Bryce Canyon bezoeken: bezienswaardigheden en uitzichtpunten

Bryce Canyon bezoeken: bezienswaardigheden en uitzichtpunten Bryce Canyon in de staat Utah is een van de grootste toeristische trekpleisters van het zuidwesten van de VS. Velen vinden dit zelfs een mooiere plek dan de Grand Canyon. Grand Canyon is dan wel groter en spectaculairder, maar Bryce is ‘fijn kantwerk’. Het loont de moeite om genoeg tijd uit te trekken voor deze magische plek. Het nationaal park ontdekken kan vooral op twee manieren: stoppen bij de vele uitzichtpunten of een wandeling maken waarbij je afdaalt in de canyon. Overnachten kan in het sfeervol hotel Bryce Canyon Lodge of in hotels in leuke plekjes net buiten het park. Hoe haal je het meeste uit je bezoek aan deze mooie plek?

Bryce Canyon bezoeken

Hoodoos

Bryce Canyon is eigenlijk niet echt een canyon maar een ketting van verschillende diepe halfronde amfitheaters met kleurige rotsformaties,‘hoodoos’ genaamd. Elk amfitheater bevat wel duizenden van deze hoodoo-formaties met rode, oranje en roze puntige spitsen.

Geschiedenis van Bryce Canyon

Oorspronkelijk was dit het gebied van de Paiute-indianen, die hier op dieren jaagden en de plaats omschreven als 'unkatimpe-wa-wince-pockich' of 'rode rotsen die als mannen in een komvormige holte staan'. De huidige naam komt van de mormoon Ebenezer Bryce die eind negentiende eeuw in de buurt een boerderij had. Hij omschreef de plaats als 'a helluva place to lose a cow' ('een duivelse plek om een koe kwijt te raken').

In de jaren twintig van de twintigste eeuw besloot de Amerikaanse overheid om van deze plek een nationaal park te maken. Vandaag staat het terecht op het programma van haast elke toerist die een eerste keer het westen van de VS bezoekt.

Hoeveel tijd heb je nodig?

Halve dag

Je kan het nationaal park op een halve dag bezoeken maar je hebt dan alleen tijd om de canyon vanaf een paar uitzichtpunten te zien. De meeste toeristen beperken zich dan ook tot van 'viewpoint' naar 'viewpoint' rijden. Dat is eigenlijk jammer, want als je meer tijd spendeert ontdek je de canyon op een heel andere manier.

Volledige dag

Bryce Canyon heeft een heel eigen sfeer die je pas echt ontdekt wanneer je ook een wandeling in de canyon maakt. Daarom is het aan te raden om een volledige dag te voorzien en ’s avonds in de buurt van het park te overnachten.

Wanneer de duisternis valt over het park en de meeste toeristen zijn verdwenen wordt de site een magische plek met een aparte sfeer.

Natural Bridge / Bron: Unsplash, PixabayNatural Bridge / Bron: Unsplash, Pixabay

Bezienswaardigheden en uitzichtpunten

Highway-63 loopt helemaal door het park. Onderweg kom je voorbij tal van uitzichtpunten die een stop waard zijn.

Het Bryce Amphitheater

Het drukste gedeelte is het zogenaamde ‘Bryce Amphitheater’, waar de bekendste uitzichtpunten liggen. Sunrise Point en Sunset Point zijn twee druk bezochte uitzichtpunten. De zonsopgang kan je echter het beste bij Bryce Point zien. Voorbij het Bryce Amphitheater loopt Highway-63 nog ongeveer vijftien mijl zuidwaarts.

Deze weg tot het einde rijden en af en toe stoppen loont zeker de moeite. Zo zijn de Natural Bridge, een vijfentwintig meter hoge boog boven een diepe geul,en Agua Canyon de moeite waard.

Uitzichtpunten en bezienswaardigheden langs Highway-63

Ook de uitzichtpunten helemaal aan het einde van de weg zijn indrukwekkend. Yovimpa Point geeft een spectaculair uitzicht naar het zuiden en Rainbow Point is het hoogste van alle viewpoints.

Thor's Hammer / Bron: Wolk9, PixabayThor's Hammer / Bron: Wolk9, Pixabay

Wandelingen in Bryce Canyon

Een wandeling in de canyon is een echte aanrader. Je ontdekt de canyon op een heel andere manier dan van bovenaf en wandelt op smalle kronkelpaadjes tussen de rotsformaties. Neem steeds voldoende drinkwater mee voor onderweg want zelfs een korte wandeling vergt inspanning door de vele hoogteverschillen.

Een korte wandeling

Het Navajo Loop Trail (1,4 mijl oftewel ongeveer twee kilometer) is de populairste wandeling en terecht. Je daalt vanaf Sunset Point zigzaggend honderdvijftig meter af in de canyon. Daarna wandel je tussen de rotsformaties en de hoodoos. Je komt ook langs Thor’s Hammer, een kolossale hoodoo en een van de bekendste in het park.

Langere wandelingen

Geoefende wandelaars kunnen zich wagen aan een langere wandeling zoals het Rim Trail (vijf mijl) tussen Sunrise en Sunset Point. De echte die-hards volgen voorbij Bryce Point het Under-the-Rim Trail dat helemaal tot aan Rainbow Point loopt, een afstand van maar liefst 22,6 mijl en een niet te onderschatten onderneming.

Wandelen bij volle maan

Een andere aanrader en speciale ervaring zijn de 'full moon hikes' die de National Park Service op sommige dagen organiseert. Wanneer het volle maan is trek je met een groep onder leiding van een 'ranger' (parkwachter) de canyon in: een unieke ervaring.

Hotels

Bryce Canyon Lodge

In het park zelf ligt één hotel: de mooie maar dure Bryce Canyon Lodge. Het is een mooi gebouw van hout en zandsteen uit 1920 maar zoals alle accommodatie gelegen in nationale parken is het duur voor wat uiteindelijk een gewone kamer is, al hebben veel kamers wel een open haard en een zeker karakter.

Bryce View Lodge

De Bryce View Lodge is een hotel van de keten Best Western, op een drietal kilometer van Bryce Canyon National Park langs Highway U-63 op East Center Street. De kamers zijn schoon en er is ook een zwembad en spa. Het hotel heeft ook een shuttle van en naar Bryce Canyon National Park.

Pink Cliffs Village en Tropic

Je kan ook goedkoper overnachten net buiten het park in Pink Cliffs Village op de kruising van Highway-12 en Highway-63.
Een ander alternatief is Tropic, een plaatsje ten oosten van Bryce op amper acht mijl van de afslag naar het park. Het is bovendien de eerste plaats die je tegenkomt op de bijzonder mooie 'Highway-12' tussen Bryce Canyon en Capitol Reef National Park. De weg staat bekend als 'scenic byway' en terecht. Het panorama van rode canyons, kristalheldere rivieren en onverwachte oases langs deze weg is ronduit spectaculair.

Tropic stelt niet veel voor en is niet veel meer dan een hoofdstraat met motels, maar het is wel een ideaal gelegen plek om te overnachten na een bezoek aan het park of om het park de volgende morgen te bezoeken wanneer je uit oostelijke richting komt.
Ebenezer Bryce, de kolonist naar wie de canyon is genoemd, stichtte dit plaatsje samen met andere migranten in de jaren tachtig van de negentiende eeuw. Zijn houten huis werd gerestaureerd en behoort nu tot het Bryce Pioneer Village Motel. Andere overnachtingsmogelijkheden in Tropic zijn onder meer de Stone Canyon Inn, America's Best Value Inn of Doug's Country Inn.

Kamperen

Ook kamperen in de mooie omgeving van de canyon is mogelijk. In het nationaal park liggen twee 'campgrounds': North en Sunset, beide op wandelafstand van het bezoekerscentrum, de Bryce Canyon Lodge en het Bryce Amfitheater.

Restaurants nabij Bryce Canyon

In Tropic vind je onder andere ‘Doug’s Place' aan 'Doug's Country Inn', een levendige diner die ook ontbijt serveert. Verder is er ‘The Pizza Place’ voor een snelle pizza of de ‘Hungry Coyote’, een gezellig Western-restaurant waar je de hele dag kan eten (ook voor ontbijt) en ’s avonds bovendien reusachtige steaks kan bestellen. Ook de 'Cowboy Grill' in Tropic krijgt regelmatig positieve feedback van mensen die er uit eten gingen. Je hoeft in de buurt van Bryce Canyon dus zeker geen honger te lijden!
© 2015 - 2024 Karldelauw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nationale parken Noord-Amerika: Bryce CanyonNationale parken Noord-Amerika: Bryce CanyonBryce Canyon nationaal park, gelegen in het zuidwesten van Utah, Verenigde Staten, is een van de favoriete plekken van t…
Hoogtepunten op een rondreis in het zuidwesten van AmerikaHoogtepunten op een rondreis in het zuidwesten van AmerikaEen rondreis maken door het zuidwesten van Amerika is voor velen een droom die uitkomt. Je kent Amerika misschien alleen…
Grand Canyon bezoeken: tips en uitkijkpuntenGrand Canyon bezoeken: tips en uitkijkpuntenIn elk lijstje met topbezienswaardigheden in de Verenigde Staten komt nationaal park Grand Canyon voor. De door de natuu…
Westkust Amerika, een geweldige vakantieAmerika lijkt een steeds populairder vakantieoord te worden. Mensen willen graag een keer naar bijvoorbeeld New York of…

New York: Wat te zien in de Upper East SideNew York: Wat te zien in de Upper East SideHet gedeelte dat ten oosten van Fifth Avenue ligt wordt vaak ook wel de Gold Coast genoemd. In deze buurt zitten vele ex…
New York: Wat de zien in Central Park en Times Square?New York: Wat de zien in Central Park en Times Square?New York is zeer bekend vanwege het indrukwekkende Times Square, hier rijden de typische gele taxi's onder de enorme ver…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tekila918, Pixabay
  • Rough Guide, USA Zuid-West
  • Capitool, USA Zuid-West & Las Vegas
  • http://www.nps.gov/brca/index.htm
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Bryce_Canyon_National_Park
  • Afbeelding bron 1: Unsplash, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Wolk9, Pixabay
Karldelauw (112 artikelen)
Laatste update: 28-02-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.