Utah (VS): tien mooie plekjes die je niet mag missen

Utah (VS): tien mooie plekjes die je niet mag missen Utah in het zuidwesten van de VS is één van de mooiste Amerikaanse staten. Een bezoek aan deze staat kan men bovendien gemakkelijk combineren met Arizona en de Grand Canyon. De natuur van Utah is ronduit spectaculair. Van de verbluffende kliffen van Zion National Park naar de fijne rotsformaties van Bryce Canyon of het adembenemende Canyonlands National Park: in Utah zal je onder de indruk zijn van zoveel mooie plekjes. Ook een bezoek aan de hoofdstad Salt Lake City, het centrum van het mormoons geloof en bovenal een aangename en gezellige stad, is een unieke belevenis. Wie geboeid is door prehistorisch leven op aarde mag het Dinosaur National Monument niet missen. Je kan er zelf botten van dinosaurussen aanraken.

Mooie plekjes en bezienswaardigheden in Utah (VS): wat zien en doen?

Wat is er te zien in Utah?

Utah is een staat in het zuidwesten van de VS, gelegen tussen Idaho, Wyoming, Colorado, Nevada en Arizona. Er wonen bijna drie miljoen inwoners maar de staat is grotendeels landelijk en dunbevolkt. Toch biedt Utah heel wat bezienswaardigheden. Wie van spectaculaire natuur houdt kan hier zijn hartje ophalen. De verbluffende uitzichtpunten en landschappen volgen elkaar onderweg in sneltempo op en wandelingen zijn er gewoon onvergetelijk.

Mormonen en dinosaurussen

Bovendien kan je in Utah nog de sfeer van de pionierstijd opsnuiven en het geloof van de mormonen leren kennen. Hoewel polygamie intussen niet langer tot de officiële leer behoort wordt het in praktijk nog steeds bedreven. Zelfs geschiedenisfreaks komen aan hun trekken want Utah heeft een aantal van de best bewaarde dinosaurusfossielen ter wereld.

Bryce Canyon / Bron: Wolk9, PixabayBryce Canyon / Bron: Wolk9, Pixabay

Bryce Canyon National Park in Utah

Hoewel Bryce Canyon kleiner dan de Grand Canyon is, vinden veel mensen deze plek mooier. De Grand Canyon is dan wel groots en indrukwekkend maar Bryce Canyon is fijner. De puntige rotsformaties (‘hoodoos’) met diverse kleuren vormen op elk moment van de dag een spectaculair schouwspel.

Highway 63

Highway 63 loopt helemaal door het park. Langs de weg vind je tal van uitzichtpunten en bezienswaardigheden. ‘Sunset Point’ en ‘Sunrise Point’ zijn de populairste stops, maar eigenlijk is elk viewpoint wel een kijkje waard. Ook de Natural Bridge en Agua Canyon zijn mooie plekjes.

Wandelen

Een unieke ervaring is een wandeling in de canyon. Het populairste pad is het Navajo Loop Trail. Hierbij daal je af in de canyon zodat je hem vanuit een heel ander perspectief ziet.

Mooie plekjes in Zion National Park

Dit park in Utah ligt op een drietal uur rijden van Las Vegas en bevat indrukwekkende natuur met hoge en spectaculaire rode rotsen. Kliffen, watervallen, verbluffende uitzichtpunten en veel groen vervolledigen het plaatje. Zion Canyon heeft een lengte van dertien kilometer en een breedte van acht kilometer. Hij is begroeid met essen en populieren. De plaats is al sinds 1909 beschermd als nationaal park.

Je kan Zion binnenrijden langs het zuiden via Springdale of via de Zion-Mount Carmel Highway langs de oostzijde. Welke route je ook kiest, verwacht je aan een indrukwekkend landschap met schitterende panorama's.

Zion-Mount Carmel Highway in Utah

Langs de Zion-Mount Carmel Highway vind je mooie bezienswaardigheden zoals de Checkerboard Mesa, een prachtige zandsteenformatie. Ook de Great Arch is een spectaculaire plek. Neem ook de tijd voor een korte wandeling van dertig minuten heen en terug naar de Canyon Overlook, waar je van een verbluffend uitzicht over Zion geniet.

Zion Canyon Scenic Drive

De mooiste en populairste stopplaatsen liggen langs de ‘Scenic Drive’, een doodlopende weg door Zion Canyon. In het hoogseizoen mag je echter niet met je eigen wagen op weg. Een shuttlebus voert bezoekers dan door de canyon. Je kan op verschillende plaatsen af- en opstappen om te genieten van het uitzicht of een wandeling te maken.

Het uitzichtpunt Court of the Patriarchs is een absolute aanrader, net als Weeping Rock, een vochtige alkoof gevormd door een eeuwige bron en een zeldzaam verschijnsel in de woestijn. De weg eindigt bij The Pulpit, een enorme rots en de Temple of Sinawava, een gebied genoemd naar een wolfachtige god van de Paiute indianen.

Wandelingen in Zion

Zion is echter vooral een paradijs voor wandelaars. Er zijn korte en eenvoudige wandelingen in de vallei maar ook langere en moeilijke tochten waar flink wat klimwerk mee gepaard gaat.

Een gemakkelijke wandeling is het Watchman Trail. Het vertrekt bij het bezoekerscentrum (visitor center) en leidt naar een prachtig uitzicht over Zion Canyon en Springdale. Reken op minstens twee uur voor de volledige wandeling heen en terug. Ook de Emerald Pool Trails zijn een aanrader en geen al te zware wandeling. De paden leiden naar maar liefst drie watervallen.

Het spectaculairste en beruchtste pad is het ‘Angel’s Landing Trail’, een unieke ervaring en een van de mooiste wandelpaden in Zion. De wandeling begint aan de overkant van de rivier vanaf het Grotto-picknickterrein. De tocht is echter niet voor iedereen weggelegd. Het begint al met een zware en uitputtende klim vanuit Zion Canyon met een hoogteverschil van vierhonderdvijftig meter. De weg lijkt te eindigen maar voert door een spleet in de rots. Zo kom je terecht in de koele Refrigerator Canyon.

Na een vlak stukje kom bij Walter's Wiggles, een opeenvolging van scherpe en steile haarspeldbochten. Boven op de rots bereik je Scout Lookout, een uitzichtpunt met fantastische vergezichten. Het laatste deel van het pad tot Angel's Landing is een akelige bedoening. Het voert langs een richel met angstaanjagende afgronden langs beide kanten en alleen wat stukjes ketting om je aan vast te houden.

Als beloning voor je inspanning krijg je één van de mooiste panorama's van het zuidwesten voorgeschoteld. Aan je voeten ligt een afgrond van vierhonderd meter. De monoliet Great White Trone torent driehonderd meter boven je uit vanaf de andere kant van de rivier.

Capitol Reef / Bron: Barharbour, PixabayCapitol Reef / Bron: Barharbour, Pixabay

Capitol Reef National Park

In vergelijking met Bryce Canyon en Zion ziet dit park maar weinig bezoekers. Van de vijf nationale parken in Utah is het zelfs het minst bezochte. Dat is onterecht want het kleurrijke landschap van rode, blauwe en gele rotsen is bijzonder spectaculair. Doordat het hier minder druk is kan je er bovendien ook meer van genieten.

Capitol Reef is ontstaan uit de ‘Waterpocket Fold’, een geologische plooi in het aardoppervlak over een lengte van honderdzestig kilometer. Langs de wanden van de plooi ontstonden in de loop der tijden indrukwekkende rotsformaties.

Trek voor je bezoek een volledige dag uit. Zo heb je niet alleen tijd om het mooie landschap te bewonderen maar ook voor een korte wandeling. Het Hickman Bridge Trail is niet al te moeilijk en zeker de moeite waard. Het voert naar een natuurlijke zandsteenboog. Reken op één uur wandeltijd in totaal voor heen- en terugtocht samen.

Het Rim Overlook Trail is wat moeilijker en steiler maar te overwegen als je wat meer tijd hebt. Het leidt naar een schitterend panorama met een betoverend uitzicht op het dal. Je moet wel minstens vier uur uittrekken voor heen- en terugwandeling samen.

Salt Lake City, Utah

Salt Lake City is een aangename en mooi gelegen stad omringd door bergen. Utah is de staat waar de meeste mormonen leven. Het hart van de stad is dan ook ‘Temple Square’. Een bezoek aan deze plek onder leiding van een mormoonse gids is een unieke ervaring. Je krijgt een rondleiding langs de gebouwen van de gemeenschap en hebt de gelegenheid om hen alle vragen te stellen over hun geloof.

Hoewel Salt Lake City het centrum van het mormoons geloof is zijn hooguit de helft van de bijna 200.000 inwoners mormonen. De stad is dan ook heel open en tolerant en voelt niet echt aan als een grootstad maar als een klein, gezellig stadje. Mensen zijn er vriendelijk, je kan er lekker eten en mooie natuur is nooit veraf.

De stad is genoemd naar het ‘Great Salt Lake’. Dit meer ligt op ongeveer een halfuurtje rijden en is eveneens een bezoekje waard. Net als de Dode Zee in Israël is het water van het Salt Lake zo zout dat je erin kan blijven drijven.

Bezienswaardigheden in Canyonlands National Park

Dit park wordt relatief weinig bezocht. Nochtans beschouwen heel wat reizigers Canyonlands National Park als het mooiste van alle parken in het zuidwesten. De Grand Canyon in Arizona is vooral een indrukwekkende scheur in een vlak landschap. Canyonlands daarentegen is een spectaculaire wirwar van canyons, kloven, plateaus, monolieten, stenen bogen en grotten. Het park bestaat uit drie gebieden: ‘Island in the Sky’, ‘The Needles’ en 'The Maze'.

Island in the Sky

‘Island in the Sky’ is het toegankelijkste deel. Je vindt hier een ‘scenic drive’ met spectaculaire vergezichten en ook tal van wandelingen. De scenic drive eindigt bij het verbluffende Grand View Point.

The Needles

The Needles is net als het Island in the Sky vrij goed toegankelijk. Jammer genoeg ligt het wat afgelegen en kost het tijd om er te raken. Je vindt er wijdse panorama's en 'the Needles' (de naalden), een wirwar van zandsteenformaties. Er zijn ook tal van mooie wandelingen.

The Maze

'The Maze' is een labyrint van kronkelige canyons en dorre vlakten ten westen van de Green River en de Colorado. Middenin ligt het legendarische Robbers Roost, het rovershol waar veedieven en bandieten als Butch Cassidy zich in de negentiende eeuw verschansten. Dit deel kan je alleen verkennen met een jeep of 4x4. De meeste wegen bestaan uit zand en zijn moeilijk berijdbaar.

Delicate Arch / Bron: LoggaWiggler, PixabayDelicate Arch / Bron: LoggaWiggler, Pixabay

Arches National Park, Utah

Arches is een klein maar erg populair nationaal park. Het ligt net buiten Moab en heeft zijn naam niet gestolen: je vindt er om en bij de tweeduizend ‘arches’ of indrukwekkende stenen bogen.

Kroonjuweel van het park is de ‘Delicate Arch’. Deze rotsboog lijkt op een enorm hoefijzer dat uit de grond oprijst met indrukwekkende bergen op de achtergrond. Andere aanraders zijn wandelpaden naar ‘Double Arch’ of ‘Balanced Rock’, een enorme kei die de zwaartekracht tart.

Bezienswaardigheden in Lake Powell

Lake Powell is een groot, kunstmatig meer ontstaan in 1963 toen men de Glen Canyon onder water zette na de bouw van een dam. Het ligt deels in Arizona en deels in Utah. Het grootste gebied ligt echter in Utah. De dichtstbijgelegen plek en een ideale uitvalsbasis voor Lake Powell is het plaatsje Page. Tal van watersporten zijn hier mogelijk. Er zijn ook tal van bezienswaardigheden rond het meer.

Rainbow Bridge

De Rainbow Bridge is een indrukwekkende natuurlijke boog van achtentachtig meter. Hij ligt diep verscholen, omringd door verschillende moeilijk te bereiken canyons. Voor verschillende indianenstammen is Rainbow Bridge een heilige plaats. De plek is haast enkel per boot te bereiken, tenzij je zin hebt in een wandeling van minstens twee volledige dagen en waarvoor je toestemming nodig hebt van de plaatselijke Navajo-autoriteiten. Er zijn in het hoogseizoen regelmatig excursies per boot vanaf Wahweap Marina.

Antelope Canyon

Ongeveer zes mijl ten oosten van Page langs Highway 9 vind je de toegang tot de kleurrijke en spectaculaire Antelope Canyon. Er zijn twee canyons: de Lower en Upper Antelope Canyon. Beide zijn de moeite waard. In de Lower Antelope Canyon loopt een leuk pad met trappen tussen smalle rotswanden tot op de bodem van de canyon. De Upper Antelope Canyon is alleen te bereiken onder leiding van een gids. Antelope Canyon Navayo Tours organiseert dagelijkse rondleidingen van één of twee uur.

Horseshoe Bend in Utah

Dit is een spectaculair uitzichtpunt vanaf de rand van een ravijn, ongeveer drie mijl ten zuiden van Page langs Highway 89 richting Flagstaff. Je bereikt het via een kort wandelpad van ongeveer twintig minuten. De Colorado maakt beneden een bocht in de vorm van een hoefijzer, vandaar de naam van de plek.

Dead Horse Point / Bron: Werner22brigitte, PixabayDead Horse Point / Bron: Werner22brigitte, Pixabay

Dead Horse Point State Park

Dit is een heel klein park, eigenlijk nauwelijks meer dan het uitzichtpunt ‘Dead Horse Point Overlook’. Maar wat voor een duizelingwekkend uitzicht.

Je staat zeshonderd meter boven de Colorado rivier die beneden met een grote bocht om een plateau van rotsen draait. Het is één van de mooiste plekjes in het hele westen van de VS. Er zijn weinig mogelijkheden om te wandelen, maar er vertrekt wel een tweeënhalf kilometer lang wandelpad vanaf het visitor center. Het verbindt verschillende uitzichtpunten met elkaar en het is dus wel de moeite om het deels of helemaal te verkennen.

Het park is geen reis op zich waard, maar wanneer het op je route ligt of maar een kleine omweg vereist moet je hier gewoon even stoppen.

Dinosaur National Monument

Deze plek in Utah combineert prachtige natuur met geschiedenis. Het is één van de belangrijkste vindplaatsen van fossielen en overblijfselen uit het dinosaurustijdperk. Het ligt wat afgelegen nabij de grens met Colorado, maar indien je gefascineerd bent door prehistorisch leven op Aarde is het een omweg waard. Op weinig andere plaatsen ter wereld kan je een dinosaurusskelet in zijn laatste houding aanraken.

Er zijn scenic drives en tal van wandelpaden. Een groot deel van het park ligt in Colorado, maar het belangrijkste gedeelte, de 'Dinosaur Quarry' waar fossielen uit de grond steken, bevindt zich in Utah. Het Fossil Discovery Trail is kort en gemakkelijk en laat toe om vlakbij de botten van dinosaurussen te komen.

Grand Staircase Escalante National Monument in Utah

Pas in 1996 onder president Bill Clinton werd Grand Staircase Escalante in Utah tot ‘national monument’ uitgeroepen. Het park heeft een deel van de spectaculairste landschappen van het zuidwesten van de VS, en is tegelijk één van de minst bezochte. Wil je dus genieten van prachtige natuur maar zonder de drukte en de horden toeristen ben je hier aan het juiste adres.

Er zijn verschillende mooie wandelingen. Het populairste is het Lower Calf Creek wandelpad van ongeveer zes mijl in totaal (heen en terug samen). Het begint halfweg tussen Torrey en Boulder. Het pad voert langs een kabbelend beekje naar een spectaculaire canyon om uiteindelijk uit te komen aan een hoge waterval. Onderweg kom je ook langs ruïnes en overblijfselen uit de tijd van de pioniers. Kortom, een ideale manier om een van Utah's mooiste plekjes te ontdekken!

Lees verder

© 2016 - 2024 Karldelauw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Arches National ParkArches National ParkArches is een Nationaal Park in de staat Utah in de Verenigde Staten. In het park zijn veel prachtige rotsformaties te b…
Nationale parken Noord-Amerika: Bryce CanyonNationale parken Noord-Amerika: Bryce CanyonBryce Canyon nationaal park, gelegen in het zuidwesten van Utah, Verenigde Staten, is een van de favoriete plekken van t…
Nationale parken Noord-Amerika: ArchesNationale parken Noord-Amerika: ArchesArches nationaal park is gelegen in het oosten van Utah. Om hier te komen kan men met de auto komen. Het gebied staat vo…
Hoogtepunten op een rondreis in het zuidwesten van AmerikaHoogtepunten op een rondreis in het zuidwesten van AmerikaEen rondreis maken door het zuidwesten van Amerika is voor velen een droom die uitkomt. Je kent Amerika misschien alleen…

De VOC en Batavia in LelystadDe VOC en Batavia in LelystadLelystad is ontstaan in 1967, jaren na de tijd van de VOC en toch heeft Lelystad iets met deze tijd. Dat is te zien in B…
De Kachikally Crocodile Pool in GambiaDe Kachikally Crocodile Pool in GambiaKrokodillen in de dierentuin zien, is leuk. Je kunt ze vaak van heel dichtbij zien, alleen van ze gescheiden door een di…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
  • Lonely Planet, Southwest USA
  • Capitool reisgids, USA Zuidwest & Las Vegas
  • Rough Guide, Zuidwest-USA
  • Michelin, De Groene Gids, Zuidwest USA
  • Eigen ervaring
  • Afbeelding bron 1: Wolk9, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Barharbour, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: LoggaWiggler, Pixabay
  • Afbeelding bron 4: Werner22brigitte, Pixabay
Karldelauw (112 artikelen)
Laatste update: 19-06-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.