Papeete, de hoofdstad van Tahiti

Papeete is één van de de grootste steden in de Pacifische oceaan. Je kunt er de kolonialistische architectuur bewonderen en genieten van de combinatie van tropische Polynesische levensstijl en het moderne westen. In Papeete wordt Frans gesproken want Frans Polynesië is een overzees gebiedsdeel van Frankrijk. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Mannen in de traditionele pareo op Tahiti. In Tahiti lopen mannen soms ook in een pareo over straat, maar vrouwen doen dat vaker. / Bron: Ian Sewell, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)Mannen in de traditionele pareo op Tahiti. In Tahiti lopen mannen soms ook in een pareo over straat, maar vrouwen doen dat vaker. / Bron: Ian Sewell, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)

Inhoud:


Aaneengegroeide vulkanen

Tahiti is het hoofdeiland van Frans Polynesië. Het ligt op ongeveer 8 uur vliegen van Los Angeles en 5 uur vliegen van Nieuw Zeeland. Tahiti is ontstaan uit twee grote vulkanen die aan elkaar gegroeid zijn. Op een luchtfoto kun je dat goed zien. Papeete is de hoofdstad van Tahiti. De stad heeft een moderne aanblik maar hier en daar is de Europees-kolonialistische bouwstijl goed terug te vinden.

Markt

De markt van Papeete is zeker een bezoek waard. De enorme hal kent twee verdiepingen. Boven is een restaurant waar je leuk over de hele markt heen kan kijken. Op de bovenverdieping vind je allerlei gebruiksartikelen zoals de bekende omslagdoek die pareo wordt genoemd. Iedere vrouw en vaak ook mannen van Tahiti dragen deze. Ook kun je hier sieraden vinden. De zwarte parel is verwerkt in vele armbanden, oorbellen en halskettingen. Parelmoer wordt ook vaak gebruikt in sieraden. Je kunt hier ook traditionele ritme-instrumenten kopen. De ukelele is het meest bekende muziekinstrument van Tahiti. Ze zijn in verschillende uitvoeringen te koop. Professionele muzikanten uit Tahiti spelen het liefst op een 8-snarige ukelele. Op de benedenverdieping zijn vooral verswaren te vinden; vis, groente en fruit. Daarnaast zijn er veel souvenir-artikelen.

Vanille

Op Tahiti groeit vanille. Deze groeit ook in andere tropische streken maar de Tahitiaanse vanillesoort is een andere soort. Daarom is vanille uit Tahiti zeer exclusief. Slechts 5% van de vanille in de wereld komt uit Tahiti. Bovendien wordt in vrijwel alle producten in westerse supermarkten een kunstmatige vanille-smaakstof gebruikt. Tahitianen zijn gewend om vanille in de koffie en thee te doen. Ze maken hun eigen vanillesuiker door een vanillestokje langdurig in een pot suiker te zetten. Natuurlijk gebruiken ze alleen rietsuiker die op hun eigen eiland geteeld is. Vanille is te koop in verschillende winkels en op de markt in Papeete.

Vliegveld Faaa

De internationale luchthaven van Tahiti heet Faaa, ja inderdaad met 3 A's. Vanuit hier kun je naar Los Angeles vliegen of Nieuw Zeeland, maar ook naar de andere archipels van Frans Polynesië. Vliegveld Faaa is de verbindende schakel tussen de verschillende archipels. De luchthaven is zeer klein ondanks dat het internationaal is. Faaa ligt aan de zee. De luchthaven ligt op ongeveer 5 kilometer van de hoofdstad Papeete. Vanuit Faaa gaat er in 2015 eens per week een vliegtuig naar Rapanui of Paaseiland en driemaal per week een vliegtuig naar de Cook-eilanden.

Le truck

In en rond Papeete rijdt 'le truck'. Dat is een openbaar vervoermiddel. De truck is een soort vrachtwagen. Achterop zit een zelfgetimmerde houten constructie met ramen en een dak. De truck is deels rood geschilderd. Er zijn verschillende lijnen maar soms staat er niet duidelijk op de vrachtwagen waar hij naartoe rijdt. Het verdient aanbeveling te vragen of de truck die je wilt nemen wel naar de juiste bestemming gaat. Het maakt niet uit hoe ver je met de truck gaat; je betaalt altijd evenveel. Overdag is dat ongeveer een euro en 's avonds anderhalve euro. Dat is vrij goedkoop als je bedenkt dat eenzelfde ritje met de taxi al snel 30 euro kost. De truck is heel gezellig; er kunnen 16 tot 39 mensen in; dat hangt af van de grootte van de truck. Je kunt er kennis maken met de lokale bevolking. Overigens is er begin 21e eeuw een trend waarneembaar om le truck minder in te zetten. Er rijden nu meer gewone bussen rond.

Haven

In de haven van Tahiti is een park en daar komen elke avond rond zes uur allerlei busjes aanrijden die zich in mobiele restaurants omtoveren. Hier kun je van alles eten tegen lokale prijzen. De haven wordt vaak gebruikt door grote cruiseschepen met Japanners en Amerikanen; deze maken graag gebruik van de restaurants, maar ook de lokale bevolking komt er, plus alle overige toeristen. Dat maakt samen dat een zeer gemêleerd gezelschap elke avond in de haven bijeen komt. Mensen uit alle hoeken van de aardbol genieten hier van Chinees eten, de Westerse keuken; dat wil zeggen: vis of vlees en patat of de Franse crêperie. In de crêperie kun je van alles bestellen; van salades tot hartige pannekoeken. Een bezoek aan deze haven is een absolute must voor de bezoeker aan Tahiti.

Pak de Aranui

Vanuit een ander deel van de haven kun je het vrachtschip/cruiseschip de Aranui bestijgen. Dit vrachtschip vaart eens per drie weken naar de Marquesas. Onderweg doet het allerlei havens aan en brengt het goederen. Maar het is ook mogelijk om een kamer of suite te huren en mee te gaan op de tocht naar de Marquesas en terug. Deze cruise duurt twee weken. Tijdens deze cruise bezoek je vele lokale kunstenaars die sieraden maken, kun je lekker zwemmen op exclusieve stranden, bezoek je het Paul Gaugain museum, geniet je van diverse traditionele optredens en bezoek je meerdere archeologische vindplaatsen. daarnaast worden er danscursussen, ukelelecursussen, snorkeltrips, lezingen en wandelingen georganiseerd.
© 2008 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tropische eilanden; Frans PolynesiëTropische eilanden; Frans PolynesiëFrans Polynesië (pays d´outre-mer) is een archipel van eilanden in de Stille Zuidzee ongeveer halverwege tussen Zuid Ame…
Bora Bora  de parel van Frans-PolynesiëBora Bora de parel van Frans-PolynesiëBora Bora wordt wel de Parel van Polynesië genoemd. Velen vinden Bora Bora het mooiste eiland van de wereld en US News n…
Tropische eilanden; Bovenwindse GenootschapseilandenDe Genootschapseilanden zijn onderdeel van Frans Polynesië een archipel in het zuiden van de Stille Oceaan. Het geheel b…
Tahiti, hoofdeiland van Frans PolynesiëTahiti, hoofdeiland van Frans PolynesiëTahiti is het hoofdeiland van Frans Polynesië. Het ligt middenin de Pacifische Oceaan. Op Tahiti spreekt men Frans, want…

Grotten van Nerja, Kathedraal van de Costa del SolIn de uitlopers van de Sierra de Almijara, aan de rand van de Axarquia, bevinden zich de grotten van Nerja. De prachtige…
Bezienswaardigheden in LondenAls je voor een romantische weekend naar Londen gaat wil je graag zoveel mogelijk in zo weinig mogelijk tijd zien. Met b…
Bronnen en referenties
  • 5 bezoeken aan Tahiti, in 5 verschillende jaren
  • Afbeelding bron 1: Ian Sewell, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 17-06-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.