Salt Lake City: 10 mooie plekjes en bezienswaardigheden

Salt Lake City: 10 mooie plekjes en bezienswaardigheden Salt Lake City is de hoofdstad van de Amerikaanse staat Utah en heeft heel wat bezienswaardigheden en mooie plekjes. Deze rustige en aangename stad ligt in een prachtige omgeving, aan de voet van de besneeuwde toppen van de Wasatch Mountains en bij het grote zoutmeer waaraan de stad haar naam dankt. Het centrum is compact en gezellig, met brede lanen en veel groen. Je maakt er bovendien kennis met de boeiende cultuur en religie van de mormonen. Vooral de rondleidingen op Temple Square zijn een leuke ervaring. De stad heeft ook een aantal boeiende musea. En waarom geen bezoekje brengen aan het Utah State Capitol? Kortom, Salt Lake City is een leuke stop tijdens een roadtrip door de VS. Wat moet je zeker zien?
Temple Square's Salt Lake Temple in Salt Lake City / Bron: Kasabubu, PixabayTemple Square's Salt Lake Temple in Salt Lake City / Bron: Kasabubu, Pixabay

Salt Lake City’s bezienswaardigheden: wat zien en wat doen?

Salt Lake City is niet alleen voor Amerikanen maar ook voor toeristen een populaire trekpleister. Voor een Amerikaanse grootstad is Salt Lake City dan ook opvallend rustig en leefbaar. Maar dat is niet de enige reden. Je hoeft niet eens ver de stad uit te rijden om je in prachtige natuur te begeven. De meeste bezienswaardigheden van de stad zijn bovendien ook nog eens helemaal gratis. Temple Square is de belangrijkste bezienswaardigheid. Heb je maar tijd voor één activiteit? Ga dan met een mormoonse gids mee op rondleiding en ontdek de indrukwekkende gebouwen rond het plein.

Maar de stad heeft nog veel meer te bieden. Er zijn leuke musea en heel wat interessante gebouwen zoals het Beehive House en het Utah State Capitol.

Temple Square, heilige plek van de mormonen

De belangrijkste attractie van Salt Lake City is Temple Square, het hart van het mormoonse geloof, ook wel de ‘Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen’ genoemd. Het is voor mormonen de heiligste plek ter wereld. Rond dit immense, ommuurde plein van maar liefst vier hectare vind je de belangrijkste gebouwen van de mormoonse kerk.

Salt Lake Temple

Het indrukwekkendste gebouw op het plein is de Salt Lake Temple. Deze tempel werd in 1893 na een bouw van ruim veertig jaar voltooid en is een van de belangrijkste symbolen van de mormonen. De engel Moroni, die in een visioen aan de stichter van het mormonisme verscheen, prijkt op de top van de kerk. Jammer genoeg mag je het gebouw niet bezoeken, want alleen mormonen mogen de tempel in. Ze betreden de tempel bovendien alleen voor belangrijke gebeurtenissen, zoals huwelijken en doopsels.

Andere gebouwen

Andere noemenswaardige gebouwen zijn het ‘Church Office Building’, waar de administratieve diensten zijn ondergebracht, en het ‘Joseph Smith Memorial Building’. Hier vind je twee restaurants en een kleine bioscoop met films over het mormoonse geloof. Vanaf de tiende verdieping van dit gebouw heb je een prachtig uitzicht over de stad en haar omgeving.

Ben je geboeid door de geschiedenis van de mormonen? Dan is ook het ‘Church History Museum’ de moeite waard. Je ontdekt hier het verhaal van de opkomst van hun geloof en de moeilijkheden en tegenslagen van de eerste mormonen. Zo stichtten ze eerst de stad Nauvoo in de staat Illinois maar werden ze naar het westen verdreven. Je leert over de mormoonse stichter Joseph Smith en zijn opvolger Brigham Young, de lange tocht naar het westen en de stichting van Salt Lake City. Ook zie je er tal van voorwerpen uit die pionierstijd, zoals kledij, werktuigen, boeken en meubels.

Het Seagull Monument op Temple Square / Bron: BigBen212 , Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Het Seagull Monument op Temple Square / Bron: BigBen212 , Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Seagull Monument
Bekijk ook even het mooie 'Seagull Monument' ter ere van de zeemeeuw. Deze vogel speelde een belangrijke rol in de mormoonse geschiedenis. Volgens de legende kenden de eerste mormonen op de oevers van het Grote Zoutmeer in 1847 een grote sprinkhanenplaag, waardoor de oogst mislukte. Niets hielp om de plaag uit te roeien en de kolonisten waren ten einde raad.

Opeens verscheen een enorme kolonie zeemeeuwen. Ze stortten zich op de sprinkhanen en redden zo de mormonen van de hongerdood. Al gauw werd deze gebeurtenis bekend als 'het mirakel van de meeuwen'. Sindsdien is deze vogel een geluksbrenger voor mormonen.

Rondleidingen

Een leuke activiteit op Temple Square zijn de rondleidingen door mormonen. Vaak spreken ze je spontaan aan, maar je vindt altijd wel gidsen bij een van de twee bezoekerscentra op het plein, het ‘South Visitor Center’ of 'North Visitor Center'. Bij dit laatste bevindt zich een enorm Christusbeeld onder een sterrenhemel. De gidsen zijn vaak ‘sisters’ of ‘zusters’, jonge missionarissen uit de hele wereld. Ze doorlopen meestal een stage van anderhalf jaar in Salt Lake City. Deze rondleidingen van zo’n halfuurtje langs de belangrijke gebouwen zoals het tabernakel en de genealogische bibliotheek mag je echt niet missen. Ze zijn volledig gratis en bieden je een unieke kans om meer te leren en vragen te stellen over de mormonen.

Laat je niet tegenhouden door angst. Men wil je heus niet ‘bekeren’ of tot mormoon omdopen. De gidsen zijn heel beleefd, vriendelijk en zeker niet agressief. Hun bedoeling is vooral om je interesse voor hun geloof te wekken.

Joseph Smith, stichter van de mormoonse kerk / Bron: Onbekend, Wikimedia Commons (Publiek domein)Joseph Smith, stichter van de mormoonse kerk / Bron: Onbekend, Wikimedia Commons (Publiek domein)
De mormonen voor dummies
 • De religie staat in de VS bekend als ‘LDS’ (Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints)
 • Joseph Smith stichtte het mormonisme in 1830
 • Hij kreeg op veertienjarige leeftijd een visioen in een bos
 • Bij een volgend visioen verscheen de engel Moroni, boodschapper van God
 • Smith schreef het ‘Book of Mormon’, het belangrijkste geschrift van de mormonen
 • Brigham Young volgde Joseph Smith op na zijn dood in 1844
 • Young leidde de mormonen in 1847 naar de vallei bij het Great Salt Lake waar ze Salt Lake City stichtten
 • Aanvankelijk behoorde polygamie tot het mormonisme
 • In 1890 verdween polygamie uit de leer, maar sommigen bleven het praktiseren
 • Mormonen doneren één tiende van hun inkomen aan de kerk
 • Familiebanden zijn heilig voor mormonen
 • Consumptie van alcohol, tabak en koffie zijn verboden

Het enorme Tabernacle in Salt Lake City / Bron: Bobjgalindo, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Het enorme Tabernacle in Salt Lake City / Bron: Bobjgalindo, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Mormon Tabernacle

Het tabernakel is toegankelijk voor publiek en een van de mooiste bezienswaardigheden van de stad. Dit bouwwerk werd tussen 1863 en 1867 opgetrokken. Het is het tweede grootste orgel ter wereld en bestaat uit maar liefst 11.600 pijpen. Het beroemde Mormon Tabernacle Choir treedt hier regelmatig op.

Akoestiek

De akoestiek van de zaal, waarin plaats is voor zo’n 3500 mensen, is verbluffend. Je kunt er letterlijk een speld horen vallen, iets wat veel mormoonse gidsen graag demonstreren. Wanneer je vooraan een papiertje verkreukelt kan je het tot op de achterste rijen horen. Vaak verscheurt men ook een krant zodat je de akoestiek met eigen oren kan horen.

Optredens

Helemaal indrukwekkend is natuurlijk een repetitie of optreden van het Mormon Tabernacle Choir. Repetities van het koor zijn gratis en gaan meestal door op donderdagavond. Wanneer je in Salt Lake City bent en de kans krijgt om een optreden of repetitie van het beroemde koor bij te wonen moet je niet twijfelen.

Family History Library

Mormonen zijn erg geïnteresseerd in hun stamboom en afkomst. Het gebouw met de 'Family History Library' ligt tegenover het tabernakel en bevat de grootste genealogische bibliotheek ter wereld. De data gaan honderden jaren terug, strekken zich uit over meer dan honderd landen en vormen een schat aan informatie. Mensen vanuit de hele wereld komen hier dan ook informatie over hun voorouders opzoeken. De bibliotheek is voor iedereen toegankelijk, ook voor niet-mormonen. Raadplegingen zijn bovendien gratis.

Eagle Gate met Beehive House links en hoge Church Office Building op achtergrond / Bron: Derek P. Moore, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Eagle Gate met Beehive House links en hoge Church Office Building op achtergrond / Bron: Derek P. Moore, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Beehive House

Mormonenleider Brigham Young liet deze villa in 1854 bouwen. Hij gebruikte het gebouw als ambtswoning maar ging er later ook wonen. Er zijn maar liefst vijfendertig vertrekken. De naam verwijst naar de bijenkorf, een voor mormonen belangrijk symbool van werklust en gemeenschapsleven.

Vandaag is het ingericht als een museum over de geschiedenis van het mormoonse geloof en Brigham Young. Er gaan dagelijks gratis korte rondleidingen door van zo’n twintig minuten.

Lion House

Het ‘Lion House’ staat naast het Beehive House en vormt er een geheel mee. Via een gang zijn beide panden met elkaar verbonden. Young had maar liefst 27 vrouwen en 53 kinderen en liet het Lion House aanbouwen uit plaatsgebrek.

Eagle Gate

Vlakbij het Beehive House, op de hoek van South Temple Street, overspant de indrukwekkende ‘Eagle Gate’ de brede State Street. De grote boog werd gebouwd in 1859, kort na de oprichting van de stad. Op de top staat een mooie bronzen arend die symbolisch de ingang van Brigham Young’s huis bewaakt. Tot 1963 prijkte een houten arend op de boog. De oorspronkelijke vogel vind je nu in het Pioneer Memorial Museum.

Cathedral of the Madeleine

Een van de mooiste gebouwen en bezienswaardigheden van Salt Lake City is deze indrukwekkende rooms-katholieke kathedraal. Hij werd in 1909 voltooid na een bouw van negen jaar en staat er nog net bij als toen. Het is de enige kathedraal in de VS gewijd aan Maria Magdalena. Het romaanse uiterlijk doet wat denken aan de beroemde Notre-Dame in Parijs. Het imposante interieur is echter in een gotische stijl opgetrokken. Joseph Glass, een van de eerste bisschoppen van Salt Lake City, stelde de architect John Theodore Comes aan voor het ontwerp en de inrichting van het interieur. Let ook op de acht waterspuwers en de fraaie glas-in-loodramen.

Het capitool van Salt Lake City / Bron: Wolk9, PixabayHet capitool van Salt Lake City / Bron: Wolk9, Pixabay

Utah State Capitol

Heb je altijd al eens willen zien hoe men in de VS wetten stemt? Dan is een bezoek aan het Utah State Capitol, dat erg lijkt op het capitool in Washington DC, zeker een aanrader. Je vindt het gebouw zo’n tien minuten wandelen ten noorden van Temple Square. Het is een van Salt Lake City's mooiste bezienswaardigheden.

Capitoolsgebouw

Van maandag tot vrijdag zijn er gratis rondleidingen door het mooie gebouw. Je ziet niet alleen waar de wetten van de staat gemaakt worden, maar leert ook veel over de geschiedenis van Utah sinds het in 1896 de vijfenveertigste staat van de VS werd. In de gangen zijn immers heel wat historische voorwerpen en documenten tentoongesteld.

Capitol Hill

De omgeving staat bekend als ‘Capitol Hill’. Je vindt er een groot aantal mooie Victoriaanse huizen van rond 1900. Vooral langs Main Street en Quince Street is het aangenaam wandelen.

Natural History Museum of Utah

Dit mooie, grote museum krijgt lovende kritieken van bezoekers en hoge waarderingen op sites als Tripadvisor. Het is een van Salt Lake City's mooiste bezienswaardigheden. De inrichting is gezellig en er is gezorgd voor een moderne en interactieve ervaring. Je vindt er onder meer indrukwekkende skeletten van mammoeten en dinosaurussen. Ook de reusachtige tanden van een sabeltandtijger zijn de moeite waard.

Je kunt in dit museum zoveel ontdekken en vooral ook doen en proberen dat je er makkelijk een hele namiddag kan doorbrengen. Zo kan je zelf door microscopen kijken, tectonische platen laten bewegen, het grote zoutmeer laten vollopen of canyons in het zand graven. Er is ook een interessante zaal gewijd aan indianenvolkeren.

Vergeet vooral ook het schitterende panoramische terras niet. Hier geniet je van een fraai uitzicht over Salt Lake City, de omringende bergen en het grote zoutmeer.

Pioneer Memorial Museum

Het Pioneer Memorial Museum biedt een leuke en gevarieerde verzameling voorwerpen van de eerste pioniers. Het gebouw telt verschillende verdiepingen. Je krijgt er een goed beeld van hoe men in vroegere tijden leefde en wat de kolonisten bij zich droegen. Verwacht je aan oude foto’s, poppen, snuisterijen, vaatwerk, uurwerken, klokken, kledij, eetgerei en nog veel meer. Ook leuk zijn de authentieke huifkarren. Je ziet er zelfs een oude 'street car', de voorloper van de moderne tram. Het museum herbergt ook de oorspronkelijke reuzenarend van de Eagle Gate.

Big Cottonwood Canyon

Dit gebied ten westen van Salt Lake City is erg populair. Een verharde weg slingert zich door de bergen, waar je geniet van prachtige vergezichten en een schitterend landschap. In de winter is Big Cottonwood Canyon een skigebied. Tijdens de zomer kan je er mooie foto’s nemen en een korte of langere wandeling maken. De wandelpaden zijn stuk voor stuk de moeite waard. Ook wie van mountainbiken houdt kan hier terecht.

Great Salt Lake gezien vanaf Buffalo Point op Antelope Island / Bron: Leaflet, Wikimedia Commons (Publiek domein)Great Salt Lake gezien vanaf Buffalo Point op Antelope Island / Bron: Leaflet, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Het zoutmeer Great Salt Lake

Mis ook het enorme zoutmeer niet waaraan de stad haar naam dankt. Het ligt zo’n zevenentwintig kilometer buiten de stad en is een van de veertig grootste meren ter wereld. Merkwaardig genoeg varieert het waterpeil voortdurend en de precieze oorzaak daarvan is niet gekend. Hoewel het Great Salt Lake indrukwekkend is was het ooit nog veel groter. Het meer maakte deel uit van het immense 'Lake Bonneville' dat zich uitstrekte tot aan Idaho en Nevada.

Het zoutgehalte is zes keer hoger dan dat van zeewater, met soms pieken tot 27%. Net als in de Dode Zee kan je dus ook in het Great Salt Lake gewoon blijven drijven! Pootje baden kan aan het strand van Bridger Bay in het uiterste noorden van Antelope Island.

Rijke fauna

Voor vissen is het meer geen optie: geen enkele soort kan in zulk zout water overleven. Toch heeft Great Salt Lake een rijke fauna: zo wemelt het er van de vogels. Men schat dat er zeker 250 soorten waaronder arenden, haviken en pelikanen verblijven. Daarnaast leven er ook tientallen zoogdiersoorten zoals vossen en muskusratten.

Antelope Island

In het Great Salt Lake liggen tien eilanden. Het grootste daarvan, Antelope Island, heeft een lengte van 24 kilometer en een breedte van 6 kilometer. Het eiland is verbonden met het vasteland door een berijdbare dijk van elf kilometer. Een tochtje naar Antelope Island is een van de beste manieren om het Great Salt Lake te ervaren, de fauna te observeren en van het gave uitzicht over het zoutmeer te genieten. Vooral vanaf Buffalo Point ligt het Salt Lake er prachtig bij.

Tip: Vanaf Antelope Island geniet je ook van prachtige zonsondergangen over het Great Salt Lake

Binnenkant van de Assembly Hall van Salt Lake City / Bron: BigBen212 , Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Binnenkant van de Assembly Hall van Salt Lake City / Bron: BigBen212 , Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Andere bezienswaardigheden en mooie plekjes in Salt Lake City

Krijg je maar niet genoeg van Salt Lake City en wil je nog meer zien? Dan zijn er nog een paar noemenswaardige bezienswaardigheden:

Assembly Hall

Dit mooie gebouw uit 1880 ligt op Temple Square en lijkt op een kerk. Het werd gebouwd met de resterende granietblokken na de bouw van de Salt Lake Temple. Hier vinden regelmatig concerten plaats, meestal op zaterdagavond. Neem zeker een kijkje online voor de geplande optredens wanneer je in de stad bent.

Utah Museum of Fine Arts

Een klein museum maar erg de moeite waard voor kunstliefhebbers. Je vindt er schilderijen en voorwerpen van meesters uit de hele wereld. Zowel Amerikaanse als Europese schilderkunst komen aan bod. Ook boeiend zijn de schilden, maskers en totems van de Asmat (Papoea).

This is the Place Heritage Park

Een groot en leuk openluchtmuseum met houten huisjes uit de tijd van de pioniers. Zo vind je er het stadhuis, een schooltje, een bank, een brandweerkazerne en nog veel meer. Gidsen in traditionele klederdracht leiden je rond. Je kunt ook een ritje met een ossenwagen maken. Er zijn ook heel wat activiteiten voor kinderen, vooral tijdens de zomer. De naam van het park verwijst naar de beroemde uitspraak 'This is the place!' van Brigham Young, toen de karavaan met pioniers aankwam bij de vallei van het Great Salt Lake.

Lees verder

© 2017 - 2024 Karldelauw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Derek Parra: van inlineskating naar langebaanschaatsenDerek Parra is een Amerikaanse oud-langebaanschaatser die Olympisch goud behaalde op de Olympische Spelen in 2002, nadat…
Tonny de Jong: als eerste goed op de klapschaatsTonny de Jong was de eerste vrouwelijke schaatser die goed overweg kon met de klapschaats. Ze wist twee maal Europees Ka…
Roberto Sighel: vijf Olympische SpelenRoberto Sighel is een Italiaanse oud-langebaanschaatser. Hij heeft maar liefst aan vijf Olympische Winterspelen deelgeno…
Gerard van VeldeGerard van Velde, ook wel bekend als 'de eeuwige vierde' heeft een lange schaatscarrière achter de rug, met een nodige p…

Manchester, Engeland: pareltje in de MidlandsManchester, Engeland: pareltje in de MidlandsIn de ruige Midlands van het eiland Groot-Brittannië zijn verschillende grote steden te vinden. Denk hierbij aan een bek…
Een vakantie in WarsteinEen vakantie in WarsteinHet stadje Warstein staat in de eerste plaats natuurlijk bekend om haar brouwerij. Hier wordt het beroemde Warsteiner bi…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: WikiImages, Pixabay
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Joseph_Smith
 • https://www.tripadvisor.be/Attractions-g60922-Activities-Salt_Lake_City_Utah.html
 • https://tiogatours.be/voorpret/bezienswaardigheden/amerika/utah/salt-lake-city/
 • https://www.amerika.nl/amerika/reisgids/utah/salt-lake-city/
 • Trotter Reisgids, Zuidwest USA
 • Lonely Planet, Southwest USA
 • Rough Guide, The Rocky Mountains
 • Michelin, De Groene Gids, Zuidwest USA
 • Eigen ervaring
 • Afbeelding bron 1: Kasabubu, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: BigBen212 , Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: Onbekend, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 4: Bobjgalindo, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 5: Derek P. Moore, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 6: Wolk9, Pixabay
 • Afbeelding bron 7: Leaflet, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 8: BigBen212 , Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Karldelauw (153 artikelen)
Laatste update: 17-02-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 18
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.