De Rakiura Track op Stewart Island, Nieuw-Zeeland

De Rakiura Track op Stewart Island, Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeeland is één van de mooiste landen ter wereld om de natuur in te trekken. Het land heeft een goed onderhouden netwerk van ééndaagse en meerdaagse wandelingen. Van die laatste zijn de meest populaire de ‘Nine Great Walks’. Deze negen routes zijn verspreid over het hele land te vinden en zijn goed bewegwijzerd. De paden worden altijd goed onderhouden en zijn daardoor over het algemeen veilig om te belopen. Eén van deze negen wandelingen is de 32 kilometer lange Rakiura Track, die zich helemaal in het zuiden van Nieuw-Zeeland bevindt, op een eiland nog onder het Zuidereiland: Stewart Island. De route wordt normaal gesproken gelopen in drie dagen, hoewel je ook het langere circuit van zo’n tien dagen kunt doen. Op Stewart Island heb je een goede kans om de kiwi te spotten, maar ook herten komen er veel voor. Zelfs als je deze dieren niet ziet onderweg is het eiland nog een perfecte plek om tot rust te komen.
Legenda
A. Looproute Oban - Lee Bay (start)
B. Looproute Fern Gully - Oban (einde)
1. Dag 1: Lee Bay naar Port William Hut
2. Dag 2: Port William Hut naar North Arm Hut
3. Dag 3: North Arm Hut naar Fern Gully car park


De Rakiura Track in drie dagen

Deze track is een rondwandeling, dus je kunt in principe beide kanten op lopen. Dit kan soms goed uitkomen als er gepuzzeld moet worden met de beschikbaarheid van de hutten. Er zijn twee hutten waar je kunt overnachten, de Port William Hut en de North Arm Hut, en bij beide kan eventueel ook gekampeerd worden. Je bereikt het eiland met de veerboot die vanuit Bluff vertrekt, of met een vliegtuigje vanuit Invercargill.

Dag 1: van Oban naar Port William Hut

De eerste dag is de wandeling vrij vlak. Je kunt vanuit Oban naar de start van de route lopen, bij Lee Bay aan de kust. Daar begin je de wandeling bij een beeld dat is geplaatst ter herinnering aan de oprichting van Rakiura National Park. Vanaf hier volg je de kust door het bos, met uitzichten op zee. Je komt aan bij Maori Beach, nadat je om het puntje van Peter’s Point heengelopen bent. Vanaf daar wandel je over de stille, brede stranden naar een hangbrug die je weer op een bebost stuk kustpad brengt. Dan is het heuvelaf naar Magnetic Beach en Port William Hut.

Port William Hut

Deze hut ligt op een open plek aan de baai. Er zijn 24 bedden beschikbaar en je kunt er kamperen. Vanaf de hut kun je naar het bijbehorende strandje lopen en daar eventueel zwemmen, of genieten van de zonsondergang. Het schijnt dat de beste kans om ’s avonds en ‘s nachts kiwi’s te zien bij deze hut rond de toiletten is, die zich aan de bosrand bevinden.

Dag 2: van Port William Hut naar North Arm Hut

De tweede etappe van de track steekt het eiland over naar de andere kust. Je loopt door bossen met veel mos en varens. Onderweg kom je oude machines tegen die vroeger gebruikt werden om grote gekapte bomen uit de vallei de heuvel op de krijgen. Onderweg kom je ook langs de zogenaamde Halfway Tree, een boom waaraan een grote bol is gehangen die je laat weten dat je officieel halverwege de track bent. Uiteindelijk leidt de route je naar North Arm, dat vroeger een belangrijke voedselverzamelplek was voor de Maori.

North Arm Hut

Deze hut heeft ook weer 24 bedden en een mogelijkheid om te kamperen, maar voelt kleiner aan dan Port William Hut. Dat kan komen omdat de hut meer aan de bosrand ligt en zich dus niet zo in de open ruimte bevindt. Je hebt wel een prachtig uitzicht op de baai en ’s nachts kun je kiwi’s en andere dieren horen. Als je je naar buiten waagt in het donker kun je ze misschien zelfs zien!

Dag 3: van North Arm Hut naar Oban

Op deze derde dag loop je langs de kust terug naar het plaatsje Oban, waar de veerpont is. Je komt onderweg langs afgelegen baaitjes waar je vogels op beestjes kunt zien jagen bij laag water, bijvoorbeeld in Sawdust Bay. Verderop kun je bij Kaipipi Bay vanaf een klein uitstekend stukje land een prachtig uitzicht bewonderen op deze stille baai. Je loopt daarna verder door het bos, maar wel met uitzichten op zee. De wandeling eindigt officieel wanneer je de weg op loopt, maar het is vanaf daar nog zo’n twee kilometer terug naar Oban.
© 2017 - 2024 Jessicalake, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontdek Australie: Whitsunday IslandsGelegen voor de oostkust van Australië ligt de paradijselijke eilandengroep Whitsundays. De archipel bestaat uit 74 eila…
De geschiedenis van de MaoriDe Maori is een volk dat in Nieuw-Zeeland woont. In dit artikel zal de Maori geschiedenis beschreven worden en wat de hu…
Auckland de poort van Nieuw ZeelandVanaf het moment dat de Britse zeevaarder James Cook voet aan land zette in Nieuw Zeeland, kwamen de Britten in grote ge…
Restoration Island - Eiland van kapitein Bligh en de BountyRestoration Island - Eiland van kapitein Bligh en de BountyRestoration Island is een eiland voor de kust van noordoost Australië. Het is een klein eiland dat beroemd is vanwege zi…

De Heaphy Track in Kahurangi National Park, Nieuw-ZeelandDe Heaphy Track in Kahurangi National Park, Nieuw-ZeelandNieuw-Zeeland beschikt over een enorm aantal wandelingen, zowel ééndaagse als meerdaagse. De populairste van deze wandel…
De Milford Track in Fiordland, Nieuw-ZeelandDe Milford Track in Fiordland, Nieuw-ZeelandIn Nieuw-Zeeland kun je prachtig wandelen, bijvoorbeeld op één van de negen Great Walks die het land rijk is. Dit zijn m…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Dbaron, Flickr (CC BY-SA-2.0)
  • Department of Conservation, http://www.doc.govt.nz/Documents/parks-and-recreation/tracks-and-walks/southland/rakiura-track-brochure.pdf, bezocht op 16-11-2017.
Jessicalake (14 artikelen)
Gepubliceerd: 17-11-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.