Manchester, Engeland: pareltje in de Midlands

Manchester, Engeland: pareltje in de Midlands In de ruige Midlands van het eiland Groot-Brittannië zijn verschillende grote steden te vinden. Denk hierbij aan een bekende stad als Liverpool, maar ook aan plaatsen als Leeds en Sheffield. In het midden van deze drie steden ligt een enigszins onderbelichte stad. Een stad die volop bekend is bij iedereen die kijkt naar voetbal, maar deze stad heeft zoveel meer te bieden aan cultuur, geschiedenis en winkelen. De naam van deze prachtige, onontdekte stad? Manchester.

Inhoudsopgave


Greater Manchester

De stad Manchester is één van de grotere steden in de ruige Midlands van Groot-Brittannië. De stad kreeg in 1853 stadsrechten en er wonen aan het begin van de 21e eeuw ruim een half miljoen mensen in de stad zelf en daarmee staat de stad in de top vijf van grootste steden van heel Engeland. Maar eigenlijk bestaat Manchester uit de stad Manchester met vele kleinere steden die in de loop van de eeuwen aan de stad zijn vastgegroeid. Dit grotere gebied wordt ook wel Greater Manchester genoemd. In totaal wonen in dit gebied ongeveer 2,6 miljoen mensen, hiermee is het gebied het op één na grootste stedelijke gebied van Engeland, alleen Londen heeft meer inwoners. Tegenwoordig staat de stad bekend om haar voetbal, cultuur, muziek en de mix van modern en vroeger.

Industriestad

Manchester is altijd een industriestad geweest. Vanwege de centrale ligging in het land is, beschikt het over een ideale treinverbinding tussen Noord- en Zuid-Engeland. Hierdoor was het een ideale stad voor de in opkomst zijnde industrie. Aan het eind van de 19e eeuw groeide de stad ontzettend snel door de industriële revolutie, het werd zelfs een voorbeeld voor vele andere Europese steden die moeite hadden met de groei door de industriële revolutie.

Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog had de stad het zwaar. Door de naam die het had gemaakt als industriestad in de eeuw voorafgaande aan deze oorlog, werd het bijna automatisch een doelwit voor de vele bombardementen die door de Duitse luchtmacht zijn uitgevoerd. Vele honderden inwoners van Manchester hebben tijdens deze bombardementen het leven moeten laten. Daarnaast is een groot deel van het industriegebied Manchester verloren gegaan; er staan ook in de 21e eeuw nog restanten van gebombardeerde fabrieken als herinnering aan deze zware periode in de geschiedenis van de stad. Naast de industriegebieden werd ook het centrum van de stad en de grote kathedraal zwaar beschadigd. De kathedraal stond zelfs op instorten. Door deze bombardementen heeft het centrum van de stad tegenwoordig een heel modern uiterlijk.

Ligging

De industriestad Manchester ligt aan de rivier Irwinn, welke aan de westkant van Manchester de stad instroomt. De stad ligt in de Midlands en is omringd door kleinere steden als Bolton, Stretford, Stockport, Bury en Rochdale. De stad ligt op ongeveer 30 mijl rijden vanaf Liverpool in het westen en op ruim 200 mijl rijden vanaf Londen naar het zuiden. De eerste grote bekende plaats ten oosten van Manchester is Leeds en ligt op ongeveer 40 mijl afstand.

Natuurgebied

Ten zuidoosten van de stad ligt het Peak District National Park. Dit park kreeg in de jaren vijftig van de 20e eeuw als eerste het kenmerk nationaal park. Het park wordt onderverdeeld in het noordelijk gelegen Dark Peak en het zuidelijke White Peak. Het park staat bekend om haar sportieve mogelijkheden; zo kan er heel veel geklommen worden op zowel simpele als zware parcoursen, maar is er ook de mogelijkheid tot fietsen, wandelen en watersport.

Bezienswaardigheden

Ondanks dat het centrum van de stad in de Tweede Wereldoorlog volledig is verwoest, heeft de stad nog meer dan genoeg sportieve en culturele hoogstandjes om te bezichtigen.

Bron: Peter McDermott, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Bron: Peter McDermott, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
Piccadilly Gardens
Piccadilly Gardens is al eeuwen het groene hart van de stad. Het plein zoals het er in 2020 uitziet is in 2002 gemaakt door de Japanse architect Tado Ando. Het centrum van de stad was in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd en het duurde uiteindelijk tot 2002 voordat het plein zijn definitieve uiterlijk heeft gekregen. Het plein heeft een grote waterpartij en er staan meerdere standbeelden van onder andere de Duke van Wellington, Koningin Victoria en James Watt. Aan de rand van het plein bevinden zich meerdere grote hotels.

Manchester Museum

Het Manchester Museum ligt ten zuidoosten van het centrum aan Oxford Street. Vanaf Piccadilly Station is het een wandeling van ongeveer een half uur. Het museum bestaat al sinds 1824. Omdat de toegang geheel gratis is, is het museum afhankelijk van donaties van haar bezoekers en van grotere organisaties. Het museum heeft één van de grootste collecties Egyptische stukken uit de Farao-tijd van heel Groot-Brittannië.

Kathedraal van Manchester

Het hoofdgebouw van de Manchester Cathedral is gebouwd in de 15e eeuw na Christus. In de Victoriaanse tijd is de kathedraal verder uitgebouwd naar haar huidige omvang. Het is één van de vijftien belangrijkste historische gebouwen van de stad. De kathedraal is gebouwd op restanten van meerdere kerken, maar is in de 19e eeuw gerestaureerd en heeft hierbij een uiterlijk van deze periode meegekregen.

National Football Museum

Voor de voetballiefhebber is een reis naar Manchester een echte must. Aan Todd street, ten noordwesten van het centrum bevindt zich het National Football Museum. Dit museum is volledig gratis te bezoeken en toont de geschiedenis en ontwikkeling van het voetbal in Engeland sinds het eind van de 19e eeuw. Gedurende de werkweek zijn er dagelijks meerdere rondleidingen, in het weekend betaal je voor een volwassene 10 pond en voor kinderen (5 t/m 15 jaar) 5 pond.

Old Trafford

Old Trafford is het stadion van Manchester United. Het stadion bevindt zich aan de Sir Matt Busby Road aan de rand van de arbeiderswijk Trafford, in het zuidwesten van de stad. Het stadion bezit naast ruim 76.000 plaatsen op de tribune een Megastore met fanartikelen van de club. Pronkstuk in het stadion is het drie verdiepingen tellende museum; hier staan alle door de club gewonnen prijzen tentoongesteld, alsmede de hele geschiedenis van de club. Daarnaast kun je in combinatie met een bezoek aan het museum ook een Engelstalige rondleiding door het gehele stadion krijgen.

Etihad Stadium

Het Etihad Stadium ligt in het noordoosten van de stad en is de thuishaven van voetbalclub Manchester City. Het stadion is ook wel bekend als het City of Manchester Stadium en biedt plaats aan 55.000 toeschouwers. Het stadion is voor vijftig procent in bezit van de gemeente Manchester en voor vijftig procent in bezit van de voetbalclub. Naast voetbalwedstrijden wordt het stadion ook veel gebruikt voor concerten van internationale sterren.

Bron: Charles Bowring, Wikimedia Commons (GFDL)Bron: Charles Bowring, Wikimedia Commons (GFDL)
The Trafford Centre
Ben je meer van het winkelen dan mag je het overdekte Trafford Centre zeker niet missen. In het zuidwesten van Greater Manchester ligt dit gigantische winkelcentrum. Met meer dan 10.000 parkeerplaatsen is meteen bekend hoe ontzettend veel bezoekers dit winkelcentrum dagelijks ontvangt. er zijn niet alleen heel veel winkels en restaurants, maar je kunt er naar hartenlust bowlen, lasergamen, naar de bioscoop en indoor golf spelen. Vanuit het centrum is het winkelcentrum gemakkelijk per bus bereikbaar.

Overige gebouwen

Naast de reeds genoemde bezienswaardigheden is er nog een groot aantal andere gebouwen zeker de moeite waard om te bekijken. Mocht er tijd over zijn tijdens de reis, neem dan zeker ook een kijkje bij het Museum of Science and Industry, het Manchester Opera House en The Bridgewater Hall.

Sportstad Manchester

Manchester is een sportstad in hart en nieren. Vraag een willekeurige sportliefhebber naar de stad Manchester en het eerste wat in de deze sportliefhebber zal opkomen is het voetbal. De stad herbergt twee van de grootste clubs ter wereld; Manchester City en Manchester United. Maar naast het voetbal is Manchester dé stad wat betreft het baanwielrennen.

Voetbal

Over de rivaliteit tussen Manchester United en Manchester City is al heel veel gezegd en geschreven. Het verdeelt de stad in een rood en een blauw gedeelte. Manchester City heeft zijn stadion in het noordoosten van de stad en Manchester United in het zuidwesten, aan de rand van het arbeidersgebied. Beide stadions en de omgeving zijn het bezoeken waard, zeker ook op wedstrijddagen. Ook in de winkels in het centrum van de stad kom je een duidelijke tweedeling tegen; vaak zie je aan de hoeveelheid fanartikelen welke voorkeur de eigenaar van de winkel heeft.

Bron: Gary Barber, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Bron: Gary Barber, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
Baanwielrennen
Baanwielrennen is in Groot-Brittannië een hele grote en belangrijke sport. In het noordoosten van Manchester ligt het HSBC UK National Cycling Centre. Deze baan is het mekka van de wielersport in Groot-Brittannië. Alle nationale selecties trainen er en vele grote namen hebben hier hun trainingsronden gereden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Sir Chris Hoy.

Reizen naar de stad

Door zijn ligging is Manchester het beste te bereiken per vliegtuig. Vanaf vliegveld Schiphol vlieg je in iets meer dan een uur naar Manchester Airport. Van hieruit kan er gemakkelijk overgestapt worden op bus-, trein- of metroverbindingen naar het centrum van de stad.

Buslijnen

Vanaf het vliegveld gaat dagelijks, ook op feestdagen, bussen naar het centrum van de stad. Ook gaan er meerdere buslijnen naar de steden rondom Manchester. Zo bereikt men het Trafford Centre in ongeveer 30 minuten en is het stadscentrum bereikt in een uur.

Treinstation

Vanaf het treinstation kan de reiziger heel Groot-Brittannië bezoeken. Zo zijn bestemmingen als Glasgow, Liverpool en zelfs Noord-Wales gemakkelijk te bereiken. Natuurlijk is er ook een korte en snelle treinverbinding met hartje Manchester, direct vanaf het vliegveld naar Manchester Piccadilly, op een paar minuten lopen van Piccadilly Gardens.

Metrolink

Tot slot kun je de stad gemakkelijk bezoeken met de metro. Vanaf het vliegveld kan de reiziger terecht op meerdere lijnen om zo in totaal 92 metrohaltes te bereiken. Het metrostation bevindt zich in het hartje van het vliegveld en brengt de reiziger in iets meer dan een half uur naar het centrum van de stad.

Lees verder

© 2017 - 2024 Sierd-jan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamVoetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamIn 2021 spelen België en Tsjechië tegen elkaar in de kwalificatiecyclus voor het wereldkampioenschap voetbal. De wedstri…
Old Trafford, het iconische stadion van Manchester UnitedOld Trafford, het iconische stadion van Manchester UnitedOld Trafford is sinds 1910 het stadion waar Manchester United haar wedstrijden speelt, buiten een periode tussen 1941 to…
De oprichting en geschiedenis van Manchester CityDe oprichting en geschiedenis van Manchester CityManchester City is één van de topclubs in de Engelse Premier League. Toch is de hoge jaarlijkse notering van de club nie…
Premier League, Engeland: alle kampioenen tot en met 2019-20Premier League, Engeland: alle kampioenen tot en met 2019-20Vanaf 1992 wordt er in Engeland gevoetbald in de competitie Premier League. De Premier League bestaat uit twintig teams…

Lahnstein: een pittoreske stad aan de romantische LahnLahnstein: een pittoreske stad aan de romantische LahnLahnstein ligt in het Duitse Reinland-Paltz, in het Middenrijndal, dat sinds 2002 Unesco-Werelderfgoed is. De pittoreske…
Salt Lake City: 10 mooie plekjes en bezienswaardighedenSalt Lake City: 10 mooie plekjes en bezienswaardighedenSalt Lake City is de hoofdstad van de Amerikaanse staat Utah en heeft heel wat bezienswaardigheden en mooie plekjes. Dez…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • https://www.visitmanchester.com/
  • http://www.museum.manchester.ac.uk/collection/
  • https://www.britishcycling.org.uk/
  • https://www.visitengland.com/nl/northernengland/destinations/manchester#/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Manchester
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Manchester
  • http://www.top10bezienswaardigheden.nl/engeland/manchester.htm
  • https://www.tripadvisor.nl/Attractions-g187069-Activities-Manchester_Greater_Manchester_England.html
  • http://www.stedentrips.nl/stedentrip/manchester/bezienswaardigheden
  • http://www.manchester-airport.nl/de-stad-manchester/
  • http://www.peakdistrict.gov.uk/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Manchester_Velodrome
  • Afbeelding bron 1: Peter McDermott, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Charles Bowring, Wikimedia Commons (GFDL)
  • Afbeelding bron 3: Gary Barber, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
Sierd-jan (112 artikelen)
Laatste update: 22-06-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 16
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.