Tucson (Arizona): tien mooie plekjes die je niet mag missen

Tucson (Arizona): tien mooie plekjes die je niet mag missen Tucson, uitgesproken als ‘toew-sen’, is na Phoenix de grootste stad van de Amerikaanse staat Arizona. Toch is het een vrij rustige en compacte plek. In het centrum vind je een paar mooie historische wijken met oude huizen, ideaal voor een korte wandeling. Er zijn ook verschillende goede musea. Maar de natuur is nooit ver weg, want Tucson ligt in een vallei omgeven door bergen en prachtige woestijnlandschappen. In de omgeving van de stad vind je dan ook heel wat bezienswaardigheden, zoals het indrukwekkende panorama vanop 'A'-Mountain, het prachtige Saguaro National Park en het leuke Arizona Sonora Desert Museum. Welke mooie plekjes mag je niet missen tijdens je bezoek aan deze stad?

Bezienswaardigheden en mooie plekjes in Tucson: wat zien en wat doen?

In het centrum van Tucson zijn twee wijken interessant voor hun historische bezienswaardigheden: El Presidio en El Barrio Historico. Ze bleven goed bewaard en voor torenhoge wolkenkrabbers was hier geen plaats. Je kunt een verkenning van deze twee wijken prima combineren met een bezoek aan een van de goede musea in de omgeving van de University of Arizona, zoals het Arizona State Museum of het University of Arizona Museum of Art.

Voor prachtige natuur hoef je maar de stad uit te rijden. Je bevindt je meteen tussen reuzencactussen en prachtige bergtoppen. Kortom, Tucson biedt voor elk wat wils en is een leuke stop op een roadtrip door de VS!

De saguaro, een symbool van het zuidwesten van de VS / Bron: Saguaro Pictures, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)De saguaro, een symbool van het zuidwesten van de VS / Bron: Saguaro Pictures, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Saguaro National Park

Het Saguaro National Park is een van Tucsons mooiste bezienswaardigheden. Dit nationale park omvat twee aparte gebieden ten oosten en westen van de stad. Beide delen bezoeken is niet nodig. Het westelijke deel ligt op de weg naar het Arizona-Sonora Desert Museum, een andere bezienswaardigheid van Tucson. Heb je maar tijd voor één gedeelte is dit de beste keuze.

Reuzencactus

Het park is genoemd naar de beroemde saguaro. Deze reuzencactus komt in het zuiden van Arizona in grote aantallen voor. Je vindt deze iconische plant van het wilde westen hier met duizenden exemplaren bij elkaar. De cactus wordt soms wel vijftien meter hoog, maar bereikt die lengte pas na tientallen jaren.

Wanneer de saguaro zo'n honderdvijftig jaar is heeft hij al heel wat vertakkingen en 'armen'. Sommige exemplaren worden wel tweehonderd jaar oud!

Saguaro West

Het westelijke deel, ook wel 'Tucson Mountain District' genoemd, is interessant voor de ‘Bajada Loop Drive,’ een onverharde weg die je langs bossen van saguaro’s voert. De rit in de vorm van een lus is zo’n negen mijl lang. Ook voor gewone auto's is het doenbaar. Onderweg zijn er heel wat fotogenieke plekjes.

Je vindt er ook heel wat mooie wandelpaden. Zo is er het ‘Valley View Overlook Trail’, een kort pad van zo’n dertig minuten heen en terug. Het brengt je naar een spectaculair uitzichtpunt over de omringende vallei. Het langere Hugh Norris Trail (vijf mijl heen en vijf mijl terug) leidt naar de top van Wasson Peak op 1400 meter hoogte.

Tip: Doe het korte Valley View Overlook Trail 's avonds en geniet van een spectaculair uitzicht over de omgeving bij zonsondergang

Saguaro Oost

Het oostelijke deel staat bekend als 'Rincon Mountain District'. Het is wat minder kleurrijk dan het westelijke gebied. Ook hier vind je een onverharde weg, de acht mijl lange 'Cactus Forest Scenic Loop Drive', met onderweg heel wat mooie plekjes en wandelpaden. Zo gaat het Freeman Homestead Trail (één mijl heen en terug) naar een bosje met gigantische saguaros.

Slapende coyote in het Arizona Sonora Desert Museum in Tucson / Bron: Btcgeek, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Slapende coyote in het Arizona Sonora Desert Museum in Tucson / Bron: Btcgeek, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Arizona-Sonora Desert Museum in Tucson

Uniek museum in Tucson

Dit openluchtmuseum is een van de mooiste en beste bezienswaardigheden van Tucson en zelfs van heel Arizona. Het unieke museum werd onderscheiden met tal van prijzen. Je kunt hier makkelijk een halve dag doorbrengen. De benaming 'museum' past trouwens niet helemaal bij deze mooie plek. Het is eerder een combinatie van een dierenpark met een plantentuin. Je ziet er de fauna en flora van het zuidwesten van de VS in een natuurlijke omgeving. Sinds zijn opening in 1952 werd het Arizona-Sonora Desert Museum voortdurend uitgebreid en vernieuwd. Een verhard pad loopt door de hele site, waardoor je vlot van de ene bezienswaardigheid naar de andere wandelt.

Fauna en flora

Het museum huisvest heel wat woestijndieren. Erg populair zijn de beren, dikhoornschapen, coyotes en poema's. De javelina's, een soort varken, zijn ook leuk om te zien. Er zijn ook diorama's met wat griezeliger woestijnbewoners, zoals tarantula's en ratelslangen. Mis ook de kolibrieserre niet, waar de grote ‘hummingbirds’ soms voor je neus hangen. Ook de moeite waard is het ondergrondse gedeelte waar je door de ramen bevers en otters ziet. Het museum is gelegen in een prachtig decor van typische planten en bloemen van het zuidwesten.

Het museum is erg interactief. Tijdens het hoogseizoen staan er vaak docenten langs het pad. Ze geven je bijkomende uitleg over de dieren en de planten van de regio. Heel persoonlijk en boeiend! Er is ook een restaurant waar je kan lunchen.

Tip: In Tucson is het vaak heet. Bezoek het museum daarom bij voorkeur 's ochtends, wanneer de woestijndieren zich het vaakst laten zien

Mission San Xavier del Bac / Bron: Tr19001, PixabayMission San Xavier del Bac / Bron: Tr19001, Pixabay

Mission San Xavier del Bac

Zo’n twaalf mijl ten zuiden van Tucson ligt deze prachtige site met witgepleisterde muren en torens. Het is de oudste en best bewaarde missiepost van de VS en ligt midden in het indianenreservaat van de Tohono O’odham. Het witte gebouw doemt indrukwekkend op vanuit het omringende woestijnlandschap.

Mission San Xavier del Bac dateert uit het einde van de achttiende eeuw, toen franciscanen een nieuwe kerk bouwden nadat de Apachen de oorspronkelijke hadden verwoest. In 1864 werd ook een schooltje aangebouwd. Het mooiste uitzicht over de site heb je vanaf de top van het heuveltje, waar een replica van de grot van Lourdes staat.

Kerk

De missiepost heeft een opvallende kerk. De asymmetrische gevel heeft een aparte stijl. Het kleurrijke interieur is al even indrukwekkend en bevat prachtige schilderijen en houten standbeelden. Let vooral op het liggende beeld van San Xavier, bedekt met satijn en kleine amuletten.

Museum

Het aanpalende museum biedt interessante informatie over de geschiedenis van deze plek, de Tohono O’odham-indianen en de kapel.

Arizona State Museum

Het Arizona State Museum is het oudste en grootste museum over antropologie in Arizona. Het is een van Tucsons interessantste bezienswaardigheden. In dit museum leer je meer over de cultuur van de oorspronkelijke indianenbevolking van het zuidwesten van Amerika.

Per indianenstam werd een zaal ingericht, waar je dankzij tentoongestelde voorwerpen en informatie meer leert over de oorsprong van de stam, zijn geschiedenis en de hedendaagse levenswijze. Zo vind je afdelingen gewijd aan onder meer de Seri, Yaqui, Apache, Navajo, Hopi en Tohono O’odham.

The University of Arizona Museum of Art

Dit museum bezit zo’n negenduizend werken waarvan één procent met een beurtrol voor het publiek wordt tentoongesteld.
Het aanbod is heel gevarieerd. Je vindt er zowel precolumbiaanse kunst als hedendaagse werken van Picasso en Warhol. Er is ook een groot aantal schilderijen van Europese meesters uit de vijftiende tot twintigste eeuw te bewonderen. Zo vind je er werken van Rembrandt. Daarnaast zijn er ook permanent werken van Rodin, Matisse en Pollock te zien.

Arizona History Museum

Dit is een van Tucsons beste musea en bezienswaardigheden. Het wordt ook wel het ‘Arizona Historical Society Museum’ genoemd. Het museum ligt in de buurt van de University of Arizona en is de moeite waard voor wie geïnteresseerd is in de boeiende geschiedenis van de staat. De hoogtepunten van Arizona's rijke verleden sinds de komst van de Spanjaarden in 1540 zijn hier op een boeiende manier weergegeven.

Heel leuk is de ruimte waar de ontginning van bodemrijkdommen wordt uitgelegd en waar een oude kopermijn werd gereconstrueerd. Je ziet er ook historische karren en rijtuigen. Een aantal tentoonstellingen in het museum wisselen voortdurend en behandelen verschillende thema’s, zoals kledij of de inrichting van woningen anno 1900. Een ander pronkstuk van het museum is het geweer van Apachenleider Geronimo.

El Tiradito, een van Tucsons opvallendste bezienswaardigheden / Bron: Ammodramus, Wikimedia Commons (CC0)El Tiradito, een van Tucsons opvallendste bezienswaardigheden / Bron: Ammodramus, Wikimedia Commons (CC0)

El Barrio Historico

Traditioneel was deze historische wijk, ook wel 'El Barrio Viejo' genoemd, de thuishaven van Mexicanen en Chinezen. Maar sinds de eenentwintigste eeuw kwam hier geleidelijk verandering in. El Barrio werd steeds meer een mooie, residentiële wijk.

Je vindt er heel wat pittoreske oude straatjes met huizen in adobe. Ideaal om een uurtje rond te wandelen en onderweg de vele mooie gebouwen te ontdekken. Het historische El Barrio Viejo district begint bij Cushing Street.

Saint Augustine’s Cathedral

Deze kathedraal met hoge witte torens is omringd door palmbomen en sinaasappelbomen. Het glanzend witte gebouw dateert uit het einde van de negentiende eeuw en is erg indrukwekkend. De ingang werd mooi versierd, met afbeeldingen van de saguaro, de yucca en de padhagedis. Boven de ingang prijkt een bronzen beeld van Augustinus, de patroonheilige van Tucson.

El Tiradito

Een bijzondere plek en een van de merkwaardigste bezienswaardigheden van het El Barrio-district is 'El Tiradito' of de 'wishing shrine', een altaar met kaarsen en bloemen. Volgens de legende ligt onder het altaar een jongen begraven die in de negentiende eeuw een relatie had met zijn schoonmoeder. Toen de bedrogen schoonvader erachter kwam werd de man op deze plek vermoord. El Tiradito betekent 'de verstotene' en verwijst naar dit verhaal. In de loop der jaren werd het een plek waar iedereen die een geliefde verloor een kaarsje kan branden.

El Presidio

Deze rustige wijk van Tucson bevat heel wat prachtige, historische huizen. Je vindt ze vooral langs Main Avenue. De oudste huizen zijn gemaakt van adobe en liggen vlak naast elkaar. Er zijn ook heel wat victoriaanse huizen uit het einde van de negentiende eeuw, opgetrokken in baksteen en met mooie tuintjes omgeven.

Tucson Museum of Art

Kunstliefhebbers kunnen een kijkje nemen in dit mooie museum, waar je vooral negentiende-eeuwse en twintigste-eeuwse Amerikaanse werken ziet. Maar je vindt er ook een interessante afdeling met precolombiaanse kunst van de Inca’s en de Maya’s. Zo is er keramiek met levensechte gezichten uit de Mochica-cultuur van Noord-Peru rond 100 voor Christus.

Casa Cordova

Dit mooie gebouw werd omstreeks 1850 gebouwd en staat bekend als het oudste huis van Tucson. Je vindt het ten noorden van het Tucson Museum of Art.

Corbett House

Een ander noemenswaardig pand is het Corbett House ten noordwesten van het museum. Vooral het interieur uit 1907 is indrukwekkend. Het behoort tot de ‘arts & crafts’-stijl uit het begin van de jaren 1900.

Old Tucson Studios

‘Old Tucson Studios’ werd in 1939 opgetrokken als decor voor de kaskraker ‘Arizona’ met William Holden. Na de film werd de set behouden en als ‘Wild West-stadje’. Later gebruikte men de decors in nog meer dan driehonderd andere films.

De site werd uiteindelijk omgevormd tot een pretpark met shows en attracties voor kinderen. Zo zijn er vuurgevechten, ritjes met een postkoets, stuntshows en een stoomtrein. Er is ook een museum waar men de geschiedenis van de studio’s vertelt.

A Mountain in Tucson Arizona / Bron: Bill Morrow, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)A Mountain in Tucson Arizona / Bron: Bill Morrow, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Tucson's ’A’ Mountain

De bergtop Sentinel Peak is 883 meter hoog en ligt ten zuidwesten van Tucson. Omdat er in 1915 een grote ‘A’ werd aangebracht ter ere van de overwinning van het lokale footballteam staat de berg ook bekend als ‘A’ Mountain.

Het loont de moeite om naar de top van de berg te rijden, waar je een prachtig panoramisch uitzicht krijgt over Tucson, de wolkenkrabbers en de omringende bergen. Bij helder weer kan je zelfs de missiepost San Xavier del Bac zien. Dit schitterende uitzichtpunt is dan ook een van de mooiste bezienswaardigheden in Tucson.

Lees verder

© 2017 - 2024 Karldelauw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De grootste en mooiste musea van NederlandDe grootste en mooiste musea van NederlandNederland heeft veel mooie en internationaal bekende kunststukken in beheer bij diverse mooie musea. Door het bezoeken v…
Lekker weg in... Den HaagLekker weg in... Den HaagVeel mensen bezoeken nooit hun eigen land. Het wordt eens tijd dat we ons eigen land gaan ontdekken. Er is namelijk geno…
Normandië (D-day): musea, bezienswaardigheden en strandenNormandië (D-day): musea, bezienswaardigheden en strandenNormandië ligt in Noord-Frankrijk en is vooral bekend van de geallieerde invasie in de Tweede Wereldoorlog, ook wel D-da…
Rhodos, een leuk plekjeRhodos, een leuk plekjeRhodos een Grieks eiland waar heel veel over te vertellen valt. Een eiland met veel mooie en leuke plekken. Rhodos met v…

Denver: 10 bezienswaardigheden die je niet mag missenDenver: 10 bezienswaardigheden die je niet mag missenDenver is de hoofdstad van de Amerikaanse staat Colorado en telt meer dan 600.000 inwoners. Je vindt er heel wat interes…
Zermatt: zowel in de zomer als in de winter de moeite waardZermatt: zowel in de zomer als in de winter de moeite waardHet Zwitserse Zermatt ligt in kanton Wallis en is een autovrij dorp. Het is uitsluitend te voet of met de trein te berei…
Bronnen en referenties
Karldelauw (112 artikelen)
Laatste update: 05-06-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.