Tropische eilanden; Markiezeneilanden

De Markiezeneilanden is één van de zes eilandengroepen van Frans Polynesië. Polynesië is een archipel in de zuidelijke Stille Oceaan. Het ligt vlak bij de evenaar, ongeveer 1400 km van Tahiti. De hoofdstad van de archipel is Papeete dat ligt op het eiland Tahiti. Tahiti maakt weer deel uit van de Genootschapseilanden. Van de ongeveer 15 eilandjes zijn er maar 6 bewoond.

Algemeen

Geen koraalriffen of kustvlakken, het zijn eilanden die erg onherbergzaam zijn. Bekend is dat de eilanden in vroeger tijden door meer dan 50.000 mensen bewoond werden, tegenwoordig zijn er nog in totaal 8.000 over. Deze mensen leven nog steeds op de traditionele wijze, verbouwen hun eigen voedsel en bewerken hout en steen. Geit en kreeft staat dagelijks op het voedselmenu.

Markiezeneilanden

De eilandbewoners noemen de eilanden “Te Heunua Enana”, het land van de mannen. Deze eilandengroep ligt het meest noordelijk in Polynesië, 4.000 km ten zuiden van Haïti en 1.400 km ten noordoosten van Papeete. De Markiezeneilanden (of de Marqueses) bestaan uit 15 eilanden, waarvan de volgende eilanden bewoond zijn:
  • Hiva Oa
  • Nuku Hiva
  • Tahuata
  • Ua Pou
  • Ua Huka
  • Fatu Hiva

Hiva Oa

Een ongerept eiland met een enorme aantrekkingskracht voor kunstenaars. Zo ligt Paul Gauguin op dit eiland begraven. Ook de zanger afkomstig uit België, Jacques Brel, heeft hier zijn laatste rustplaats. Op dit eiland wonen bijna 1.800 inwoners, op 500 mensen na allemaal in Atuona (de hoofdstad). Zeldzame sandalwood- en tirobomen (rozenhout) groeien op het eiland.

Een verkenningstocht per auto brengt u langs diverse overblijfselen van de oude Polynesische cultuur. Er zijn nog veel plaatsen waar ooit de goden vereerd werden, de Marae´s. In het dorpje Pua Mao met zijn 50 inwoners bestaan stress, drukte en files niet. Behalve de enkele hotels in Atuona, is er in dit kleine dorpje een pensionnetje: Marie-Antoinette waar voor weinig geld overnacht kan worden in een kamer naast de huiskamer, gescheiden door een gordijntje.

In de laatste jaren van de vorige eeuw ontdekte Amerikaanse wetenschappers dat de noni vrucht die op Hiva Oa groeit een natuurlijk verouderingsproces bevatten, een soort natuurlijke botox. Vanaf dat moment is de vraag vanuit de States groot, wat een goed inkomen voor de eilandbewoners in het laatje brengt.

Nuku Hiva

Van de Markiezeneilanden is dit het belangrijkste eiland met 2.500 inwoners, met de hoofdstad Taiohae aan de haven met zijn fort en kathedraal. Het gebergte op het eiland wordt gedomineerd door de Mount Tekao met zijn 1.224 meter hoogte. Midden op het eiland ligt het Toonvii plateau, op 800 meter hoogte.

De bezienswaardigheden van dit eiland is de Notre Dame van marquises, gebouwd van verschillende kleuren en vormen stenen. Midden in de stad staan de Tiki, de traditionele Polynesische beelden. De Hakaui vallei met de 550 meter hoge waterval.

Het eiland is 10 hotels rijk waarvan één een paradijsje van 2 Amerikanen is. Allemaal houten huisjes op palen gebouwd tegen de ruige bergen, met kamers ingericht met hout en bamboe in de traditionele stijl.

Tahuata

Slechts één kilometer van Hiva Oa ligt het kleinste bewoonde eiland, het is maar 15 km lang en is eigenlijk een maanvormig blok lava. Het heeft hoge toppen en diepe dalen met idyllische kreken.

Ua Pou

Een eiland dat ruwer en onherbergzamer is dan Nuku Hiva met dorpjes verspreid aan de rotskusten.

De bewoners van dit dorpje zijn bedreven in houtsnijwerk, de kunst is gewoon bij de houtsnijwerkers thuis te koop. Vol enthousiasme wordt hun werk uitgestald en zonder op- en aandringen krijgt de toerist de kans rustig alles te bekijken. Deze vorm van kunst is voor vele eilandbewoners de enige bron van inkomsten. Niet dat ze veel nodig hebben hier, voedsel en fruit groeit hier volop en de gezondheidszorg is gratis, wordt door de Franse staat betaald.

Ua Huka

Een maanvormig eiland van 77 km², met hordes wilde paarden die vrij in de natuur leven, en een dorre hoogvlakte. Het is met de vele broedende zeevogels één van de meest ongerepte gebieden van de gehele archipel. De berghellingen gaan vaak in wolken verborgen, hebben een prachtig uitzicht over de diepe valleien. In deze valleien staan nog veel rode Tiki beelden, verstopt tussen de varens.

De inwoners van dit eiland leven in de dorpjes Hane, Hoaktu en Vaipaee, voornamelijk van visvangst, jacht en de opbrengst van aangeplante citrusbomen. Ze zijn bedreven in houtsnijwerk en bewerken van leder, zoals prachtige zadels.

Bij de kust van Haavei zijn heel wat reuzenschildpadden te bewonderen, alsmede haaien, dolfijnen en manta´s.

Fatu Hiva

Naast een maanvormig eiland heeft de Markiezen ook een hartvormig eiland. Het is 80 km² groot en heeft overweldigende bergen. De Mont Tanaouhu is de hoogste, bijna 1.000 meter. Er zijn smalle ravijnen en diepe, moeilijk toegankelijk bergengtes. De twee baaien, Omoa en Hanavave zijn bezaaid met vreemde rotsblokken in de vorm van gesluierde vrouwen.

Er zijn genoeg archeologische overblijfselen waarmee de oude geschiedenis van het eiland en zijn oude cultuur wordt bewezen. Fatu Hiva is één grote vruchtbare tuin. Dit komt door een vruchtbare bodem en het vochtige klimaat dat er heerst. Citrusbomen vol met zoete, sappige vruchten. Bomen met kokosnoten vol met stevig en voedzaam vruchtvlees. Bananen in overvloed.

Lees verder

© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eilanden; BakereilandEilanden; BakereilandIn de noordelijke Stille Oceaan, halverwege Hawaï en Australië ligt het onbewoonde Bakereiland. Het is 1,4 km² groot en…
Bora Bora – de parel van Frans-PolynesiëBora Bora – de parel van Frans-PolynesiëBora Bora wordt wel de Parel van Polynesië genoemd. Velen vinden Bora Bora het mooiste eiland van de wereld en US News n…
Bora Bora: exclusief, tropisch eilandBora Bora is een vulkanisch eiland in de Stille oceaan dat omringd is door een turquoise lagune. Om het eiland loopt een…
Weetjes over landenHieronder staan een aantal leuke weetjes (en het zo leuke weetjes) over verschillende landen. Bijvoorbeeld wat zijn de k…

Eilanden; Howland eilandDit eiland is een onderdeel van de Verenigde Staten, die het in 1857 in bezit namen. Het is 1,6 km² groot. Vergelijkbaar…
Tropische eilanden; de Austral eilandenFrans Polynesië is een archipel in het zuiden van de Stille Oceaan, ongeveer halverwege Zuid Amerika en Australië. Het b…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 25-06-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.