Cruise - De eerste keer
We kiezen alsmaar vaker voor een cruisevakantie. In vijf jaar tijd is er een verdubbeling van het aantal passagiers. Door democratische prijzen zijn cruises niet meer alleen voor de beau monde. Laat je overtuigen en kies voor het ruime sop.
De allergrootste
Oasis of the seas, het nieuwste cruiseschip van de rederij Royal Caribbean, wordt bestempeld als het grootste ter wereld. Met zijn 360 meter lengte en 47 meter breedte is er plaats voor maximaal 7.300 passagiers en 2.200 bemanningsleden. Eén groot dorp, en dat mag je letterlijk nemen want dit schip bestaat uit zeven buurten. Daarvan is de Central Park de opmerkelijkste. In het midden is een soort plein dat het beroemdste park van New York nabootst. Op de Royal Promenade vindt je dan weer 135 meter aan winkels, restaurants en amusement. Op de vijftien dekken is geen sprake van verveling, Jong en oud genieten van de H2O-zone op het bovendek met waterkannonen, een zwembad en jacuzzi’s. Opmerkelijk zijn de twee zwevende whirlpools die 3.6 meter buiten het cruiseschip hangen. Het paradijs op zee.
Maxi versus mini
Kies je voor een klein of groot schip
Maxi | Mini |
- sportinfrastructuur
- amusement
- wellness
- ruime keuze restaurants
- geen gevoel van deiningen
- weinig privacy
- anonimiteit
- drukte
| - persoonlijke aanpak
- rust
- aanleggen in kleinere havens
- vaargevoel
- beperkte keuze restaurants
- beperkte animatie, spoorinfrastructuur...
- meer invloed van het weer
|
De eerste keer, FAQ
Moet ik een smoking aan?
De dresscode varieert per rederij, maar een smoking meenemen is niet noodzakelijk. Tijdens het diner kies je voor stadskledij. In jeans en T-shirt aan tafel gaan is niet gepast. Formele avonden in smoking kunnen zeker voorkomen, maar op de meeste schepen wordt er ook een alternatief voorgesteld.
Aan tafel met vreemden?
Meestal kan je zitten waar je wilt, maar een tafel enkel voor jou en je partner of je gezin is niet gegarandeerd. Stel je open om bij onbekenden aan tafel te gaan. De kans is groot dat je leuke mensen ontmoet.
Hoeveel fooi moet je geven?
Het is de gewoonte om personeel te belonen voor hun goede service. Elke rederij hanteert hierbij eigen formules. Reken tussen 5 en 11 euro per persoon per nacht. Op dranken is een toeslag van 15% mogelijk. Informeer je vooraf goed, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Vaak kan je de fooien al op voorhand betalen.
All in?
De meeste rederijen bieden een volpensionformule aan. Daarin zitten heel wat activiteiten als theatershows, livemuziek en animatie. Wellnessbehandelingen, excursies, taksen en persoonlijke uitgaven zijn extra te betalen. Tijdens de maaltijden zijn koffie, thee en water veelal inbegrepen. Alcoholische dranken en frisdranken echter niet. Informeer je voor je vertrek goed over wat wel en wat niet inbegrepen is. Betalingen aan boord gebeuren meestal met een betaalkaart, zodat je geen contant geld op zak moet hebben.
Ga ik mij niet vervelen?
Grote schepen zijn varende dorpen met alles er op en er aan: winkels, restaurants, zwembaden, fitnessruimten, concertzalen, bibliotheek, basket- en volleybal pleinen en meer. Omdat de meeste schepen vooral 's nachts varen, kan je overdag aan land gaan. Verveling hoort niet bij een cruise.
Word ik niet zeeziek?
We kunnen er vanuit gaan dat je op een cruiseschip niet snel zeeziek wordt. Enkel mensen die hieraan erg gevoelig zijn, moeten oppassen. Schepen zijn vandaag uitgerust met stabilisatoren die deiningen tegengaan. Krijg je toch last van zeeziekte, dan kan je aan boord steeds bij de ziekenboeg terecht voor medicijnen.
Hoe duur zijn de excursies?
Georganiseerde uitstapjes aan land worden meestal aangeboden door lokale leveranciers, onafhankelijk van de rederij. Die prijzen kunnen zeer hoog zijn. Voor mensen die graag het maximum uit hun dag halen, is een georganiseerde trip met professionele gids een aanrader omdat je geen tijd verliest. Maar met een goede voorbereiding vindt je vast ook zelf je weg.
Is het veilig?
Cruisen is een van de veiligste manieren om te reizen. Aan het begin van je vakantie is er steeds een evacuatieproef gepland. Neem hieraan deel, ook al ben je een ervaren cruiser. In je hut ligt voor elke passagier een reddingsvest en een aangepaste vest voor kinderen. Daarnaast vindt je meestal aan je deur de belangrijkste veiligheidsinstructies met het nummer van de reddingsboot die jou toegewezen wordt. Zoek de kortste route van je hut naar de sloep en neem de tijd om alles goed te lezen.
Lees verder