De Kepler Track in Fiordland, Nieuw-Zeeland

De Kepler Track in Fiordland, Nieuw-Zeeland In Nieuw-Zeeland kun je prachtig wandelen, of je nu een dagwandeling wilt maken of meerdere dagen met je rugzak de natuur in wilt trekken. De meest populaire meerdaagse wandelingen zijn de ‘Nine Great Walks’, verspreid over het Noorder- en Zuidereiland. Één van de mooiste Great Walks is de Kepler Track, een rondwandeling van 60 kilometer waar je 3-4 dagen over doet. De wandeling begint en eindigt in het plaatsje Te Anau. Onderweg kun je overnachten in hutten of op campings. Reserveren kan via de DOC (Department of Conservation).
Legenda
A. Rainbow Reach shuttlebus
1. Dag 1: Te Anau naar Luxmore Hut
2. Dag 2: Luxmore Hut naar Iris Burn Hut
3. Dag 3: Iris Burn Hut naar Moturau Hut
4. Dag 4: Moturau Hut naar Te Anau


De Kepler Track in vier dagen

Uitgaande van een wandeling van vier dagen, kun je overnachten in de Luxmore Hut, de Iris Burn Hut en de Moturau Hut.

Dag 1: van Te Anau naar Luxmore Hut

De wandeling begint bij de parkeerplaats, die goed aan te lopen is vanuit Te Anau als je niet de beschikking hebt over een auto. Vanaf de parkeerplaats loop je door het bos langs Lake Te Anau. Op een gegeven moment kom je langs een kleine camping bij Brod Bay. Daar begint de klim naar boven, want Luxmore Hut bevindt zich op zo’n 1000 meter hoogte. Je loopt dan ook vrij steil omhoog, zigzaggend door het bos. Onderweg kom je langs indrukwekkende kalkstenen rotswanden. Uiteindelijk kom je boven de boomgrens uit en is het nog zo’n drie kwartier lopen, nog steeds licht klimmend, naar Luxmore Hut. Bij mooi weer heb je op dit laatste stuk prachtige uitzichten over het meer en de omliggende bergen.

Luxmore Hut

Luxmore Hut bevindt zich op hoogte en kijkt uit op Lake Te Anau. Er zijn 54 bedden (stapelbedden) en er is een grote gemeenschappelijke ruimte voorzien van gasstellen waar je eten kunt klaarmaken. Vaak brandt er een vuur in de houtkachel in deze ruimte, waardoor het lekker warm is. De grote ramen bieden een prachtig uitzicht. Let wel op dat het in de slaapvertrekken behoorlijk koud kan worden, deze liggen in een apart gedeelte van de hut. Neem dus een goed warme slaapzak mee.

Op een klein stukje lopen van Luxmore Hut bevindt zich ook nog een kalksteengrot, Luxmore Cave. Je kunt hier zelf naartoe als klein uitstapje vanuit de hut, neem wel een goede zaklamp mee. Het is veiliger om niet alleen te gaan, want in de grot kan het vochtig en daardoor glad zijn.

Dag 2: van Luxmore Hut naar Iris Burn Hut

Vanuit de Luxmore Hut loopt de wandeling verder omhoog, de bergen in. Vlak voor de afslag naar de top van Mount Luxmore bereik je het hoogste punt van de wandeling (op de bergtop na). Bij goed weer heb je hier uitzicht over een groot deel van Fiordland, maar ook als het bewolkt is heb je goede kans dat je je hier boven de wolken bevindt. Dit zorgt weer voor een heel ander, maar ook zeker een erg bijzonder uitzicht. De top van Mount Luxmore is een korte klim vanaf het pad, en is zeker de moeite waard. Vanaf daar loopt de wandeling verder over een serie bergkammen met fantastische uitzichten alle kanten op. Onderweg kom je langs twee emergency shelters, waar je veilig en warm binnen kunt zitten als je overvallen wordt door slecht weer. Uiteindelijk bereik je een doodlopend punt van deze reeks bergkammen, en dat is waar de wandeling snel afdaalt via een serie zigzaggende padden door het bos, naar de Iris Burn Hut.

Iris Burn Hut

De Iris Burn Hut heeft 50 bedden en 50 kampeerplekken en ligt precies onderaan de helling, aan een grote open plek. Je hebt daardoor vrij uitzicht en ’s avonds kun je mogelijk kiwi’s horen roepen. Ook kun je eventueel een avondwandelingetje maken en heb je kans dat je in de struiken glowworms ziet. Op een kleine 20 minuten lopen vanaf de hut bevindt zich de Iris Burn waterval, een mooi plekje om even uit te rusten van de lange wandeling en afdaling. Voor de durfals is er de mogelijkheid om in het kleine meertje te duiken.

Dag 3: van Iris Burn Hut naar Moturau Hut

Vanaf de Iris Burn Hut loopt de wandeling nog een klein stukje omhoog, maar vanaf daar is het vrijwel alleen nog maar heuvelaf. Een groot deel van de dag loop je door bossen met veel varens en mos. Uiteindelijk wandel je door een kloof richting Lake Manapouri, waar zich Moturau Hut bevindt.

Moturau Hut

Deze hut ligt recht aan het strand van Lake Manapouri. Voor de hut is een grasveldje met picknicktafels, waar je op een warme avond lekker kunt zitten om te eten of gewoon van het uitzicht te genieten. Uiteraard kan gezwommen worden in het meer om af te koelen van de wandeling, maar let wel op de in Nieuw-Zeeland veelvoorkomende sandflies, die kunnen zorgen voor flink jeukende beten.

Dag 4: van Moturau Hut naar Te Anau

Vanaf Lake Manapouri loopt de route door veel wetlands, bij één van deze moerassen zijn ook scènes uit Lord of the Rings opgenomen. Uiteindelijk kom je door het bos uit bij de Waiau River. Deze loopt langs Rainbow Reach, waar zich een brug over de rivier bevindt. Als je hier de wandeling verlaat, kun je aan de andere kant van de brug een shuttlebus nemen naar Te Anau. Dit is een goede mogelijkheid als je de wandeling in drie dagen wilt lopen; je kunt dan Moturau Hut overslaan en direct doorlopen naar Rainbow Reach. Vanaf Rainbow Reach volgt het pad de rivier verder tot je uiteindelijk weer bij de parkeerplaats aankomt, het einde van de track.
© 2017 - 2024 Jessicalake, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Routeburn Track in Fiordland, Nieuw-ZeelandDe Routeburn Track in Fiordland, Nieuw-ZeelandIn Nieuw-Zeeland kun je prachtig wandelen, en één van de mooiste gebieden van het land is Fiordland. Dit nationale park…
De Milford Track in Fiordland, Nieuw-ZeelandDe Milford Track in Fiordland, Nieuw-ZeelandIn Nieuw-Zeeland kun je prachtig wandelen, bijvoorbeeld op één van de negen Great Walks die het land rijk is. Dit zijn m…
De Rakiura Track op Stewart Island, Nieuw-ZeelandDe Rakiura Track op Stewart Island, Nieuw-ZeelandNieuw-Zeeland is één van de mooiste landen ter wereld om de natuur in te trekken. Het land heeft een goed onderhouden ne…
Kepler-37b – Ontdekking van een planeetKepler-37b – Ontdekking van een planeetSterrenkundigen turen dagelijks naar de hemel om te kijken wat er zich in de ruimte om Aarde afspeelt. Soms ontdekken ze…

De Heaphy Track in Kahurangi National Park, Nieuw-ZeelandDe Heaphy Track in Kahurangi National Park, Nieuw-ZeelandNieuw-Zeeland beschikt over een enorm aantal wandelingen, zowel ééndaagse als meerdaagse. De populairste van deze wandel…
Vulkaaneifel: herfstparadijs voor wandelaars en fotografenVulkaaneifel: herfstparadijs voor wandelaars en fotografenKlaterende beekjes, goudgele bladeren, een golvend landschap, burchten en pittoreske steden. Juist, je bent in de Duitse…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Giraphic Design, Pixabay
  • Department of Conservation, http://www.doc.govt.nz/Documents/parks-and-recreation/tracks-and-walks/southland/kepler-track-brochure.pdf, bezocht op 15-11-2017.
Jessicalake (14 artikelen)
Laatste update: 16-11-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.