China; Hongkong en The New Territories

The New Territories is onderdeel van Hongkong. Het is een stuk land waarvan het grootste gedeelte platteland is, waar heel veel vogelsoorten leven. Maar tegenwoordig worden ook The New Territories steeds moderner.

Algemeen

Samen met Hongkong Island, Kowloon en de 235 (bijna allemaal) onbewoonde eilandjes vormen The New Territories Hongkong. De letterlijke vertaling van de naam is “Nieuwe Grens”, vaak wordt het afgekort tot NT of N.T.

New Territories

Het is een gebied dat loopt van Boundary Street (de grens met Kowloon) tot aan de Chinese grens. Er wonen ruim 3.500.000 mensen in de streek, waarvan meer dan de helft van het grondoppervlakte (ruim 975 km²) bestaat uit platteland. In 1898 kwam het hele gebied Hongkong onder bewind van Groot Brittanië, maar op 1 juli 1997 werd het officieel teruggegeven aan de Volksrepubliek China.

Het landschap is voornamelijk bergachtig (de hoogste berg is de Taimo Shan van 957 meter), in de afgelegen gebieden leven honderden vogelsoorten zoals onder andere zilverreiger, kaketoes, mynahs en pelikanen. Ook is er soms een luipaardkat te vinden. Ook vindt men in deze gebieden de Koereiger (Bubulcus Ibis), een vogel die oorspronkelijk uit Afrika komt. Ook is de vogel gesignaleerd in de Hollandse Biesbosch.

Vroeger was dit gebied stil met sawa’s, boerendorpjes en vijvers. De bewoners van toen, de Hakka, uit het noorden van China wonen er nog steeds. De vrouwen dragen er platte rieten hoeden met als bescherming tegen de zon, zwarte “gordijntjes”.

Inmiddels worden ook de New Territories steeds moderner, er ontstaan wolkenkrabbers en nieuwe steden tussen de oude dorpjes.

Waard te bezoeken

Sha Tin

Dit was oorspronkelijk een dorpje waar ongeveer 4.000 mensen leefden. Inmiddels is dit uitgegroeid tot circa 500.000 inwoners.

In de omgeving ligt het Monastery of the Ten Thousand Buddha´s, een klooster gesticht in 1950 door een boeddhistische abt. Omdat zijn lichaam na zijn dood niet ging ontbinden, heeft men het gebalsemd en in een glazen schrijn gelegd. In het klooster zelf bevinden zich, geschonken door de gelovigen, bijna 13.000 kleine zwarte en gouden boeddhabeelden. Onder het klooster bevindt zich de “Bo Fook Ancestral Worship Hall”, een ruimte waar gelovigen een kleine nis kunnen kopen. Hier wordt na hun overlijden en crematie hun urn met as geplaatst. Nog verder naar beneden bevindt zich de “Four Faced Buddha”, die het leed van de wereld in alle vier windrichtingen herkent.

The Walles Villages

De gefortificeerde nederzettingen. Zo rond de 10e eeuw vestigde in deze gebieden de Tang-clan, welke zo snel groeide dat 5 eeuwen later de New Territories uit 6 aaneengesloten dorpen bestonden. Er werden hoge muren gebouwd om zich op die manier te beschermen tegen piraten en aanvallen van tijgers. De grootste nederzetting uit die tijd is Kat Hing Wai (ook wel Kam Tin genoemd). Dit is een ommuurd vierkant dorp met nauwe straatjes, souvenirwinkels en een tempel. De aanwezige muren in deze nederzetting alsmede zijn graven en torens zijn nog steeds heel indrukwekkend.

Overig

  • Saikung; een oud vissersplaatsje met een restaurant waar de vreemdste soorten vissen in grote aquariums rondzwemmen.
  • Tin Hau tempel; vlakbij een aantal eilandjes met mooie stranden. Hier varen de kaidos heen en weer.
  • Sai Kung Country Park; Wandelen over de 80 km wandelpaden, langs de haven. Of windsurfen, barbecuen of golfen. Golfen kunnen de niet-inwoners op werkdagen. Ook duiken of vissen bij de kleinere eilanden behoort tot de mogelijkheden.
  • Andere parken; zoals onder andere het Tai Tan Country Park.
© 2008 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hongkong, een geschikte stop-over bestemmingHongkong, een geschikte stop-over bestemmingHongkong is onderdeel van de Volksrepubliek China. Het grootste gedeelte van het land is een schiereiland, grenzend aan…
Boeddhistische tempel: Chinese verstilling in AmsterdamBoeddhistische tempel: Chinese verstilling in AmsterdamIn het hart van Amsterdams China Town, op de Zeedijk, staat de kleurrijke humanistisch boeddhistische tempel van meester…
Gelukssymbolen: de Lachende en de Huilende BoeddhaGelukssymbolen: de Lachende en de Huilende BoeddhaDe Lachende Boeddha (Maitreya) brengt geluk en blijheid; de Huilende Boeddha houdt het kwaad buiten de deur en neemt je…

Bezienswaardigheden in ParijsAls je in Parijs bent wil je zoveel mogelijk zien in zo weinig mogelijk tijd, veel mensen blijven namelijk maar een week…
China; Beijing topattractie het ZomerpaleisHet Zomerpaleis van Beijing is een complex dat ligt aan het Kunningmeer. Het is ooit gebouwd om de muren van de Verboden…
Storm (568 artikelen)
Gepubliceerd: 18-05-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.