Tropische eilanden; Benedenwindse Genootschapseilanden

Tropische eilanden; Benedenwindse Genootschapseilanden De Genootschapseilanden zijn onderdeel van Frans Polynesië een archipel in het zuiden van de Stille Oceaan. Het geheel beslaat ruim 5,5 miljoen km². Van deze oppervlakte is 3,521 km² landoppervlak. Frans Polynesië bestaat uit 6 eilandengroepen. Er wonen ongeveer 35.000 mensen op de eilanden. De meeste inwoners leven van het toerisme.

Algemeen

Deze eilandengroep is op zich weer onder te verdelen in de Bovenwindse eilanden en de Benedenwindse eilanden (Îles Sous-le-Vent). De Benedenwindse eilanden zijn de westelijke eilandengroep. Bij de Benedenwindse eilanden steken alleen de atollen boven de golven uit, omgeven door koraalrif met oneindig uitgestrekte stranden. De oogverblindende lagunes in de binnenlanden hebben alle kleuren van jadegroen tot turkooisblauw.

Net als bijna alle andere eilanden in Frans Polynesië bestaan ook de Genootschapseilanden uit gesteentes (zoals trachtiet, doleriet en basalt) en zijn bergachtig vanwege hun vulkanische oorsprong.

De Benedenwindse eilanden bestaan uit de volgende eilanden:
  • Huahine
  • Raiatea
  • Tahaa
  • Bora Bora
  • Maupiti
  • Tupai
  • Mopelia
  • Scilly
  • Motu One

Huahine

De twee hoofdeilanden van Huahine zijn verbonden met een brug, omringt door een lagune , koraalriffen en adembenemend mooie baaien. Volgens een legende heeft de halfgod Hiro dit eiland in twee stukken gespleten. Hij deed dit met zijn kano. Het eiland ligt 175 km noordwest van Tahiti, 30 minuten vliegen of 8 uur varen.

Het is één grote tropische tuin met een rijke plantengroei, maagdelijke witte stranden en goed verborgen kreken, ideaal om te genieten van de rust en zon. Een bezoek aan de ruïnestad Maeva, de Tempel van Orohaehae, één van de belangrijkste tempelcomplexen in Polynesiê en de heilige plaatsen waar de heiligen werden vereerd, is bijna een verplichte bezichtiging waard.

Ieder jaar wordt in oktober het startschot gegeven voor de grootste prauwwedstrijd van de Stille Oceaan. Het vertrekpunt is altijd Huahine.

Raiatea

Raiatea en Thaa zijn zustereilanden die op 192 km ten noorden van Tahiti liggen, 45 minuten vliegen of 12 uur met de boot. Het grappige is dat het eerste eiland behoort bij de Bovenwindse eilanden en het tweede bij de Benedenwindse. Ze zijn bergachtig en voorzien van een lagune en koraalriffen.

Raiatea was één van de eerste eilanden die werden bewoond door de Maori´s. In hun taal betekent Raiatea “zachte witte hemel”. Op dit eiland bevindt zich de ruïnes van Taputapuatea Marea, een belangrijke archeologische vondst in geheel Frans Polynesië. Het is bekend dat in deze ruïnes ooit koningen gekroond werden en internationale ontmoetingen plaats vonden. Nog steeds is deze plaats doordrongen van magie en ooit was het zowel politie als religieus het centrum van Polynesië.

Het eiland heeft een dichtbegroeide jungle en een lagune vol kleurige vissen en koralen. Er is een jachthaven waar zeiljachten te huur zijn voor tochten rond een aantal andere eilanden. Op het eiland groeit een plant die nergens anders in de wereld is teruggevonden: de “Tiare Apethai”.

Toerisme is een zeer belangrijke drijfveer van de economie. Bestuurlijk vormen de Benedenwindse Eilanden één van de vijf bestuurlijke gebieden van Frans-Polynesië. Geografisch is het één van de 6 electorale districten van Frans-Polynesië.

Tahaa

Als zustereiland van Raiatea ligt het natuurlijk in dezelfde lagune en heeft de charme en het typische karakter van het traditionele Polynesië weten te bewaren. Het is hier goed luieren of wandelen. Een ongerept eiland met mooie planten en kleurrijke bloemen omgeven door schitterende lagunes.

De lagunes bieden een uitstekende gelegenheid tot snorkelen tussen de murenen, grijze haaien, vissen, krabben en natuurlijk de kleurrijke koralen.

Bora Bora

Het eiland lig 264 km noordwest van Tahiti. In het Tahitiaanse taal betekend Bora Bora “eerstgeborenen”. Volgens James Cook was het “de parel van de Pacific”. De Mount Pahia en Mount Otemanu, beide groene vulkaanpieken, steken fel af tegen de lagune. De motu´s zijn voorzien van witte stranden.

In de Tweede Wereldoorlog is nooit gevochten op of om het eiland, het was voor de geallieerden een belangrijk bastion. Veel Amerikaanse soldaten passeerden destijds het eiland, naar Zuidoost Azië.

Niet alleen Tetiaroa is ooit het toneel geweest van filmopnames, ook Bora Bora heeft als locatie voor een film gefungeerd. Hier werd namelijk de uit 1977 daterende film Hurricane opgenomen.

Maupiti

Dit eiland is de kleinste van de archipel en ligt 40 km noordwest van Bora Bora, er komen zelden toeristen. Het eiland heeft vijf motu´s (koraaleilanden) elk met zijn parelwitte zandstranden en net als Bora Bora (die al de grote zus wordt gezien) een grote berg midden op het eiland.

In de Vaita vallei ligt de legendarische prauw van de god Hiro. In het dorp Vaiea zijn grotten te vinden waar grote kolonies zeevogels hun intrek in hebben genomen.

Uiteraard hier ook weer roggen, manta´s, veelkleurige vissen en prachtige koralen in de lagunes rondom het eiland.

Lees verder

© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bora Bora – de parel van Frans-PolynesiëBora Bora – de parel van Frans-PolynesiëBora Bora wordt wel de Parel van Polynesië genoemd. Velen vinden Bora Bora het mooiste eiland van de wereld en US News n…
Bora Bora: exclusief, tropisch eilandBora Bora is een vulkanisch eiland in de Stille oceaan dat omringd is door een turquoise lagune. Om het eiland loopt een…
Surfen: De dodelijkste golven ter wereldSurfen: De dodelijkste golven ter wereldSurfen is razend populair. Steeds meer mensen ontdekken deze sport. Maar surf is voor veel mensen niet alleen een sport,…

Eilanden; Howland eilandDit eiland is een onderdeel van de Verenigde Staten, die het in 1857 in bezit namen. Het is 1,6 km² groot. Vergelijkbaar…
Tropische eilanden; MarkiezeneilandenDe Markiezeneilanden is één van de zes eilandengroepen van Frans Polynesië. Polynesië is een archipel in de zuidelijke S…
Bronnen en referenties
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 25-06-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.