10 dingen om te doen op Atiu

Atiu is een leuk, klein, vijfhoekig uit de zee gerezen koraaleiland dat behoort tot de Cookeilanden. Er wonen in 2015 maar 430 mensen. Het is een leuk eiland als je van wilde, tropische natuur, warmte en rust houdt. Hier gebeurt weinig maar dat betekent niet dat je er niet veel kan doen. Je kunt gerust een week op Atiu verblijven en elke dag andere dingen ondernemen. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Tumunu

Veel mensen die naar Atiu gaan doen een tumunu aan. Een tumunu is een lokale drinkgelegenheid. Men drinkt hier een zelf gebrouwen alcohol]drank op basis van sinaasappelen. Je zou kunnen zeggen dat het een soort sinaasappelbier is. In 2015 kost een bezoek aan een tumunu 5 dollar, omgerekend ongeveer drie-en-een-halve euro. Voor dit bedrag kun je je helemaal klem zuipen, want natuurlijk niet erg slim is, helemaal niet in tropische omstandigheden waar je toch al eerder uitdroogt. De leider van de tumunu schept met een kokosnootdop de drank uit een grote ton en geeft deze kokosnootdop steeds aan iemand anders. Het is aan te raden niet meer dan 10 drankjes te nemen omdat het nogal behoorlijk kan inslaan. Je merkt pas hoeveel het inslaat als je opstaat. De tumunu-traditie komt voort uit het gezamenlijk kava drinken. Kava is een licht narcotische plant. De missionarissen op Atiu hebben uit onkunde en angst voor de lokale cultuur alle kavaplanten vernietigt en daarmee het alcohol drinken een sterke boost gegeven.

De kopekagrot

De kopeka is een vogeltje dat alleen op Atiu voorkomt. In 2015 leefden er slechts 600 van deze vogels. Er zijn twee grotten waar ze leven. Een daarvan is relatief gemakkelijk te bezoeken. Hoewel, wat is gemakkelijk? Je moet een half uur lopen over superscherpe koraalrotsen. Als je hier zou vallen zou je diepe snijwonden oplopen. Daarom mag je alleen mee op wandeling als je goede wandelschoenen hebt. Verder zijn er veel glibberige stukken, vooral in en rond de grot. De kopeka-vogel kan in het pikkedonker vliegen. Het maakt dan een tikkend geluid, net zoals een vleerhond of vleermuis. Door echolocatie kan het bepalen waar het heen moet vliegen. In de grot zijn veel scherpe uitsteeksels die het nauwkeurig kan omzeilen. Het vogeltje vliegt naar buiten en maakt daar een ander geluid; hier heeft het geen echolocatie nodig. De kopeka is nog nooit zittend op een tak gezien; het hangt alleen stil boven zijn nest in de grot. De gidsen naar deze tour heten Marshall of James, vader en zoon; het zijn zeer goede gidsen. Een derde gids heet Nookura.

De begraafplaats grot

In deze grot, die zeer moeilijk toegankelijk is, liggen veel botten van overleden voorouders van Aituanen. Nookora, Marshall of James kunnen je hierheen gidsen, net als bij de kopekagrot. Je moet door een zeer smalle ingang waar je je alleen kunt vasthouden aan boomwortels, drie meter de diepte in. Vervolgens kom je in een nauwe ruimte waar hier en daar plateaus zijn gemaakt waar de overblijfselen van mensen liggen. Bij elke plek waar een schede of botten ligt, vertelt de gids een ander verhaal. Antropologen hebben de botten onderzocht maar ze mochten DNA-samples van de botten niet naar een laboratorium sturen om te onderzoeken hoe oud de skeletten zijn. Dat heeft ermee te maken dat de voorouders een vloek uitsproken die geldt voor iedereen die de botten uit de grot haalt. Er is een verhaal van een Mormoonse, vrouwelijke priester die een schedel naar een buureiland meenam, Rarotonga, waar deze vrouw overleed. Dat heeft volgens de bewoners van Atiu te maken met de vloek die op de botten rust. Daarom mogen de botten wel in de grot worden onderzocht, maar mogen ze beslist niet uit de grot; de Aituanen willen niet verantwoordelijk worden geacht voor de gezondheidsproblemen die onderzoekers ondergaan na het verwijderen van de botten.

Eiland Ontdekkingstour

Marshall doet per auto een zogenoemde Ísland Discovery Tour´. Deze is makkelijk uit te voeren voor iedereen, ook voor hen die iets minder sportief onderlegd zijn. Je komt hier langs de mooiste stranden waar nog geen voetstappen staan. Marshall weet alles van de vogels op het eiland. Sommige vogels heeft hij zelfs een naam gegeven. Hij laat je verder zien waar de coral garden is, waar Kapitein Cook is geland op het eiland en hij kan alles uitleggen over het schitterende regenwoud wat het grootste deel van Atiu bedekt.

Eco-tour met Birdman George

Birdman George is een lokale bewoner van Atiu. Hij laat je prachtige routes afleggen door het bos. Deze man weet alles van de lokale vogels. Er kan elke dag een tour worden georganiseerd, ook op zondag. Bovendien laat George je allerlei lokale, tropische lekkernijen proeven.

Maak een fietstocht

Sommige hotels, zoals de Atiu villa´s hebben fietsen ter beschikking van de gasten. Met deze fiets kun je zelf eenvoudig het hele eiland verkennen. De weg rond het eiland is simpel te berijden, maar het is geen geasfalteerde weg. Daarom zijn er alleen mountainbike fietsen te huur. Denk eraan dat je altijd bovenop de berg begint. Binnen 10 minuten ben je aan de voet van de berg op een de rondgaande strandweg. Maar terug naar boven is het een hele klim. Leuk aspect aan Atiu is dat alle fruitbomen die langs de kant van de weg groeien, gratis plukbaar zijn. Neem dus een tasje mee om onderweg wat passievruchten, papaja´s of kokosnoten in te stoppen.

Historische tour

Papa Paiere Mokoroa is de gids voor een historische tour door Atiu. Hij neemt je mee naar marae; dat zijn megalithische, heilige plaatsen die op elk eilandje van de Pacifische Oceaan of Stille Oceaan te vinden zijn. Je krijgt allerlei boeiende verhalen te horen. Aan het eind van de tour heb je de mogelijkheid om het verfrissende zeewater van Atiu in te gaan. Overigens zijn lang niet alle stranden in Atiu geschikt om even in te plonzen wegens het welig tierende koraal en zijn scherpe rotspunten.

Atiu koffie

Op Atiu wordt koffie gemaakt die simpelweg Atiu Coffee heet. De koffie wordt op traditionele wijze gebrouwen. De koffie wordt geroosterd boven een vuurtje met kokosnootroom. Overigens zijn er twee koffietours; je kunt kijken hoe men traditioneel koffie maakt en je kunt een koffieplantage bezoeken.

Walvissen kijken

Niet het hele jaar door is het mogelijk om walvissen te zien. Maar in sommige maanden kun je vanaf de kust allerlei walvissen zien zwemmen die naar de visrijke wateren rond Atiu trekken. Als je een walvis ziet is het belangrijk om je ervaring op te schrijven en telefonisch door te geven aan het Whale Education Centre op Atiu. Walvissen zien vanaf een eiland is een speciale gebeurtenis.

Kakerori tour

Birdman George geeft ook een special Kakerori tour. De kakerori is een vogel op Atiu die bijna geheel is uitgestorven, maar door een speciaal herstelprogramma in samenwerking met Frans Polynesië weer veelvuldig voorkomt op het kleine eilandje. De vogel wordt vooral gekenmerkt door een roodoranje kleur. Tijdens deze tour, die 2 tot 3 uur duurt, is de opzet om alle vogels van Atiu te laten zien.
© 2015 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Atiu, klein paradijsje in de Stille OceaanAtiu, klein paradijsje in de Stille OceaanAtiu ia een eiland in de vorm van een vijfhoek zoals je op de foto ziet. Hier huist een vogelsoort die nergens anders op…
De Cook-eilandenDe Cook-eilanden vormen een deel van Polynesië waaronder ook Samoa, Tonga, Wallis en Futuna, Frans Polynesië, Hawaii en…
Fietsen in de Tour de France: de GiantFietsen in de Tour de France: de GiantNederland wordt in de Tour de France vertegenwoordigd door de Raboploeg. Op wat voor fietsen rijden onze wielrenners eig…
Eilanden: Zuidelijke Cook eilandenDe Cook eilanden liggen in de tropen en zijn een onderdeel van Polynesië. Het ligt midden in de Stille Zuidzee, in het c…

Wat te doen op AitutakiAitutaki is misschien wel het mooiste Cook-eiland. Je kunt er in peperdure hotels logeren zoals de Pacific Resort of het…
Arizona (VS): 10 mooie plekjes en bezienswaardighedenArizona (VS): 10 mooie plekjes en bezienswaardighedenArizona ligt in het westen van de VS tussen Californië en New Mexico en grenst in het noorden aan Utah. De hoofdstad is…
Bronnen en referenties
  • 2 bezoeken aan Atiu
  • Interview met Gids Marshall
  • De meeste van genoemde activiteiten zijn persoonlijk ondernomen
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 04-09-2023
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.