Aitutaki, het mooiste Cook-eiland

Aitutaki is een fantastisch mooi, tropisch eiland. Hier kun je een bijzonder relaxte vakantie genieten voorzien van alle gemakken zonder toeristische uitspattingen. Vrolijke muziek, bijzondere natuur, vriendelijke mensen, altijd warm weer en hoge palmen op het strand maken Aitutaki tot een droom ervaring. Op Aitutaki kun je een hotelkamer huren maar ook goedkopere pensions. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Koraaleiland

Aitutaki is een koraaleiland in de Stille Oceaan. Eigenlijk is het een archipel omdat het nog 15 kleine onbewoonde eilandjes heeft, motuís genaamd die de lagune omringen. Na Rarotonga is het de tweede in grootte van de Cookeilanden. Het heeft ongeveer 1800 inwoners. Aitutaki kent een luxe 4 sterrenhotel en een paar kleinere hotels en pensions. Het is er heel gemoedelijk; iedereen die je tegenkomt groet je vriendelijk.

Fietsen

Behalve in een hangmat tussen twee palmbomen hangen kun je op Aitutaki goed fietsen. In 2002, was de asfaltweg rond het eiland voor de helft af. In 2010 is deze geheel afgekomen. Andere Cookeilanden, behalve Rarotonga hebben geen asfaltwegen. Aan de oostkant van het eilandje staat een Ficus benjamini, die wij als kamerplant kennen. Het is een gigantische boom geworden die over de weg heen groeit en een natuurlijke tunnel maakt.

Taxi

Je kunt ook voor een habbekrats een taxi huren die je naar een restaurantje brengt. Je maakt dan een afspraak met de chauffeur of chauffeuse voor de terugreis naar je hotel. Restaurants zijn van huiskamerformaat. De lokale bevolking vangt grote kokosnootkrabben die hier in grote aantallen rondlopen en mesten ze vet. Daarna komen ze op de menukaart.

Scubaduiken

Aitutaki is een paradijs voor duikliefhebbers. De koraalvissen zijn zeer talrijk. Het koraal is adembenemend mooi. Je moet met een gids mee in een bootje want dicht aan de kust is er geen mooi koraal. De stroming is op sommige plekken sterk en de bodem zanderig. Op andere plekken is aan de kust eerst een breed stuk ondiep water met zanderige grond.

De Zwenkkrab

Er zijn niet veel verschillende dieren op Aitutaki maar de dieren die er zijn hebben allemaal een verhaal. De zwenkkrab heeft één erg grote felrode schaar. In plaats van deze stil te houden, zwaait hij er voortdurend mee. Het lijkt net alsof hij zijn hoed afdoet. Ze zitten met enkele tientallen bijeen op een droge plek tijdens eb. Dat is een grappig gezicht.

Heremietkreeften

Overal op het strand in de Stille Oceaan vind je heremietkreeften. Op Aitutaki is het strand aan de lagunekant vrij smal. Daardoor zitten de heremietkreeften hier ook in de struiken langs het strand. Overal zie je schelpjes tussen de takjes, waar de heremietkrab in huist. Als je op Aitutaki een mooi schelpje van het strand opraapt is de kans groot dat het bewoond is.

Honden en Katten

Er zijn geen honden op Aitutaki; dat is verboden. Dit in tegenstelling tot Rarotonga, waar zwerfhonden een probleem zijn. Ongeveer 200 jaar geleden werd de zoon van een koning op Aitutaki gebeten door een hond. Hij liet direct alle honden op het eiland afmaken en verbood honden op het eiland. Deze wet is tot op de dag van vandaag van kracht. Er zijn wel veel katten op Aitutaki. Katten in de tropen staan iets hoger op hun poten en zijn veel dunner.

Kerk

De kerkdienst is een bezoekje waard. De Polynesiërs zingen erg uitbundig. Aan de ene kant van de kerk zitten de mannen en aan de andere kant de vrouwen, wat tot een spectaculair samenzang leidt. De eilanders van Aitutaki scheppen zelf op over het hoge aantal kerken; ruim 20 op een bevolking van 1800. Om hun religiositeit te meten zeggen ze dat ze het eiland zijn met de meeste kerken per inwoner.

Muziekinstrumenten

Op Aitutaki is een klein familiebedrijfje wat ukeleles en traditionele ritme instrumenten maakt. Ritme instrumenten zijn vaak 3 of 5 uitgeholde boomstammen van verschillend formaat waar met stokken op geslagen wordt. Op de foto wordt van een boomstam een ritme instrument gemaakt. Ze worden op Rarotonga, het hoofdeiland van de Cookeilanden, verkocht. De muziek in de Polynesische cultuur is vrolijke, ritmische dansmuziek. Voorzien van bloemen in het haar bewegen de dansers op sensuele wijze.

Lees verder

© 2007 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen op AitutakiAitutaki is misschien wel het mooiste Cook-eiland. Je kunt er in peperdure hotels logeren zoals de Pacific Resort of het…
Eilanden; Noordelijke Cook eilandenDe Cook eilanden liggen in de tropen en zijn een onderdeel van Polynesië. Het ligt midden in de Stille Zuidzee, in het c…
Eilanden: Zuidelijke Cook eilandenDe Cook eilanden liggen in de tropen en zijn een onderdeel van Polynesië. Het ligt midden in de Stille Zuidzee, in het c…
Rarotonga, hoofdeiland van de Cook eilandenRarotonga is een paradijselijk eiland in de Pacifische oceaan. In dit artikel lees je veel interessante informatie over…

Tropische eilanden; Frans PolynesiëTropische eilanden; Frans PolynesiëFrans Polynesië (pays d´outre-mer) is een archipel van eilanden in de Stille Zuidzee ongeveer halverwege tussen Zuid Ame…
Verenigde Staten: WashingtonVerenigde Staten: WashingtonWashington is één van de vijftig staten van Amerika. Er is heel wat moois in deze staat te vinden en het is zeker de moe…
Bronnen en referenties
  • http://www.stuff.co.nz/world/south-pacific/5471272/Bank-robbery-first-for-Pacific-island
  • http://www.tripadvisor.com/Travel-g309706-c81950/Aitutaki:Cook-Islands:Visit.The.Church.On.A.Sunday.Morning.html
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 17-11-2023
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.