Dunedin en de fjorden van Nieuw-Zeeland

Dunedin en de fjorden van Nieuw-Zeeland Dunedin is een stad die gelegen is in het zuiden van Nieuw-Zeeland. Deze plaats doet Schots aan en er is veel bewaard gebleven uit de Victoriaanse tijd. De stad werd gesticht door de Schotse Kolonisten en kreeg haar rijkdom in de tijd van de goudzoekers. Het station in deze stad is zeker een bezoek waard want de geschiedenis van de streek is boeiend. Vanaf Dunedin zullen de meeste reizigers oversteken naar de westkust van Nieuw-Zeeland en dan komt men al snel aan bij de Fjorden ofwel de Sounds.

Het ontstaan van Dunedin

Dunedin is een stad met ongeveer 125 000 inwoners, gelegen in het zuiden van Nieuw-Zeeland. Men noemt deze plaats wel Edinburgh van het zuiden en voor wie de stad bezoekt is het direct duidelijk dat deze naam terecht is. Veel mensen spelen hier op de doedelzak die je ook in de winkels veelvuldig uitgestald ziet. Dunedin is een stad waar veel te zien is uit de tijd van de Europese kolonisatie. De stad is in 1848 gesticht door presbyteriaanse immigranten uit Schotland. Zij waren van plan om hier een echte Schotse stad te stichten en dat is gelukt. Gelukkig is veel bewaard gebleven uit de tijd van de kolonisten. Er kwamen goudzoekers die veel geld verdienden en bereid waren te investeren in de bouw van mooie huizen en kerken en het prachtige Railway station.

Railway station

Bezienswaardig is het Railway station wat dateert uit 1906. Het gebouw heeft mooie glas in lood ramen en bijzondere mozaïekvloeren. Van hieruit vertrekt de spectaculaire tocht De Taieri Gorge railway. Een tocht langs kloven en over hoge bruggen. Deze tocht duurt ongeveer drie uur heen en de trein keert daarna weer terug. Maar er is ook een korte versie die langs de haven van Port Chalmers loopt en een stukje de prachtige kust.lijn volgt. Ook is het mogelijk om van hier met de trein dwars door de alpen naar het westen te rijden.

Het centrum van Dunedin

Het Otago settlers museum is interessant omdat hier de geschiedenis wordt weergegeven van de Maori maar ook van de eerste Schotse avonturiers, goudzoekers en zakenlieden die zich hier later vestigden. Er is van alles te zien van kleding, gebruiksvoorwerpen, meubels, schilderijen en oude foto's van de pioniers men kan zich voorstellen hoe hard het bestaan was in deze oude tijden.

Octagon

Het centrum van het plein is gelegen aan het Octagon. Dit is een achthoekig plein van waaruit men gemakkelijk de diverse delen van de stad kan bezoeken. Ook is hier het bezoekerscentrum gevestigd waar men excursies kan boeken. Zowel de katholieken als de anglicanen bouwden hier hun eigen kathedraal. Daarom is er de St. Paul's kathedraal en de Sint Joseph kathedraal. De universiteit heeft een Victoriaans hoofdgebouw wat dateert uit 1869. Het is gelegen aan de rivier de Leith. Dunedin heeft ook haar eigen bierbrouwerij. Speights. Hier worden rondleidingen verzorgd en kan het bier worden geproefd. Bijzonder is ook Baldwin street. Deze heeft een stijging van 38%. Als men de weg gelopen heeft is er aan het eind van de straat een winkel waar men een certificaat kan kopen.

De omgeving van Dunedin

Iets buiten de stad liggen een paar mooie stranden met de namen St. Claire en St. Kilda maar deze stranden kunnen gevaarlijk zijn omdat het water plotseling enorm kan stijgen. Even buiten Dunedin ligt Larnach castle. Dit kasteel werd in 1871 gebouwd door de bankier William Larnach. Het kasteel is te bezoeken en men is hier trots op het enige kasteel in Nieuw-Zeeland. Ook Dunedin heeft een Engels aangelegde botanische tuin, gelegen iets buiten het centrum.

De baai van Otago

Monarch Wildlife verzorgt boottochten door de baai van Otago, maar deze zijn wel snel volgeboekt dus reserveren is noodzakelijk. Er loopt maar één weg over het schiereiland. Aan het eind van de middag komen hier geeloog-pinguïns aan wal. Ook zijn er meestal zeehonden te zien. Aan het eind van de baai ligt Taiaroa Head. Dit is de enige plek ter wereld waar albatrossen op het vasteland nestelen. Als men met het cruise schip langs dit punt vaart dan ziet men de albatrossen over het water vliegen met hun enorme vleugels gespreid. Wie een cruise maakt vaart van Dunedin langs het zuiden van Nieuw-Zeeland naar de westkust en komt daarna bij de fjorden van Nieuw-Zeeland, ofwel de Sounds.

Fjorden van Nieuw-Zeeland

Het grootste nationaal park van Nieuw-Zeeland is 1,2 miljoen hectare groot. Beboste heuvels, enorme watervallen en woeste rivieren. De bergen zijn 15 miljoen jaren geleden door de zee omhoog gestuwd. De zee overstroomde de laag gelegen dalen en valleien. Grote meren zijn het Te Anau en Manapouir. Dit gebied behoort tot de meest regenrijke gebieden ter aarde. In de fjorden leven nog pinguïns, dolfijnen en zeehonden. In de hoog gelegen bossen komen gemzen, wilde varkens voor. ook rode herten. De herten deze worden vaak afgeschoten omdat ze schade toebrengen. Wie hier wil wandelen moet wel een middel nemen tegen zandvliegjes want deze komen met zwermen tegelijk zodra je stil staat en zij zijn echt hinderlijk.


Doubtful Sound

Doubtful Sound wordt ook wel Sound of Silence genoemd. Er liggen hier 34 beboste eilanden en nauwe doorgangen. De weg die voert naar deze Sound is de steilste weg in Nieuw-Zeeland. Maar veel mensen bezoeken deze fjorden per schip. In dit gebied kan men wandelingen maken van meerdere dagen waarbij men kan trekken van lodge naar lodge.

Milford Sound

Milford Sound is een 16 km lange insnijding in het land. Veel mensen lopen de Milford-track. Dit is een zesdaagse wandeling die men het beste in Nederland al kan regelen. Ervaren gidsen zijn hierbij en er zijn dragers zodat men niet zelf de bepakking hoeft mee te nemen. Bij het varen in de Sounds zien we grote watervallen en bergen waar ook in de zomer de sneeuw ligt. De Mitre Peak is een berg die uit zee oprijst en dit is de hoogste berg ter wereld die vanuit de zee omhoog rijst. Dolfijnen zwemmen met de boot mee en met een beetje geluk zie je de zeehonden die op de rotsen liggen te zonnen. Adembenemend is de schoonheid van dit gebied waar men urenlang rustig kan rondvaren en genieten van een schitterende natuur.
© 2014 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nieuw-Zeeland, twee werelden in één | BezienswaardighedenNieuw-Zeeland, twee werelden in één | BezienswaardighedenNieuw-Zeeland bestaat uit twee grote eilanden, die veel van elkaar verschillen. Het Noordereiland kenmerkt zich door haa…
De CN Tower in Toronto: een hoogstandje!De CN Tower in Toronto: een hoogstandje!De geschiedenis van de CN Tower laat zich lezen als een spannend jongensboek. Al een aantal keer van eigenaar gewisseld,…
De Milford Track in Fiordland, Nieuw-ZeelandDe Milford Track in Fiordland, Nieuw-ZeelandIn Nieuw-Zeeland kun je prachtig wandelen, bijvoorbeeld op één van de negen Great Walks die het land rijk is. Dit zijn m…
Leeland - Christelijke Rock uit TexasLeeland is een (progressieve) Rockband uit Texas, ontstaan in 2004. De band heeft een christelijke identiteit, wat duide…
Acht schitterende zonbestemmingenAcht schitterende zonbestemmingenTijdens de zoveelste grijze en druilerige dag hier in Nederland, zou je soms willen dat je ergens anders was.. op een tr…
Bronnen en referenties
  • Nieuw Zeeland. J.W. Driessen
Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 13-11-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.