Wat te doen op Aitutaki

Aitutaki is misschien wel het mooiste Cook-eiland. Je kunt er in peperdure hotels logeren zoals de Pacific Resort of het luxueuze Aitutaki Beach Lagoon Resort, wat op een klein apart eilandje genaamd Akitua ligt, welke enkel in beslag wordt genomen door het hotel. Er zijn ook goedkopere hotels zoals de Boat Shed en Josie´s Lodge, als je je geld wat economischer wilt uitgeven. Op Aitutaki is er altijd wat te doen maar er zijn geen stoplichten (zoals in Almelo).
Satellietfoto Aitutaki / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Satellietfoto Aitutaki / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Inhoud:


Vanuit het vliegtuig

Vanuit het vliegtuigje waarmee je aankomt op Aitutaki kun je al iets moois beleven. Van bovenaf heb je een schitterend uitzicht op de lagune van Aitutaki. Volgens velen is dit in ieder geval de mooiste lagune van alle Cook-eilanden en waarschijnlijk de mooiste lagune ter wereld. Maak een onvergetelijke foto door het vliegtuigraampje, misschien wel de mooiste foto die je op deze manier ooit zult maken. Het is raadzaam om een stoel achterin het vliegtuigje te reserveren omdat anders de vleugels in de weg zitten voor een mooie foto. Helemaal voorin of op de tweede of derde rij, kun je eventueel ook nog een aardige foto maken.

Snorkelcruise

Eenmaal op Aitutaki is het een absolute must om te snorkelen. Nu is het echter zo dat de meeste goede snorkelplekken in de lagune niet dichtbij het hoofdeiland liggen. Daarom moet je een boot-cruise van een hele of halve dag doen. Bij de meeste cruises ga je naar mooie snorkelplekken en naar one-foot-eiland, een motu van Aitutaki. Kleine eilandjes in een lagune in de Pacifische Oceaan worden motu´s genoemd.

Danseres uit Aitutaki / Bron: Lestat, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Danseres uit Aitutaki / Bron: Lestat, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Traditionele dansshow

Een van de leukste traditionele shows vind je in Samade, een tent aan het strand waar elke dinsdagavond een Island Night is. Een Island Night houdt in dat je een driegangenmenu krijgt en wordt getrakteerd op een traditionele dansshows. Overigens zijn de beste danseressen van Aitutaki van het eiland weggekaapt door rijke mannen. De vrouwen van Aitutaki zijn zo mooi dat als ze dansen ze menig man in vervoering brengen. Vooral wanneer de dansgroepen van Aitutaki een tour maken elders in de wereld, is er een kans dat deze danseressen, doorgaans van arme afkomst, zwichten voor rijke mannen die veel dollars kunnen neerleggen en een plezant leven aan de vrouw beloven in landen zoals de V.S.

Vuurdansshow

Elke maandagavond is er in de Aitutaki Lagoon Resort een Vuurdansshow. Deze show wordt gehouden door een dansgroep die allerlei dansen uitvoert waarbij men een houten stok vasthoudt die aan beide uiteinden in brand staat. Alleen mannen voeren de vuurdans uit; het is een teken van moed. De vuurdansen worden afgewisseld met sensueel dansende vrouwen gehuld in een bontgekleurde lap, een bloemenslinger en een BH van kokosnootdoppen.

Zingen in de kerk

De kerk in Aitutaki is beroemd om zijn mooie gezangen. De mannen en de vrouwen zingen er afwisselend. Enig probleem is dat de dienst erg vroeg begint, namelijk om 10.00 uur, waardoor mensen die houden van rustig uitslapen tijdens hun vakantie nooit de kerk kunnen bezoeken.

Crabrace

Een bescheiden, lokale gokmogelijkheid is het gokken op races met heremietkreeften. Heremietkreeften zijn kreeften die een slakkenhuis opzoeken om meer beschermd door het leven te gaan. Op de kreeften wordt een nummer geschreven. Je kiest een nummer uit en legt een geldbedrag in. Alle heremietkreeften worden in een emmer gestopt. Op het moment supreme zet men een streep ergens op het strand en keert men een paar meter van de streep de emmer om. Vervolgens wacht men totdat een van de kreeften de streep oversteekt; de eerste die die doet heeft gewonnen. De mensen die op deze kreeft hebben ingezet, krijgen de hele pot met geld. Tip: zet in op een kleine heremietkreeft; die zijn vaak sneller en beweeglijker dan de grote heremietkreeften.

Fietsen

Als je wilt fietsen op Aitutaki, houdt er dan rekening mee dat het tussen 11.00 ´s morgens en 16.00 uur ´s middags te heet is om te fietsen. De meeste lokale bewoners fietsen niet omdat het doorgaans te heet is; de scooter is het meest gangbare vervoermiddel, niet alleen op Aitutaki maar op de meeste Cook-eilanden. Onderweg is het een goed idee om iedereen die je tegenkomt te groeten. De Aitutakianen groeten je hartelijk terug.

Doe een eilandtour

Je kunt ervoor gaan om een Island tour te doen. Tijdens deze Island tour kun kennis maken met je verschillende aspecten van het leven op een Cook-eiland. Je krijgt groenteplantages te zien met bijvoorbeeld tarot en cassave. Ook word je naar een marae gebracht, een megalithische plek. Hier verzamelden de strijders van Aitutaki zich in vroegere dagen. Daarnaast is er een speciale plek waar de jongens mannen werden; hier werd men besneden. Bovendien word je gebracht naar een uitkijkpunt. Hier kun je prachtig over de lagune uitkijken.

Weef gebruiksvoorwerpen van palmblad

Bij veel hotels kun je allerlei activiteiten doen die er worden georganiseerd, maar je kunt ook zelf een kano gebruiken of een duikbril, flippers en snorkel lenen. Bij sommige hotels leer je om zelf dingen te maken van palmbladeren; dat is leuk om te doen omdat je op deze wijze traditionele gebruiksvoorwerpen maakt zoals een hoed, fruitschaal en waaier.
© 2015 - 2020 Tom008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Aitutaki, het mooiste Cook-eilandAitutaki is een fantastisch mooi, tropisch eiland. Hier kun je een bijzonder relaxte vakantie genieten voorzien van alle…
10 dingen om te doen op RarotongaRarotonga is het hoofdeiland van de Cook-eilanden, gelegen in de Pacifische Oceaan of Stille Oceaan. Het was altijd een…
Pacific Resort op de CookeilandenThe Pacific Resort is één van de mooiste en meest luxueuze hotels van de Cookeilanden. Er zijn drie verschillende locati…
De Cook-eilandenDe Cook-eilanden vormen een deel van Polynesië waaronder ook Samoa, Tonga, Wallis en Futuna, Frans Polynesië, Hawaii en…

Tahiti, hoofdeiland van Frans PolynesiëTahiti, hoofdeiland van Frans PolynesiëTahiti is het hoofdeiland van Frans Polynesië. Het ligt middenin de Pacifische Oceaan. Op Tahiti spreekt men Frans, want…
10 dingen om te doen op AtiuAtiu is een leuk, klein, vijfhoekig uit de zee gerezen koraaleiland dat behoort tot de Cook-eilanden. Er wonen in 2015 m…
Bronnen en referenties
  • 5 bezoeken aan Aituaki tussen 2002 en 2015
  • Interviews met diverse bewoners vab Aitutaki
  • Foto danseres: "43. TKB - Rino z Aitutaki - Wyspy Cooka 05" by Lestat (Jan Mehlich) - Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons
  • Satellietfoto: publiek domein
  • Foto bloem: Thomas Dijkman
  • Afbeelding bron 1: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
  • Afbeelding bron 2: Lestat, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Reageer op het artikel "Wat te doen op Aitutaki"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tom008
Gepubliceerd: 17-03-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 7
Schrijf mee!