Arizona (VS): 10 mooie plekjes en bezienswaardigheden

Arizona (VS): 10 mooie plekjes en bezienswaardigheden Arizona ligt in het westen van de VS tussen Californië en New Mexico en grenst in het noorden aan Utah. De hoofdstad is Phoenix. Andere belangrijke steden zijn Tucson en Flagstaff. Oorspronkelijk was dit het gebied van indianenstammen als de Hopi en de Navajo. Ook vandaag liggen er nog verschillende reservaten. De staat is grotendeels een woestijn maar bevat ook een stukje van de Rocky Mountains. Het noorden is bedekt met uitgestrekte dennenbossen. Arizona biedt heel wat bezienswaardigheden en mooie plekjes. Er zijn de indrukwekkende en spectaculaire landschappen van de Grand Canyon en Monument Valley. Ook mooie stadjes als Sedona en Tombstone zijn de moeite waard. De staat heeft ook een aantal minder bekende pareltjes waar weinig toeristen komen. Wat mag je zeker niet missen in Arizona?

Mooie plekjes en bezienswaardigheden in Arizona (VS): wat zien en doen?

Bezienswaardigheden

Zoals alle staten in het westen van de VS telt Arizona zoveel bezienswaardigheden en mooie plekjes dat je onmogelijk alles kan zien. Of je vooral spectaculaire natuur of eerder de geschiedenis van het wilde westen en de indianen wil ontdekken, in Arizona is er genoeg te zien en doen om een hele vakantie te vullen. Je kan Arizona ook combineren met een stukje Utah, Nevada of Californië.

Steden

De grootstad Phoenix is vanuit toeristisch oogpunt minder interessant maar is wel een geschikte plaats om te landen en van daaruit Arizona te verkennen. De stad heeft weinig te bieden en heeft duidelijk minder aantrekkingskracht dan steden als Las Vegas, Los Angeles of San Francisco. Zelfs voor Amerikanen heeft Phoenix de reputatie van een onaangename en drukkend warme stad waar vooral oudjes wonen. Velen vinden de andere steden van de staat zoals Tucson en Flagstaff een stuk prettiger.

Natuur

Arizona heeft indrukwekkende en unieke landschappen zoals de Grand Canyon en Monument Valley. Ook vind je er pittoreske oude stadjes. Jerome, Sedona, Bisbee en Tombstone zijn maar een paar voorbeelden. Voorts zijn ook plaatsen als Walnut Canyon, Biosphere 2, Sunset Crater, Wupatki National Monument en Chiricahua National Monument een bezoekje waard.

Bearizona in Williams is een leuke attractie waar beren, bizons, wolven, dikhoornschapen en tal van andere dieren rondlopen. Je kan met de wagen door het park rijden. Er zijn ook andere leuke dingen te doen zoals een show met roofvogels of het voeren van de otters bijwonen.

Alle bezienswaardigheden van Arizona opnoemen is onbegonnen werk. We beperken ons daarom tot enkele van de mooiste plekjes.

Grand Canyon / Bron: Neufal54, PixabayGrand Canyon / Bron: Neufal54, Pixabay

Grand Canyon

De spectaculairste plek van Arizona is zonder twijfel de Grand Canyon. Je hebt dit prachtig landschap wellicht al vaak op foto gezien maar niets is te vergelijken met de realiteit. De woeste Colorado rivier stroomt door de canyon en schiep de prachtige rotsformaties. Vooral in de late namiddag krijgen de rotsen en wanden hun mooiste kleuren. Je kan de canyon zowel langs de zuidelijke als de noordelijke kant bezoeken.

South rim

De ‘south rim’ (zuidelijke rand) is het toegankelijkst en heeft de meeste en volgens velen ook de mooiste uitzichtpunten. Favorieten zijn Hopi Point, Hermits Rest, Maricopa Point, Yavapai Point en Mather Point. Het kan aan de 'south rim' soms druk zijn.

North rim

De ‘north rim’ is rustiger, hoger, kaler en wat meer afgelegen dan de South Rim. Er zijn ook minder faciliteiten en activiteiten. Hoewel hier ook nog veel toeristen komen ben je hier toch wat meer op jezelf in de natuur dan aan de drukke 'south rim'. Na vijftien oktober neemt de kans op sneeuw toe. De National Park Service sluit de weg naar de 'north rim' bij de eerste sneeuwval af.

De uitzichtpunten bekijken

Er zijn verschillende manieren om de canyon te ontdekken. De eenvoudigste is langs de rand van de canyon rijden en stoppen aan de verschillende uitzichtpunten. In het hoogseizoen ben je aan de 'south rim' verplicht om een pendelbus tussen de verschillende uitzichtpunten te nemen. Door de drukte mag dan niet langer iedereen met de eigen wagen de 'rim drive' rijden. Je hebt vanaf elk viewpoint een ander zicht op de canyon en het ene is al spectaculairder dan het andere.

Wandelen in de canyon

Je kan ook wandelingen maken die een stukje in de canyon afdalen, maar overschat jezelf niet: de klim terug naar boven is veel zwaarder dan naar beneden lopen. De bekendste paden zijn het Bright Angel Trail vanuit Grand Canyon Village en het South Kaibab Trail, dat helemaal naar de bodem van de canyon afdaalt tot de Phantom Ranch, de enige accommodatie in de canyon zelf.

Dagtochten

Je kan ook een dagtocht of halve dagtocht op de rug van een ezel maken in de canyon. Deze tochten moet je soms maandenlang op voorhand boeken. Ook een helikoptervlucht boven de Grand Canyon is een belevenis. Uiteraard is dat niet goedkoop. Meerdaagse tochten naar de Phantom Ranch onder leiding van een gids zijn ook een optie maar moet je lang vooraf reserveren.

Havasupai Indian Reservation

Moeilijk bereikbaar

Dit reservaat is een van de weinige pareltjes van het zuidwesten die nog niet druk bezocht zijn en dat wil men bewust zo houden. De Havasu Canyon ligt diep in de Grand Canyon verscholen en de enige manier om er te komen is via een lange trektocht. Je kan deze plek alleen zien wanneer je een meerdaagse geleide tocht onder leiding van een gids maakt. Onderweg kampeer je in de canyon. Op die manier houdt men het aantal bezoekers laag.

Je vindt hier weliswaar niet de spectaculaire panorama’s van de south of north rim, maar wat betreft landschappen en romantiek is deze plaats met niets te vergelijken. Eeuwenlang woonden op deze idyllische plek indianen.

Havasu Falls

Diep in de canyon ligt bovendien een verbluffend mooie oase met een diepblauwe waterval (‘Havasu Falls’) en een weelderige plantengroei. Hier picknicken of zwemmen bij het denderend geluid van de waterval is een onvergetelijke ervaring.

Monument Valley / Bron: Werner22brigitte, PixabayMonument Valley / Bron: Werner22brigitte, Pixabay

Monument Valley

Indrukwekkend landschap

Monument Valley is een klassiek landschap van het westen met indrukwekkende rotsformaties, tafelbergen, hoge zandduinen en dreigende rotspunten die uit de rode woestijn oprijzen. De spectaculaire vergezichten waren het decor voor tal van films. Monument Valley ligt in Navajogebied en het zijn dan ook afstammelingen van de indianen die het 'Monument Valley Navajo Tribal Park' beheren en uitbaten.

Self-drive

Er is een 'self-drive' van zeventien mijl die je met de eigen wagen mag rijden en die langs de mooiste formaties voert. De weg is onverhard maar ook voor gewone auto's berijdbaar. Je komt langs Elephant Butte, The Mittens (rotsen in de vorm van een hand en duim), The Three Sisters en nog veel meer moois.

Begeleide tochten

Een andere manier om het park te zien is een tocht per jeep of paard onder leiding van een gids. Je krijgt de mooiste plekjes van dichtbij te zien, leert meer over de cultuur van de Navajo en komt op plaatsen die je langs de 'self-drive' niet ziet. Excursies gaan onder andere naar Mystery Valley, de Natural Arch en tal van andere prachtige plekjes.

Canyon de Chelly National Monument

In Canyon de Chelly vind je spectaculaire rotswoningen aan de voet van steile en indrukwekkende canyons met een diepte van wel driehonderd meter.

De opvallendste rotsformaties zijn Spider Rock in de hoofdcanyon en het 'White House', een in 1849 ontdekte rotswoning. Ze werd wellicht gebouwd rond het jaar 1050. In totaal bevat het monument meer dan honderd van dergelijke stenen woningen. Ze werden bewoond vanaf circa 350 tot 1300 na Christus.

Andere mooie plekjes zijn het 'Antelope House' en de 'Mummy Cave' in de Canyon del Muerto. Zoals de naam suggereert werden hier mummies werden ontdekt.

In het visitor center vind je een interessant archeologisch museum. Je kan ook deelnemen aan een van de vele rondleidingen en wandelingen.

Sedona / Bron: Psyco72, PixabaySedona / Bron: Psyco72, Pixabay

Sedona

Indrukwekkende omgeving

Het stadje Sedona is omgeven door rode rotsen en bergen. Vanop elke straathoek en vanaf de hoofdstraat heb je overal een prachtig uitzicht. Ook de highways in de buurt van Sedona zijn de moeite waard om te rijden. Je bevindt je voortdurend in een indrukwekkend decor van enorme rode stenen en rotsen.

State parks in de buurt

Er zijn ook leuke ‘state parks’ onderweg waar je in alle rust kan genieten van het landschap en zelfs een duik kan nemen. Een aanrader is Slide Rock State Park. Hier vind je een waterval waar je kan zwemmen en baantjeglijden tussen de gladde rotsblokken in de rivierbedding. Doordat er geen stilstaand water is zijn er bovendien ook amper insecten.

Arizona-Sonora Desert Museum

Klinkt een museum saai? Wacht maar tot je dit museum nabij Tucson ziet. De naam 'museum' is eigenlijk slecht gekozen want het heeft meer weg van een planten- en dierentuin. Het is een leuke uitstap.

Je ziet hier niet enkel de rijke vegetatie van de woestijn op een kleine oppervlakte bij elkaar maar je ontmoet er ook tal van eigenaardige dieren zoals gilamonsters, schorpioenen, javelina's, ratelslangen, tarantula’s en andere woestijnbewoners. Men heeft de natuurlijke leefomgeving telkens goed nagebootst. Er is ook een restaurant waar je tijdens of na je bezoek een hapje kan eten.

Tombstone

De sfeer van het wilde westen opsnuiven

Tombstone is een van de beroemdste stadjes van het wilde westen. “The town too tough to die” ligt er nog nagenoeg hetzelfde bij als in de tijd van de goudzoekers. Stoffige straten, saloons met klapdeurtjes en houten trottoirs vormen het decor. Je vraagt je af of het nu echt of namaak is, maar het is wel degelijk authentiek.

O.K. Corral

De meeste gebouwen dateren uit het begin van de jaren 1880. Op de straathoeken staan vervallen wagons en borden langs de trottoirs geven de plaats van beroemde vuurgevechten aan. Het beroemdste vuurgevecht in Tombstone was het schietincident in de saloon O.K. Corral, verfilmd in de western 'Gunfight at the O.K.Corral' uit 1957. Men voert het vuurgevecht nog regelmatig op als spektakel voor toeristen.

Historische gebouwen

Andere authentieke gebouwen zijn het Bird Cage Theater en het oude Tombstone Courthouse. In de tuin van het gerechtsgebouw zie je nog de galgen waar men destijds de misdadigers opknoopte. Het kerkhof (‘Boothill Graveyard’) ligt wat buiten het centrum maar is ook leuk. Je vindt er tal van grappige opschriften en woordspelingen zoals

'Here lies George Johnston, hanged by mistake, 1882, he was right, we was wrong, but we strung him up and now he's gone'

'Here lies Lester Moore, four slugs from a 44, no Les, no More'

Groot uitgevallen cactussen / Bron: Gb2git, PixabayGroot uitgevallen cactussen / Bron: Gb2git, Pixabay

Saguaro National Park

Het park bezoeken

Dit park bij Tucson bestaat uit een oostelijk en een westelijk deel. Elk deel van het park ligt op zo'n twintig tot dertig kilometer van downtown Tucson. Het westelijk parkgedeelte ligt bovendien langs dezelfde weg dan het Arizona-Sonora Desert Museum. Je kan een bezoek dus gemakkelijk combineren.

Je kan hier de beroemde ‘saguaros’ zien. Deze veelarmige reuzencactussen kunnen maar liefst vijftien meter hoog en tweehonderd jaar oud worden. Het park heeft ook een rijke fauna en flora. Coyotes, zwarte beren, poema’s, lynxen en vossen zijn maar enkele van de vele soorten die in Saguaro National Park wonen.

Scenic drive en wandelingen

Alleen al de weg door het park (de zogenaamde ‘scenic drive’ of ‘Bajada Loop Drive’) is de moeite waard. Onderweg zijn er fotogenieke plekjes waar je kan stoppen en ook 'hiking trails' voor wie graag wandelt. Ongeveer één mijl voorbij het visitor center begint het Desert Discovery Nature Trail. Dit is een korte lusvormige wandeling van slechts achthonderd meter die ideaal is om kennis te maken met het park.

Een langer pad is het Valley View Overlook Trail. De afstand bedraagt tweeënhalf kilometer heen en terug. Het pad leidt naar een uitzichtpunt met een prachtig panorama van de woestijn, saguaros en bergen. Neem voldoende water mee en vermijd om deze wandeling te maken in de hitte van de namiddag.

Petrified Forest National Park

Een apart 'bos'

In dit park vind je een prehistorisch ‘bos’ van fossiele bomen en een veelkleurige steenwoestijn (de ‘Painted Desert’). De plek is speciaal omdat hier in versneld tempo erosie plaatsvindt. Elk jaar komen er weer nieuwe versteende boomstammen aan het licht. Ze liggen verspreid over de dorre hellingen.

Niet dat versteend hout zo zeldzaam is, maar de hoeveelheid waarmee je het hier aantreft is uitzonderlijk. In de laag met versteend hout vond men bovendien ook dinosaurusbotten en andere fossielen. De bomen op de grond behoren tot soorten die al lang zijn uitgestorven. Ze zijn maar liefst om en bij de 225 miljoen jaar oud. De dode stammen werden wellicht door een rivier tot hier gevoerd.

Scenic drive met stopplaatsen

Ook hier is er een mooie ‘scenic drive’. De rit van zeventwintig mijl doorkruist het park. Onderweg passeer je tal van uitzichtpunten en stopplaatsen met vergezichten over de 'Painted Desert'.

Montezuma Castle / Bron: Teofilo, Flickr (CC BY-2.0)Montezuma Castle / Bron: Teofilo, Flickr (CC BY-2.0)

Montezuma Castle National Monument

Dit is een interessante plaats als je wil zien hoe indianenstammen lang voor de komst van de blanken leefden. Het park bestaat uit vindplaatsen van goed bewaard gebleven rotswoningen of 'pueblos'.

De belangrijkste bezienswaardigheid is Montezuma Castle, een rotswoning hoog boven de Beaver Creek. Het is een bijzonder mooie plek. De woonst werd eeuwen geleden in de rots uitgehouwen. Vanuit het dal klom men met verschillende ladders naar boven. In dit park kan je heel wat leren over de verdwenen cultuur van de Sinagua, de oorspronkelijke bewoners van deze plek.

Lees verder

© 2015 - 2024 Karldelauw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Grand Canyon in AmerikaGrand Canyon in AmerikaDe Grand Canyon, een machtige grote kloof in de Amerikaanse staat Arizona. In verschillende films zijn er opnamen te zie…
Van de Grand Canyon naar Capitol ReefEen rit van twee dagen door het westen van de Verenigde Staten brengt je van The Grand Canyon tot aan Capitol Reef. Onde…
Hoogtepunten op een rondreis in het zuidwesten van AmerikaHoogtepunten op een rondreis in het zuidwesten van AmerikaEen rondreis maken door het zuidwesten van Amerika is voor velen een droom die uitkomt. Je kent Amerika misschien alleen…
Grand Canyon bezoeken: tips en uitkijkpuntenGrand Canyon bezoeken: tips en uitkijkpuntenIn elk lijstje met topbezienswaardigheden in de Verenigde Staten komt nationaal park Grand Canyon voor. De door de natuu…

10 dingen om te doen op AtiuAtiu is een leuk, klein, vijfhoekig uit de zee gerezen koraaleiland dat behoort tot de Cookeilanden. Er wonen in 2015 ma…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
 • http://www.planetware.com/tourist-attractions/arizona-usaz.htm
 • http://www.placestoseeinarizona.com/
 • Lonely Planet Southwest USA
 • Rough Guide Zuidwest USA
 • Eigen ervaring
 • Afbeelding bron 1: Neufal54, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Werner22brigitte, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Psyco72, Pixabay
 • Afbeelding bron 4: Gb2git, Pixabay
 • Afbeelding bron 5: Teofilo, Flickr (CC BY-2.0)
Karldelauw (112 artikelen)
Laatste update: 17-08-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.