Bezienswaardigheden in Parijs
Als je in Parijs bent wil je zoveel mogelijk zien in zo weinig mogelijk tijd, veel mensen blijven namelijk maar een weekendje of een midweek. En wat moet je dan bezoeken in zo'n grote stad met zoveel mooie plekken. Hieronder staat de 17 meest bezochte plekken in Parijs. Alle plekken zijn een must. Als je weinig tijd hebt is de metro informatie handig en het overzicht welke bezienswaardigheden bij elkaar in de buurt liggen, om het maximale uit je dag te halen.
Montmartre
Wat? Montmartre is de hoogste heuvel van Parijs, namelijk 130 meter hoog. De heuvel is zeer populair bij toeristen en inwoners van Parijs. Op dezelfde heuvelstraat vind je er de kerk de Sacré Coeur. En je vind er ook het Place de Tetre. Dit is een beroemd pleintje in het hart van Montmartre en het ligt op een steenworp afstand van Sacré Coeur. Je kunt hier een portret van jezelf laten maken, schilderijen kopen of kijken hoe een karikatuur wordt gemaakt. Het is hier altijd druk en zeker in de zomer zitten de gezellige terrasjes vol.
Hoe kom je er? Montmartre is net als alle andere bezienswaardigheden makkelijk met het openbaarvervoer te bereiken, namelijk met de metro. Je komt bij Montmartre met lijn M2 (halte Anvers) of lijn M12 (halte Abbesses).
In de buurt van: Er zijn tweeandere bezienswaardigheden in de buurt van de Montmartre, namelijk de Sacré Coeur en Moulin Rouge.
Moulin Rouge
Wat? Moulin Rouge is de legendarische nachtclub in de rosse buurt. Het ligt in het quartier Pigalle en werd geopend in 1889. Het gebouw staat bekend om de rode molen op het dak. Er zijn veel films en boeken gewijd aan de Moulin Rouge. In 2001 was er bijvoorbeeld nog de film: Moulin Rouge! Er vinden nu nog steeds voorstellingen plaats van showgezelschappen en nog steeds komen er veel toeristen op af.
Hoe kom je er? Met lijn M2 van de metro (halte Blanche).
Wat ligt er in de buurt? In de buurt van de Moulin Rouge ligt de Montmartre.
Sacré Coeur
Wat? De Sacré Coeur is een witte kerk op de heuvel Montmartre. Je moet 237 treden beklimmen op bij de opvallende kerk te kunnen komen. Voor de kerk op de heuvel heb je een mooi uitzicht over Parijs. De Sacré Coeur is gebouwd om de 58.000 doden van de Frans Duitse oorlog van 1870 tot 1871 te herdenken. In 1875 werd de eerste steen gelegd en in 1915 werd de bouw afgerond. De klok in de kerk weegt zo’n 19 ton, hiervoor waren 28 paarden nodig om de kar (met de klok) de heuvel op te trekken. De kerk werd pas na de Eerste Wereldoorlog ingewijd.
Hoe kom je er? Met lijn M2 van de metro (halte Anvers) en lijn M12 (halte Abbesses).
In de buurt van: de heuvel Montmartre.
Arc de Triomphe
Wat? De Arc de Triomphe is één van de eyecatchers van Parijs. De triomfboog is gebouwd op het Place Charles de Gaulle, een zeer druk verkeersplein. Het bouwwerk is 54 meter hoog en is gebouwd te ere van de overwinning van Napoleon. In 1806 is men met de bouw ervan beginnen, het was echter pas in 1834, tijdens Louis Philippe als onderkoning, dat het bouwwerk af was. Er waren twee redenen voor de vertraging van de bouw, namelijk de dood van de architect en de tegenvallenden prestaties van Napoleon aan het front.
Hoe kom je er? Met de metro, lijn RER A, M1, M2 en M6 (halte Charles de Gaulle-Étoile.
Bois de Boulogne
Wat? Het Bois de Boulogne is het bekendste park van Parijs. Ook wel de groene longen van de stad genoemd. Het park is maar liefst 846 hectare groot. Het huidige park komt van de tekentafel van architect Haussmann, hij ontwierp ook de grote boulevards en de brede avenues. Vanaf 1852 zijn alle recht wandelpaden verwijderd en kwamen er grasvelden en kronkelende paadjes, meertjes en smalle beekjes. Ook vind je in dit park het tennispark Roland Garros.
Hoe kom je er? Met metro lijn M1, RER C (halte Porte Maillot) en lijn M10 (halte Porte dÁuteuil).
Centre Pompidou
Wat? Dit centrum is toonaangevend voor moderne kunst en andere kunsten. Pompidou werd geopend in 1977, het was een droom van de voormalige president Georges Pompidou. Hij overleed drie jaar daarvoor aan kanker. In Centre Pompidou zitten verschillende musea, onder andere het Musée National d’Art Moderne. In het centrum vind je verschillende kunsten, namelijk schilderijen, films, muziek, boeken, enz. Het is een in het oogspringend gebouw, de buitenkant is namelijk een wirwar van pijpen en buizen in verschillende kleuren.
Hoe kom je er? Lijn M11 (halte Rambuteau of Hotel de Ville) of lijn M1 (halte Hotel de Ville).
In de buurt van: In de Centre Pompidou ligt het Musée Picasso en Le Marais.
Le Marais
Wat? Le Marais is een van de leukste buurten in Parijs. Het is ook een homobuurt. Er verschillende restaurants en cafés te vinden. Als je een tentje zoekt is de Rue Vieille de Temple hier zeer geschikt voor. Na deze straat wijst alles zich vanzelf. In dezelfde buurt ligt ook een klein en knus parkje, waar je kunt bijkomen van alles wat je gezien hebt. Het parkje heet Place des Vosges.
Hoe kom je er? Met de metro lijn M1 en M11 (halte Hôtel de Ville) en lijn M8 (hlate Saint Sébastien-Friossart).
Wat is er in de buurt? Centre Pompidou en Musée Picasso.
Musée Picasso
Wat? Het Musée Picasso is gevuld met werk van de Spaanse kunstenaar Picasso. Het museum ligt in de wijk Le Marais en in hotel Salé. Er staan in totaal 251 schilderijen, 160 beeldhouwwerken en 1500 tekeningen. Het laat een totaal overzicht zien van het werk van Picasso. Ook een deel van de privé collectie van Picasso hangt er, zoals Paul Cézanne, Matisse en Rousseau. In Malaga en Barcelona zijn ook muea van Picasso.
Hoe kom je er? Met de metro, lijn M8 (halte Saint-Sébastien – Froissart).
Wat ligt er in de buurt? Le Marais en Centre Pompidou liggen erbij in de buurt.
Champs-Élysées
Wat? De Champs-Élysées is één van de bekendste winkelstraten ter wereld. De winkelstraat is 1910 meter lang en 71 meter breed. Aan het westerlijk beginpunt van de Champs-Élysées staat de Arc de Triomph. De grote modeketens zijn in deze straat gevestigd, zoals Louis Vuitton en Armani. Ook vind je er verschillende autozaken, restaurant en gezellige cafés. De Champs-Élysées vormt traditioneel het eindpunt van de wielerkoers: de Tour de France.
Hoe kom je er? Met de metro is Champs-Élysées te bereiken met lijn RER A, M1, M2 en M6 (halte Charles de Gaulle-Étoile) en met zijn M1 en M9 (halte Franklin D. Roosevelt).
In de buurt van: Boulevard Haussmann.
Boulevard Haussmann
Wat? Boulevard Haussmann is één van de grote boulevards in Parijs en is vernoemd naar de architect ervan: Baron Haussmann. In opdracht van Napoleon II verbouwde hij in de negentiende eeuw de hele stad. Architect Haussmann is dus verantwoordelijke voor de grote pleinen en brede lanen in Parijs. Deze Boulevard is één van de plekken om ongekend te kunnen shoppen. Je vindt er grote warenhuizen zoals Le Printemps en Galeries Lafayette.
Hoe kom je er? Met lijn M3 of M9 van de metro (halte Havre-Caumartin).
Cimetière du Père-Lachaise
Wat? Cimetière du Père-Lachaise is de grootste begraafplaats van Parijs. Het is dan ook een wereldberoemde rustplaats, onder andere Edith Piaf, Jim Morrison, Oscar Wilde en Karel Appel liggen hier begraven. De begraafplaats is als meer dan 900 jaar oud en diverse monumenten zijn getuigen van de lange geschiedenis. Op deze begraaafplaats kun je zeker uren rondwandelen, het is een oase van rust te midden van het drukke Parijs.
Hoe kom je er? Met metro lijn M3 (halte Gambetta) of M2 (halte Philippe Auguste).
De Eiffeltoren
Wat? De Eiffeltoren is hét symbool van Parijs. Het bouwwerk werk ineengezet tussen 1887 en 1889. De Eiffeltoren was bedoeld voor de Wereldtentoonstelling van 1889. Hij is 317 meter hoog en de antenne reikt tot 324 meter. De toren is ontworpen door Gustave Eiffel, hij tot voor zijn dood een woning in het topje van de Eiffeltoren. In totaal hebben er 300 staalarbeiders meegewerkt aan de Eiffeltoren. Tijdens de werkzaamheden overleed er één van de arbeiders, hoe tragisch dat ook was, dat was voor die tijd nog weinig.
Hoe kom je er? Met lijn RER C van de metro (halte Champ de Mars-Tour Eiffel) en lijn M6 (halte Bir-Hakeim).
Het Louvre
Wat? Het Louvre is een van de beroemdste musea ter wereld. Het museum is erg groot en er hangen wereldberoemde schilderijen zoals de Mona Lisa van Leonardo da Vinci. Het Louvre zit in een Middeleeuws kasteel wat gebouwd is in 1190. Nadien kwamen er meerdere hallen bij en werden de hallen verbouwd, gerenoveerd en heringericht. De laatste verbouwing vond plaats tussen 1981 en 1999, toen werden onder andere de beroemde glazen piramides op het hoofdplein geplaatst. Het beroemde boek van Dan Brown, de Da Vinci Code speelt zich ook grotendeels af in het Louvre.
Hoe kom je er? Met lijn M1 en M7 van de metro (halte Palais Royal – Musée du Louvre).
Wat is er in de buurt? Op loopafstand vind je het Musée D’Orsay.
Musée D’Orsay
Wat? Musée D’Orsay is een wereldberoemd kunstmuseum. Er hangt westerse kunst uit de periode 1848-1914, met veel Franse werken. Het museum werd geopend in 1986 en de collectie was toen afkomstig uit het Louvre, het opgeheven museum Jeu de Paume en van het museum National d’Art Moderne. In het museum hangen werken van Vincent van Gogh, Claude Monet, Auguste Rodin, Paul Cézanne en Paul Gauguin.
Hoe kom je er? Met lijn RER C van de metro (halte Musée d’Orsay) en lijn M12 (halte Assemblée Nationale).
Wat is er in de buurt? Het Louvre ligt in de buurt van Musée D’Orsay.
Cathédrale Norte-Dame
Wat? Cathédrale Norte-Dame is een wereldberoemde kathedraal. De kathedraal (ook wel Onze Lieve Vrouwkathedraal genoemd) is te vinden op Ile de la Cité, dit is een eilandje in de Seine. De bouw van de kathedraal stratte in 1163 en werd voltooid in 1345. De toren is 130 meter lang en er zijn twee torens van 69 meter hoog die je kunt beklommen. De kathedraal is wereldberoemd geworden door het boek: De Klokkenluider van de Notre Dame. Het boek werd in 1831 geschreven voor Victor Hugo. Ook Disney heeft een tekenfilm gemaakt aan de hand van dit boek.
Hoe kom je er? Met de metro lijn M4 (halte Cité) en lijn M4, RER C en RER C (halte Saint-Michel – Notre-Dame).
Place de Bastille
Wat? Place de Bastille is een groot verkeersplein en tot de Franse Revolutie stond er de Bastille Saint-Antione. Dit wn kasteel dat diende als gevangenis. In 1789 werd de Bastille bestormd en later gesloopt. Er is nu niets meer terug te zien van de Bastille. Maar onder de grond, in het station van de metro, zijn nog wel oude delen van de muur te zien. De buurt achter de Place de Bastille is een van de leukste uitgaanswijken in Parijs. Rue de Lappe en Rue de la Roquette zijn zeker de moeite waard om te bezoeken.
Hoe kom je er? Met lijn M1, M5 en M8 (halte Batille) van de metro.
Quartier Latin
Wat? Quartier Latin is een van de levendigste wijken van Parijs. Bij de toeristen zijn vooral de relatief goedkope restaurants en cafés populair. Deze zijn bijvoorbeeld te vinden aan Rue de la Huchette. De wijk wordt afgebakend door Boulevard St. Michel en Boulevard St. Germain. Rue Mouffetard is een bekend (voetgangers)straatje. Hier zijn winkels te vinden met etenswaren, cafés en restaurants, ook is er een dagelijkse markt.
Hoe kom je er? Met lijn M4 (halte Saint-Sulpice) en lijn M10 en M12 (halte Sèvres – Babylone) van de metro.
Lees verder