10 dingen om te doen op Rarotonga

Rarotonga is het hoofdeiland van de Cookeilanden, gelegen in de Pacifische Oceaan of Stille Oceaan. Het was altijd een onderdeel van Nieuw-Zeeland maar het is nu officieel autonoom, hoewel het nog steeds onder de soevereiniteit van Nieuw-Zeeland en het Gemenebest valt. In de praktijk heeft het een sterke band met Nieuw-Zeeland, zo bestaat er een monetaire unie, wat inhoudt dat de Cook Island dollar en de Nieuw-Zeeland dollar onderling uitwisselbaar zijn. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Rarotonga, het hoofdeiland der Cookeilanden is een klein eiland. De strandweg rondom het eiland is slechts 32 kilometer lang. Er wonen anno 2015 rond de 17.000 mensen in Rarotonga. De geschiedenis van de bewoning van dit eiland is onduidelijk. Volgens sommige historici zijn er bewijzen dat men hier in de prehistorie heeft gewoond. Volgens anderen werd Rarotonga rond 700 na Christus bewoond door Polynesiërs uit het relatief nabij gelegen Tonga. Het is een magistrale plek; altijd tropisch warm, een koele zeebries en een heerlijke zee om in af te koelen. Steeds vaker gaan mensen op huwelijksreis naar dit idyllische eiland.

1. De markt

Een absolute must is het om de markt op zaterdagochtend in Avarua te bezoeken met een ruime verscheidenheid in aanbod; van warm voedsel, tot fruit, kleding, zonnebrillen en sieraden. Deze markt wordt vooral opgesierd door leuke traditionele optredens in Polynesische stijl. Daarnaast kun je op de markt traditionele sieraden kopen van parels. Als je niet zoveel geld hebt kun je kiezen voor zoetwaterparels; ook daar zijn allerlei armbanden en kettingen van te koop en een leek kan ze niet onderscheiden van de als echt beschouwde, peperdure zoutwaterparels. Ook is het lekker om bijzondere vruchten te kopen zoals de zuurzak. Passievruchten zijn ook relatief goedkoop op deze markt. Als je een traditionele ukelele wilt kopen dan is deze markt zeer geschikt voor jou. Voor de optredens is het belangrijk om voor 10.00 uur te arriveren.

2. Met de bus gaan

Het klinkt misschien raar want hoe kan met de bus gaan nu iets speciaals zijn om te doen? Op Rarotonga ligt een grote weg die het hele eiland rondom bestrijkt. Deze weg is 32 kilometer lang. Als je van je hotel naar het stadje gaat met de bus heb je al een grote toeristische route afgelegd. De bus rijdt kloksgewijs en tegen de klok in. Beide richtingen zijn even duur; de afstand die je met de bus aflegt, heeft geen invloed op de prijs.

3. Snorkelen

Vele hotels stellen gratis snorkeluitrusting ter beschikking. Vanaf vrijwel iedere plek aan het strand kun je prima snorkelen in Rarotonga. Om echt bijzondere vissen en koraal te zien is het aanbevelenswaardig om helemaal naar het rif te zwemmen. Dat is echter wel een beetje ver. Als je de eerste keer gaat snorkelen kun je het het beste even uitproberen en de dichterbij gelegen koraalstukken bekijken. Als je daarna denkt dat je het aandurft kun je richting het rif zwemmen. Het rif moet je echter nooit oversteken want dan kom je in de buitenzee terecht, buiten de lagune die rondom Rarotonga ligt. Eenmaal in de buitenzee is de kans erg klein dat je terug komt.

4. Kanoën

Vrijwel ieder hotel stelt kano´s ter beschikking voor hun gasten. In de kano kun je heerlijk genieten van het uitzicht. Soms vliegen er vogels laag over. Als het water relatief stil is, kun je de vissen bij het koraal zien zwemmen.

5. Show Pacific Resort

Het Pacific Resort is één van de grootste hotels op Rarotonga. Toch is het er heel gemoedelijk. ´s Avonds kun je eten op het strand. Een paar avonden in de week heeft men een liveshow. Dat is waarschijnlijk de beste liveshow van Rarotonga. Je kunt hier genieten van een optreden van traditionele Cookeilanders ofwel Maori´s met zang en dans.

6. Wandeling

Er worden onder begeleiding van een gids wandelingen georganiseerd. Tijdens de wandeling krijg je uitleg over medicinale planten. Je kunt een wandeling dwars over het eiland doen. Deze wandeling is alleen geschikt voor ervaren wandelaars. Het kan onderweg glad en modderig zijn. Omdat er vrijwel altijd wolken hangen in de heuvels van Rarotonga, kan het er regenen, terwijl het op het lage gedeelte aan het strand gewoon droog blijft.

7. Fietstocht

Er worden fietstochten gehouden op verschillende niveaus, ervaren, gemiddeld en beginneling. Men komt je ophalen van je hotel en een lunch is inbegrepen. Storytellers is een bedrijf wat allerlei verhalen vertelt. Je kunt er drie soorten tours doen, één voor beginners, een voor gevorderden en één voor experts. De beginnerstour vindt alleen plaats op de weg. De gevorderdentour vindt zowel op de weg als offroad plaats. En de experttour is vooral een offroad-tour. Je kunt ook zelf een fiets huren en op de bonnefooi met behulp van een kaart de weg vinden. Neem dan vooral veel water en wat proviand mee.

8. Eten

Er zijn verschillende prima restaurants waar je kunt eten. Maar als je van echt lekker eten houdt, is het slim om naar de Tamarind House, The Flame Tree of The Little Polynesian te gaan. Deze restaurants behoren tot de betere. Bij ieder van deze restaurants kun je over de zee uitkijken. Eerder werd al genoemd dat je lekker kunt eten bij Pacific Resort maar het nadeel aan dit restaurant is dat je in een tent op het strand zit. Bij de andere restaurants kun je heerlijk over de lagune, het rif en de zee uitkijken en het eten is er erg goed.

9. Lokale mensen ontmoeten

Lokale mensen kun je prima ontmoeten in het stadje Avarua en op de nachtmarkten. Nachtmarkten zijn er verspreid op het eiland en beginnen vaak om 5 uur in de middag en duren tot zo´n 8 á 9 uur ´s avonds. Je kunt daar lekker eten. Als je in het stadje Avarua, de hoofdstad van Rarotonga, mensen wilt ontmoeten kun je het best naar The Banana Court, Traders Jacks of Whatever! gaan. Traders Jacks en Whatever! zitten vrijwel naast elkaar aan het water, dichtbij de boothelling. Als je Traders jacks, Avarua, Rarotonga op Google Maps intypt, kun je het makkelijk vinden omdat de naam op het dak geschreven staat. The Banana Court zit daar in de buurt, aan de andere kant van de rotonde. Bij al deze tenten kun je simpele maaltijden eten en drinken.

10. Naar Aitutaki gaan

Aitutaki is een schitterend eiland met een lagune in het midden en daarom heen het hoofdeiland en verschillende andere eilanden, de meesten onbewoond. Je kunt Aitutaki bezoeken om er enkele dagen door te brengen in een hotel maar er zijn ook speciale dagarrangementen vanaf Rarotonga. Je vliegt heen en terug in een klein vliegtuigje en krijgt een paar belangrijke plekken op Aitutaki te zien.
© 2015 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aitutaki, het mooiste Cook-eilandAitutaki is een fantastisch mooi, tropisch eiland. Hier kun je een bijzonder relaxte vakantie genieten voorzien van alle…
Pacific Resort op de CookeilandenThe Pacific Resort is één van de mooiste en meest luxueuze hotels van de Cookeilanden. Er zijn drie verschillende locati…
Wat te doen op AitutakiAitutaki is misschien wel het mooiste Cook-eiland. Je kunt er in peperdure hotels logeren zoals de Pacific Resort of het…
De Cook-eilandenDe Cook-eilanden vormen een deel van Polynesië waaronder ook Samoa, Tonga, Wallis en Futuna, Frans Polynesië, Hawaii en…

Kauehi, een paradijs in de Tuamotu-archipelKauehi wordt ook wel Putake genoemd. Het ligt in Frans Polynesië en is een ringatol; een koraaleiland wat groeit op de r…
Wat te doen in ArnhemArnhem is de hoofdstad van Gelderland en beroemd vanwege de ‘Slag van Arnhem’. Of je nou een dagje uit gaat, een weekend…
Bronnen en referenties
  • Bezoeken aan Aitutaki in 5 verschillende jaren
  • Interviews met andere bezoekers van Rarotonga
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Rarotonga
  • Foto de naald: Klotz (wikimedia commons), overige foto´s: Thomas Dijkman
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 04-09-2023
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.