_lisa (253 artikelen)
Gepubliceerd: 26-07-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.