Het vakantie-eiland Tenerife

Het vakantie-eiland Tenerife Wilt u in de winter naar een zonnige bestemming die betaalbaar is en niet al te ver vliegen? Dan is het eiland Tenerife wellicht iets voor u. Het eiland heeft een afwisselende natuur en het eiland heeft het hele jaar een aangename temperatuur. Er is voor elke leeftijd wat te ontdekken op dit Spaanse eiland wat Tenerife een heerlijke vakantiebestemming maakt.

Waar ligt Tenerife?

Tenerife is een eiland behorende tot de Canarische eilanden, de Canarische eilanden zijn weer onderdeel van Spanje. Hoewel Tenerife behoort tot Spanje ligt het eiland ten westen van Marokko in de Atlantische Oceaan. Tenerife heeft een oppervlak van iets meer dan 2000 kilometer. Het hoogste punt is met 3718 meter de El Teide. De El Teide is een vulkaan waardoor het eiland Tenerife ontstaan is. De hoofdstad van Tenerife is Santa Cruz de Tenerife, welke aan de oostkust van het eiland ligt.

De geschiedenis van Tenerife

Tenerife is ontstaan dankzij vulkanische erupties op de zeebodem, doordat het lava telkens bleef stollen kwam het land boven het water uit en zo werd Tenerife gevormd. De eerste bewoners op het eiland waren de Guanchen. Hun exacte achtergrond staat niet vast, maar het was een primitieve stam. Ze leefden in eerste instantie in grotten, communiceerden door middel van fluiten, verzamelden gewassen en vingen vis voor het avondmaal.

Zo'n duizend jaar na de aankomst van de Guanchen kwamen er de eerste pogingen tot verovering. Onder andere Alonso Fernandez de Lug deed in 1494 een poging, maar hoewel de Guanchen primitief leefden en buitenom knuppels weinig wapens hadden lieten ze zich niet zomaar veroveren. Echter keerde Alonso Fernandez de Lug het jaar daarop weer terug met een veel groter leger.

De dennenbossen op het eiland maakten na de verovering plaats voor het verbouwen van suikerriet. Tenerife was destijds een tussenstop voor vele schepen. Na verloop van tijd veranderde Tenerife onder andere dankzij het weer en de natuur in een toeristisch eiland. Vooral sinds de jaren 1960 volgde er een constante groei qua toerisme.

Het weer

Tenerife is een gewilde vakantiebestemming en dat komt voornamelijk dankzij het weer. Tenerife is echter wel verdeeld, het noorden van Tenerife is groener, maar ook vochtiger. Het zuiden is droger qua landschap, maar ook qua weer. In de winter ligt de dagtemperatuur rond de 19 graden en in de zomer rond de 25 graden met uitschieters tot de 30 graden. Van oktober tot maart is het het regenseizoen op Tenerife. Echter merkt u dit vooral in het noorden of midden van Tenerife. In het zuiden regent het vrij weinig. In Nederland valt er zo'n 800mm regen per jaar, in het zuiden van Tenerife is dit 150mm. De meeste regen valt dan ook achter elkaar tijdens een zware bui.

Een aantal dagen per jaar heeft Tenerife last van de calima. Dit is hete stoffige wind die vanuit de Sahara aangewaaid komt. Deze zorgt voor temperaturen tot boven de 40 graden en een luchtvochtigheid die dichtbij de nul ligt. Na 3 tot 5 dagen wordt deze extreme hitte verdreven door regen en onweer. Echter ligt er in de wintermaanden ook sneeuw op Tenerife, dit is alleen te vinden op de top van de vulkaan de El Teide.

Waar verblijft u?

Tenerife is tegenwoordig min of meer gemaakt voor de toeristen. Er valt dan ook genoeg te beleven op Tenerife. Er is voor ieder wat wils te vinden dus een vakantie naar Tenerife is geschikt voor jong en oud. Playa de las Américas is de bekendste badplaats op Tenerife. U vindt hier veelal hotels, restaurantjes en uitgaansgelegenheden. Het voordeel is dat u als toerist van alles op loopafstand heeft, het nadeel kan zijn dat u juist op vakantie gaat voor de rust en daar kunnen vooral in de zomer soms wat luidruchtige jongeren zijn. Er zijn hotels die op loopafstand van het centrum zijn, maar die wel buitenom de ergste drukte vallen. U kunt ook kiezen voor een stad die er niet ver vandaag ligt zoals Costa Adeje welke ook toeristisch is, maar wel net iets rustiger. U kunt er ook voor kiezen om een villa of huisje te huren, vooral als u met een groep gaat kan dat veel leuker zijn dan een hotel. Als u met een groep in een villa gaat en de kosten kunt delen, dan zal de huur per persoon ook niet zoveel zijn. Uiteraard kunt u ook in het noorden verblijven waar minder toerisme is en meer natuur, maar waar het wel wat kouder is en regenachtiger.

Wat kunt u bezichtigen op Tenerife?

Eén van de bekendste bezienswaardigheden op Tenerife is de El Teide. U kunt er wandelen waarbij u al kunt genieten van prachtige uitzichten, maar u kunt ook met een kabelbaan de hoogte in om over het hele eiland te kijken. In het oosten kunt u de Piramides van Güímar bekijken. Dit zijn geen Piramides waar u in kunt zoals in Egypte. Deze Piramides zijn waarschijnlijk ontstaan doordat boeren de stenen op hun land netjes opstapelden. Het park dat u kunt bezoeken heeft een oppervlakte van 65.000 vierkante meter.

Om van de natuur te genieten kunt u het beste een jeeptour reserveren of zelf een auto huren. Als u een auto huurt heeft u alle tijd om op eigen tempo het eiland te bezichtigen. U kunt van te voren valleien of kusten opzoeken waar u kunt stoppen en eventueel een wandeling kunt gaan maken. Let wel op, niet alle paden zijn even makkelijk te bewandelen.

Parken

Buitenom de afwisselende natuur vindt u ook verschillende amusementenparken op Tenerife. Zo ligt niet ver van Playa de las Américas het Siampark. Dit waterpark behoort tot één van de beste van de wereld. Het park heeft een oppervlakte van 18,5 hectare. Het park is prachtig aangelegd en naast gewone zwembaden zijn er ook glijbanen waarbij u van de meeste met een band van de glijbaan afgaat, er is een rustige stroomversnelling waar u lekker in kunt dobberen of een glijbaan waar u van wel 28 meter hoog vanaf gaat. Voor kinderen van alle leeftijden is er veel vermaak te vinden op dit park. Aan iedereen is gedacht.

Het Loro Parque is geopend in 1972 als een papegaaienpark. Inmiddels is het een grote dierentuin met vele verschillende dieren en shows. Het park wordt zeer goed onderhouden en is prachtig aangelegd. Het park heeft de langste aquariumtunnel en het grootste pinguïnverblijf van Europa. Een ander dierenpark dat u kunt bezoeken is Jungle park. Hier vindt u meer dan 300 diersoorten in wederom een mooie natuurlijke omgeving.

Watersporten

Op Tenerife kunt u vele watersporten beoefenen. Zo kunt u onder andere surfen, windsurfen en kitesurfen. Hierbij bent u echt actief bezig, maar u kunt het ook wat rustiger aan doen. Zo kunt u op Tenerife prima snorkelen of duiken. Er zijn verschillende duikscholen waarbij u een eerste duikles kunt volgen en dat gelijk in een zee met vissen! Verder kunt u op Tenerife bootjes huren en kajakken waardoor u zelf op avontuur kunt gaan.

Praktische informatie

  • Op Tenerife wordt er met de euro betaald
  • Tenerife ligt op ongeveer 4 tot 5 uur vliegen
  • U kunt qua vervoer gebruikmaken van de bus, auto, boot of van een taxi
  • Het is er één uur vroeger dan in Nederland
  • Op Tenerife wordt Spaans gesproken, maar in de toeristische plekken spreken ze ook Engels
© 2016 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Winterzonvakantie, bijzondere zonvakanties tijdens de winterWinterzonvakantie, bijzondere zonvakanties tijdens de winterHeerlijk op vakantie in de zon terwijl het winter is in Nederland. Waar schijnt de zon voor een perfecte strandvakantie?…
Canarische eilanden: Het vakantie eiland TenerifeBen je nog op zoek naar de ideale vakantieplek? Tenerife is dankzij de vele zonuren, prachtige natuur en het levendige n…
Canarische Eilanden: Vakantie en reizen op de Islas CanariasOp de Canarische Eilanden is het altijd lente. Het klimaat is er ideaal, zacht en toch warm. Bovendien is er voor elk wa…

Fuerteventura: de ideale strandbestemmingFuerteventura: de ideale strandbestemmingMet meer dan 150 stranden is Fuerteventura de ideale strandbestemming. De schitterende goudgele stranden zijn de belangr…
Gran Canaria: een veelzijdig Canarisch eilandGran Canaria: een veelzijdig Canarisch eilandGran Canaria staat vooral bekend als het eiland van zon, zee en zand. Maar het eiland heeft veel meer te bieden. U kunt…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Franky1st, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Tenerife_%28Canarische_Eilanden%29
  • http://www.allesovertenerife.nl/
  • http://www.landenweb.nl/tenerife/geschiedenis/
Bembi (500 artikelen)
Gepubliceerd: 18-01-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.