Goedkoop naar Londen

Goedkoop naar Londen Londen is een ideale bestemming voor een citytrip: de Engelse hoofdstad is snel en goedkoop bereikbaar en er is genoeg te zien en doen voor een (lang) weekend. Londen staat garant voor kilometers shoppen, gratis musea en prachtige parken. Bovendien is een citytrip naar Londen dankzij de gunstige koers van de pond (eind 2009: € 1,10) en de goedkope vliegtickets helemaal niet meer zo’n dure vakantie. Londen is de hoofdstad van Engeland en met meer dan 7 miljoen inwoners verreweg de grootste stad van de Europese Unie. Vanaf verschillende Nederlandse luchthavens gaan meerdere vluchten per dag naar één van de 5 Londense vliegvelden. Voor veel vertrekdata kun je tickets rond de € 100,00 all-in retour vinden. Hieronder lees je enkele suggesties en tips voor een geslaagde citytrip Londen.

Vervoer in Londen

Underground

Het belangrijkste vervoersmiddel in Londen is de metro, oftewel de Underground. Vanaf elke halte vertrekken metro’s om de paar minuten, zodat je nooit lang hoeft te wachten. Op een flink aantal stations kun je overstappen op een andere lijn. Aan het loket of bij de automaat (met creditcard) kun je verschillende vervoersbewijzen kopen. Als je gedurende een dag een paar ritjes maakt, is een dagkaart – waarmee je onbeperkt kunt reizen - vaak het voordeligst. De prijs van een dagkaart hangt af van de ritafstand (het aantal zones) en het moment van reizen (in de spits zijn de dagkaarten duurder). Reken op GBP 5,00 tot 10,00 per persoon per dag. Als je op een dag maar een of twee ritten maakt, is een los kaartje goedkoper.

Sightseeing Open Dubbeldekkers

Een goed begin van een citytrip Londen is een rondje met een klassieke open dubbeldekker van Big Bus Tours. Deze sightseeing bussen rijden verschillende rondes langs alle attracties en bezienswaardigheden van Londen. Een kaartje (reken op ongeveer GBP 25,00 p.p.) geeft recht op 48 uur onbeperkt reizen met deze bussen. Als je een hele ronde blijft zitten, duurt 2 tot 3,5 uur. Tijdens de rit krijg je via een headset (gratis) informatie over de bezienswaardigheden of is er een gids aanwezig die via een microfoon informatie en anekdotes vertelt.

Op tientallen plaatsen in het centrum van Londen kun je opstappen en ook weer uitstappen. Je kunt de tickets bij de haltes kopen (er komen vanzelf verkopers naar je toe) of vooraf op Internet (bigbustours.com). Je bespaart dan 4 pond. Behalve voor de bussen geeft het ticket ook recht op een gratis boottocht over de Thames en deelname aan georganiseerde wandelingen.
Tip voor als je ter plekke een ticket wilt kopen: onderhandelen over de prijs loont…

Shoppen in Londen

Wil je shoppen tijdens je citytrip in Londen? Zorg dan voor goede schoenen, want het winkelaanbod is gigantisch. De klassieke winkelstraten van Londen zijn Oxford Street en Regent Street. Hier vind je veel flag ship stores van grote ketens, afgewisseld met warenhuizen, cafés en kleinere speciaalzaken. Bijzondere winkels zijn o.a. Hamley’s (Regent Street), de grootste speelgoedwinkel van Europa, en Lillywhites (naast metrostation Piccadilly Circus), een gigantische sportwinkel.

Warenhuizen in Londen

Londen is een stad van warenhuizen. Behalve het wereldberoemde Harrods (metro Knightsbridge) zijn Selfridges (metro Bond Street) en Fortnum & Mason (metro Picadilly Circus) een bezoekje zeker waard, al was het maar om je te vergapen aan het prachtige interieur. Harrods is zo groot, dat het niet alleen opgedeeld is in verdiepingen, maar ook nog eens per verdieping in zalen. De plattegrondjes die je binnen ontvangt, zijn er dan ook niet voor niets!

Eten en drinken in Londen

Een bekend vooroordeel over Londen is dat het een dure stad is. Dit is slechts ten dele waar; zaken als woonlasten, huurprijzen, hotelprijzen, belastingen en verkeerstoeslagen zijn inderdaad zowel voor Engelse als Nederlandse begrippen erg duur. De kosten van het dagelijkse leven vallen – vergeleken met Nederland – eigenlijk best mee. Een kopje koffie met een gebakje is ook in het centrum niet duurder dan in Amsterdam. Uit eten gaan is over het algemeen zelfs beduidend goedkoper dan in Nederland. In het centrum vind je restaurant uit alle uithoeken van de wereld, maar het populairst zijn Italiaanse, Indiase en Engelse restaurants (de traditionele pubs). In veel restaurants eet je drie gangen voor GBP 20,00 tot 25,00. Prijzen voor fris en bier zijn vergelijkbaar met Nederland, maar wijn is in Londen– ook in de supermarkt – beduidend duurder.

Olympische spelen Londen 2012

Een hele bijzondere citytrip Londen beleef je tijdens de Olympische Spelen Londen 2012.

Maak je citytrip Londen compleet

In Londen zijn er heel veel bezienswaardigheden gratis te bezichtigen. Enkele grote musea, zoals het Science Museum en het Museum of Natural History (beide ook erg leuk voor kinderen) zijn elke dag gratis toegankelijk.
Als het mooi weer is, maak dan tijdens je citytrip in Londen een wandeling door een van de grote parken. Met 8 ‘Royal Parks’ (Koninklijke Parken) is Londen een van de groenste wereldsteden. Voor dierenliefhebbers is St. James Park een aanrader. Hier leven veel bijzondere vogels, waaronder een kolonie pelikanen. Bovendien leven hier tientallen grijze eekhoors, die rustig tussen de mensen doorlopen en hopen op een stukje brood.
© 2009 - 2024 Michielonline, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een stedentrip naar LondenLonden is de grootste stad van Europa, er is daarom genoeg te beleven en te zien voor een stedentrip.
Het culturele LondenLonden, een wereldstad waar zoveel valt te beleven. Je kunt er shoppen, je kunt Buckingham Palace of The Big Ben bezoeke…
Wat te doen in Londen?Wat te doen in Londen?Wat te doen in Londen? Londen trekt elk jaar weer erg veel toeristen aan. De stad biedt dan ook ontzettend veel beziensw…
KerstShoppen in Londen; sfeervol winkelenDe feestdagen staan voor de deur en dan is het ontzettend gezellig in meerdere grote steden in de wereld. Kerstinkopen d…

Citytrip Johannesburg, een stad met veel gezichtenCitytrip Johannesburg, een stad met veel gezichtenJohannesburg in Zuid-Afrika bestaat als echte stad pas vanaf het einde van de negentiende eeuw, toen er massaal goudzoek…
São Paulo als vakantiebestemming...?São Paulo als vakantiebestemming...?Niet veel mensen zullen als eerste denken aan São Paulo als vakantiebestemming wanneer ze aan Brazilië denken en velen z…
Michielonline (80 artikelen)
Laatste update: 01-08-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.