Duitsland: wat kan je doen in de streek van de Lahn?
De Moezel en de Rijn kennen we allemaal. Wie in diezelfde regio wil genieten van een meer idyllische en rustigere rivier moet bij de Lahn zijn. Een zijrivier van de Rijn, tegenover de Moezel en zo'n kleine 300 kilometer lang. Veel minder toerisme en de ideale plek om te gaan kanovaren. Op de oevers is het goed fietsen en onderweg komt men voorbij een aantal hele mooie steden en dorpen, zoals bijvoorbeeld Limburg an der Lahn. Maar ook te voet kan men een stukje naast de mooie rivier afleggen. De streek rond Diez en Nassau is erg geliefd bij Nederlanders, omdat het Nederlands koningshuis hier ook nog een stukje geschiedenis heeft geschreven.
De Lahn
De Lahn is een zijrivier van de Rijn, tegenover de Moezel. Even onder Koblenz vertrekt deze rustige rivier naar rechts, richting Limburg an der Lahn. De monding ligt in Lahnstein en zo'n 300 kilometer en 12 sluizen verder ligt de bron in het Rothaargebergte. De Lahn vormt de natuurlijke grens tussen Westerwald en Taunus. Onderweg doorkruist de rivier ook het natuurpark Nassau. De streek rond de Lahn is ook sterk verbonden met het Nederlands koningshuis. In Nassau staat een kasteel dat hen toebehoort.
Met de fiets naast de Lahn
Naast de Lahn vind je de Lahnradweg. Op deze vlakke fietsroute van zo'n 245 kilometer lang naast de rivier kom je heel wat leuke dorpen en steden tegen. De bewegwijzering is prima. Fietsen kan je op verschillende plaatsen naast de rivier huren. Soms fiets je op de rechteroever van de Lahn, soms op de linkeroever. Tussen Geilnau en Laurenburg ontbreekt het fietspad, maar je kan hier heel gemakkelijk in Balduinstein de trein nemen. De fiets mag gratis mee! Wil je de trein niet op, dan ga je via Holzappel, maar dan moet je een stukje flink klimmen! De complete uitleg van deze weg vind je op de toeristische fietskaart "Radtouren Rhein-Lahn - Immer im Kreis herum". Je kan deze kaart kopen in alle toeristische diensten van de streek.
Wandelen naast de Lahn
Natuurpark Nassau
De Lahn doorkruist het Natuurpark Nassau (590 km²). Je kan hier prachtige wandelingen maken in het Westerwald of in het Taunusgebergte. Onderweg zijn er prachtige uitzichten en hier en daar vind je een schuilhut. Bij Lahnstein en bij Bad Ems kan je er een Waldlehrpfad volgen, minigolfen kan je in Nassau en Diez. In Nassau en Bad Ems vind je zwembaden.
Limesweg
In Bad Ems kan je een stukje van de
Limes lopen. Deze oude Romeinse grensweg bevat nog heel wat overblijfselen, zowel origineel als gereconstrueerd. Zo vind je er wachttorens en castella (forten), maar ook fundamenten van badhuizen en villa's.
Rheinsteig
In Lahnstein kan je een stukje van de Rheinsteig lopen. Je komt hierbij door de indrukwekkende Ruppertsklamm, een twee kilometer lange kloof.
Kanovaren op de Lahn
Kajakken en kanovaren is ook een mogelijkheid op de Lahn. Er is geen beroepsvaart op de Lahn, dus het is er een pak rustiger dan op de Moezel. Probeer zeker in de buurt van Weilburg te komen, dan kan je de tweehonderd meter lange scheepvaarttunnel onder Weilburg door!
Met een plezierboot op de Lahn
Het bevaarbaar gedeelte van de Lahn bedraagt ongeveer 70 kilometer en ligt tussen Lahnstein en Limburg an der Lahn. Probleem is wel om er met een plezierbootje te geraken. Via de Rijn is het nogal moeilijk omdat je hiervoor officieel een Rijnpatent nodig hebt. Via de Moezel moet je slechts zes kilometer de Rijn op om op de Lahn te geraken. Let wel op de grote stroom en de drukke beroepsscheepvaart. Geraak je er uiteindelijk, dan kom je op de Lahn 12 sluizen tegen. De doorvaart in de sluizen verloopt vlot, maar je moet de sluis vaak delen met kanovaarders. De Lahn wordt niet gebruikt door de beroepsvaart, dus het is er erg rustig. Je zal er alleen kanovaarders en andere watersporters tegenkomen. In de nabijheid van campings is het oppassen geblazen voor mensen in opblaasbootjes, zwemmers en waterskiërs.
Steden die de moeite waard zijn naast de Lahn
Naast de Lahn zijn heel wat steden die echt een bezoekje waard zijn. In sommige steden kan je gerust een hele dag doorbrengen, want er zijn heel wat interessante dingen te zien en je kan er dikwijls ook mooie wandelingen in de buurt maken. Van bron tot monding kom je voorbij:
Marburg
Naast de universiteit is er in Marburg heel wat te bezoeken. Zo vind je er een kinderjaren- en schoolmuseum. Het meest bekende gebouw in Marburg is de E-kirche, voluit de Elisabethkirche. Het is de oudste Gothische kerk op Duits grondgebied. De kerk diende als voorbeeld voor de Dom van Keulen en was in de late middeleeuwen een bekende pelgrimsplaats. Je kan in Marburg ook de Hexenturm gaan bezoeken, naast de Kaiser Wilhelm-toren, resten van een middeleeuwse synagoge en het historische Rathaus. De stad heeft onder andere een stedenband met het Franse Poitiers.
Giessen
Door de universiteit die deze stad rijk is, is Giessen een echte studentenstad met al wat daar bij hoort. Rond de stad liggen drie gebergten: het Westerwald, het Taunusgebergte en de Vogelsberg.
Wetzlar
In Wetzlar moet je beslist naar het oude stadscentrum en naar de nog steeds onvoltooide Dom gaan kijken. Het is één van de weinige kerken in Duitsland waar zowel kaholieke als protestantse diensten worden gehouden. De oude Lahnbrug is een van de oudste boogbruggen in Hessen. Wetzlar heeft onder andere een stedenband met het Franse Avignon, waar ook een mooie brug staat. Naast een mooie stad, is hier ook het mekka voor de fotografie-liefhebber. Hier werd de basis van de Leica gelegd door Oskar Barnack. Naast Leica hebben ook Minox en Zeiss nu nog steeds vestigingen in de stad. In de uitgestrekte bossen rond Wetzlar kan je prima gaan wandelen.
Weilburg
In een meander van de Lahn, onder de stad Weilburg, vind je de enige scheepvaarttunnel van Duitsland. De tunnel is zo'n 200 meter lang. Beroepsscheepvaart vind je hier niet meer, maar kanovaarders en andere watersporters kunnen er nog steeds gebruik van maken. Best een leuke attractie als je hier in de buurt gaat kanovaren!
Limburg an der Lahn
Een supermooie stad, met oude vakwerkhuizen en een prachtige laat romaanse dom. Ook de burg en het Rathaus zijn zeker een bezoekje waard.
Diez
Deze stad is nauw verbonden met het Nederlandse koningshuis. De koning der Nederlanden voert nog steeds de adellijke titel Graaf van Diez. In de kerk van Diez liggen zes gravinnen van Nassau begraven. De familie Nassau bouwde in Diez (in het Nederlands ook Dietz) een slot, en dit slot staat er nu nog steeds.
Obernhof
Wijndorp met het klooster Arnstein op de heuvel.
Nassau
Burg Nassau, een kasteel uit 1120. Een van de vakantiehuizen van het Nederlandse koningshuis. Een favoriete uitstap voor vele Nederlanders. In het toeristenbureau kan je er een "Oranjeroute" bekomen.
Bad Ems
Een kuuroord, waar reeds in de 19de eeuw Europese vorsten en Russische tsaren een heilzaam badje kwamen nemen. In het kuurpark vind je een standbeeld van Keizer Wilhelm. In Bad Ems vind je ook een mooie Russische kerk. Voor de kerk staat het standbeeld van Alexander II. Ander interessant weetje: de telegram die vanuit Bad Ems door de Pruisische koning naar Bismarck werd verstuurd, lag aan de basis van de Frans-Duitse Oorlog van 1870. In Bad Ems kruist de Lahn ook de
Limes, de Romeinse grens uit de 1ste eeuw voor Christus, sinds 2005 UNESCO Werelderfgoed. Een zeer interessante stad, vol prachtige gebouwen en een rijke geschiedenis.
Lahnstein
In Lahnstein vind je de 13de eeuwse burcht Lahneck. Speciaal aan deze burcht is dat hij een vijfhoekige torenbouw heeft, wat zeldzaam is. Bovenop de toren staat het begin van een gedicht van Goethe, dat hij schreef toen hij de Lahneck zag. De burcht maakt deel uit van het UNESCO Werelderfgoed. In de buurt van de burcht kruisen heel wat wandelwegen elkaar: de Lahn-Camino, de Lahnhöhenweg, de Rheinsteig en de Rheinhöhenweg. De Rheinsteig loopt door de Ruppertsklamm, een twee kilometer lange kloof die toch wel indrukwekkend is. Zonder de hele Rheinsteig te moeten lopen, kan je hier een kijkje gaan nemen als je dan toch in de buurt bent. De Hexenturm, een deel van de oude omwalling, is nu ingericht als museum.