Bezienswaardigheden in Barcelona

Als je in Barcelona bent wil je zoveel mogelijk zien in zo weinig mogelijk tijd. Wat moet je dan bezoeken in zo'n grote stad met zoveel mooie plekken? Hieronder staan de 17 meest bezochte plekken in Barcelona, demust-see's. Als je weinig tijd hebt is de metro informatie handig en het overzicht welke bezienswaardigheden bij elkaar in de buurt liggen. Zo kun je het maximale uit je dag te halen.

Barri Gòtic

Bron: Mac9, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Mac9, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Wat? Barri Gòtic is een van de leuke wijken van Barcelona. De wijk is een wirwar van smalle straatjes, en ligt links van de Ramblas. Er zijn allerlei leuke restaurantjes, café-tjes, broodjeszaken en boetiekjes te vinden. In Barri Gòtic staat een gotische kathedraal met een aantal bijgebouwen. Deze kathedraal is al een bezienswaardigheid opzich. De wijk dient zich ook uitstekend om een terrasje te pakken. Het leukste is om de wijk door te lopen zonder kaart en doel. Zo kun je de wijk het beste verkennen, en ook al denk je verdwaalt te zijn, je komt vreemd genoeg altijd weer uit op de Ramblas.
Hoe kom je er? Met de metro lijn L3 (halte Liceu) of lijn L4 (halte Jaume I)
Welke bezienswaardigheden zijn erbij in de buurt? Ramblas, Catedral de Santa Eulàlia, Picasso Museum, El Raval en El Born.

Catedral de Santa Eulàlia

Wat? De Catedral de Santa Eulàlia is de belangrijkste kerk van het aartsbisdom in Barcelona. De kerk is geleden aan Plaza de la Seu en ligt in de wijk Barri Gòtic. De kerk is vernoemd naar de Heilige Eulàlia, zij was een martelares en stief in 304 na Christus. In 1298 startte de bouw van de kerk. En in de vijftiende eeuw werd het grootste gedeelte van de kerk voltooid. Maar pas in de twintigste eeuw vonden de laatste werkzaamheden plaats. De laatste werkzaamheden was het opleveren van de drie toren aan de westzijde van de kerk.
Hoe kom je er? Met lijn L4 van de metro (halte Jaume).
Wat ligt er in de buurt? Ramblas, Barri Gòtic, Picasso Museum en El Born.

El Born

Wat? El Born is een grote en hippe centrumwijk. Het ligt vlak naast de Ramblas. Het is al jaren een van de populairste wijken van de stad, waarschijnlijk vanwege de leuke smalle straatjes en kleine pleinen. Er zijn vele kledingboetiekjes, (tapas) restaurants en cafés. El Born lijkt qua ontwikkeling op de wijk El Raval, vroeger was het niet zo'n geweldige buurt, maar nu is het een leuke wijk om te bezoeken als je in Barcalona bent. El Raval zal zich nog verder ontwikkelen, El Born staat inmiddels als een huis.
Hoe kom je er? Met lijn L4 van de metro (halte Jaume I)
Wat ligt er in de buurt? Ramblas, Barri Gòtic, Catedral de Santa Eulàlia en Picasso Museum.

El Raval

Wat? El Raval was vroeger het domein van hoeren en junkies. Maar nu is het een van de leukste wijken van de stad. Net als El Born is het een wirwar van smalle straatjes en ligt rechts van de Ramblas. In deze wijk vind je eigenlijk alle redenen om een stedentrip te maken: musea, leuke winkeltjes, barretjes en architectuur. Een bekend museum in deze wijk is het MACBA, dit is een bekend museum voor de moderne kunst.
Hoe kom je er? Met lijn L3 (halte Liceu) of lijn L2 (halte Sant Antoni).
Wat ligt er in de buurt? De Ramblas en Barri Gòtic.

Ramblas

Wat? De Ramblas is dé toeristische straat van Barcelona. De straat is anderhalve kilometer lang en ligt tussen het Plaça de Catalunya en het Monument van Columbus. He tis een drukke voetgangerspromenade met aan beide kanten smalle autowegen. Het is het domein van straatartiesten, waaronder vele mimespelers. Je vindt er ook restaurants (al worden zij niet geprezen). Het is overdag, ’s avonds en ook ’s nachts een druk bezochte plek.
Hoe kom je er? Met lijn L3 van de metro (halte Liceu), lijn L1 en L3 (halte Catalunya) en lijn L3 (halte Drassanes).
Wat ligt er in de buurt? Barri Gòtic, Catedral de Santa Eulàlia, El Raval en El Born.

Picasso Museum

Bron: 1997, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: 1997, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Wat? Het Picasso Museum te Barcelona is een van de drie musea in de wereld die gewijd is aan de Spaanse kunstenaar Pablo Picasso (hij leefde van 1881 tot 1973). De andere twee musea zijn gevestigd in Parijs en Malaga. Het museum te Barcelona is gelegen aan de Carrer de Montcada. Er zijn drie verdiepingen vwaar veel werk te zien is ouit de jonge jaren van Pablo Picasso. De werken komen voornamelijk uit de periode 1895-1904. Niet al het werk in het museum is bekend.
Hoe kom je er? Met lijn L4 (halte Jaume I).
Wat ligt er in de buurt? Barri Gòtic, Catedral de Santa Eulàlia, Dierentuin Barcelona en El Born.

Dierentuin Barcelona

Wat? De dierentuin van Barcelona is gelegen in het Parc de la Ciutadella. Het parc werd geopend in 1892. De dierentuin is bekend geworden om Sneeuwvlokje, de albino gorilla. Deze gorilla, tevens mascotta van de dierentuin, stief echter in november van 2003 aan de gevolgen van huidkanker. Er zijn in de dierentuin zo’n 7500 dieren op dertien hectare grond.
Hoe kom je er? Met metro lijn L4 (halte Barceloneta).
Wat ligt er in de buurt: Picasso Museum.

Casa Battló

Wat? Casa Battló is een bekend bouwwerk van Antoni Gaudí. Casa Battló is net als Casa Milà gelegen aan de Passeig de Gràcia. Het gebouw is onder handen genomen door Gaudí tussen 1905 en 1907. Dit deed hij in opdracht van een welgestelde textielondernemer. Maar je moet hier wel goed opletten, want de kans is groot dat je bouwwerk zo voorbij loopt. Het huis staat namelijk tussen wat eenvoudigere huizen in. Maar het huis van Gaudí is net als zijn andere ontwerpen te herkennen aan de ronde en golvende vormen, in plaats van hoeken en rechte lijnen.
Hoe kom je er? Met de metro lijn L2, L3 of L4 (halte Passeig de Gràcia) of lijn L3 en L5 (halte Diagonal).
Wat ligt er in de buurt: Casa Milà.

Casa Milà

Wat? De Casa Milà staat ook bekend als La Pedrera, wat Catalaans is voor steengroeve. Het is een van de opvallendste gebouwen in de stad. Het staat op de hoek aan de Passeig de Gràcia. Er zijn bepaalde delen van het gebouw die je kunt bezoeken, namelijk de vierde verdieping, de zolder en het dakterras. Voornamelijk het dakterras is de moeite waard. Dit dakterras voorziet je namelijk van een prachtig uitzicht.
Hoe kom je er? Met lijn L3 en L5 van de metro (halte Diagonal).
Wat ligt er in de buurt: Casa Batlló.

Camp Nou

Wat? Camp Nou is het voetbalstadion van de Spaanse club FC Barcelona. In 1957 is de bouw van het stadion voltooid. Er kunnen in totaal 98.787 toeschouwers in het stadion. In 2007 is het stadion uitgebreid naar 118.000 zitplaatsen. Het station kun je bezoeken in combinatie met het Barcelona Museum, in dit museum vind je namelijk veel over de historie van de voetbalclub. In dit museum zijn ook alle gewonnen bekers te bezichtigen. Mocht je een thuiswedstrijd willen zijn dan kun je kaartjes kopen bij het stadion, je moet er echter wel voor in de rij staan en een beetje geluk hebben.
Hoe kom je er? Met lijn L5 van de metro (halte Badal) of lijn L3 (halte Palau Reial).

Font Màgica

Wat? Font Màgica is een plein met fonteinen aan de voet van de Heuvel van Montjuïc. Het wordt ook wel de fonteinen van Plaça d’Espanya genoemd. In 1929 zijn de fonteinen ontworpen voor de Wereldtentoonstelling. De tentoonstelling vond op en rondom Montjuïc plaats. In 1992 werd het voor de Olympische Spelen volledig opgeknapt. Font Màgica trekt veel toeristen en lokale mensen, vooral ’s avonds als de fonteinen verlicht zijn. Het trekt echter ook nog iets anders aan: verkeer. Het is ook een druk verkeersplein.
Hoe kom je er? Lijn L1 of L3 van de metro (halte Espanya).
Wat ligt er in de buurt? Heuvel van Montjuïc.

Heuvel van Montjuïc

Wat? De Heuvel van Montjuïc is een groene oase in de stad. Het is de plek waarop gebouwen werden gebouwd voor de Wereldtentoonstelling in 1929. Het was ook de locatie voor de Olympische Spelen in '92. Op de heuvel vind je het Olympisch stadion, het zwembad en een grote atletiekbaan. Er zijn verschillende bars en raseurants en je kunt er rustig rondlopen.
Hoe kom je er? Met de metro lijn L1 of L3 (halte Espanya).
Wat ligt er in de buurt? Font Màgica.

Parc Güell

Wat? Parc Güell is een stadspark in het noord-oosten van de stad. Het park is ontworpen door Antoni Gaudí. Hij deed dit in opdracht van Eusebi Güell in 1900. De bouw van het park duurde 14 jaar. Er zijn vele dingen te zien in het park, namelijk de bekende mozaïekmotieven van Gaudí, de trappen die in het landschap geïntegreerd zijn en andere ontwerpen (die je in andere parken niet ziet). Het Gaudí Museum is gevestigd in het park. Dit museum is een huis waar de architect zelf ooit woonde, het bestaat uit twee verdiepingen en heeft ook een tuin.
Hoe kom je er? Met metro lijn L3 (halte Lesseps of halte Vallcarca).

Sagrada Familia

Wat? Sagrada Familia is een beroemde kerk. Ook wel het meesterwerk van Antoni Gaudí. Het is voor velen de hotspot van Barcelona. Antoni Gaudí kreeg in 1883 de regie voor de bouw in handen, maar dit was geen beste ontwikkeling want de plannen werden vooruitgeschoven. Hij wilde de kerk voltooien op zijn 'eigen' manier, dus met ronde en golvende vormen. Hij s tot zijn dood met het project van de kerk bezig geweest. De kerk is echter nooit af gekomen. Er bestond het doel om de kerk à la Gaudí af te maken, met als einddatum 2026 (100 jaar na de dood van Gaudí), maar er zijn ook verhalen dat ze van plan zijn de kerk te laten zoals hij nu is. Waarschijnlijk zodat de kerk authentiek blijft.
Hoe kom je er? Met metro lijn L2 of L5 (halte Sagrada Família).

Stranden

Wat? De stranden van Barcelina zijn vrij uniek, aangezien Barcelona maar één van de wereldsteden is met een strand. Erg fijn voor in de zomer als je wat verkoeling zoekt, en als afwisseling van de stad. Het strant min of meer bij het centrum van Barcelona hoort, Playa de la Barceloneta, is erg populair. Ongeveer om tien uur 's morgens gaan de strandtenten al open. 's Avonds is het ook de uitgelezen plek om lekker te loungen.
Hoe kom je er? Met lijn L4 van de metro (halte Ciutadella-Villa Olimpica).

Lees verder

© 2008 - 2024 Brigitte_, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Auto huren in BarcelonaAuto huren in BarcelonaVoor veel Nederlanders en Belgen is Barcelona één van de favoriete steden in Spanje en in deze fraaie stad bewegen de me…
Weer, temperatuur en weersverwachting BarcelonaMiljoenen toeristen per jaar bezoeken Barcelona. De tweede stad van Spanje is een populaire vakantiebestemming voor mens…
Barcelona - De ultieme stedentripBarcelona - De ultieme stedentripBarcelona is een van 's werelds ultieme stedentrip locaties. Het maakt niet uit in welk seizoen. Barcelona is de op een…
Naar welke stad ga jij voor een citytrip?Naar welke stad ga jij voor een citytrip?We maken graag een citytrip en in Europa zijn er veel leuke steden om te bekijken. Het aanbod is ontzettend groot, waard…

Rome een oud rijk en een belangrijke toeristische bestemmingRome een oud rijk en een belangrijke toeristische bestemmingRome is gesticht in 753 voor Christus door de tweeling, Romulus en Remus. In de loop der tijden groeide het rijk enorm u…
Wereldstad New YorkDe ene vind het een drukke, stressvolle stad en de ander vindt het er heerlijk en doet er juist energie bij op. Feit is…
Bronnen en referenties
Brigitte_ (94 artikelen)
Laatste update: 27-05-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.