Tahiti, hoofdeiland van Frans Polynesië

Tahiti, hoofdeiland van Frans Polynesië Tahiti is het hoofdeiland van Frans Polynesië. Het ligt middenin de Pacifische Oceaan. Op Tahiti spreekt men Frans, want het is een onderdeel van Frans Polynesië, het overzeese rijksdeel van Frankrijk. In tegenstelling tot andere Franse gebieden is de euro hier niet het meest gehanteerde betaalmiddel. Je betaalt hier met een Polynesische Frank die al jaren de vaste wisselkoers heeft van ongeveer 119 frank per euro. Dat leidt overigens tot een vreemde situatie; alles is ontzettend duur op Tahiti. Men kweekt er ananassen maar die kosten omgerekend in 2015 maar liefst 7 euro 50 terwijl je ze in Nederland kunt kopen tussen de één en vier euro. Uiteraard moeten in Nederland ananassen worden ingevlogen of per schip worden geïmporteerd. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Kaart Tahiti / Bron: PNLL, Wikimedia Commons (Publiek domein)Kaart Tahiti / Bron: PNLL, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Inhoud:


Op Tahiti komen

In principe kun je met een eigen, zeewaardig zeiljacht of catamaran Tahiti bereiken. Er zijn waarschijnlijk meer mensen die Tahiti aandoen tijdens een luxe-cruise. Verreweg de meeste mensen zullen aankomen in Tahiti vanuit de lucht. Er landen vliegtuigen vanuit Hawaii, Los Angeles en Auckland in Tahiti. Kleinere luchthavens waar vanuit je Tahiti kunt bereiken zijn Rarotonga, het hoofdeiland van de Cook-eilanden en Rapanui ofwel Paaseiland.

Vijf archipels in Frans Polynesië

Frans Polynesië bestaat uit vijf verschillende archipels die onderling weer zijn opgedeeld in vele eilanden waarvan de meesten worden omringd door nog meer kleinere eilandjes of motu´s. De vijf archipels zijn:
 1. De genootschapseilanden (of de sociëteitseilanden),
 2. De Tuamotu,
 3. De Marquesas of de Markiezeneilanden,
 4. De Gambier-archipel en
 5. De Australen.
De Australen liggen het meest zuidelijk en de Marquesas het meest noordelijk. Met de Aranui, eeen half vrachtschip half cruiseschip, kun je diverse eilanden van de Marquesas en Tuamotu bezoeken gedurende een reis van twee weken.

Onafhankelijk Frans Polynesië?

Het nationaal volkslied van Tahiti is ´Long Live Tahiti Nui´ en bestaat sinds 1993. Tahiti Nui betekent ´Groot Tahiti´. Er zijn twee vulkanische eilanden aan elkaar gegroeid die samen Tahiti maken. Het grootste vulkanische eiland heet ´Tahiti Nui´. Er is een kleine afscheidingsbeweging actief in Frans Polynesië. 20% van de bewoners van Tahiti wil anno 2015 dat hun land weer onafhankelijk wordt, net zoals vlak voor 1900. De onafhankelijkheidsbeweging was een stuk groter toen Frankrijk nog atoomproeven hield op het Polynesische eiland Mururoa, waar de natuur voorgoed verpest is. Frans Polynesië staat op de lijst van landen van de VN die in aanmerking komen voor onafhankelijkheid. Op deze lijst zouden volgens de dekolonisatiealliantie ook Rapanui, de Molukken, Hawaii en West-Papua moeten staan, stuk voor stuk gekoloniseerde gebieden waar meer mensen zich opwerpen voor onafhankelijkheid dan in Frans Polynesië.

Waarom willen Tahitianen Frans blijven?

De reden dat veel Tahitianen bij Frankrijk willen blijven is dat Frankrijk veel geld stopt in Frans Polynesië. Er is veel armoede daarom hebben de Franse autoriteiten besloten om het voor iedereen mogelijk te maken om een lening af te sluiten bij een bank voor het bezit van een auto van 40.000 euro. De auto blijft de eerste vijf jaar in handen van de bank. Men betaalt niet de gebruikelijke belasting van 28% die op auto´s is vast gelegd. Veel Tahitianen vrezen dat door het wegvallen van dit soort regelingen er minder welvaart zou komen. Aan de andere kant worden de Tahitianen gedwongen dure benzine en elektriciteit te kopen. Als men een elektrische auto had en wat zonnepanelen zou men veel voordeliger kunnen leven. Op eilanden van Frans Polynesië is het uitstekend elektrisch rijden omdat het grootste eiland, Tahiti een omtrek van 60 kilometer heeft waardoor er geen problemen zijn met de actieradius van een elektrische auto. Helaas is deze elektrische auto totaal afwezig op Tahiti.

Economie van Frans Polynesië

Met de economie van Frans Polynesië gaat het niet erg best. Toerisme is de belangrijkste inkomstenbron. In 2001 kreeg men nog 250.000 bezoekers elk jaar maar in 2014 is dit aantal terug gezakt tot 160.000. De enige reden dat hotels kunnen blijven bestaan is dat de prijzen erg hoog zijn. In een hotel met 40 kamers hoeven er slechts vijf kamers bezet te zijn om al een lichte winst te maken. In de toekomst hoopt de Franse regering de visgronden rond Frans Polynesië te kunnen uitputten, maar de lokale Frans Polynesiërs zijn niet erg blij met dat idee. Als Frankrijk dit idee zou doordrukken zou er waarschijnlijk weer meer steun komen voor onafhankelijkheid.

Waikiki op Tahiti

Recent heeft de Nationale Assemblée van Tahiti ermee ingestemd om een groot deel van Tahiti om te toveren tot een groot strand a la Waikiki in Hawaii. De Amerikanen hebben een plan opgesteld waar in principe mee is ingestemd, vol met luxueuze hotels, zwembaden en restaurants. De meeste bewoners van Tahiti zouden het jammer vinden als hun eiland gaat lijken op een doorsnee westerse badplaats. Er is ook een Chinees plan om een soort Waikiki aan te leggen. In tegenstelling tot de Amerikanen hebben de Chinezen ook al gelijk financierders geregeld. Maar het Chinese plan bestaat uit te veel hoge flatgebouwen, zo vinden de Tahitianen. Momenteel probeert de regering van Tahiti de Chinese investeerders warm te laten lopen voor het Amerikaanse Waikiki-plan.

Tahiti in de 18e eeuw / Bron: William Hodges, Wikimedia Commons (Publiek domein)Tahiti in de 18e eeuw / Bron: William Hodges, Wikimedia Commons (Publiek domein)

De haven van Papeete

Papeete is de hoofdstad van Tahiti. Daar is zeker het één en ander te doen. De bijna 200.000 mensen die op het eiland Tahiti leven, wonen merendeels in Papeete. De haven van Tahiti is de mooiste plek van de stad. Het is een groot plein dat direct aan de kade is gelegen waar grote cruiseschepen aanleggen. Overdag kan het er vrij heet zijn op dit plein. Zoals in veel tropische landen wordt er vooral ´s morgens en ´s avonds geleefd in Tahiti. Na 18.00 komen er enkele tientallen wagens het havenplein oprijden die maaltijden verzorgen. Er zijn vooral Chinese en Vietnamese mobiele restaurants. Daarnaast kun je er prima een wafel, pannenkoek, ijsje of kopje koffie kopen. Verder is Les Trois Brasseurs een populaire uitgaansgelegenheid. Hier zitten soms honderden mensen op een terras, vooral als er een live band speelt. Wil je iets gedistingeerder op een terras zitten, dan kun je naar de Retro gaan, op 10 minuten loopafstand van Les Trois Brasseurs, eveneens gelegen aan de haven. Daar kun je vooral lekker eten en naarmate het later wordt en het verkeer wat rustiger, genieten van een nachtelijk uitzicht over het havengebied.

Traditioneel optreden

Of je nu voor je werk of vakantie in Frans Polynesië bent, je kunt niet naar Tahiti gaan zonder een lokaal traditioneel optreden gezien te hebben. De Tahitiaanse dansstijl is wereldberoemd en weet vanaf de eerste zeevaarders tot vandaag de dag vele westerlingen te beroeren. Er zijn verschillende plekken waar je traditionele optredens kunt zien. Een bekende plek is hotel Meridien waar elke vrijdag Tahiti Ora speelt. Op dezelfde avond wordt er ook een mooi optreden uitgevoerd in Tahiti Intercontinental.

Safari

Op Tahiti kun je bij verschillende bedrijven een safari met een jeep doen. Je kan naar de vulkaankrater toe rijden waar vandaan het eiland Tahiti ooit is ontstaan. Er zijn mooie valleien en watervallen om te bekijken. Tahiti is niet erg groot; de rondweg rond het eiland is minder dan 60 kilometer lang. Maar het binnenland is moeilijk bereikbaar vanwege het ruwe en geprononceerde terrein; vandaar dat je makkelijk een hele dag zoet kan zijn met een safari. Het is ook mogelijk om een halve dag op safari te gaan.
© 2015 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tropische eilanden; Frans PolynesiëTropische eilanden; Frans PolynesiëFrans Polynesië (pays d´outre-mer) is een archipel van eilanden in de Stille Zuidzee ongeveer halverwege tussen Zuid Ame…
Bora Bora – de parel van Frans-PolynesiëBora Bora – de parel van Frans-PolynesiëBora Bora wordt wel de Parel van Polynesië genoemd. Velen vinden Bora Bora het mooiste eiland van de wereld en US News n…
Papeete, de hoofdstad van TahitiPapeete is één van de de grootste steden in de Pacifische oceaan. Je kunt er de kolonialistische architectuur bewonderen…
Tropische eilanden; Bovenwindse GenootschapseilandenDe Genootschapseilanden zijn onderdeel van Frans Polynesië een archipel in het zuiden van de Stille Oceaan. Het geheel b…
Wat te doen op AitutakiAitutaki is misschien wel het mooiste Cook-eiland. Je kunt er in peperdure hotels logeren zoals de Pacific Resort of het…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
 • Tahiti Beach press, februari 2015
 • 5 Bezoeken aan Frans Polynesië van de auteur van dit artikel
 • Interviews met diverse bewoners van Frans Polynesië
 • Foto´s: wikimedia commons
 • Afbeelding bron 1: PNLL, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 2: William Hodges, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 17-03-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.