Bezienswaardigheden in Londen

Als je voor een romantische weekend naar Londen gaat wil je graag zoveel mogelijk in zo weinig mogelijk tijd zien. Met behulp van de informatie hieronder kun je je tijd zo efficient mogelijk indelen en toch alle hotspots van Londen zien!

Londen


Tower als in brug en toren

Tower Bridge

De Tower Bridge stamt uit 1894 en is de historische brug over de Theems. Vanuit de torens op de brug heb je een prachtig uitzicht over de stad. Hier dankt de brug ook zijn naam aan. De torens zijn 65 meter hoog en bepalen het aanzicht van de brug. Onderin de torens zijn de stoommachines te bezichtigen die vroeger de energie leverden waar de brug mee werd geopend en gesloten.
Hoe kom ik er? Met de metro, uitstappen op Metrostation Tower Hill (Lijn Circle, District)
Waar kan ik het mee combineren: een bezoekje aan de Tower of Londen of de London Dungeon.

Tower of London

Bron: Viki Male, Wikimedia Commons (CC BY-1.0)Bron: Viki Male, Wikimedia Commons (CC BY-1.0)
DeTower of London ligt op loopafstand van de Tower Bridge en is een historisch gebouwencomplex in Londen. De Tower of London werd vanaf 1078 gebouwd. Het heeft in al die jaren verschillende functies gehad, namelijk als fort het volk te verdedigen tegen de Noormannen, als paleis, als staatsgevangenis en als museum. In het midden van het complex staat de White Tower, dit is een vierkant gebouw met torens op de hoeken. Aan deze White Tower dankt de Tower of London zijn naam. De Tower diende als executieplaats en gevangenis voor aanzienlijke gevangenen. De bekende ‘Beefeaters’ bewaakten de Tower of London vroeger, maar tegenwoordig leiden ze de toeristen rond.
Hoe komt ik er? Met de metro, uitstappen op Metrostation Tower Hill (Lijn Circle, District)
Waar kan ik het mee combineren? Tower Bridge en London Dungeon.

Andere bijzondere gebouwen

Buckingham Palace

Buckingham Palace is een koninklijk paleis en is al zeer lang het thuis van het Britse Koningshuis. Het paleis is gebouwd in 1703 en beslaat een oppervlakte van 77.000 m2. Er zijn 775 kamers, welke soms toegankelijk zijn voor toeristen. Een van de grootste attracties die gekoppeld is aan Buckingham Palace is het wisselen van de wacht.
Hoe kom ik er? Metrostation St. James's Park (Lijn Circle, District) Metrostation Victoria (Lijn Circle, District, Victoria)

St. Paul’s Cathedral

De kathedraal is gebouwd op Ludgate Hill, dit is middenin de Londense binnenstad. De koepel van de kathedraal is hoog (108 meter) en immens zwaar (67.000 ton). Het gebouw werd opgeleverd in 1710 en beheerste lange tijd de skyline van Londen. De kathedraal is de rustplaats van Winston Churchill, Lord Nelson en hertog Wellington.
Hoe kom ik er? Metrostation St. Paul's (Lijn Central)
Waar kan ik het mee combineren? Museum of London, Big Ben en London Eye

Wembley

Wembley is een van de bekendste voetbalstadiums ter wereld en is gelegen in de wijk Wembley in het noordwesten van Londen. In 1923 was het stadion af. In het ontwerp waren twee karakteristieke torens verwerkt, waardoor het stadion zo bekend werd. In 2000 is het stadion gesloopt en daarvoor kwam een nieuw stadion voor 1 miljard euro. Het stadion wordt gebruikt voor de thuiswedstrijden van het Engelse voetbalelftal, de finales van de League en FA Cup en popconcerten. Op 24 maart 2007 werd het nieuwe Wembley, plaats voor 90.000 fans, geopend.
Hoe kom ik er? Metrostation Wembley Park (Lijn Bakerloo)

Musea

British Museum

Het Britsh museum is het nationale musuem van Engeland en is gelegen aan de Great Russell Street. In het musuem is 1 miljoen jaar aan geschiedenis terug te vinden. Het heeft een van de grootste collecties ter wereld. Van stenen werktuigen it de tijd ver voor Christus tot een muntje uit Nepal. Er komen jaarlijks 5 miljoen bezoekers en de toegang is gratis. Alleen voor tijdelijke voorstelling moet betaald worden.
Hoe kom ik er? Metrostation Tottenham Court Road (Lijn Central,Northern)

National Gallery

National Gallery is een wereld beroemd museum voor de schilderkunst en is gevestigd aan het National Gallery. In het museum vind je West-Europese schilderwerken uit deperiode 1250 tot 1900. Ook de werken van Hollandse meesters zijn er te vinden, zoals Rembrandt, Vermeer en Van Gogh. Wederom is de entree gratis en betaald men alleen voor tijdelijke/speciale exposities.
Hoe kom ik er? Metrostation Charing Cross (Lijn Bakerloo, Northern) Metrostation Leicester Square (Lijn Northern, Piccadilly)
Waar kan ik het mee combineren? Covent Garden

Museum of London

Museum of London is een museum over de geschiedenis van Londen en is gelegen aan de London Wall. Er zijn kunstwerken, tekeningen en archeologische vondsten te bewonderen van de prehistorie tot het heden. Aan de buitenkant van het museum zijn de overblijfselen te zien van de Romeinse muur van Londen. In dit museum kun je makkelijk een paar uur zoet zijn.
Hoe kom ik er? Metrostation St. Paul's (Lijn Central) Metrostation Barbican (Lijn Circle, Hammersmith & City, Metropolitan)
Waar kan ik het mee conbineren? St. Paul’s Cathedral.

Imperial War Museum

Het imperial war museum is een militair museum en is gelegen aan de Lambeth Road. In het museum zijn onder andere militaire voortuigen, wapens en foto’s te bewonderen. Ook is er een ontzettend groot beeldarchief met interviews, hierin komen mensen aan het woord die op verschillende manieren geleden hebben onder de oorlog. Ook hier is de entree gratis, maar betaald men wel voor de tijdelijke tentoonstellingen.
Hoe kom ik er? Metrostation Lambeth North (Lijn Bakerloo)

Parken

Greenwich Park

Greenwich park is een van de acht koninklijke parken van Londen en beslaat ruim 70 hectare grond. Het park ligt op een heuvelrand en op de top van die heuvel staat de Royal Observatory, de sterrenwacht. In het park is een rozentuin, een speeltuin, een cricketveld en er zijn tennisbanen. Er is zelfs een bepaald deel van het park gereserveerd voor picknicks en optredens.
Hoe kom ik er? Treinstation Greenwich

Regent’s Park

Regent’s park is een van de grootste en mooiste parken in Londen en is ongeveer 2 vierkant kilometer groot. Je vindt er grasvelden, speelplaatsen, sprotvelden, tuinen en een vijver waar je op kunt varen met boten. Aan het noordelijkste deel van Regent’s park grens een heuvel genaamd Pimroe Hill. Op deze heuvel heb je een mooi uitzicht over de skyline van Londen.
Hoe kom ik er? Metrostation Baker street (Lijn Hammersmith & City, Metropolitan, Circle, Jubilee) Metrostation Regen'ts Park (Lijn Bakerloo) Metrostation Camden Town (Lijn Northern)
Waar kan ik het mee combineren? Londen Zoo

Bijzondere wijken en straten

Covent Garden

Covent Garden is een buurt in de wijk City of Westminster. Een van de dingen die je moet hebben bezocht in deze wijk is de New Covent Garden Market. Het is een historische, overdekte hal met terrassen en eettentjes en je ziet er regelmatig straatartiesten. Verder kun je in de wijk erg goed shoppen en kom je er het Royal Opera House tegen. Het is een van de meest toonaangevende podia voor opera ter wereld.
Hoe kom ik er? Metrostation Covent Garden (Lijn Piccadilly) Metrostation Leicester Square (Lijn Northern, Piccadilly)
Waar kan ik her mee combineren? West End en National Gallery

West End

West End is de wijk die synoniem staat voor theater. En velen verlaten Londen dan ook niet zonder hier een musical te hebben gezien. De meeste theaters zijn gevestigd in de straten Drury Lane, Shaftesbury Avenue en The Strand. Maar naast musicals zijn er natuurlijk andere shows te bekijken, namelijk cabaret en toneelstukken.
Hoe kom ik er? Metrostation Temple (Lijn Circle, District), Metrostation Covent Garden (Lijn Piccadilly), Metrostation Holborn (Lijn Central, Piccadilly)
Waar kan ik het mee combineren? Covent Garden

Brick Lane

Brick Lane is al meer dan tien jaar een begrip in Londen, het is namelijk dé plek waar hip Londen naar toe gaat. Voor een kopje koffie terwijl men ondertussen doorwerkt of om te loungen (dit kan erg goed in de Old Turman Brewery). Maar men kan er ook erg goed shoppen in alternatieve boetiekjes en heerlijke/goedkope curry’s eten. Dit laatste is vooral gekomen door de Bangladesh gemeenschap die er in de eerste helft van de vorige eeuw is neergestreken.
Hoe kom ik er? Metrostation Aldgate East (Lijn Circle, Metropolitan)

Oxford Street

Oxford street is de bekendste winkelstraat van Londen en ligt in het hart van Londen, in de wijk Westminster. Er komen jaarlijks rond de 200 miljoen bezoekers. Het is dus met recht een van de toeristische trekpleisters van Londen te noemen. Het is de hoofdvestiging voor vele warenhuizen, bijvoorbeeld Selfridges (ook genoemd in de bezienswaardighedenlijst) en de Virgin Megastores.
Hoe kom ik er? Metrostation Oxford Circus (Lijn Bakerloo, Central, Victoria), Metrostation Bond Street (Lijn Central, Jubilee), Metrostation Tottenham Court Road (Lijn Central, Northern)
Waar kan ik het mee combineren? Selfridges

Leuk leuk

London Eye

De London Eye is het reuzenrad aan de Theems, het rad is 135 meter hoog, weegt 15.000 ton en heeft32 cabines. De London Eye is speciaal gebouwd voor het millennium en wordt dus ook vaak Millennium Wheel genoemd. Toch was the Eye niet op tijd af voor het millennium. Het geeft zonder twijfel het beste uitzocht over Londen en is het hoogste reuzenrad in Europa (tot nu toe in 2010 komt er in Berlijn een rad van 175 meter!).
Hoe kom ik er? Metrostation Westminster (Lijn Circle, District, Jubilee) Metrostation Waterloo (Lijn Bakerloo, Jubilee, Northern, Waterloo & City)
Waar kan ik het mee combineren? Westminster Abbey en Big Ben.

Harrods

Harrods is een wereldberoemd warenhuis en is gelegen aan de Brompton Road in de wijk Knightsbridge. Het is een waar shoppingparadijs. Twee rijke Egyptische zakenmannen zijn de eigenaren van Harrods Mohammed Al-Fayed en zijn broer. Dodi Al-Fayed, de zoon van Mohammed Al-Fayed, verongelukte samen met Prinses Diana in Parijs in 1997.
Hoe kom ik er? Metrostation Knightsbridge (Lijn Piccadilly)

London Dungeon

Bron: C. G. P. Grey, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Bron: C. G. P. Grey, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
De London Dungeon is een wereldberoemd griezelmuseum en is gelegen aan de Tooley Street. Je vind er tientallen tentoonstellingen over gruwelijke personen en gebeurtenissen. Bijvoorbeeld Jack the Ripper en de Grote brand van Londen. Durf je het aan, want je loopt door donkere gangen en ziet bijvoorbeeld afgehakte hoofden en heksenverbrandingen.
Hoe kom ik er? Metrostation Londen Bridge (Lijn Jubilee, Northern)
Waar kan ik het mee combineren? Tower Bridge en Tower of London

London Zoo

London Zee is de dierentuin van Londen en is gelegen in het noordoostelijke deel van Regent’s Park. De dierentuin bestaat vanaf 1828 en werd geopend voor wetenschappelijk onderzoek. Vanaf 1847 kom je er als bezoeker ook naar toe. Er zijn 700 verschillende diersoorten te vinden en het is een populair uitstapje. De dierentuin is het gehele jaar geopend, behalve met kerst.
Hoe kom ik er? Metrostation Camden Town (Lijn Northern)
Waarkan ik het mee combineren? Regent’s Park

Selfridges

Selfridges is een populair warenhuis en is gelegen aan Ofxord Street. Je kunt in het warenhuis van alles kopen en zelf een beautybehandeling ondergaan. Selfridges is hipper dan Harrods, daardoor is het ook populairder bij jongeren.
Hoe kom ik er? Metrostation Oxford Circus (Lijn Bakerloo, Central, Victoria)
Waar kan ik het mee combineren? Oxford street

Lees verder

© 2008 - 2024 Brigitte_, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stedentrips in EuropaVeel mensen zijn toe aan een lekker weekendje weg naar een grote stad. In Europa zijn veel verschillende grote steden om…
Interessante musea in LondenInteressante musea in LondenVoor toeristen is in Londen veel te zien en het aanbod aan bezienswaardigheden in de hoofdstad van het Verenigd Koninkri…
Stadswandeling door LondenStadswandeling door LondenWanneer je Londen bezoekt, wil je wel graag alle bezienswaardigheden aandoen. Zoveel mogelijk zien en zoveel mogelijk do…
Goedkoop naar LondenGoedkoop naar LondenLonden is een ideale bestemming voor een citytrip: de Engelse hoofdstad is snel en goedkoop bereikbaar en er is genoeg t…

Papeete, de hoofdstad van TahitiPapeete is één van de de grootste steden in de Pacifische oceaan. Je kunt er de kolonialistische architectuur bewonderen…
Užupis - de artistieke wijk van VilniusUžupis - de artistieke wijk van VilniusUzupis (Užupis) is één van de oudste wijken van Vilnius, de hoofdstad van Litouwen, en wordt reeds vermeld in 16e eeuwse…
Bronnen en referenties
Brigitte_ (94 artikelen)
Laatste update: 22-06-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.