Tropische eilanden; Tuamotu eilanden
De 118 eilanden in de zuidelijke Stille Oceaan vormen tezamen Frans Polynesië. Van deze eilanden zijn er maar 67 bewoond. De archipel is onderverdeeld in zes groepen. Eén hiervan zijn de Tuamotu eilanden, vulkanische atollen. Het gebied waar deze eilanden bestrijkt een gebied van 1800 x 900 km. Alle eilanden samen zijn ongeveer 885 vierkante km.
Algemeen
Een hele grote groep eilanden, zeker 118 stuks, in de zuidelijke Stille Oceaan vormen Frans Polynesië. Van deze eilanden zijn er maar 67 bewoond. De archipel is onderverdeeld in zes groepen en één ervan zijn de Tuamotu eilanden.
De Tuomotu (tua = veel en motu = eilandje) eilanden bestaan uit een groep van ruim 70 eilanden, koraalatollen met palmen, ontstaan uit ondergrondse vulkaanuitbarstingen, met de bijnaam “Dangerous islands”. Het landoppervlakte is ongeveer 885 km² met 15.000 inwoners. Bijna alle eilandjes hebben een lagune omringd door een rif en liggen bijna geheel onder water en een enkel eiland heeft een opening in het rif om het eiland binnen te kunnen varen. De eilanden zijn bekend om hun zwarte parelkwekerijen.
In de wateren rondom deze eilanden zijn niet alleen kleurrijke vissen te vinden, maar ook dolfijnen, haaien en walvissen.
Enkele van de eilanden van deze eilandengroep zijn :
- Arutua
- Takaroa en Takapoto
- Ahe
- Manihi
- Tikehau
- Rangiroa
Arutua
Dit is een perfect ringvormig koraalatol aan een schitterende lagune van 30 km doorsnee. Vele vis en parelkwekerijen zijn hier te vinden. De meeste bewoners leven in het dorpje Rautini. In de avond is er voor de toerist de traditionele zang en dan, alsmede het vertellen van de verhalen over de oude goden en helden, de geest van haaien en vissen, schipbreukelingen, wrakken en natuurlijk de liefde.
De tweelingeilandjes Takaroa en Takapoto
Ze liggen ongeveer 10 km uit elkaar, Takaroa met 24 km lengte en een doorgang het eiland op. Hier leeft de bevolking, die weinig toeristen ontvangt, nog heel nederig en traditioneel. Takapoto is 16 km lang en heeft geen doorgang het eiland op. Via kleine sloepen wordt het rif overgestoken.
Beide eilanden zijn, net als zoveel eilanden hier in de omgeving, voorzien van prachtige lagunes en een vriendelijke bevolking.
Ahe
Een piepklein buureilandje van Manihi zonder hotels of luchthaven. De lagune staat bekent om zijn broosheid van de koraalriffen. In de wateren rondom dit eiland leven diverse soorten haaien, zoals de grijze, nursehaaien, hamerhaaien. Ook zijn hier manta´s, luipaardroggen, zeeschildpadden en vele soorten vissen te vinden (onder andere barracuda´s).
De bevolking leeft voornamelijk van de visvangst en plukken van de kokosnoten.
Manihi
Een eilandje 250 km ten oosten van Rangiroa, in de lagune de wereldberoemde kwekerijen van de kostbare zwarte parels. Er wonen maar 700 mensen op het eiland, maar er is wel een hotel te vinden. In een uithoek van de wereld, met witte stranden en turkooisblauwe wateren, voorzien van vele soorten vissen en diverse soorten haaien. Hierdoor komen duikers van overal om deze schitterende kleurenpracht te bewonderen.
Tikehau
Op 30 km ten westen van Rangiroa ligt dit eilandje, met aan zijn zuidzijde het belangrijkste plaatse Taherrahera. Het is een bijna perfect cirkelvormig eiland met een straal van 13 km en een landoppervlakte van 20 km². Het was Otto van Kotzebue (uit Rusland) die het eiland bijna 200 jaar geleden ontdekte.
Een eiland met roze tot parelwitte stranden en natuurlijk ook een turkooisblauwe lagune. Ook hier een heel scale van vissoorten(ook haaien) en planten (bougainvillea´s en hibiscus). Op de kleine motu´s rondom dit eiland verblijven diverse kolonie´s vogels zoals de jan-van-gent, fregatvogels, kuifsternen en blauwe noddy´s.
Rangiroa
Het grootste eiland van de Tuamotu eilanden met een lengte van ongeveer 68 km en een breedte van 23 km. De Haitiaanse betekenis van Rangiroa is “Grote Hemel”. De belangrijkste trekpleister van dit eiland is het onderwaterleven in de lagune.
Op dit eiland wordt onder de naam “Vin de Tahiti” wijn geproduceerd, waarvan er al minstens 50.000 flessen geproduceerd zijn.
Lees verder