Cruise - De eerste keer

Cruise - De eerste keer We kiezen alsmaar vaker voor een cruisevakantie. In vijf jaar tijd is er een verdubbeling van het aantal passagiers. Door democratische prijzen zijn cruises niet meer alleen voor de beau monde. Laat je overtuigen en kies voor het ruime sop.

De allergrootste

Oasis of the seas, het nieuwste cruiseschip van de rederij Royal Caribbean, wordt bestempeld als het grootste ter wereld. Met zijn 360 meter lengte en 47 meter breedte is er plaats voor maximaal 7.300 passagiers en 2.200 bemanningsleden. Eén groot dorp, en dat mag je letterlijk nemen want dit schip bestaat uit zeven buurten. Daarvan is de Central Park de opmerkelijkste. In het midden is een soort plein dat het beroemdste park van New York nabootst. Op de Royal Promenade vindt je dan weer 135 meter aan winkels, restaurants en amusement. Op de vijftien dekken is geen sprake van verveling, Jong en oud genieten van de H2O-zone op het bovendek met waterkannonen, een zwembad en jacuzzi’s. Opmerkelijk zijn de twee zwevende whirlpools die 3.6 meter buiten het cruiseschip hangen. Het paradijs op zee.

Maxi versus mini

Kies je voor een klein of groot schip

MaxiMini
 • sportinfrastructuur
 • amusement
 • wellness
 • ruime keuze restaurants
 • geen gevoel van deiningen
 • weinig privacy
 • anonimiteit
 • drukte
 • persoonlijke aanpak
 • rust
 • aanleggen in kleinere havens
 • vaargevoel
 • beperkte keuze restaurants
 • beperkte animatie, spoorinfrastructuur...
 • meer invloed van het weer

De eerste keer, FAQ

Moet ik een smoking aan?

De dresscode varieert per rederij, maar een smoking meenemen is niet noodzakelijk. Tijdens het diner kies je voor stadskledij. In jeans en T-shirt aan tafel gaan is niet gepast. Formele avonden in smoking kunnen zeker voorkomen, maar op de meeste schepen wordt er ook een alternatief voorgesteld.

Aan tafel met vreemden?

Meestal kan je zitten waar je wilt, maar een tafel enkel voor jou en je partner of je gezin is niet gegarandeerd. Stel je open om bij onbekenden aan tafel te gaan. De kans is groot dat je leuke mensen ontmoet.

Hoeveel fooi moet je geven?

Het is de gewoonte om personeel te belonen voor hun goede service. Elke rederij hanteert hierbij eigen formules. Reken tussen 5 en 11 euro per persoon per nacht. Op dranken is een toeslag van 15% mogelijk. Informeer je vooraf goed, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Vaak kan je de fooien al op voorhand betalen.

All in?

De meeste rederijen bieden een volpensionformule aan. Daarin zitten heel wat activiteiten als theatershows, livemuziek en animatie. Wellnessbehandelingen, excursies, taksen en persoonlijke uitgaven zijn extra te betalen. Tijdens de maaltijden zijn koffie, thee en water veelal inbegrepen. Alcoholische dranken en frisdranken echter niet. Informeer je voor je vertrek goed over wat wel en wat niet inbegrepen is. Betalingen aan boord gebeuren meestal met een betaalkaart, zodat je geen contant geld op zak moet hebben.

Ga ik mij niet vervelen?

Grote schepen zijn varende dorpen met alles er op en er aan: winkels, restaurants, zwembaden, fitnessruimten, concertzalen, bibliotheek, basket- en volleybal pleinen en meer. Omdat de meeste schepen vooral 's nachts varen, kan je overdag aan land gaan. Verveling hoort niet bij een cruise.

Word ik niet zeeziek?

We kunnen er vanuit gaan dat je op een cruiseschip niet snel zeeziek wordt. Enkel mensen die hieraan erg gevoelig zijn, moeten oppassen. Schepen zijn vandaag uitgerust met stabilisatoren die deiningen tegengaan. Krijg je toch last van zeeziekte, dan kan je aan boord steeds bij de ziekenboeg terecht voor medicijnen.

Hoe duur zijn de excursies?

Georganiseerde uitstapjes aan land worden meestal aangeboden door lokale leveranciers, onafhankelijk van de rederij. Die prijzen kunnen zeer hoog zijn. Voor mensen die graag het maximum uit hun dag halen, is een georganiseerde trip met professionele gids een aanrader omdat je geen tijd verliest. Maar met een goede voorbereiding vindt je vast ook zelf je weg.

Is het veilig?

Cruisen is een van de veiligste manieren om te reizen. Aan het begin van je vakantie is er steeds een evacuatieproef gepland. Neem hieraan deel, ook al ben je een ervaren cruiser. In je hut ligt voor elke passagier een reddingsvest en een aangepaste vest voor kinderen. Daarnaast vindt je meestal aan je deur de belangrijkste veiligheidsinstructies met het nummer van de reddingsboot die jou toegewezen wordt. Zoek de kortste route van je hut naar de sloep en neem de tijd om alles goed te lezen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Slurfke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Met een cruiseschip op vakantieMet een cruiseschip op vakantieEen cruise maken wordt steeds populairder, lees hier hoe een boordrekening werkt en alles over het eten, drinken en verm…
Voor- en nadelen van all-inclusive cruiseschepenVoor- en nadelen van all-inclusive cruiseschepenTerwijl vakanties mooi, noodzakelijk en belangrijk zijn, kunnen ze veel geld kosten. Deze hoge kosten worden vaak geasso…
Cruiseschip: luxe vakantie en vermaak op zeeEen passagierschip is een schip dat personen vervoert. Deze schepen zijn er in verschillende soorten en afmetingen. Veer…
Een goedkope cruise vakantie, het bestaatEen goedkope cruise vakantie, het bestaatNiets romantischer dan samen met je partner de vakantie doorbrengen op een cruiseschip, of misschien wilt u gewoon eens…

Eifel: een toffe vakantieplek dicht bij huisEifel: een toffe vakantieplek dicht bij huisWie Eifel zegt, denkt bossen, heuvels, rivieren en weilanden. Klopt helemaal. De Eifel is een gebied in Duitsland, dicht…
Slurfke (78 artikelen)
Laatste update: 07-07-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.