De Milford Track in Fiordland, Nieuw-Zeeland

De Milford Track in Fiordland, Nieuw-Zeeland In Nieuw-Zeeland kun je prachtig wandelen, bijvoorbeeld op één van de negen Great Walks die het land rijk is. Dit zijn meerdaagse wandelingen die verspreid zijn over het hele land. In het zuidwestelijkste puntje van het zuidereiland liggen drie van deze routes vrij dicht bij elkaar, allemaal in het nationale park Fiordland. Dit is een bijzonder mooi stuk van Nieuw-Zeeland, met fjorden en bergen die zorgen voor prachtige uitzichten. De meest populaire van deze drie wandelingen is de Milford Track, die 53,5 kilometer lang is. Je loopt deze wandeling altijd in vier dagen, omdat het altijd volgeboekt is kun je geen hutten overslaan. Zorg vanwege de populariteit van de wandeling dan ook dat je enkele maanden van tevoren al boekt. Soms lukt het nog last-minute als je alleen loopt, maar met een groepje kan dat vrijwel nooit.
Legenda
A. Sutherland Falls
1. Dag 1: Glade Wharf naar Clinton Hut
2. Dag 2: Clinton Hut naar Mintaro Hut
3. Dag 3: Mintaro Hut naar Dumpling Hut
4. Dag 4: Dumpling Hut naar Sandfly Point

De Milford Track: 'The finest walk in the world'

Als je deze populaire meerdaagse wandeling loopt, volg je de voetstappen van de vroege ontdekkingsreizigers die de route oorspronkelijk hebben uitgezet. Je loopt door valleien uitgesleten door gletsjers, door oude regenwouden en langs prachtige watervallen.

Dag 1: van Glade Wharf naar Clinton Hut

De eerste dag van de wandeling is slechts een korte, je loopt maar vijf kilometer. Om bij het begin van de route te komen moet je echter al wel een ruim uur met een boot, die vertrekt vanuit Te Anau Downs. Hier kun je al genieten van het prachtige meer en de omliggende bergen. Eenmaal bij de track aangekomen loop je door bossen en langs de rivier, de Clinton River over vlakke grond naar de Clinton Hut. Onderweg kun je nog een stukje van de route afwijken, vlak voor de hut, langs een moerassig gebied.

Clinton Hut

De hut ligt een klein stukje van de route af en is ruim opgezet, iets verhoogd vanwege de vaste grond. Er zijn 40 bedden (net als in alle hutten op de Milford Track), die dus meestal allemaal gevuld zijn. Er is een gemeenschappelijke ruimte waar je kunt eten of gezellig kunt zitten. Je kunt vanuit de hut naar de rivier lopen, waar je een beter uitzicht hebt over de vallei waarin je je bevindt.

Dag 2: van Clinton Hut naar Mintaro Hut

Vanuit Clinton Hut begint de wandeling licht te stijgen. Je loopt door de vallei door bossen, maar af en toe heb je al een uitzicht op Mackinnon Pass, die je op dag 3 zult beklimmen en oversteken. Je komt langs Lake Mintaro, dat onderaan de klim naar de Mintaro Pass ligt. Vanaf daar kom je langs prachtige watervallen en het indrukwekkende Pompolona ice field. De rotswanden om je heen zijn hoog en steil, een indrukwekkend gezicht. De klim wordt steiler richting de Mintaro Hut, waardoor je bij aankomst al een deel van de klim naar de pas achter de rug hebt.

Mintaro Hut

Deze hut ligt op de berghelling en lijkt kleiner dan Clinton Hut. Dat komt omdat de verschillende delen van de hut door de helling op verschillende hoogtes liggen. Er is wederom een gezellige gezamenlijke ruimte met een houtvuur. Let op dat je buiten je schoenen aan de houten haken hangt, als je ze op de grond zet kan het zijn dat een brutale Kea ermee vandoor gaat. Dit zijn alpine papagaaien die in dit gebied van Nieuw-Zeeland veel voorkomen. Ze zijn erg slim en vinden het leuk om met hun snavel dingen van rubber kapot te maken, zoals de zolen van wandelschoenen.

Dag 3: van Mintaro Hut naar Dumpling Hut

De derde dag staat in het teken van de Mackinnon Pass. Direct vanuit de hut klim je steil omhoog. Bovenaan heb je een prachtig uitzicht beide kanten op. Aan de andere kant van de pas is een diepe afgrond, waar het schijnbaar 12 seconden duurt voor je de grond raakt als je eraf valt. Niet te dicht bij de rand komen dus! Eenmaal over de pas heen daal je langzaam af langs de bergwand, om een vallei heen. De boomgrens komt weer in zicht en je daalt verder af langs een riviertje met prachtige watervallen en glad gesleten rotsen. Onderaan de berg is een afslag naar Sutherland Falls, je kunt hier bij de shelter je tas eventueel achterlaten om het stuk naar de waterval heen en weer te lopen. Sutherland Falls is de hoogste waterval van het land met 580 meter. Vanaf de afslag naar Sutherland Falls is het nog maar een klein stukje naar Dumpling Hut

Dumpling Hut

Deze hut ligt weer op vlak terrein, en bestaat uit een hoofdgebouw waarin de gemeenschappelijke ruimte zich bevindt, en bijgebouwen met de slaapvertrekken. De hut ligt vlakbij de Arthur River.

Dag 4: van Dumpling Hut naar Sandfly Point

Deze dag is een makkelijke dag vergeleken met dag 3. De route loopt over enigszins glooiend terrein, dus geen zware klimmen meer. Je volgt de rivier, met als hoogtepunt de Mackay Falls. Het verhaal gaat dat twee ontdekkingsreizigers genaamd Mackay en Sutherland dit gebied aan het verkennen waren. Ze kwamen eerst Mackay Falls tegen en maakten ruzie over wiens naam deze waterval zou dragen. Mackay won, maar hij zal vast spijt gehad hebben toen ze later Sutherland Falls ontdekten, wat de hoogste waterval van Nieuw-Zeeland bleek te zijn. Naast Mackay Falls bevindt zich de Bell Rock, een bijzondere steen die hol is van binnen. Deze holling heeft de vorm van een kerkklok. Je kunt eronder kruipen, er passen meerdere mensen tegelijk in. De steen is aangegeven met een bordje. Verderop langs de rivier is door mensen lang geleden een deel van de rotswand weggehakt, het pad waar je overheen loopt is daarvan het resultaat. Vanaf daar wordt de route vlak en het pad breed, en loop je makkelijk naar het historische boothuis waar je kunt wachten op het veerbootje naar Milford Sound. Dit punt waar de route eindigt heet Sandfly Point, en als je te veel tijd buiten doorbrengt kom je er ook achter waarom. De in Nieuw-Zeeland veel voorkomende sandflies komen er in zwermen voor en kunnen zorgen voor vervelend jeukende beten. Gelukkig is er een ruimte waar je binnen kunt wachten, mocht dit nodig zijn.
© 2017 - 2024 Jessicalake, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Routeburn Track in Fiordland, Nieuw-ZeelandDe Routeburn Track in Fiordland, Nieuw-ZeelandIn Nieuw-Zeeland kun je prachtig wandelen, en één van de mooiste gebieden van het land is Fiordland. Dit nationale park…
De Kepler Track in Fiordland, Nieuw-ZeelandDe Kepler Track in Fiordland, Nieuw-ZeelandIn Nieuw-Zeeland kun je prachtig wandelen, of je nu een dagwandeling wilt maken of meerdere dagen met je rugzak de natuu…
Dunedin en de fjorden van Nieuw-ZeelandDunedin en de fjorden van Nieuw-ZeelandDunedin is een stad die gelegen is in het zuiden van Nieuw-Zeeland. Deze plaats doet Schots aan en er is veel bewaard ge…
Nieuw-Zeeland, twee werelden in één | BezienswaardighedenNieuw-Zeeland, twee werelden in één | BezienswaardighedenNieuw-Zeeland bestaat uit twee grote eilanden, die veel van elkaar verschillen. Het Noordereiland kenmerkt zich door haa…

De Rakiura Track op Stewart Island, Nieuw-ZeelandDe Rakiura Track op Stewart Island, Nieuw-ZeelandNieuw-Zeeland is één van de mooiste landen ter wereld om de natuur in te trekken. Het land heeft een goed onderhouden ne…
Vulkaaneifel: herfstparadijs voor wandelaars en fotografenVulkaaneifel: herfstparadijs voor wandelaars en fotografenKlaterende beekjes, goudgele bladeren, een golvend landschap, burchten en pittoreske steden. Juist, je bent in de Duitse…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Vallausa, Flickr (CC BY-2.0)
  • Department of Conservation, http://www.doc.govt.nz/Documents/parks-and-recreation/tracks-and-walks/southland/milford-track-brochure.pdf, bezocht op 15-11-2017.
Jessicalake (14 artikelen)
Gepubliceerd: 16-11-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.