Thassos: Grieks eiland en groene parel in de Egeische Zee

Griekenland is met zijn veelzijdige historie, aardige bevolking en prachtige natuur de ideale vakantiebestemming. De diversiteit aan eilanden maakt bovendien dat elke Griekenland vakantie weer anders en uniek is. Het eiland Thassos is een "parel van groen" en staat garant voor een geslaagde vakantie. Thassos biedt een prachtige natuur, een nog pure en niet door het toerisme bedorven ervaring, en mooie pittoreske dorpen. Ook is Thassos het eiland van de verleidelijke Sirenen. Klaar voor Thassos?

Waar ligt het Griekse eiland Thassos?

Het prachtige eiland Thassos (ook wel Thasos of Tasos genoemd) ligt net onder Kavala in het noorden van de Egeïsche Zee. Het eiland ligt dus ten oosten van Halkidiki en Thessaloniki. Het is een gemiddeld groot eiland, heuvelachtig en bedekt met onnoemelijk veel olijfbomen en pijnbomen. Het wordt geflankeerd door een overvloed aan pittoreske dorpjes, schitterende baaien en verlaten stranden.

Thassos is nog maar gematigd toeristisch maar steeds meer mensen vinden de weg naar dit mooie eiland. Met name op wandelaars en echte Griekenland fanaten oefent Thassos een sterke aantrekkingskracht uit.

De natuur is nog ongerept met oerbossen, kloven, blauwe beekjes, watervallen en gebergten. De bevolking van Thassos is vriendelijk en verwondert zich nog steeds over de vele toeristen die iedere zomer Thasos komen bezoeken.

Wat zijn de belangrijkste historische en culturele weetjes over het eiland Thassos?

Een oude mythe zegt dat Thassos de thuisbasis vormde voor de Sirenen, de bekende demonische vrouwen met een vissenstaart. De mythologie vertelt dat deze meisjes zo mooi konden zingen dat elke man, die het hoorde, onder hun bekoring kwam. Met deze betoverde mannen liep het echter niet zo goed af. De lokroep van de verleidsters leidde onvermijdelijk tot de dood van de arme mannen, die er geen weerstand aan konden bieden.

Thassos heeft een behoorlijke stevige handelsgeschiedenis en verhandelde met name goud en wit marmer. Op het eiland zijn nog steeds veel oude marmeren ruïnes te zien. De hoofdstad Limenas (ofwel Thasos Stad) is schilderachtig en wordt geflankeerd door een Byzantijnse basiliek, waar je via een oud heiligdom van Herakles kunt komen door onder een monumentale poort door te lopen. Het archeologisch museum en de akropolis zijn andere highlights die de hoofdstad te bieden heeft.

Verder biedt Thassos vooral heel veel en heel diverse pittoreske dorpen aan het strand en in de bergen. Van vissersdorpjes als Potamia, Limenaria en Potos tot oude en bijna vergeten bergdorpen als Theologos, Sotiras en Kastro. Je kunt er heerlijk dwalen door de straatjes en je kunt de oudheid voelen in iedere steen op het eiland.

Voor welke toeristen is Thassos met name geschikt?

Thassos is geschikt voor rustzoekers, actieve wandelaars en voor Griekenland liefhebbers. Wanneer je een eiland zoekt dat nog echt aanvoelt als Griekenland en niet overspoeld is door massatoerisme is Thasos een goede keuze. Je wordt er nog welkom geheten alsof je een gast bent en ziet nog vele oude gebruiken, eten, dansen en tradities terug. In de vele kafenions kun je nog een Griekse koffie drinken tussen de oude mannetjes die Tabli (Backgammon) spelen en de wereld rustig langs zich heen zien trekken. En de natuur is er werkelijk schitterend; er worden niet voor niets wandelvakanties georganiseerd door professionele organisaties.

Hoe boek je een goedkope vakantie naar Thassos?

Je kunt niet direct vliegen op Thassos maar vliegt op Kavala. Daarna reis je per veerboot of Flying Dolphin door naar Thassos. De verbinding is erg goed en de overtocht per veerboot duurt maar ongeveer een half uur. De bestemming wordt aangeboden door meerdere touroperators. De prijzen voor een pakketvakantie van de vlucht samen met een hotel of appartement zijn erg gunstig. Ook de prijzen op het eiland zelf zijn nog reëel in tegenstelling tot die op wat meer toeristische Griekse eilanden.

Is een vakantie op Thassos iets voor mij?

Wanneer je de lokroep hoort van de groene parel, ga dan maar alvast je koffer pakken. Want dit eiland is nu nog mooi en onbedorven door het toerisme. Pas wel op voor de lokroep van de Sirenen, want je weet tenslotte maar nooit...
© 2010 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Griekse eilanden, groen en rustigGriekse eilanden, groen en rustigGriekenland heeft meer dan tweeduizend eilanden waarvan er ongeveer tweehonderd bewoond zijn. Op slechts achtenzeventig…
Griekse eilanden: Vakantie en reizen eilanden GriekenlandGriekse eilanden: Vakantie en reizen eilanden GriekenlandGriekenland is één van de mooiste en meest diverse landen voor een zonnige en originele vakantie. Bijna iedereen die naa…
Vakantie naar RhodosVakantie naar RhodosRhodos, ook wel geschreven als Rodos, is het derde grootste eiland van Griekenland. Het eiland is een populaire vakantie…
Vulkanen in Europa: GriekenlandVulkanen in Europa: GriekenlandGriekenland kent een van de meest actieve vulkanische gebieden van Europa: geregeld zijn er (zware) aardbevingen veroorz…

Naaktstranden aan de Costa BravaDe vele badplaatsen aan de Costa Brava in het Spaanse Catalonië zijn populair onder Nederlandse vakantiegangers. In de z…
Op vakantie op Kreta, GriekenlandOp vakantie op Kreta, GriekenlandKreta is het grootste Griekse eiland. Het eiland is populair onder vakantiegangers, vanwege de rijke geschiedenis waarva…
Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 14-02-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.