Tropische eilanden; Bovenwindse Genootschapseilanden

De Genootschapseilanden zijn onderdeel van Frans Polynesië een archipel in het zuiden van de Stille Oceaan. Het geheel beslaat ruim 5,5 miljoen km². Van deze oppervlakte is 3,521 km² landoppervlak. Frans Polynesië bestaat uit 6 eilandengroepen. Het klimaat is er zeer aangenaam en daardoor zeer gelieft bij toeristen. Het is er zelden onder de 23 graden.

Algemeen

Deze eilandengroep is op zich weer onder te verdelen in de Bovenwindse eilanden (Îles du Ven) en de Benedenwindse eilanden. De Bovenwindse eilanden zijn de oostelijke eilandengroep en hebben een totale oppervlakte van 1.176 km².

In 1768 werden de Genootschapseilanden ontdekt door Samuel Wallis. Hij legde beschrijvingen van de eilanden vast en noemde het hoofdeiland (Tahiti) naar George III; King George Island. Het was James Cook die de eilanden redelijk natuurgetrouw in kaart bracht. In 1843 koloniseerde Frankrijk de eilandengroep.

De Bovenwindse eilanden bestaan uit de volgende eilanden:
  • Tahiti
  • Moorea
  • Mehetia
  • Tetiaroa
  • Maiao
  • Huahine
  • Raiatea

Tahiti

Tahiti is het grootste (en dus hoofdeiland) van de Genootschapseilanden, een vulkanisch eiland met in het binnenland hoge bergen, aflopende berghellingen richting kust. De hoogste berg is de Oropiti. Een ongerepte jungle, watervallen, varens, orchideeën, rivieren, stranden, lagunes, en nog meer natuurschoon. De meeste mensen wonen langs de kuststreken, vanwege het ruige binnenland. Het eiland lijkt op een grote smaragdgroene komeet omgeven door de turkooize halo van de lagune die Tahiti omringd.

Met de auto duurt het 2 uur om helemaal om het eiland heen te rijden, de ringweg is maar 116 km lang. De totale oppervlakte van Tahiti is 1.036 km². Het wordt wel het eiland van de liefde genoemd, het is ook een ideale plaats om de huwelijksreis door te brengen. Het is er het hele jaar zonnig en warm met een gemiddelde temperatuur van 25,9° C. De regentijd duurt van december tot april.

De hoofdstad van Tahiti is Papeete, dat is tevens de hoofdstad van Frans Polynesië. Papeete is een havenstadje met ruim 130.000 inwoners, winkels, restaurants en uitgaansleven. In Papeete is het museum van Paul Gauguin te vinden. Het is een stad met witgeschilderde gebouwen en houten huizen.

Moorea

Op maar 19 km ten westen van Tahiti ligt, omgeven door een lagune, het bergachtige Moorea. Aan de noordkust liggen de baaien Baie de Cook en Baie de Opunohu. Aan de noordoostkant ligt Papeto mai, een van ´s werelds mooiste duikplekken; warm water en geen plankton, dus een goed zicht. Ook is met snorkelen genoeg van de dicht onder de wateroppervlakte groeiende koralen te zien. Een klein nadeel is de aanwezigheid van haaien, maar die komen niet in het ondiepe water.

Het vee dat leeft op Moorea is ooit meegenomen door de eerste kolonisten. Daardoor geeft een beetje nevelig weer een typisch Schots plaatje vanaf de Mount Rotui.

Het eiland is erg populair bij kunstenaars en bij de inwoners van Papeete, die ook af en toe de “drukte” willen ontsnappen. Regelmatig zijn er vanuit Papeete weekendtoeristen te vinden. Vanaf Moorea is de één na korst mogelijke vlucht, namelijk 8 minuten. Vanaf de startbaan van Moorea tot aan de landingsbaan van Tahiti. Alleen in Schotland is een kortere vlucht mogelijk, van 5 minuten.

Tetiaroa

Een atol bestaande uit 13 kleinere koraaleilandjes (een motu genoemd), deze kleine liggen als in de kristalheldere lagune (waar roggen rustig zwemmen). Het ligt 59 km noordelijk van Papeete, 20 minuten vliegen. Dit eiland heeft maar één bewoner, namelijk de zoon van de overleden acteur Marlon Brando.

Op de ongerepte eilandjes broeden onder ander fregatvogels, jan-van-gents in het kreupelhout van de struiken vol geurige witte bloemen.

Het eiland was in tot in 1904 in bezit van de koninklijke familie Pomare van Tahiti, waar zij eindeloze feesten en banketten gaven. Zij schonken het aan Johnston Walter Williams, een tandarts. In 1965 huurde Marlon Brandon het eiland voor een periode van 99 jaar. Hij was verliefd geworden op de eilanden tijdens de opnames van de film Mutiny on the Bounty.

Nu na zijn dood in 2004 is een projectontwikkelaar op het eiland aan het bouwen. Het moet een luxe ecologisch resort worden met 30 luxe villa´s. Volgens de ontwikkelaar heeft Marlon Brando voor zijn dood meegewerkt aan het project, welk de naam “The Brando” zal krijgen. Het hotel wekt zijn eigen energie op. Wordt gebouwd van natuurlijke materialen en zal vanuit zee bijna niet zichtbaar zijn.

Huahine

De twee hoofdeilanden van Huahine zijn verbonden met een brug, omringt door een lagune , koraalriffen en adembenemend mooie baaien. Volgens een legende heeft de halfgod Hiro dit eiland in twee stukken gespleten. Hij deed dit met zijn kano. Het eiland ligt 175 km noordwest van Tahiti, 30 minuten vliegen of 8 uur varen.

Het is één grote tropische tuin met een rijke plantengroei, maagdelijke witte stranden en goed verborgen kreken, ideaal om te genieten van de rust en zon. Een bezoek aan de ruïnestad Maeva, de Tempel van Orohaehae, één van de belangrijkste tempelcomplexen in Polynesiê en de heilige plaatsen waar de heiligen werden vereerd, is bijna een verplichte bezichtiging waard.

Ieder jaar wordt in oktober het startschot gegeven voor de grootste prauwwedstrijd van de Stille Oceaan. Het vertrekpunt is altijd Huahine.

Raiatea

Raiatea en Thaa zijn zustereilanden die op 192 km ten noorden van Tahiti liggen, 45 minuten vliegen of 12 uur met de boot. Het grappige is dat het eerste eiland behoort bij de Bovenwindse eilanden en het tweede bij de Benedenwindse. Ze zijn bergachtig en voorzien van een lagune en koraalriffen.

Raiatea was één van de eerste eilanden die werden bewoond door de Maori´s. In hun taal betekent Raiatea “zachte witte hemel”. Op dit eiland bevindt zich de ruïnes van Taputapuatea Marea, een belangrijke archeologische vondst in geheel Frans Polynesië. Het is bekend dat in deze ruïnes ooit koningen gekroond werden en internationale ontmoetingen plaats vonden. Nog steeds is deze plaats doordrongen van magie en ooit was het zowel politiek als religieus het centrum van Polynesië.

Het eiland heeft een dichtbegroeide jungle en een lagune vol kleurige vissen en koralen. Er is een jachthaven waar zeiljachten te huur zijn voor tochten rond een aantal andere eilanden. Op het eiland groeit een plant die nergens anders in de wereld is teruggevonden: de “Tiare Apethai”.

Lees verder

© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tropische eilanden; Frans PolynesiëTropische eilanden; Frans PolynesiëFrans Polynesië (pays d´outre-mer) is een archipel van eilanden in de Stille Zuidzee ongeveer halverwege tussen Zuid Ame…
Bora Bora – de parel van Frans-PolynesiëBora Bora – de parel van Frans-PolynesiëBora Bora wordt wel de Parel van Polynesië genoemd. Velen vinden Bora Bora het mooiste eiland van de wereld en US News n…
Tahiti, hoofdeiland van Frans PolynesiëTahiti, hoofdeiland van Frans PolynesiëTahiti is het hoofdeiland van Frans Polynesië. Het ligt middenin de Pacifische Oceaan. Op Tahiti spreekt men Frans, want…
Surfen: De dodelijkste golven ter wereldSurfen: De dodelijkste golven ter wereldSurfen is razend populair. Steeds meer mensen ontdekken deze sport. Maar surf is voor veel mensen niet alleen een sport,…

Eilanden; Howland eilandDit eiland is een onderdeel van de Verenigde Staten, die het in 1857 in bezit namen. Het is 1,6 km² groot. Vergelijkbaar…
Tropische eilanden; de Austral eilandenFrans Polynesië is een archipel in het zuiden van de Stille Oceaan, ongeveer halverwege Zuid Amerika en Australië. Het b…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 25-06-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.