Lahnstein: een pittoreske stad aan de romantische Lahn

Lahnstein: een pittoreske stad aan de romantische Lahn Lahnstein ligt in het Duitse Reinland-Paltz, in het Middenrijndal, dat sinds 2002 Unesco-Werelderfgoed is. De pittoreske stad ligt aan de Lahn, een mooie, rustige rivier. Lahnstein heeft een woelige geschiedenis gekend omdat het op een knooppunt van belangrijke wegen lag. In en rond Lahnstein valt heel wat te beleven. Zo zijn er kerken, kloosters en burchten. Je kan er wandelen, fietsen en kanovaren. Je kan er een boottocht op de Lahn maken en je kan er genieten van een goed glas wijn. Koblenz bevindt zich op slechts vijf kilometer van Lahnstein, dus ook daar kan je makkelijk naartoe.

Lahnstein: ligging

Lahnstein ligt op zo'n vijf kilometer van Koblenz. Het is de eerste stad na de samenvloeiing van de idyllische Lahn met Vader Rijn wanneer je uit het noorden komt. De Lahn is de natuurlijke grens tussen het Westerwald en de Taunus. Lahnstein ligt op een hoogte van 74 meter.

lahnsteinUnesco Werelderfgoed sinds 2002

Sinds 2002 is het Middenrijndal (Oberes Mittelrheintal) Unesco Werelderfgoed. Het gaat meer bepaald om het gebied tussen Koblenz en Bingen. En daar ligt ook Lahnstein in. De 67 kilometer lange strook wordt beschouwd als een van de mooiste stukken van de Rijn en wordt ook wel eens de romantische Rijn genoemd. Reeds in de negentiende eeuw werden schilders en dichters gecharmeerd door dit mooie stukje natuur met zijn unieke fauna en flora. Ook de vele mythen en legenden trekken heel wat toeristen. Om nog maar te zwijgen van de lekkere wijn en de vele burchten die het gebied telt.

Geschiedenis van Lahnstein

Romeinen

Lahnstein was dikwijls het middelpunt van oorlogen en geschillen, omdat het op het knooppunt van belangrijke wegen ligt. Reeds ten tijde van de Romeinen, want Lahnstein ligt pal op de Limes. Sporen van deze grensmuur die werd opgetrokken als verdediging tegen de Germanen vind je over acht kilometer in het Oberlahnsteiner Stadswald. In 369 bouwden de Romeinen een fort ter hoogte van de monding van de Lahn, op de plaats van het huidige Niederlahnstein. Dit fort moest dienen als grensbevestiging en als wachtpost voor Kastell Confluentes, het huidige Koblenz.

Middeleeuwen

In 1226 laat de aartsbisschop van Mainz, Siegfried III von Eppstein, de burcht van Lahneck bouwen om zijn domein te beschermen.

Pest

Lahnstein wordt in 1542 getroffen door de pest.

Onder de voet gelopen

In de daaropvolgende jaren verandert Lahnstein geregeld van eigenaar. Tijdens de Dertigjarige Oorlog wordt Lahnstein ingenomen door de troepen van de Keizer, door de Zweden en door de Fransen. Later, tussen 1795 en 1800, werd Lahnstein bezet door de Fransen, de Oostenrijkers, de Pruisen en de Russen. Na Wereldoorlog I wordt Lahnstein voor de derde maal ingenomen door de Fransen.

Wereldoorlog II

In 1938 wordt tijdens Kristalnacht de synagoge van Lahnstein vernietigd. Tussen 1944 en 1945 werd de stad bijna helemaal verwoest door bombardementen van de geallieerden.

Fusie en zustersteden

Op zeven juni 1969 vond een fusie plaats tussen Niederlahnstein en Oberlahnstein. Aan de oevers van de Lahn vind je een standbeeld van een mannetje dat op een bak zit, de Baareschesser. De inwoners van Niederlahnstein worden Baare genoemd, die van Oberlahnstein de Heinze (ruiter, eenpootruiter). Met zijn bijna 20.000 inwoners is Lahnstein een van de grootste steden op de Middenrijn. Lahnstein heeft meerdere zustersteden: Vence in Frankrijk sinds 1967, Kettering in het Verenigd Koninkrijk sinds 1956, Ouahigouya in West-Afrika sinds 1978, Hermsdorf in Thuringen sinds 1990 en Montesilvano in Italië sinds 2015.

Bezienswaardigheden in Lahnstein

De binnenstad van Lahnstein

De binnenstad van Lahnstein is erg pittoresk. Je hebt er talloze vakwerkhuizen en je kan er gezellig rondkuieren in de middeleeuwse steegjes.

Burcht Lahneck

Deze burcht ligt tussen Lahn en Rijn, tegenover Slot Stolzenfels. Hij werd gebouwd in de dertiende eeuw en werd later gerestaureerd in Engelse Neogotiek. De burcht heeft een vijfhoekige toren, wat eerder zeldzaam is. Op een muur in de burcht hangt de tekst: "Des Helden edler Geist", de beginregels van een gedicht van Goethe. Hierin beschrijft hij hoe hij de eerste maal met de streek kennis maakte tijdens een reis op de Rijn in 1774.

In de burcht worden vaak spektakels gegeven en concerten gehouden. Ook is hier een jaarlijks theaterprogramma.

Bij burcht Laneck kruisen heel wat wandelwegen uit de streek: de Rheinhöhenweg, de Lahnhöhenweg, de Lahn-camino en de Rheinsteig.

Schloss Martinsburg

Deze burcht werd op het einde van de dertiende eeuw gebouwd, meer bepaald in 1298. Vanop de burcht werd toezicht gehouden op de tol die op de Rijn werd geheven. Het is een wit gebouw met donker dak. Het bevat talrijke barokke elementen. In de burcht vind je nu privéwoningen en een artsenpraktijk. Het enige deel dat toegankelijk is voor het publiek is het Fastnachtsmuseum.

Sint-Martinuskerk

De Sint-Martinuskerk (Sankt Martinus Kirche) is een Rooms Katholieke parochiekerk gewijd aan Martinus van Tours. Je vindt verwijzingen naar hem:
  • in het rechter zijschip: bij het voormalige hoogaltaar zijn verwijzingen naar zijn leven
  • in de vensters in het koor
  • in de naam van de zwaarste van de vijf klokken van de kerk. De 5700 kilo zware Martinusklok is de grootste uit het Middenrijndal.

Middeleeuwse omwalling

Lahnstein bezit een prachtige middeleeuwse omwalling met grachten en zestien torens. Een van die torens is de Hexenturm. Deze dateert uit 1324.

Oude stadhuis

Het oude stadhuis, in het Duis Altes Rathaus, dateert uit 1500 en heeft prachtig vakwerk. Het bevindt zich in Oberlahnstein en herbergt de stadsarchieven.

Het Sint-Jans-Klooster

Romaanse basiliek uit de twaalfde eeuw.

Historische taverne

Aan de Lahn bevindt zich een historische taverne: Wirtshaus an der Lahn. In deze taverne zou Goethe in 1774 zijn inspiratie hebben gevonden voor zijn gedicht 'Geistesgruss'. Hij nam er zijn middageten tijdens een reis op de Rijn. In de nu gele taverne met rood vakwerk is een kamer gewijd aan Goethe.

La jeune fille disparue

Niet alleen Goethe kreeg inspiratie in Lahnstein. In 'La jeune fille disparue' wordt het verhaal verteld van de Engelse Idilia Dubb. Haar reis langs de Rijn eindigde tragisch. Zij verdween op mysterieuze wijze in de ruïnes van burcht Lahneck.

Cultureel

Op cultureel gebied heeft Lahnstein naast de burchten, kerken en kloosters ook nog een Carnavalsmuseum, een Heimatmuseum en een Mijnmuseum. Elk jaar is er de tweede zaterdag van augustus Rhein in Flammen. Talloze schepen varen over de Rijn en er is een schitterend vuurwerk. Aan de oevers van de Rijn zijn er concerten en spektakels. Van al dat moois kan er genoten worden van in Lahnstein.

Stadswapen

Het huidige stadswapen is ontstaan door de samenvoeging van de symbolen van Niederlahnstein en Oberlahnstein. Het rode kruis op de witte achtergrond is het symbool van Niederlahnstein. Het stuurrad in het midden is het symbool van Oberlahnstein.

Sportieve mogelijkheden en wandelwegen

Ruppertsklamm

In de buurt kan je naar de Ruppertsklamm, een twee kilometer lange, romantische en ruwe kloof. Deze kloof maakt deel uit van het traject van de Rheinsteig.

Rheinsteig

De Rheinsteig is een traject van Wiesbaden naar Bonn. De Rheinsteig loopt langs burcht Lahneck.

Lahncamino

De Lahncamino loopt van Wetzlau naar Oberlahnstein. Van daar kan je dan verder naar Kaub via de Rijncamino. Op de Lahncamino vind je de Hospitalkapelle St. Jakobus. Bij uitgravingen werden hier de beenderen van een pelgrim, onderweg naar Compostela, gevonden.

Kano
Wie houdt van rust en water kan op de Lahn een boottocht maken. Wie het liever zelf doet, kan op verschillende plaatsen op de Lahn een kano huren en zelf de streek verkennen, rustig peddelend op de mooie rivier.

Openluchtzwembad

Bij burcht Lahneck is er een prachtig Freibad met blik op Schloss Stolzenfels en op het Rijndal.

Fietsen

Ook de minder geoefende fietser kan hier prachtige tochten maken op de goed onderhouden paden naast de Lahn. Je geniet er overal van een schitterend uitzicht.

Gezondheid

Op de heuvels boven Lahnstein bevindt zich een kuuroord met thermen. Tussen de bossen en de parken en met een schitterend uitzicht op de Lahn kan je hier terug in topvorm geraken.
© 2017 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Duitsland: wat kan je doen in de streek van de Lahn?Duitsland: wat kan je doen in de streek van de Lahn?De Moezel en de Rijn kennen we allemaal. Wie in diezelfde regio wil genieten van een meer idyllische en rustigere rivier…
Amsterdamse grachtengordel op de UNESCO WerelderfgoedlijstAmsterdamse grachtengordel op de UNESCO WerelderfgoedlijstDe Amsterdamse grachtengordel komt definitief op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Dit zal een positieve invloed kunnen…
Brno in Moravië, TsjechiëBrno in Moravië, TsjechiëNa Praag is Brno de grootste stad van Tsjechië. De stad ligt in Moravië, het oostelijk deel van Tsjechië. In Moravië vin…

Chicago: bezienswaardigheden voor een citytripChicago: bezienswaardigheden voor een citytripChicago is de grootste stad van de staat Illinois en met ruim 2,7 miljoen inwoners (bron: US Census Bureau, 2015) de der…
Manchester, Engeland: pareltje in de MidlandsManchester, Engeland: pareltje in de MidlandsIn de ruige Midlands van het eiland Groot-Brittannië zijn verschillende grote steden te vinden. Denk hierbij aan een bek…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Martinuskerk_(Lahnstein) (op 10.02.2017)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Lahnstein (op 10.02.2017)
  • https://fr.wikipedia.org/wiki/Lahnstein (op 10.02.2017)
  • https://de.wikipedia.org/wiki/Lahnstein (op 10.02.2017)
  • http://www.lahnstein.de/startseite/ (op 10.02.2017)
  • http://www.mijnwoordenboek.nl/vertaal/DE/NL/heinze (op 11.02.2017)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Lahneck (op 11.02.2017)
Mapa (704 artikelen)
Gepubliceerd: 13-02-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.