Citytrip Johannesburg, een stad met veel gezichten

Citytrip Johannesburg, een stad met veel gezichten Johannesburg in Zuid-Afrika bestaat als echte stad pas vanaf het einde van de negentiende eeuw, toen er massaal goudzoekers naar toe trokken in de zoektocht naar rijkdom. Nu is Johannesburg een bruisende metropool, waar het ook voor de toerist goed vertoeven is. Wat kun je zoal in Johannesburg zien en doen?

De stad Johannesburg

De stad Johannesburg is gelegen in de Zuid Afrikaanse provincie Gauteng. De basis voor de stad werd gelegd in het einde van de negentiende eeuw, toen er in het gebied goud werd gevonden en velen in de ban van de goudkoorts naar deze regio trokken om er geld te gaan verdienen. Tegenwoordig is Johannesburg een belangrijk zakelijk centrum, waar ook het grootste internationale vliegveld van Zuid-Afrika is gelegen, het Oliver Thambo International Airport. Johannesburg is berucht vanwege de criminaliteit, waarvan toeristen helaas geregeld ook het doelwit zijn, dus ben alert hierop tijdens je verblijf in Johannesburg! Johannesburg heeft dus meerdere gezichten, maar dit maakt de stad juist interessant voor een bezoek. Over de attracties waaraan je een bezoek kunt brengen in en rond Johannesburg kun je hierna meer lezen.

Speciale belangstelling voor Johannesburg in 2010

2010, het jaar van het WK voetbal! Oranje speelt zijn eerste groepswedstrijd tegen Denemarken op 14 juni in het Soccer City Stadion te Johannesburg. Wanneer je de trotse bezitter bent van toegangskaartjes voor deze wedstrijd, dan kun je hier meer informatie vinden over wat je allemaal voor en na deze voetbalwedstrijd in en rond Johannesburg kunt bezichtigen en beleven.

Doe de Soweto toer

Soweto is de afkorting van South Western Township en is de bekendste township van Zuid-Afrika. De townships zijn ooit opgericht om de zwarte bevolking als het ware zo veel mogelijk afgescheiden van de blanke bevolking te houden. Soweto kwam in het jaar 1976 groot in het nieuws toen er honderden slachtoffers waren te betreuren bij een demonstratie van zwarte scholieren die gericht was tegen het toenmalige regime c.q. de apartheid. Tijdens een Soweto toer kun je ook de huizen zien waarin ooit Nelson Mandela en Aartsbisschop Tutu hebben gewoond. Bij de meeste toeristenbureaus kun je een georganiseerde Soweto toer boeken. Ga nooit alleen Soweto verkennen!

Bezoek het MuseuMAfrica in Johannesburg

In het prachtige MuseuMAfrica vind je foto’s, schilderijen en andere zaken die je veel vertellen over de ontwikkeling van Johannesburg en Zuid-Afrika vanaf 1935. Dit museum is te vinden in de fraaie markthallen die dateren uit 1913.

Een fameuze vlooienmarkt; de Rosebank Rooftop Market

Iedere zondag vindt in Johannesburg de Rosebank Rooftop Market plaats, noordelijk van het centrum. Deze vlooienmarkt is een bezoek zeker waard en biedt de ultieme kans om leuke, originele en betaalbare souvenirs te scoren om mee naar huis te nemen. Je vindt er namelijk honderden marktkraampjes met alle mogelijke curiosa, kleding en sieraden.

Combineer historie, cultuur en vermaak in Gold Reef City

Gold Reef City ligt ongeveer 15 kilometer zuidelijk van Johannesburg en biedt vermaak voor iedereen. Vermaak wordt hier overigens gecombineerd met historie en cultuur, zodat een dagje Gold Reef City ook nog leerzaam is. Hier wordt het Johannesburg ten tijde van de goudkoorts in beeld gebracht, je kunt er genieten van uitvoeringen van traditionele Zuid Afrikaanse dansen en om de spanning tot een hoogtepunt op te voeren kun je ritjes in een van de aanwezige achtbanen maken. Gold Reef City maakt overigens bij bijna alle excursiebureaus deel uit van het aanbod.

Eten, drinken en uitgaan in Johannesburg

Wanneer je in Johannesburg zelf verblijft en ook in de avonduren wat leuks wilt doen ter ontspanning, dan biedt deze stad een scala aan mogelijkheden op het gebied van eten, drinken en uitgaan. In het bijzonder voor deze activiteiten in de donkere uren geldt dat je voorzichtig moet zijn en het beste in georganiseerd groepsverband iets kunt ondernemen. Bij de vele toeristische bureautjes die in Johannesburg te vinden zijn, worden diverse avondvullende programma’s aangeboden. Vooral in de volgende wijken zijn uitgaansgelegenheden te vinden: Greenside, Melville, Newtown, Norwood en Parkhurst.

Shoppen in Johannesburg

Johannesburg biedt vele mogelijkheden om te shoppen en wanneer je op zoek bent naar glitter en glamour, designermode en exclusieve schoenen, sieraden en kleding, dan kun je in de wijken Rosebank en Sandton je slag slaan of je ogen uitkijken. Het Nederlands elftal verblijft tijdens de WK voetballen in 2010 overigens in het Hilton hotel in de wijk Sandton, noordelijk van Johannesburg.
© 2010 - 2024 Annika_schrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Toerist in Zuid-Afrika: JohannesburgJohannesburg is het zakelijk hart van Zuid-Afrika. Met haar indrukwekkende skyline is het een stad met internationale al…
Op reis naar Zuid-AfrikaZuid-Afrika is gelegen in het zuiden van Afrika, grenzend aan Namibië, Botswana, Zimbabwe, Mozambique en Swaziland. Ten…
Nadine GordimerNadine Gordimer is de eerste Zuid-Afrikaanse die een Nobelprijs voor Literatuur won. In haar werk heeft ze zich intensie…

Minicruise naar de stad York in EngelandMinicruise naar de stad York in EngelandStel je hebt een weekend over en je wilt er even tussenuit. Dan kan je ervoor kiezen om de boot te pakken naar Engeland.…
Goedkoop naar LondenGoedkoop naar LondenLonden is een ideale bestemming voor een citytrip: de Engelse hoofdstad is snel en goedkoop bereikbaar en er is genoeg t…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 123web, Pixabay
Annika_schrijft (211 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.